Krásný den všem, chtěla bych se zeptat na nějaké fígle, jak se vaše děti naučily na nočník, nebo přímo na záchod? Máme nočník, dcerka si do něj občas sedne oblečená, ale dostat ji na něj bez plínky se mi ještě nepodařilo... Děkuji předem za rady.
Na všechno musí dozrát čas.Někdo to umí už v roce a půl,někdo až ve třech letech.Nabízet, zkoušet,nenutit, obrnit se trpělivostí.Určitě na to přijde šikula. 😀
@kaculka46 souhlas. My máme dve holky a první brečela jen videla nočník...i na dvou a pul letech. Máme doma nekecám 5 nočníku, plus sedatko na wc a i jsme ji drželi na klasickém wc....nic, pláč, prosby...i jsme ji sundali plenku aby se počůrala.....nosila si ji sama a prosila a brečela, tak jsme ji přestali nutit a asi 14 dni po 3.narozeninách probudila a že plenku nechce a od te doby ji nemá. Druhá dcera ma dva a půl roku a sedne si na nočník, ale až po te, co se vyčura do plenky....a hned chce sundat plenku, sednout na nočník a zase plenku dát....podle mě k tomu už zraje taky....takže zkoušet nabízet, ale nenutit, deti k tomu fakt dospějí 🙂 mě přijde, že nucením se to ještě zhorší...
Naše zkušenost: syn má 2r8m, na nočníku sedával občas zhruba kolem roku, prohlížel si knížku, ale nic tam neudělal (možná se jednou vyčůral náhodně). Postupem času se doba strávená na nočníku zkrátila na pár vteřin, okamžitě zdrhal, a to jsem ho nijak nenutila tam být, pouze jsem to nabízela. Tak jsem přestala nabízet a neřešila. Ale nic se neděje, doteď chce plínku, na nočník ani na záchod s redukcí dobrovolně nepůjde, oznámí mi, že dělá bobek nebo že udělal bobek, případně že čůrá, ale taky mi hned řekne, že to bude dělat do plínky a že ji nechce vyměnit. Už mi to vadí, ale čím víc to dávám najevo, že mi to vadí, tím sveřepěji si plínku brání a nechce na tom nic měnit. Zřejmě v tom hraje velmi silnou roli i mladší bráška (7m), který je samozřejmě s plínkami a má mou pozornost... Vkládám velké naděje do léta na chalupě - tam mi nebude tolik vadit uklízení a utírání loužiček, až jednoho krásného dne plínku nedáme...
Každé dítě je opravdu jiné. Ja jsem ze zvědavosti posadila dceru na nočník v 8mesicich. Za týden pravidelného posazovani ráno po probuzení a večer před spaním se mi naučila pravidelně curat a rano i občas kakat. Trvá ji to max 5 minut. Podmínkou je, mít v ruce hračku a nejlépe s ni bouchat do nočníku. Držím nám palce, aby u ni odpor k nočníku nenastal. Zatím se daří .
Jo, tak s tím jsme si užili svoje... opravdu nepomůže nic než až k tomu dítě dospěje a je jedno, jestli sousedovic nebo od kamarádky už to umělo v roce... my vyzkoušeli fakt všechno a došla si k tomu až měsíc před třetíma narozeninama...
Teplé letní dny pomáhají, i tomu prckovi začne být příjemnější nepařit se v plence 😉 Nechat "dole bez", přijde na to, že tam nic není, do čeho to pustit. Párkrát to pustí na zem, pak už přijde i nočníku na chuť. Taky babičky umí zázraky... Nevím, jak to dělají, ale umí ty prcky přesvědčit jako nikdo na světě 🙂 Asi to bude tím, že u nich mají nastavená jiná pravidla, a v jiném prostředí se podřizují snáze jiným věcem.
@angie.shy no a v závěru co.... 😉 ono se to taky nezbázní...i když je nepříjrmné poslouchat všude, že vaše dítě má plenky, že jejich chodilo na 8mi měsících....atd...taky jsem si užila a i od rodiny širší.....ale .aby se sousedky a tyhle chytre hlavy nepos....hlavne at je dítě v pohodě a zdravé. 😉
my s tím bojovali asi 3 měsíce,jednou v pátek jsem malýho nechala běhat bez plínky.joo párkrát se vyčůral na podlahu ale v neděli už krásně chodil sám...ale jen když je bez plínky,jakmile ji má tak si prostě neřekne :-/
@lenkaluk stejné teď řešíme u syna a pro nás rodiče je to o to těžší, protože první dcerka začla chodit na nočník od 7 měsíců a okamžitě pochopila co a jak, takže v roce nosila plínku pro jistotu, ale čůrala do nočníku a od roku a půl bez plenek.
Zato syn si nejprve dával nočník na hlavu 😀 teď je ve fázi, kdy si sice sedne, ale většinou i po delší době nic neudělá. Když ho nechám bez plenky, tak je to tak 50na50, jestli udělá loužičku na podlahu nebo ho posadím a vyčůrá se. Sám tam ale chodí zásadně s plenkou a oblečený 😀 Doufám, že mu to brzy sepne, protože mě to prostě vadí. Vím, že chytrý je dost (hlavně na blbiny), takže pochopí i ten noční, spíš je líný...
@shine2015 do školy ne, ale v září nastupuje do školky, a tam už fakt potřebujeme, aby byl bez plenky... já spoléhám na to léto - že bez plínky přijde na to, že je to pohodlnější a přestane ji vyžadovat. A pro mě bude jednodušší utírání loužiček, teď doma v novém bytě fakt nechci řešit pročůraný gauč apod.
Já taky už zkoušela dát syna na nočník, ale nějak to nechápe nebo nechce pochopit co po něm vlastně chci. Je to tak 50 na 50. Na nočníku nevydrží sedět - jen co ho posadím tak se zvedne a okamžitě pryč. Uvažuji o koupi sedátka na WC (říkám si že by to snad mohlo zabrat). No uvidíme co ten náš malý čipera pochopí dříve. Mimochodem švagrová mi dnes říkala svou fintu jak naučila svou dceru na nočník. Své dceři oblékla kalhotky a štramplíky a když se tam vyčůrala tak ty štramplíky se trošku nacucly a švagrová ji v tom chvíli nechala - malá zjistila že je mokrá a že se ji to nelíbí - že je to pohodlnější když je v suchu a pak si začla říkat o nočník... No tak když nezabere nočník ani WC sedátko tak zkusím asi tuto fintu. 😉
Za mě opravdu čekat až k tomu dozraje nervová soustava - u každého dítka je to jiné. Syn na nočníku nevydržel - ani si nechtěl sednout. Zkoušeli jsme cca od 1,5 roku, spíše příležitostně, bylo prostě vidět, že to nemá význam. A pak si sám řekl, že chce na záchod ve 2,5 letech ( taky jsem měla hrůzu, že než půjde do školky, že se to nenaučí ) - posadila jsem ho na záchod na redukci a ze dne na den jsme byli bez plínek, i na spaní. Ovšem nočník na milost nikdy nevzal, ten jsme prostě obešli 😀 ...
U nas se osvedcilo pockat do dvou let a behem dvou dnu bylo po plinkach. Nejtarsi mel ty dva dny asi nejvic nehod, nejmladsi dite ( o deset minut mladsi dvojce) je v tomhle bode neuveritelnej a plinka ho doslova obtezuje (fakt sikula - v noci me budil, ze chce delat ti ti a do plinecky neee), prostredni (starsi dvojce) ma nehody zdaleka nejcasteji a to i ted (ma dva a pul roku), doma dobry, venku bez nocniku je to peklo (nechce curat ve stoje). Je to o diteti, kazde je jine. Kdyz to nejde, nechala bych plinku dyl, zenit se s ni nebude, tak co.
Synovi jsem mesic pred 2. narozeninami plenu sebrala, ukazala nocnik a doma poctive vytirala a menila teplaky. Na ven a noc mel plenu, byl unor. Po 14 dnech pres den bez problemu chodil na nocnik, po mesici jsem zrusila plenu i na ven, s sebou stale vozim nahradni, obcas se nezadari. Ted 2,5 mesice od sebrani pleny je bez nich i na noc. Proste za me sebrat plenu a poctive uklizet. Drzim palce, zacatek je o nervy. A jinak to zvladl v dobe, kdy dceri byly sotva 4 mesice, takze videl, ze ona plenu ma.
@lenkaluk dcera mela jeste ve 2 letech vuci nocniku i zachodu naprosty blok. Naucila se nakonec behem cca 2 tydnu v lete, kdy behala cely den venku bez plinky a kalhotek. Curala z kopecka a sledovala "potucky", koukala, jak curaji zviratka (ovecky atd.) a to ji jaksi motivovalo. Mela 2 a ctvrt roku. Pak ji ale jeste nekolik mesicu trvalo se odplenkovat na noc.
Synovi bylo cca 2,5 a bylo to pres zimu, takze to muselo byt na nocnik. Vyhoda byla, ze videl sestricku jako vzor. Narozdil od ni byl ale okamzite bez pliny i na noc, takze myslim, ze musel zrejme do tohoto stadia nejak dozrat.
@lenkaluk Aby ditko nezdrhalo a chvilku na nočníku posedelo, dovolili jsme mu koukat na pohadky na tabletu. Vedlejší efekt byl, ze vyzadovalo nočník častěji, než se mu opravdu chtělo🙂