Hezký den, synovi je 22 měsíců a chtěla bych ho pomalu začít učit na nočník. Zajímalo by mě jak postupovat. Syn byl už několikrát třeba 3 hodiny bez pleny a vždy se vyčůral na podlahu a pak mi řekl čí. Nevím jak mu mám vysvětlit že si má říct už když se mu chce. Jak jste učily vaše děti? Mám ho nechat prostě celý den bez pleny a čekat že si začne říkat? Díky
@aurelie34 Ahoj u nas to byla docela kovbojka u staršího syna, se všichni v okolí furt trapně ptali, tak co už chodíte na nočník, tak jsem to vždy s úsměvem přecházela, že můj zadek se na nočník nevleze a syn, že ma spíš hysterický záchvat, když chci, aby si tam vůbec sedl. Po několika pokusech vždy s odstupem měsíce jsem to zkoušela a stresovala dítě i sebe, že jsem furt koukala na hodinky, jestli už nahodou neuběhlo třicet minut a měla bych ho dát znovu. A to nemluvím o tom, že skoro nepil, tak logicky ani neměl co vylučovat, vždycky mě uklidnila dětská doktorka, že nejsem neschopná matka, protože mé dítě není v 16ti měsících bez plen. Az skoro ve dvou letech byl zralý a defakto se naučil do dvou dnů chodit sám doma, venku asi 14 dní s občasnou nehodou, protože si neřekl a moje otázka .. nechceš čůrat? Tak ta ho vyloženě naštvala. U mladšího jsem to zkusila v roce a půl když jsme byli venku na dvorku a opět jsem se přesvědčila, že počkám až bude starší, proběhlo par neúspěšných pokusů neb neměl zralý močový měchýř a byl schopný se vyčůrat kdekoliv, já ho převlékla a on se za minutu počůral znovu a za další 2 zase další loužička takže jsme se bez stresu vrátili zase k pleně. Skoro ve dvou si začal sedat sám na nočník, na noc plenku ještě má, a nepovažuji to za ostudu, protože ma tvrdé spaní a když ho v noci vzbudím, aby se vyčural, tak absolutně nechápe co po něm chci a jsou z toho akorát slzy, probudí staršího a to nemluvím o tom, že pak hodinu nemůžu usnout já, když má ráno suchou plenu, tak ho pochvalím a čeká ho odměna 🙂
my budem teď zkoušet indiánskou metodu (dcera 25 měs.)
Zkusila jsem,vysvětlila a ptala se....ale asi ještě neměl spojitosti.Tak jsem odložila o týden,opět stejně....odložila a pak jsem posadila po probuzeni -vycural se a zatleskali jsme,vylili,splachli a umyli ruce.Byl doma nahatý a už chodil úplně sám ten den a druhý den začal odnášet nočník vylít a 3.den už vše plně sám.Jen má zatím trošku problém se sundanim tepláků,sundá celé 😉 a venku se zatím trošku stydí. syn 2r 2mes
Tím chci říci pomalu zkoušej ale nech to na něm,kdy je jeho čas ať si neudělá zbytečně blok.
Pozn: syn si neřekne,pac moc nemluví ;D ale prostě jde a udělá,venku se tahal za kalhoty,tak jedem se ptala zda čůrat a on udělal Hmmm tak jsme sundali plinu a cural.
Asi to chce čas u každého dítěte je to jinak moje vnučka bude mít tři roky a teprve před dvěma měsíci začala chodit na nočník a ted má z toho velkou radost.
Je to hlavně o rozumu onoho dítěte, můj syn to pochopil v 1,5roce, na kluka dost brzo. Prostě jsem ho párkrát posadila, řekla ččč, mačkala na pindíka a bylo to. Jasně, měl pak etapy, že na nočník nechtěl, že se schválně počůrával (to se narodil druhý syn), ale s tím jsem počítala. Ve dvou letech byl bez pleny i v noci, i na ven. Šikula.
Za to mladší syn...ted měl dva roky, konečně na nočníku neřve, dřív byl jak tur, sotva jsem ho tam posadila, ale nic tam neudělá. Vůbec to nechápe, klidně si tam sedí, pak se zvedne a vyčůrá se vedle. Posazuju, posazuju a bez úspěchu už řadu měsíců...musím mu nechat vyzrát rozum 🙂 Vlastně je jak ten tvůj - vyčůrá a pak komentuje...ale kdyby na správné místo 😀
A já si zase nemyslím, že je dobré dítě nutit a posazovat. Nejdůležitější je klid a hlavně chválit, za neúspěch netrestat ale v klidu říct, že takhle to není správně. Musí to chtít taky trochu samo, to je nejdůležitější. Jednoho dne plínu syn nechtěl, tak jsem ho nechala běhat po bytě nahatého a byla mu neustále za zadkem s nočníkem nebo takovým tím dětským pisoárkem. Když začal čůrat (ve stoje), tak jsem před něj dala příslušnou nádobku která zrovna byla po ruce a aspoň polovinu jsme většinou zachytili. Vždy jsem mu řekla, ať to zastaví a počká, aby se vyčůral tam kam má. Trvalo to asi deset dnů, počůral toho hodně, louzicky byly, to je zkrátka holý fakt, ale pak z ničeho nic si to začal sám hlídat a chodit čůrat do nočníku, někdy si i sám od sebe sednul. Teď je to cca měsíc a půl, nehody se občas stanou, ale plínu už má.jen v noci.
Máme to čerstvě za sebou, dceři jsou dva roky a tři měsíce, víceméně to zvládá přes den bez plínky (občas nehoda je), na spaní mívá plínku.
Začala jsem kolem druhých narozenin, zdálo se, že malá ví, o čem je řeč. Týden úplně bez plenky. Nehoda byla pořád, vůbec nestíhala dojít, ale hlavně byla chudák nešťastná, a tak jsem to zabalila. Po každé nehodě strašně plakala.
Jak se v létě oteplilo, znovu jsem začala ukazovat kalhoty a malá prohlásila, že je chce. A tak jsme šly znovu do toho. Takovu tu indiánskou metodu? Ukázala jsem nočník, řekly jsme si co a jak, pár dní nehody a najednou sláva, bylo to tady. Ze začátku jsem tu a tam do auta brala plínku, ale nakonec jsem se na to vyprdnula. Mělo to opačný vliv, jak dcera plínku přes den dostala (např. návštěva obchodního centra apod.), nastal jí v hlavě zmatek, jestli může nebo nemůže, nebo jak.
Říkala jsem si, jaká je to věda, ale nakonec úplně v pohodě. Už má za sebou i pokus čurání ve stoje a zjistila, že to asi s kalhotami nepůjde.
Za mě vysazování moc nefunguje. Malá si tu a tam sedla, pak zase odporovala, bylo to celé divné. Prostě sundat plínu, říci si to a jedeme. Hlavně bez stresu. Pokud se do tří až pěti dnů neobjeví žádný úspěch, tak bych to nechala na později. Ale většinou se aspoň jednou zadaří, a i to se počítá. 🙂
Děkuji všem za reakce. Zkusim tedy nechat syna bez pleny a uvidíme. Určitě na něj nebudu tlačit. Pokud to nepůjde tak to zkusíme zase třeba za měsíc. Ale myslím že mentálně na to už má. Je hodně chytrý, mluví už ve větách tak že s komunikací problém nebude. Jen musí pochopit že si má říct už když se mu chce a ne až po vyčůrání.
Můj syn se naučil bez plin když měl 2r a 4 měsíce. Během 3dnu jsme byli bez plen. Koupila jsem mu totiž dětský pisoarek kde je Vrtulka. Strašně ho bavilo že se točila když na ní cural. Samozřejmě poprvé jsem ho tam musela zaklidit sama a ukázat mu to bál se. Podruhé už mi řekl ať jdu s ním a pak už chodil sám 🙂 s kakanim na nocnik to trvalo o pár dnů dyl. Ale tohle budu zkoušet i u druhého syna až příští rok. Budou mu v září dva.
Keď som vzala plienky JA, dcérka hlásila čúranie vždy až po akcii. Raz večer jej vravím, zajtra by som chcela odložiť plienky a budeš nosiť kalhotky. Ráno sa pýtam: dáme plienku alebo kalhotky? Vybrala si kalhotky a od vtedy sama beží na nočník. Bolo to v 22m. Plienku má ešte na noc, cez deň na spánok nepotrebuje. Odplienkovala sa až keď to bolo jej rozhodnutie, nie moje 🙂
My to dali ve 2,5l a trvalo to asi 3m...ptala jsem se vysazovala a hodne prala teplacky...na indianskou metodu jsem nemela,nechtela jsem hledat louzicky.a casem to pochopil.trochu jsem byla ve stresu ze to furt neumi ale sice mu to trochu trvalo ale vzal to z gruntu a zvlada to bez plen rovnou i v noci😉
Syn má 27 měsíců a nočník nás zatím míjí ☹ Už si na něj sice sedne bez hysterické scény ale nic neudělá. Když mu vezmu pleny tak se ho několikrát ptám jestli nechce čůrat,odpoví že ne a hned nato se počůrá. Přijde mi že si ještě neuvědomuje co se v tu chvilku děje . Když je venku nahý bez pleny tak má pořád ruku v rozkroku a i když na něm vidím že se mu chce a pošlu ho na nočník tak se nevyčůrá,pak odejde z nočníku a počůrá sebe i ruku. Pak na mě kouká takovým skoro zoufalým pohledem jako mámo co se mi to stalo ?? Tak prostě nestresuju sebe ani jeho a o pár týdnů jsem učení odložila
@sona_kratochvilova ptáte se ho: chce se ti čurat x nechce se ti čurat? v tom je totiž rozdíl.venku může čurat na kytičky 😉
Dcerce bylo 18m,když jsme přešli na indiánskou metodu, plíny jsem dávala jen na noční spaní a občas do auta,když jsme jeli dál,na krátké vzdálenosti ne,dávala jsem od začátku kalhoty,tak jsem 2 měsíce prala a vysvětlovala a pak dobrý.
Synovi je teď 18m, měsíc je bez plen,dostává je zatím na polední spánek,večerní spánek a když jdeme k doktorovi, doma si celkem dobře říká, občas jsou 3 plané poplachy,ale dá se to zvládnout,vysvětlujeme,chodí si na nočník sám sedat,vždy když tam něco udělá tak zatleskáme 🙂 , dneska si řekl venku sám a bezproblémů se s mou pomocí vyčural
Dcera 26 mesicu od roka a pul kadi do nocniku nebo na zachode. To si vzdy rekne. Jen jednou jsme nestihli dobehnout. Ale curani?!?!!!? Joo to je jina liga. Kdyz ji necham nahatou tak jde na travicku (na zahrade) a doma na nocnik. Jakmile vsak dam kalhotky, leginy, cokoliv, pusti to tam. Toto trva nekolik mesicu. Vydrzela jsem tyden utirat a cistit louzicky (koberec, gauc), prat denne desatery spodary a pak jsem vratila plinu. Ted to mam tak pul napul. Kdyz nekam jdu dam plinku. Ona ji nechce ale kdyz je oblecena nerekne si. Co ted s takovym hybridem? 🤔
@veronikav31 Ptám se ho jestli chce a venku chodí s tatínkem na keře, ale dělá to tak že kouká jak čůrá tatínek a on nic neudělá
@victoriaita nedávat plínu a vydržet
@luj89 a to je jak?
Ano, tak nějak. Já jsem vzala plenku a dala jen na spaní a když jsme šly ven. Pokud bude připravený na odplenkování, pochopí to rychle 😉 naše malá to završila 3.den počuraným gaučem 😂 čtvrtý den si sama pomalu začala uvědomovat a chodila si sednout na nočník (bylo vedro, takže byla nahá). Už je to měsíc a týden je komplet bez plen i na noc.