Ahojky,moc by mě zajímalo jak to probíhá v ostatních školkách,syn poprvé nastoupil 1.9.,učitelky se na první pohled zdáli fajn ale hned se nám nezdálo,že na 25 dětí jsou jen dvě no nic,měli jsme hodinové kázání o tom,že děti musejí mít hodně oblečení ve skříňce na převlečení pro případ nehody,(počůrání,ušpinění po jídle,z venku,atd)synovi jsme vzali igelitku oblečení a nechali ve skříňce,má tam toho opravdu dost,trička a tepláky na hraní ve třídě,spodní prádlo a teplé oblečení na ven+to v čem přijde. Téměř pokaždé když pro něj po obědě přijdem je ušpiněný,kdyby měl jen trochu flíček tak to neřeším ale,že na sebe vyleje hrnek s čajem a oni ho v tom nechaj nebo když si jde mýt ruce a zapomene si vyhrnout rukávy nechaj ho v klidu tak,když jsem se rozčílila a řekla jim,že se mi to nelíbí a že teda absolutně nechápu na co tam musí mít takových věcí když je stejně nepřevlečou tak byl chvilku klid(asi tři dny),vždy ho převlékli ale potom přišel další šok,před obědem chodí ven a děti ,,vypustili" ven jen v teplákách,náš měl zrovna jen opravdu tenké,jelikož ve školce už topí tak aby mu nebylo teplo,nechali mu jen triko a mikinu,je to normální? Venku zima jak v pr....Vždy když jim řeknem co se nám nelíbí tváří se jak kdyby jsme za to mohli my. S manželem uvažujeme,že ho tam přestaneme dávat,na tohle nemáme nervy. Chápu,že se jim nechce oblékat 25 dětí ale tak sakra má tam být víc učitelek nebo míň dětí,ne? :(
My mame skollz velice obdobnou. Jen na dve ucitelky neni 25 deti nybrz 15 maximalne. Vzdycky kdyz jsme pro maleho prisli a deti byly venku tak maly byl hrozne malo obleceny. V obdobi podzimu ma spbe mel pouze teplacky a mikinu a hral si na pisku s chlapcem ktery mel bundu naseho maleho na sobe a zaryte tvrdil ze to je jeho budna. I kdyz ji mel nas maly podepaanou pani ucitelka nereagovala a bundu nechala chlapci. Takze ja jsem sla s malym ze skolky pouze v mikine. Mame to sice kousek ale i tak mi ho bylo lito protoze mu byla zima. Dalai vec. Maly trpi na zanety usi. Jednou foukne a my uz byli na pohotovosti pichat, myslis že mu ucitelly pres nase nalehani dali cepici?? Ani nahodou. Proste nejhorsi je ze kazdy rodic chce ke svému diteti nejaky individualnejsi pristup a ony to nestihaji ani vstrebavat. Je fakt ze nechat dite v triku promoklem nebo politem je asi vrchol. My mame s nasi akolkou docela blbe zkusenosti a tak radim vyměnit skolku co nejdříve. My nechceme kvuli malemu ma tam kamarady a mel to docela tezke nez si je nasel. Takze bud to reste zavcasu s reditelkou nebo zmenste skolku .
My mame 20 deti a 2 ucitelky na 2 smeny. A v satne maji deti jen hacky a presne urcene v ktere policce co ma byt. Veci na zahradu maji na hromadce a zalezi na rodici co nachysta. Ale ven se striktne prevlikaji ( nebudou pak v herne od blata, pisku atd) a cepici povinne vzdy.Na prechodu pocasi je na nastence- doneste adekvatni obleceni ven vc.rukavic, cepic atd. Dokonce uz maji pytlik erarnich rukavic,sal...nikdy se mi nestalo,ze by byl uspineny, mokry. Z pocatku byl trosku chaoz aby nesel na zahradu v tom, v cem prisel ale to vyresili tim pravidlem v polickach. A botu uz vi, ze musi si sam vzit ty na zahradu, to ucitelky nezvladaji a par jich na odrazedle zlikvidoval, dostal vyhubovane a uz si to hlida 🙂
Asi je to o přístupu.. U nás jsou taky asi na 20 dětí 2 učitelky plus když jdou ven je tam ještě jedna paní asi taková pomocná síla (jednou vytírá, hlídá děti v koupelně atd.) a dcera mi říkala, že pomáhá při oblékání-kontroluje boty, čepice, zapíná bundy atd. V tomhle zatím problém nebyl. Jinak u nás máme poličky.. Nahoře věci na ven, dole na převlečení ve třídě - tričko, legíny.. A v pytlíku má to v čem přijde, aby se to nepletlo. V botníku má boty na ven a v čem přišla a většina dětí už sama ví, které jsou kde. Jinak dcera je po obědě taky mokrá od mytí, obědu, ale nepřevléká se, protože po o jde domů a ostatní děti co jsem si všimla dávají trička na radiátor a převlekají se do pyžam. Jinak taky u nás jsou třídy namíchané od 3-6 let a učí už předškoláky, že pomáhají těm menším což je paráda. Děti se učí spolupráce a učitelkám malinko ubude práce. U vás mi to přijde, že si to neumí zorganizovat...
já to pro jistotu říkám dceři 😉... např. ráno jde v punčochách a sukni, tak jí v šatně připomenu, když půjdou ven, ať si přes ty punčochy dá venkovní tepláky. Stejně tak když se umaže nebo polije, ať to řekne paní učitelce, že se jde sama převléknout a ví, kde má náhradní věci. Je malá, ve školce teď začala, ale celkem to funguje.
@marketacekkk pokud by bylo na třídě méně dětí, musela by ředitelka krátit úvazky, nebo dokonce propouštět. Takže méně dětí na třídě nic neřeší, na učitelku je určitý počet dětí, ředitelka dostane podle toho hromádku peněz na platy a z toho hospodaří. Je to spíše o přístupu učitelky. Já jsem taky učitelka mš a dříve, než byly všechny děti oblečené pořádně, jsme ven nevyšli. Kontrolovala jsem. Je pravda, že se může vyjímečně stát, že něco přehlédnu, to jsrm zaťukala na okno, ať mi to uklízečky podají. Věci mokré jsme sušili. Chápu, že jsi naštvaná, když mi začal chodit kluk do mš ( jiné než mojí),býval počůraný, mokré věci v kapsáři na suchých- ty už z toho byly taky mokré, vymrzlý- chodil po o, takže asi seděl pod otevřeným oknem, jak na mě čekal. Skřípala jsem zubama, protože vím, že to jde i jinak. Už chodí jinde a v pohodě. Když se nechce, je to horší než když se nemůže.
@kajka93 Určitě to budem řešit a to co nejdříve. Malý je samozřejmě nemocný,zatím jen rýma a suchý kašel ale uvidíme co z toho vyleze ale to se dalo čekat když ho ven skoro neoblíknou!
@sara84 Tak takovou školku Vám závidím.
@eva118 Naštvaná opravdu jsem,protože si myslím,že za školku neplatíme malé peníze,nehledě na to,že každou chvilku po nás chtěj ještě něco,na kino,divadlo,nějáké pomůcky atd.,museli jsme přinést i toaletní papír,papírové kapesníčky,vlastní hrníček-který jsme zespod podepsali,syn si na něj ještě nalepil samolepku s autem aby si ho hned poznal a nedávno přišel s tím,že tam hrníček nemá,ptala jsem se učitelky a ta mi řekla,že jsme ho ještě nepřinesli. :D :D :D Takže hrníček je bůh ví kde a my koupili nový. Ve skříňce musí mít sáčky na špinavé věci(nechápu když ho nepřevlékají) koupila jsem velké sáčky bylo tam asi 100ks a samozřejmě taky zmizeli. :D
A ještě ty odpolední svačiny mě dostávají,např.čtvrt krajíčku chleba jen tak lehce mázlý máslem a kousíček lupínku salátu který už něco pamatuje,schválně příště vyfotím a dám Vám sem foto. :D
@marketacekkk a chodí do státní, nebo soukromé. Státní, aspoň u nás, jsou levné. Na přídavek tam nic není? U nás kdo chce, tak si přidá. Norma porce na dítě je opravdu nic moc, to jsem hned věděla, že klukovi nebude stačit, tak mu nosím hned sváču, když nejdeme hned domů.
@marketacekkk zza me pokud nejste spokojene a vickrat jste resili a nic moc se nezmenilo,zmenila bych skolku...
My prihlasili holky a na tridnich schuzce mi nesedla ucitelka - byla zvlastni i u zapisu...a dalsi dve taky zadna hitparada...druhy den rano jsem zavolala a jela se podivat do jine a od zacatku jsem vedela,ze tam je chci dat....a jsou tak stastne tak ze nechteji domu. Resila jsem asi 2x neco s nimi...sama jsem nechtela byt neprijemna ale vyrikat jsem si to musela a i kvuli sobe....a jsem rada. A vis co? Skolkovne neplatime. Plati to obecni urad...takze pouze obedy plus akce.
Takze za me pokud nejste i pres pripominky spokojeny,zmente skolku. Uvidis ze se vam vsem ulevi. Hlavne nejprve se zajdi podivat do jinych...a popovidat s ucitelkama....
Nase holky od prvniho dne spokojene a nechteji domu.....a kdyz byly smutne z toho ze se oani ucitelka zlobila ze spadla venku na hline,vysvetlila jsem ucitelkam ze me je jedno kdxz se uspini...a i dceri jsem rekla at pani ucitelce rekne ze se nemusi zlobit ze to nedela schvalne a ze mamince spinave obleceni nevadi...ze to vypere. A je klid. Nektere matky kdyz vidim jak cepuji decka i ucitelky lvuli spinavemu obleceni,tukam si na hlavu...
Tak hodne stesti a at brzy vyresite...
@shine2015 Špinavé oblečení teda taky neřešim,říkám to jak synovi tak učitelkám,od toho tam má igelitku náhradních věcí...ale je to marný. Jsou mu tři roky a celej se sám nepřevleče,snaží se ale teda triko si nesvlíkne ani neoblíkne,tepláky v pohodě ikdyž občas si je dá obráceně. :D No zítra to proberu s manželem a musíme něco vymyslet.
@marketacekkk je maly ve trech letech....ja bych skolku zmenila. Je to nejlepsi...nejmensi zlo. Zadny handrkovani s ucitelkama,kterym domluva vydrzi stejne jen dva tri dny...
Chce to najit skolku ktera vam sedne pristupem ucitelkama....se kteryma budete na stejne vlne...kdy treba budete mit rozdilny nazor ale zakladni dulezite veci budou fungovat. Neni mozne nechat dite v mokrem tricku a nebo avy bylo neoblecene venku a bez cepice....ucitelka ho nema a nemusi oblekat ale musi mu dat cas a v klidu ho nechat at se oblekne,pripomenout at nezapomene cepici atd...
Podle me nechces nadstandart. To co popisujes jsou zakladni veci ;)
Tak my máme taky dvě učitelky na cca 25 dětí, i moje mamka učitelka v mš to tak má. To mi přijde normální. Do třídy je nejlepší triko s krátkým, nemusí se řešit to ohrnování při práci, při mytí. Každý den ráno mu řeknu, co si má oblíct ven a má to v polici s oblečením na ven. Jednou jsem viďela, že vyšel jen v mikině, ale to se udělalo teplo, takže ok. Učitelky nám říkaly, ať jim doma nepomáháme, ať se naučí už co nejvíc sami. Co se týče jídla, myslím že mají dost, odpo svačinu dostáváme domů a je to vždy celý krajíc chleba s pomazánkou a zeleninou. Chodí do státní, platíme školné, stravné a 300 na pololetí na kulturu. Dobrovolně můžeme donést tekuté mýdlo, toaleťák, kapesníčky, nevidím v tom problém, je mi jasné, jaká je tam spotřeba hlavně toho tekutýho mydla 🙂. Sice pořád bojujeme s ranním pláčem, ale jinak myslím je tam spokojen, i učitelky se zdají v poho, hlavně jedna, tu si fakt oblíbil 🙂. Už jen čekám, až tam začne i spát, dle učitelek na to ale zatím není připraven, tak snad to do vánoc zvládne.
Musím říct, že přístup: "Přineste to, to a ještě tamto." a pak se to ztratí, mi připomíná některé LDN-ky. Otázkou je, zda se dá školka nějak rozumně změnit (občas je problém dostat dítě vůbec do nějaké). Ale třeba s tou podepsanou bundou bych ji snad z toho druhého chlapečka natvrdo sundala a ukázala podpis (a kdyby se náhodou ukázalo, že má stejnou, tzn. že to není ta moje, tak se samozřejmě omluvila). A co se týče hrnečku, tak tam to je skoro o tom, že ho někdo rozbil (stane se) a pak místo by přiznaly, že se rozbil, tak radši neexistuje. Bych jim snad donesla jiný a požadovala, že mi učitelky podepíšou, že teda je přinesený. Ale to už pak není o fungování a důvěře a je stejně potřeba změnit nebo si stěžovat na zřizovatele. 25 dětí a 2 učitelky = státní školka, tak to bude asi obec či někdo podobný.
@marketacekkk zkusila bych zajít za ředitelkou, když domluva s učitelkami byla k ničemu. Ten počet učitelek na počet dětí je běžný ve většině MŠ, i u nás to tak bylo. Na loňský rok ředitelka přijala asistenku pedagoga a letos je tam ještě osobní asistentka, tak to učitelkám dost pomohlo..Naše ředitelka je super, snaží se pořád o nové věci, posílá nám na mail lekce z Nevýchovy apod.. Vše je to jen o lidech. Platíme 400kč školkovné a do školky nenosíme NIC navíc - tj. žádné kapesníčky, toaleťák, žádné pomůcky, fondy..prostě nic. A to mají skoro každý týden nějaké divadlo nebo nějakou akci mimo školku. 2x ročně tam chodí logoped, je tam možnost vyšetření zraku..Jsem fakt nadšená, je to státní, vesnická školka, ale ředitelka pořád něco vymýšlí a zlepšuje. Třeba teď v týdnu máme dílničku pro rodiče s dětmi - ředitelka nabídla 4 termíny, aby si každý mohl vybrat, jak mu to vyhovuje a mohl si s dítětem něco vyrobit. Letos se budou vyrábět lucerničky, které se využijí při lucerničkovém průvodu za měsíc..
Prostě když se chce všechno jde a jak bylo řečeno výše..to, co požaduješ je standard..nic navíc..
Myslím si také, že je to o přístupu učitelek. Znám ještě horší případy z praxe. Je učitelka, co si děti hýčká a je pro svoji práci zapálená a je učitelka, která chodí do práce jen kvůli výplatě.Ať si kdo chce co chce říká, je to tak. Vám, jestli mohu, bych poradila, abyste zašla za ředitelkou a trvala na svém.Pracuju ve školce, dětí jsme mívala i SAMA 25 a neexistovalo, aby některé z nich nebylo blečené, či chodilo v mokrém. Přeji pevné nervy.
@kajka93 proc jsi si tu bundu nevzala kdyz jsi vedela, ze je Vase? Jestli se mohu zeptat 🙂
@marketacekkk Změnit školku! Asi v pondělí učitelkám z te naší přinesu obri bombonieru, když čtu, jak to chodi jinde.. U nás také dvě učitelky na 20-25 deti. Ale dítě má políčku na oblečení z domova, oblečení do školky dovnitr a oblečení na ven. Co se tam diteti přichystá, to mu oblečou/dohlednou, aby si obléklo. Na ven se vždy prevlekaji, aby nebyli od pisku či bahna ve školce. Dale mají přihrádku na náhradní oblečení v případě nehody. V zimních měsících mají v šatně vždy sušák a oteplovaky či rukavice na nem + boty na topení..
Flíčky od jídla či barev nikdo neresi, ale vylitou omáčku samozřejmě prevlekaji.
Ze začátku mi to přišlo jako vojenský dril, tolik speciálních policek (ještě pyžamo🙂), ale je vse prehledne a díte a učitelky ví, co kde najdou.
Takže za mě jednoznačna chyba školky, že to nemají lépe zorganizovane.
Doporučuji dávat diteti krátke rukávy do třídy, nenamoci si je při myti rukou, (nemůžete zase po učitelkach chtít, aby je vyhrnovaly dvaceti dětem) a diteti zdůraznit, co si má obléct, až půjdou ven..
@japona verite, ze tohle mi taky jasne uplne neni? Kazdopadne chlapec zaryte tvrdil ze to je jeho bunda a pres to nejede vlak, kdyz jsem rekla pani ucitelve ze to je nase bunda a ze ji mame podepsanou tak pani ucitelka rekla ja nevim co je ktereho ditete zeptame se maminky chlapecka az prijde. Ja nemela cas tam cekat jeli jsme pryc talze jsem se vytocila s malym na pate a sla domu pro druhou bundu. Kazdopadne na druhy den jsem ve skrince naseho maleho nasla bundu v tasce s omluvou od maminky chlapecka. Takze se to vyresilo. Ale pro pani ucitelku byl asi problem jit s ditetem ze zahradky o dve patra vys pro bundu (pani ucitelka je trosku starsi) tak proste rekla ze se zepta maminky. Kazdopadne my s touhle pani ucitelkou mame pepblemy od zacatku. Takze nemam silu ani chut s pani ucitelkou cokoliv resit
@kajka93 Hmm. Nejspis bych trvala, ať se učitelka podiva na podpis (ze je optavdu nase) a pak bych došla chlapečkovi nahoru pro jeho bundu. Těžko necha učitelka bez dozoru deti na zahradě a půjde někam pro bundu..
Pokud vám ale učitelky nevyhovují, pokud máte možnost, poohlédněte se po jiné školce.
@terezapetrova protoze to nebudu sundavat z chlapecka ktery tvrdil ze je to jeho bunda nedá se přesvědčit a když na nej clovek dolehal zacal se vztekat. Kdyz se mnou mechtela spolupracovat ani pani ucitelka aby se podivala ze je skutecne nase a rekla ze nevi které veci jsou ci a ze hodne deti ma stejne veci ze se mam podivat doma jestli v ni skutecne prisel. Nemela jsem na to cas. Bydlime o ulici vys od skolky takze jsme skocili domu pro druhou a ja doufala ze se to vyresi.
u nás máme taky 2 učitelky na 25 dětí, ale vše krásně zvládají a děti jsou vždy v pořádku a správně oblečené. Takže jsem spokojená. A jasně, stalo se, že bylo vcelku teplo a malá měla na sobě softshellové kalhoty....ale tak neřeším. Hlavně, že zima jí není 🙂
@marketacekkk jeste me zarazzi to jidlo. U nas maji cely krajic s ruznymi pomazankami + kus zeleniny a vzdy je na pridani. Skolkovne platime 400, a kapesniky, toaletaky, pastu a mydlo nosime 2x rocne.A personal je 1 ucitelka od 6:30, druha od 10, tak aby kdyz jdou ven byly 2, plus skolnice, ktera v zimne pomaha oblikat deti 🙂
Nečetla jsem celou diskuzi, ale slyšela jsem, že v některých školkách to dělají záměrně, když chodí moc dětí, tak jim např. řeknou vysvléct do nátělníků, otevřou na ně okno a jde se cvičit! Takže "slabší kusy" se nastydnou a hned je ve školce větší pohodička. Nerada bych malovala čerta na zeď, ale tvůj popis mi to trochu připomněl, že to mohlo být naschvál. Jinak u nás ve školce bylo na 28 dětí 2 učitelky, střídaly se dopo odpo, v poledne byly na děti obě, plus vypomáhala uklízečka(!). Některé učitelky tam byly dost vyhořelé a dělo se leccos, ale s nedostatečným oblečením problém nebyl. Ony to ty děti zvládnou samy, jen se jim to musí říct (a dát jim na to prostor). Jinak samozřejmě syn chodil flekatý, když si dal triko naruby nebo obráceně, tak ho tak prostě měl, toto nikdo neřešil.
@kajka93 nu ano chápu ale psala jsi něco v tom smyslu, ze jsi zkontrolovala, ze je na ni jmenovka s Vasim jmenem proto jsem se ptala... 😉
@kajka93 co tedy malinko chápu, ze bydlite o ulici vys ale prave kdyby se mnou nechtěla spolupracovat ani pani učitelka tak si tuplem slusne.. vemu co je me /tedy tu bundu/ a jdu 🙂
@terezapetrova 🙂 asi by se kazda z nas zachovala jinak ja se zachovala tak jak jsme se zachovala v tu chvili jsem proste nemela cas nic resit a nedokazu si predstavit ze budu rvat bundu z ditete ktere bude kricet ze to je jeho bunda 😀 kazdopadne ano psala jsem ze mame veci podepsane. Ale nedokazu si představit jak rvu bundu z ditete ktere krici ze to je jeho bunda. Vzdyt ono je to v podstate fuk. Jsem rada jak to dopadlo a dal jsem to neresila. Nastvalo me jen to ze pani ucitelka nechtela spolupracovat. Ale ono je to asi jedno protoze mam pocit jako by jste si myslely ze si to tu vsechno vymyslim 😀
Sla bych za vedenim i s dalsimi rodici, aby tohle prestalo, at jim sezenou nejakou pomocnou ucitelku na prochazky a oblikani, je to hlavne o lidech, ty zensky k tomu nemaji vztah... tak jich tam muze byt treba 10 a bude to vypadat stejne