Ahoj holky,
prosím vás o rady a tipy, jak správně reagovat...je to pár dní, co dceři (16 měsíců) ASI rostou zuby - slintá, kojí se co dvacet minut, potud vše v pořádku...namazat dásně si nenechá, kousátko nechce, ruce a dudlík má pořád v pusince a na noc jsem dala Nurofen... Ale co mě zlobí, že mě začala kousat, mám pocit, že si tím částečně ulevuje a částečně dělá "legraci". Zakousne se a trhne. Do ruky, do nohy, do prsa, do tváře. Nejdřív jsem zatnula zuby a nijak nereagovala, že ji to zase přestane bavit. Jenže malou to bavit nepřestalo a mě to fakt hodně bolí. Vysvětluji, nasadím přísný obličej, dělám ty, ty, ty, odejdu do vedlejšího pokoje, zvýším hlas, nedám prso...nic. Směje se tomu a kouše dál. Přiznám se, že jsem ji dnes už zkusila maličko štípnout do ručky a i jsem jí třepla po ruce. Taky nějak bez efektu. Tak co teď?? Vím, že je to jen období, ale nechci mít bolavá prsa, nebo otisky zubů na tváři...
Na manžela prej zabralo kousnout zpátky 😃
U nás zabralo okamžité utnutí kontaktu. Žádné "ty, ty ty", žádné vysvětlování... prostě "ne a odložit" ... obvykle jsme za deset vteřin byla zpět (žádné vyplakávání, nebo čekání 'jestli jim dojde, co udělali špatně'), ale synům prostě stačil ten signál přerušení činnosti.
Holky, díky, zpětné kousnutí mě teda nenapadlo, ale docela to dává smysl... Možná teda vyzkouším, uff 🤷
@slecnami
Me se teda metoda zpetneho kousnuti nelibi.Ty jsi dospela,mas mit rozum,to dite jeste nevi,ze to boli a ze to nema delat.Proc se chces chovat stejne jako to batole?
@zelenaesmolda No když vysvětlování nezabírá, možná by bylo účinnější JEMNĚ náznakem ukázat, že to opravdu může bolet. Já jsem obecně proti fyzickým trestům, aby bylo jasno 😉... A ráda bych se s malou domluvila ke spokojenosti obou stran. Neříkám, že bych jí kousla opravdu, ale možná jemný stisk...nebo je to fakt blbost...? Spíš budu dál vysvětlovat a korigovat to třeba tím zastavením činnosti...
@slecnami tyhle rady zpětného kousnutí byly už za našich babiček.. dnešní doba je fakt vypatlaná. Lidi se hroutí když si dovolí někdo něco jiného než je moderní. Já mám kluky 8 lete a pomohlo to stejně jako když to udělala mamka mě když jsem byla malá..
Sama víš jakou silou můžeš stisknout když "kousnes". Někdo už tu vidí uhryzlou ruku, krvavý krk nebo nevím 🤭🤣
Moje dcera má 11 měsíců a je dost chytrá, ostatně jako všechny mimca ví co dělá.
Když je v postýlce a má spinkat, nechce, skáče..a když ji řeknu z důrazným hlasem : " co tu děláš, máš dělat haji" Hned si lehne na bříško a dělá že spí.. oni vědí... 😉
Synové taky kousali tak nejprve jsme vysvětlovala a dělala TýTý pak se jim podařilo hryznout tak že mi vyletěla ruka prostě reflex oni se vybrečeli já si zanadával jak to bolí a manžel uklidňoval a vysvětlovat. A byl klid. Děti nebiju tohle fakt byl reflex
Zpětmné kousnutí? To je vtip? Tím ale dítěti jasně dáváš najevo, že se to tak dělá. Ono nechápe, že to je vendeta, příp. demonstrace, že to bolí. Ono prostě vnímá, že to přeci dělají i dospělí, tak proč ne dítě.
Stejně tak, když dítě řve, řvát po něm zpět. Stejný nesmysl.
Jaké moderní, nemoderní?? Jde o efekt a dlouhodovbý návyk @sorboni30 . Naše babičky dělaly spoustu chyb, to se snad dnes už ví a my ty chyby neopakujeme, či?
@slecnami Doporučuji ukázat gesto, které vždy značí, že se to nedělá (každý máme jiné - jedno dítě mi reagovalo na zdvižený prst, druhé a třetí na zasyčení jako had) a přerušit tu činnost, aby to gesto vnímala. Je to na dlouho. Ale buď trpělivá a prosímTě neubližuj ji zpátky..
Zpětné kousnutí se mi nelíbí,já vždycky když mě kousnula tak jsem zakřičela,že to bolí,ono opravdu bolelo,hlavně když mě kousnula do krku to byla fest bolest,já to hrát nemusela,že to bolí a ještě jsem ji to vysvětlila a přestala si s ní hrát,to samé když kousla ségru,maximálně jsem ji jemné placla přes zadek,ono to přejde, přesně tak zpětné kousnutí,to pro dítě znamená,když to může dělat máma proč ne já
@rotkapchen beru tvůj názor... 👍 Víc se vyjadřovat nemusím. Pěkný večer 🙏
@sorboni30
a prave proto jsou dneska cekarny psychiatru a psychologu preplnene.protoze nase babicky vychovavaly deti ttak,ze to nadelalo casto vic skody jak uzitku a ti v ramci zazitych vzorcu tohle chovani prenesli na svoje deti.Ja jsem naopak rada,ze se dneska spousta veci dela jinak a bere na ne ohled.
@zelenaesmolda věř, že moje babička měla 5 děti, má 13 vnoučat a 6 pravnoučat a ani jedno k psychiatrovi nechodí 😉 Doba je jiná, lidi se přizpůsobují.. Není třeba se tu přít o názor druhých. máš svůj názor ok., není potřeba být nepříjemný.. sto lidí, sto chutí... Autorka si stejně vybere sama co bude chtít. Nemůžeš lincovat lidi za jiný názor než máš ty 🙏
@sorboni30
Treba ani nevis,ze k psychiatrovi chodi nebo maji nejake problemy.Ne kazdy se se vsim sveruje.
@zelenaesmolda ale no tak.. vím a moc dobře.. jsme rodina, ne známí.. ty možná nemáš takové vztahy v rodine jako máme my..kvůli tomu ale nemusí být všichni takoví nebo mít takove problémy, víš? 😉
@sorboni30
moje vztahy jsou v pohode ale ani v rodine nikdy nevis o kazdem vsechno.s timhle se fakt nikdo na rodinnych oslavach nechlubi.
@sorboni30 ač spolu nesouhlasíme, ocenuji tvoji reakci 👍
@zelenaesmolda já jsem k psychiatrovi chodila, ano. Ale ne kvůli nějaké výchově.. zažila jsem stalking a rakovinu slinivky a jater. Musel mi pomoc někdo abych byla psychicky fit, jinak bych tu už nebyla.. 😉 A dnes jsem ok a mám tři děti. Vím, že špatná výchova zanechává následky, ale tam šlo o gesto naznačit mimi, že dělá něco špatně, ne ho týrat. Pochop 😉 Měj se
@zelenaesmolda jinak tady je starsi diskuze a holky to vzaly v klidu..nikdo na nikoho neútočil. Prostě si názor napsaly..a tím to haslo
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/jedno-dvojce-kouse-druhe-2/
@slecnami Syn v tomhle věku kousala, když se vztekal. Kdykoli chtěl kousnout, strčila jsem mu do pusy jeho ruku. Do dvou týdnů bylo po kousání.