mám malú dcéru Natálku, ktorá ma 2 a pol roka a poslednú dobu sa dosť zamýšľam nad tým, ako kvalitne s ňou tráviť čas… Nechem jej dávať telefón do ruky, ani zbytočne púšťať TV, aj keď čo si budeme občas to aj tak urobím. Každopádne sa to snažím minimalizovať. Ako trávite svoj voľný čas vy mimo to, že idete na hřište a prechádzky. Keď trebárs nemám peniažky na žiadne detské parky a drahé záležitosti.
Premýšlam nad svojim detstvom, kedy som bola vždy vonku s kamarátmi na záhrade a mala som veľkú voľnosť, ale s rodičmi som trávila strašne málo času. Otca ako by som nepoznala a mama sa snažila, ale mala toho veľa (stavali sme dom, chod domácnosti, práca…). Odniesla som si z detstva veľa dobrého ale aj “tráum”, ktoré sa mi postupom času vyplavujú. My ale žijeme v inej dobe a veľa z nás sa deťom môže venovať naplno, čo je skvelé.
Máme ale toľko povinností a závazkou, že nám občas chýba energia, teda aspoň mne a občas proste vybuchnem.
Chcela som sa opýtať, ako prežívate vašu “dovolenku” vy a čo vás trápi. Možno sa navzájom obohatíme.
Ďakujem 💜
@smetulinda prostě chvilku si hrát společně, pokud se ještě nemůžete kvůli jazykové zásobě normálně bavit. Číst knížky, společně vařit, vytáhnout prádlo z pračky a pověsit je atd ...
Pomalu zacne zvladat nejake prvni deskove hry, s holkama se dobre hraje na kaderniky, sezenes mraky sponek, skripecku a nechas se cesat, spolecna pece o domacnost a vareni, cteni, muzete se ucit ruzne hry s dlanemi, basnicky s ukazovanim, venku se posadite do louky a budete se ucit kyticky, muzete spolu kreslit a vyrabet, placnete se k potoku a budete jazet zabky... Mam pocity ze toho je nekonecno, staci se trochu zamyslet. 😉
Doma můžete společně vyrábět - vystřihovar, lepit - třeba i nějaké přírodniny, skládat z papíru, malovat. Hrát si - postavit bunkr, postavit koleje a vozit vlakem panáčky, z lega dupla se dá taky ledacos stavět, hrát si s panenkami, s kuchyňkou nebo kavárnou. Postavit si z kostek a zvířátek zoo nebo farmu. Vždyť možností je mraky, spíš to chce, aby u toho dospělý vydržel. 🤷♀️ Nevím proč by někdo strkal dvouletému dítěti do ruky telefon, to snad ani není myšleno vážně. 😯 Vždyť nemusí mít nonstop zábavu. Když si s ni nehraješ, ať si chodí po bytě a dělá co chce. 🤷♀️
A keď ju necháš tak tak co robi? Ja som robila program dietatu na cast dna (telefon nie) napriklad sme malovali, plastelina, lego, albi tuzka,... A cast dna sa proste prebavili sami alebo mi pomahali s domacimi pracami.
Syn má necelých 2,5 roku. Vyloženě organizovanou činnost se snažím zařadit jednou denně, ale je to i podle počasí, nálady... Jakékoli tvoření ho nezajímá, ale docela rád si kreslí, nebo spíš diktuje, co mám kreslit já. 😄 Snažím se zařadit různé třídění, navlékání, apod., ale zatím bez úspěchu. Baví ho dělat všechno, co běžně dělám já, takže vysává, utírá prach, leští okna, pomáhá s prádlem do pračky a sušičky, vaříme. Ono s ním mi všechno trvá 3x delší dobu, takže o zábavu postaráno. 😆 Po obědě už nějakou dobu nespí, u knížek nevydrží, ale nedávno objevil Binga, tak si spolu lehneme na gauč, přítulíme se, díváme se a spolu komentujeme děj (syn moc nemluví, ale jak kouká na televizi, tak všechno komentuje). Během dne si buď stavíme z kostek, různé skládačky, Duplo, auta, bagry... Nebo si dělám svoje a on si buď hraje sám (předstírá, že vrtá, opravuje, seká trávník...) nebo prostě kramaří, vytáhne misky, mixér, hrnce a vaří.
Venku buď hřiště, procházka mezi pole, kde ho nechávám hodně na volno (buď si běhá nebo naopak sedne u cesty a sbírá kamínky, sype písek na místo, hledá brouky, trhá plevel...) nebo takové ty běžné pochůzky do obchodu a na poštu. Občas se domluvím s kamarádkou, co má stejně staré dítě, to je taky zpestření. Někdy jsme na hřišti sami, kopeme do míče, běháme... Někdy potkáme další maminky s dětmi, to je potom o zábavu postaráno 😄
Nemyslím si, že je potřeba bavit dítě celou dobu, kdy je vzhůru. Naopak mu dávám hodně prostoru pro vlastní hru a zapojuju se jen když on chce. Ale on je od mala takový nezávislák, brzy se dokázal zabavit sám, pokud ho něco zaujme, dlouho u toho vydrží.
@nikolbra zkoušíme různé hry, třeba dáme do papírové krabice hračky, do ní pak bosou nožku a se zavázanýma očima hádat, co je to za hračku (to už je teda spíš 3+, ale třeba by vás to bavilo). Nebo dát pexeso se zvířaty na zem a nohou ukazovat na jednotlivá zvířatka. Nebo polepit domácnost barevnými papírky a hledat je.