Jak ukončit kojení?

ala884
26. únor 2018

Dobrý den, můžete mi poradit, jak ukončit kojení? Malý má 13 měsíců, kojím i v noci, flašku nechce. Usínáme u prsa, což si taky říkám, jak se odnaučit? Díky za zkušenosti.

priefi
26. únor 2018

@ala884 Nas maly taky nechtel flasku. Tak jsem mu ji nabizela mimo kojeni a zacal z ni pit. Postupne jsem pres den misto prsa davala flasku, ze zacatku boj, ale jak videl, ze nepolevuji, bud flaska nebo nic, tak si vybral flasku. Zustalo uz jen kojeni na noc, behem noci a rano. Prvne jsem jsem prso za flasku vymenila rano, pak v noci a na zaver i pred spanim 😉 ale pred spanim jsem na to sla opatrne, prvne nabizela flasku (nechtel, ale ja vytrvala) a za odmenu jeste dostal prso a pak uz jen flaska. Vzdy vse postupne po nekolika dnech, cca po tydnu

ala884
autor
26. únor 2018

@priefi děkuji moc, už jsem zjistila, že je potřeba být důsledný a i ten náš malý drobek poleví, ale že je houževnatý 🙂. Můžete mi poradit, za jaké UM jste vyměnili MM? Už jsem zkoušela Sunar, Bebu, Hami, ale nechutnalo mu to. Asi mateřské je mateřské, a když jiné není, tak vezme, co je, ne?

absintka19
26. únor 2018

@ala884 nam vyhovujr Nutrilon, muzete zkusit.

priefi
26. únor 2018

@ala884 u nas to je trochu komplikovanejsi z duvodu potravinovych alergii, takze dostal neocate a nemohl diskutovat. Je takove nahorkle, takze ze zacatku jsem musela pomalicku zvykat. Zkus treba nutrilon, ten pry je chutove podobne jako mm.

ishumisz
26. únor 2018

A proc chces nahradit materske mleko umelym?

swetlusska
26. únor 2018

Možná je závislý na prsu, né na mléku (jako na jídle). U nás to odstavení šlo fakt těžko, s dítětem musel spát manžel 14 dní sám v pokoji a brát si ho v noci k sobě. Já na tu dobu zmizla z dohledu (konečně jsem se vyspala!). A co se týká UM, tak naše dítě pije od narození Hipp, ten mi přijde lehký, v pohodě na trávení.

luj89
26. únor 2018

Ahoj, nevim jaky mas duvod pro odstaveni, ale jestli usina u prsa, tak bych zkusila jeste s odstavenim pockat.

ala884
autor
27. únor 2018

@luj89 počkat a do kdy?

ala884
autor
27. únor 2018

@ishumisz
když ukončím kojení, tak nemusím MM nahradit UM?

ala884
autor
27. únor 2018

@swetlusska obávám se, že můj manžel by to nedal .... to vyspání ti trochu závidím 🙂))

rebe
27. únor 2018

@ala884 Jistěže nemusíš mateřské mléko nahrazovat umělým 🙂 Umělé mléko je náhražka mateřského mléka, ne pokračování. Po odstavení stačí plnohodnotná zdravá strava. Pokud tvé dítě potřebuje k usnutí kojení, je velké riziko, že po odstavení nebude usínat ani spát lépe, ale hůře. Kdybys usínala pouze na břiše, nebudeš usínat lépe, když ti znemožní spát na břiše, že ne? Jsi si jistá, že je potřeba kojení ukončit? Pokud ano, doporučuji kojení před usnutím dítěti brát jako poslední. začala bych kojením v noci, nahrazuj ho čistou vodou, pokud má dítě žízeň.

astyna
27. únor 2018

Nj, ale vysvětli dítěti ve tři ráno, že dostane jogurt místo mléka. 😀 také jsem dávala umělé i v roce a půl. Pak už v noci mléko nechtěl.

luj89
27. únor 2018

@ala884 Tak idealne do samoodstavu, ale to asi cist nechces a ani to neni pro kazdeho 😉. Jak pisu, neznam tve duvody pro ukonceni kojeni, ale rok mi prijde fakt malo 😉. Pockala bych aspon dokud se s ditkem nebude dat trosku domluvit, tj 18-24 mes.

ala884
autor
27. únor 2018

@astyna děkuji 🙂

ala884
autor
27. únor 2018

@luj89 není mi už tak málo let, chceme druhého prcka,prostě to tak cítím. Taky kojení neukončím ze dne na den, ale postupně ubíráním kojení.

ala884
autor
27. únor 2018

@luj89 nic ve zlém, ale mám ve svém okolí hodně maminek, které kojily max do půl roku. Všude se píše, že kojení od roku do dvou zas tak velký zdravotní význam nemá. A prcek už začíná mít víc rozumu, vypadá tak na rok a půl, je na mně hodně fixovaný, více méně s ním nemůže být nikdo jiný než já. A už mi z toho občas hrabe. A klidně mě odsuďte.

ala884
autor
27. únor 2018

@rebe myslíš, že je dobrý mu dávat čistou vodu? Laktačni poradkyně mi to taky říkala a prý mu to mám dávat ještě do hrnku, když nechce flašku. Což mi přijde úplně divné. Začala jsem se víc zajímat o jídelníček, jak mu ho zpestřit. Přijde mi, že jí pořád to samé. Ale chleba s plátkovým sýrem fakt ještě nepojí. Co bys mi poradila? Mám v plánu lučinu, zákys, tvaroh s ovocem.

hanih
27. únor 2018

@ala884 Co se týká ukončení kojení, asi bych ti tu nenapsala nic, co už nezaznělo. Jen se vyjádřím k tomu, že je na tebe fixovaný - to se ukončením kojení rozhodně zlepšit nemusí, ba naopak se to může i zhoršit - pokud je pro něj kojení důležité nejen pro mléko, ale i pro fyzický kontakt s tebou, může si to začít vynahrazovat jinak. Moje dcera je taky mamánek, taky jsem ji donedávna měla pořád za zadkem. Až kolem druhého roku zvládla trávit delší čas beze mne, třeba s prarodiči. Usínání s někým jiným, než se mnou začala zvládat teprve v roce a dvou měsících s tátou, teď, v roce a čtyřech měsících se poprvé povedlo, že usnula s babičkou. A odstavená je od 21 měsíců, z toho poslední dva měsíce už jsem kojila jen večer a cca dvakrát v noci. Prostě k tomu musela sama dojít, dozrát. Takže jen upozorňuju, že ukončení kojení tenhle problém vůbec nemusí vyřešit.

normalnimatka
27. únor 2018

v takovýmhle věku bych už flašku nedávala. zbytečně si nabíháš, můžeš chodit ohřívat mlíko v noci ještě do třech let:D

jinak tohle se tu řešio 250x..pokud tě inc netlačí, doporučuju zkusit nejdřív homeopatika na odstav dítěte - aby u přestalo chutnat mlíko + omezovat kojení, snažit se dítě zabavit jinak (ale musí to kojení taky bejt už nějak jako míň, enž zrovna 10x za den žejo..).
ale fixovanost se jen tak nezlepší, dost možná to bude i naopak, děti prostě jsou někdy víc, a někdy míň, ale všichni do velký míry závisláčci a je to tak v pořádku!

ala884
autor
27. únor 2018

@hanih taky myslím, že to u nás bude běh na delší trať, uvidíme. Některé kojení jsem už odbourala, místo toho se pomazlíme a nepřijde mi, že by syn nějak trpěl. Kolikrát si ze mně spíš dělal cucek.

ala884
autor
27. únor 2018

@normalnimatka jejda,nechci vyznívat, že si stěžují, že mám závisláčka, zažívá tolik nových věci, rostou mu zoubky a kdo jiný by mu měl stát po boku, když ne máma. Je to moje zlato. Jedná se mi o odstavení kojení. Taky myslíš, že je lepší hrnek než flaška?

normalnimatka
27. únor 2018

@ala884 jasně, však nesoudim, jen mi to přišlo k tématu🙂
určitě. nebo zkus ze začátku nějakej učící hrníček, pokud to bude dítě bavit víc. mně by třeba synek už kojeneckou lahev do pusy nevzal (on teda asi nikdy:D, ale v takhle pokročilým, už vlastně batolecím věku určitě ne).
trénuj i přes den. můžeš začít dávat v panákoj, aby si prcek zvykl na tu "aplikaci" a panák je menší pro tu pusinku, tak je to takový příhodnější pro začátek. není to nic hroznýho, to se děti naučej bez problému, mám dojem. i když třeba synek si začal ten hrnek sám rukama držet až o hodně dýl, než uměl pít z hrnku.

ala884
autor
27. únor 2018

@normalnimatka jsi mi nasadila brouka do hlavy, z hrnku pije, ale držet ho neumí, ani o to nemá zájem se učit, zatím. Máme hrnek se savičkou.

luj89
28. únor 2018

@ala884 to,ze okoli koji do 6 mesicu me neprekvapuje (znam statistiky kojeni), ale rozhodne to neznamena, ze se tim musis inspirovat 😉. Kazdopadne te urcite neodsuzuju, delej, jak uznas sama za vhodne. Jen si proste myslim, ze je jeste brzy na odstaveni, kdyz tvoje ditko kojeni vyzaduje. P.S. kojeni neni jen o jidle 😉

normalnimatka
28. únor 2018

@ala884 to přijde...nou stres

rebe
28. únor 2018

@ala884 Myslím, že čistá voda je pro děti na pití to nejlepší, abys jim nekazila zbytečně chuť. Nejlepší je hned od začátku učit na hrneček a skleničku, ale v noci jsem používala takové ty láhve se sportovním uzávěrem, co se v nich prodávají minerálky. Někdy mají děti v noci vážně žízeň, ale když pak tráví mléko, hůř se jim spí, takže po nahrazení mléka vodou spí líp.
Není ale pravda, že po roce už kojení nic nepřináší. Světová zdravotní organizace doporučuje kojit minimálně do dvou let, protože kojení má stále spoustu přínosů pro matku a pro dítě. Tak zvaž, jestli potřebuješ opravdu odstavit, nebo by pomohlo omezení kojení. Třeba tím večerním kojením pomáháš i sobě, aby dítě rychleji a klidněji usnulo. Do těch dvou let můžeš kojit třeba 3x denně, po spinkání, po odpolední spaní a před spaním třeba, pořád mu dáváš spoustu protilátek a výživy.
Pokud jde o náhradu pestrou stravou, podle mě je nejlepší bílý jogurt. Jinak nejde jen o mléčné výrobky, vápník je i ve spoustě jiných věcí, jde fakt o to jíst pestře.

alischkar
28. únor 2018

Malá byla taky zvyklá usínat u prsu. Bylo to pro mě i pohodlné, protože jsem věděla, že zabere bez řevu 🙂 Asi od 11 měsíců jsem jí začala před spaním dávat trochu UM, usínání pak byl trochu boj, ale šlo to, kojila jsem 1-2x za noc. Tak to šlo asi měsíc, pak jsme zkusili Estevilla a po 3 dnech usínala v momentě. Když měla rok a 2 týdny, odstavila se sama a jak už nekojím, spí celou noc. Úžasné 🙂 Už nedávám ani UM, jenom plnotučné mléčné výrobky.

ishumisz
28. únor 2018

@alischkar prijde mi smutny, ze nekdo necha dite rvat a samotny, jen proto, aby mel rodic klid. To ze se dite budi je normalni, to, ze potrebuje mit nekoho u sebe taky. Spat s nami prece nebude do 15. A proc nahrazovat MM umelym nebo kravskym? Priroda to asi tak blbe nezaridila..

ishumisz
28. únor 2018

@luj89 tak ja se nedivim, ze vetsina koji do 6m, dr jim cpou, ze se ve 4 mesicich ma zacinat prikrmy, v 6m uz kojit jen rano a vecer, mne sama dr rikala, at necham dite vyrvat, ze ma spat celou noc. Zensky pak do deti cpou jidlo i kdyz ho nechtej, tak ho osoli a jak jim to jede.. a na ty co koji dele, koukaji jak na blazny. Kde jsou ty doby, kdy to bylo normalni.. 😢

alischkar
28. únor 2018

@ishumisz Pokud řvaním myslíte Estevilla, nebylo to nijak drastické. Zafungovalo to rychle. Mnohem lepší než to každovečerní hodinové chování na rukách a nervy v kýblu.
Co se týká kojení, prostě jsem chtěla, aby se malá po roce postupně sama odstavila, a aby to nebylo najednou. Paní se ptá na ukončení kojení, tak jsem jí popsala svou nenásilnou cestu.