Jak vám mluví 20. měsíční dítka?

kikisa311
1. srp 2021

Zdravím maminky. Prosím vás jak sou na tom vaše dětičky s řečí? Malá za týden dvacet měsíců a umí zopakovat asi třicet slůvek. Ale ještě nespojuje ani neskloňuje. Jinak pasivně rozumí. A ukáže na to o co požádáme. Je i vnímavá. Ze dvora uslyší štěkot psa a hned křičí haf haf. A v televizi když vidí zvířátka hned napodobuje. Nebo na procházce venku třeba ukazuje kde je školka, pejsek, atd.

felixfelicis
1. srp 2021

To, že ve 20 mesicich nesklonuje, mě pobavilo - pardon 🙂
Nas umi: máma, táta, auto, haf, pták, vlak, tam, ham, au, ahoj, kde, ble, jo a ne a to je tak asi všechno🙂
Pokud v tomhle věku rozumí, tak dobrý, to je to hlavní, v řeči můžou být veliké rozdíly a nic to neznamena.

konidana
1. srp 2021

@kikisa311 dcera v tomto veku vypravela v souvetich, syn do 3 let pouzival aktivne tak 3 slova( ham, bac a "ma" jako maso🙄😅).

michaelarousova
1. srp 2021

@kikisa311 syn sklonuje horko tezko ted ve 3 letech😂 vw dvou letech umel par slov

kikisa311
autor
1. srp 2021

Holky děkuju. Já vím že sou mezi dětmi velké rozdíly a taky si pořád říkám hlavně nesrovnávat ale mě to nějak nedá 🙈. Kolem sebe máme holčičky o pár měsíců z starší ty už volají mamii a zopakují daldnlt vkcet slov. Naší malé jdou nejlépe slova se stejnými slabikami. Např máma, táta, děda bába, gaga, papa, koko, ne ne, třeba chce říct ryba a řekne baba. To už musím vypozorovat podle situace. Na co zrovna ukazuje 😁😁. No a pak opakuje třeba jen první slabiku. Např. Ba (banán nebo taky balón, opět dle situace), du (dům), kráska je káka, atd 😂

atekram42
1. srp 2021

@kikisa311 To je opravdu hodně individuální, naše malá mluvila ve 20 měsících v souvětích (v 15 měsících používala asi 60 slov, později už jsem to nepočítala, protože už jich bylo tolik, že to nešlo :D ). Někdo v tom věku neřekne skoro nic a je to naprosto v pořádku, nic to nevypovídá.

pipi_puncocha
1. srp 2021

Syn 20 měsíců používá tak 20-30 slov (počítám i citoslovce - místo pes hafhaf atd.), rozumí všemu, ukáže v knížce prakticky cokoliv, myslím, že je úplně normální a šikovný, stejně jako tvoje dcerka.

jaja01k
1. srp 2021

@kikisa311 Můj starší v tomhle věku ještě nemluvil vůbec. Mladší ve 20 měsících měl tak těch 30 slov, nespojoval, neskloňoval. Jo, to bylo krásné, když ještě neuměli mluvit, dohadovat se a odmlouvat 😂

lucifux
1. srp 2021

@kikisa311 mám doma chlapečka 27 měsíců a teprve teď začíná opakovat a chytat se trochu, jinak je to taky lenoch. Takže naprosto v klidu. Starší v tomhle věku byl už pěkně rozkecaný.

malenka3
1. srp 2021

😄 si mě pobavila. Co bych za takový dovednosti dala. Dcera 21 měsíců asi 10 slov, 5 zvuků zvířat. Neopakuje, o spojování a skloňování bych ani nevtipkovala 😂😂😂
Ale rozumí perfektně a co potřebuje, tak se domluvíme. Až přijde její čas, tak tu pusu nezavře, takže čekáme, stejně jako u té starší.

skarma007
1. srp 2021

ségra má kluka, jsou mu 2 roky a 4 měsíce a ubírá na slovech, řekne jen 3 slova - auto, táta, traktor dřív říkal i máma, ale už neřekl několik měsíců a nemluví...jinak rozumí, co mu kdo řekne, udělá to, ale prostě nemluví

kikisa311
autor
1. srp 2021

@malenka3 děkuji. A můžu se zeptat kdy se starší holčička rozmluvila?

jane46
1. srp 2021

Obe me deti v tom veku pouzivaly par zakladnich slov a citoslovce... Vety atd. ani omylem.

kikisa311
autor
1. srp 2021

@jane46 a můžu se zeptat kdy se pak více rozmluvili? Děkuji 😊

malenka3
1. srp 2021

@kikisa311 zhruba do dvou let 30 slov, hodně zvířátek. Sem tam spojila dvě slova. Ve dvou a půl začala mluvit ve větách. Teď v 5 mluví jak školačka. Buď v klidu a nespěchej. Čím dřív dítě začne mluvit, tím je vyšší šance, že si špatně zafixuje některé hlásky a musí se to pak opravovat na logopedii.

kikisa311
autor
1. srp 2021

@malenka3 moc děkuji za odpověď. A máte pravdu. Asi bych ji měla chvilku přestat pozorovat a nechat ji až na to přijde sama🤗

jane46
1. srp 2021

@kikisa311 Syn 3 roky a 4 mesice ze dne na den ve vetach i se sklonovanim atd. ted je mu 5 a pusu nezavre. A dcerka za chvili 3,5 a kloudnou vetu jsem od ni jeste neslysela pokud nepocitam Mami nechci ci Papat jidlo...

jane46
1. srp 2021

@kikisa311 Jo a s tim pozorovanim, nic si z toho nedelej. Taky jsem si rikala, jestli dcerka neni snad hlucha ci autista ci nema milion dalsich neduhu... Pac je i tvrdohlava a jeden cas, kdyz se ji nechtelo, tak s ni clovek nehnul 😅

kikisa311
autor
1. srp 2021

@jane46 😂 přesně jak říkáte. Asi na nich zbytečně hledáme chyby a nedostatky. A dcerka je teda taky číslo. Má svou hlavu 🤭🙈. Ale hlavně že se aspoň nějak s ní domluvím. A mimochodem slovo ne je u nás asi nejoblíbenější 😂. Např než trefíme správnou pohádku kterou chce😂

jane46
1. srp 2021

@kikisa311 My se i placli pres kapsu a zkusili ten DMG sirup... A mozna trochu pomohl. Davame B-komplex a rybi tuk... Hodne se ted rozmluvila behem tak dvou mesicu. Chodime na logopedii. Jednou budu vzpominat na ten cas, kdy deti nemluvily, pac starsi je komediant a u mladsi cekam, ze me prvni vetou posle s usmevem nekam 😆

kikisa311
autor
1. srp 2021

@jane46 😂🤭 ale jo to tak bývá že pak se s úsměvem vzpomíná na to jak kdysi mlčeli 😂. A na ty sirupy sem se taky dívala. I na rybí tuk. Ale nevím. Jestli ještě počkat nebo ne. Zase do ní zbytečně nechci rvát to co třeba zatím ještě nemusí. Tak uvidím. U staršího syna sem pořídila EyeQ ale teda u nás úspěch neměl. Takže bohužel investice se nevyplatila🤷

konidana
1. srp 2021

@kikisa311 ty prvni slabiky u nas frcely v urcitem obdobi u obou deti , pozdeji je zdvojovaly. Nehorsi bylo ze treba "ba" znamenalo banan i bac a mozna i babicka😅

kikisa311
autor
1. srp 2021

@konidana 😂😂 to je úplně přesně jak u nás. Akorát teda babička je bába od začátku 😂. Tak zbývá buď ten balón nebo banán a nebo ještě i bác. Ale to už poznáme dle situace 😂

konidana
1. srp 2021

@kikisa311 jasne, na balon jsem zapomnela, ten samozrejme taky😅

eviicka
1. srp 2021

@kikisa311 to co píšeš uměl starší syn až po třetích narozeninách, teď mu je skoro 5 a pusu nezavře. Opravdu má ještě dost času.

kikisa311
autor
1. srp 2021

@eviicka děkuji 🙂. Měla bych přestat tak pozorovat a srovnávat s ostatními. Ale někdy mi to prostě nedá když vidím některé holčičky kolem nás

kikisa311
autor
1. srp 2021

@konidana 😂

jako_mala_holka
1. srp 2021

@konidana u nás je taky všechno ba 😂

me_druhe_ja
1. srp 2021

Brzo mu bude 21m a všechno je KO, KA, KU, PA.... občas to zdvojuje nebo různě kombinuje. Jsme teda dvoj, resp trojjazyčna domácnost a pro tyhle děti je to těžší. Ale rozumí oběma jazykům. Zatím teda víc čj, pac je se mnou daleko víc. Poslední dobou pozoruju, že už by chtěl vytvářet slova, ale zatím jen zkouší a vychází pazvuky. 😀 dávám mu měsíc rybí olej, tak snad pomůže.

kikisa311
autor
2. srp 2021

@me_druhe_ja děkuji 😁. Také přemýšlím o tom rybím oleji. Jaký prosím dáváte? A ještě tady maminka v diskuzi psala že dávali i DMG sirup. Ale je to už trošku nákladnější. 😏

me_druhe_ja
2. srp 2021

@kikisa311 Jeee, mám nějakej francouzskej. 😀 nejsme v ČR. 🙂 Ale myslím, že na značce úplně nezáleží. 🙂

kikisa311
autor
2. srp 2021

😁tak snad se nám brzy rozkecají více :palec:. Je fakt že dcerka byla napřed zase v něčem jiném. Seděla v pěti měsících, v šesti začala lozit. A v 10 měsích už chodila. Takže možná to vše je zase na úkor té řeči :think: