Jak rozmluvit dítko?

17. říj 2021

Píšu anonymně, mám k tomu své důvody.
Syn 2,5 roku pořádně nemluví. Říká základní slova, máma, táta, baba, čiči, haf a ještě pár, ale jinak nemluví. Navíc se teď začíná brutálně vztekat. Všichni po něm chtějí, aby mluvil, aby jim něco řekl a když ne tak si z něho dělají srandu, což se mi nelíbí a důrazně jim to taky říkám.
Jak ho stimulovat k mluvení? Čteme knížky, básničky, hodně na něj mluvíme ale nepomáhá to.
Jinak je ale moc šikovný, rozumí všemu a rychle chápe. Umí ukazovat barvy a třeba i podá správný počet míčku. jen to mluvení. Měl to někdo podobně?

maaaadlaaaaa
17. říj 2021

Nebude to tím, že se sekl kvůli tlaku okolí?

pampeliska1313
17. říj 2021

Dejte mu čas, někdo začne mluvit až kolem třetího roku a je to taky v pořádku. Povídejte, čtěte atd, přijde to. Hlavně se nenechat rozházet tím, co všichni tvrdí, že by měl/neměl apod.

autor
17. říj 2021

Právě že už mě s tím štve i přítel, protože i on mu začíná opakovat, aby s ním už mluvil. Když mu řeknu, že na to má čas a až to přijde tak to přijde, tak se div neurazí a že jiné děti už mluví.
Dost možná je to tím tlakem okolí, že se zasekl. Ale tady jsou jak hluchý, a pořád do něho hučí ☹

uzivatelkapetra
17. říj 2021

Tak jim říkej, že doma mluví až se nezastaví🙂

autor
17. říj 2021

@uzivatelkapetra právě že to moc nejde, bydlíme v jednom domě s tchýni a tchánem a malý za nimi často chodí, a tak vědí, že nemluví. Navíc přítel jim to taky řekne.

maaaadlaaaaa
17. říj 2021

Mně pomáhá dostat ty druhy do situace, kdy se jim to taky nelíbí, aby jim to cvaklo. Například když její děda nedojedl oběd a ja mu ze srandy asi třikrát řekla, ať to dojí, ikdyz už nemůže a nechce. Zrovna on totiž do malé cpe příkrm, ikdyz se kroutí, že nechce a to samé s pitím. Odvrátí hlavu a on ji s tou lahvi pronásleduje a taky mě to štve. Tak to dělám touhle formou a zatím to funguje. 😀

krisstina93
17. říj 2021

Syn se rozmluvil až ve 3 a půl, donutila ho školka, musel se dorozumět se spolužáky. Ale okolí máš teda pěkně blbé, ho spíš odradí a seberou sebevědomí, takovym lidem bych dítě nevystavovala. Mohlo by pomoct syna zapojit mezi děti, ne hned školka, ale třeba se domluvit s někým, kdo má podobně staré (nebo starší, co už nějak mluví) děti na pravidelném hraní.

martt
17. říj 2021

Nás syn se rozmluvil až ve školce cca ve 3,5 letech do te doby mluvit prostě nechtel. I když jsme se snažili ho rozmluvit horem dolem , tak prostě ne , a bylo vidět že on sám nechce. Třeba jsem se snažila dělat i to ze mu nerozumím nebo nevím co chce, aby ho to "donutilo " mluvit. To fungovalo na staršího syna , ale mladší to měl na absolutně na háku 🙈🤣. Kdyz jsem třeba chtěla aby po mne opakoval třeba slovo máma, tak schválně řekl jiný slovo třeba táta a usmíval se u toho, že věděl, že říká jiné slovo než chci ja. 😃 Okolí, take do nás a do syna hustilo , ze uz by měl mluvit a proc nemluví. Ja jsem vždy říkala, že až bude chtít sám, ze se rozmluvi. A čím víc do něj budou hucet tím víc se zatvrdi. Ze tu tvrdohlavost ma v gebenech. A tohle kupodivu zabralo.

marketaabel
17. říj 2021

Buďte v klidu. Mě syn nemluví a v lednu mu budou čtyři. Chodíme na logopedii, do školky chodí od tří a nic. Jak po něm někdo něco chce, šprajcne se úplně. V poradně mi bylo řečeno, že do tří let je to ok, že to mám řešit až když nebude mluvit v těch čtyřech, takže se teď chystáme na vyšetření.

palja
17. říj 2021

My jsme taky pořád čekali, kdy dcera začne mluvit a nic. Tak jsme to začali řešit a před třetím rokem jí diagnostikovali vývojovou dysfazii. Někdy je to na palici, říkáme jí věci milionkrát, ale když to v tom mozku není, tak to prostě neřekne. Teď bude mít 3,5 roku věnujeme se jí dost, učíme jí, chodí do logopedické školky a díky tomu se už snaží mluvit ve větách, něčemu někdy nerozumí. Je to celkem složité.

merope
17. říj 2021

Mám v okolí případ, kdy říkám, že ve 3 letech nemluvil... a v 9 vlastně taky ne. Prostě radši si čte knížku, než by mluvil. Ale teda mezi kamarády se docela rozkecá, ale stejně je víc u té knížky. Už všichni hráli, že posunkům nerozumí, že si má říct, ale v podstatě ho rozmluvila svým způsobem až mladší sestra, když začla mluvit ona.

Pokud dítě ve 2,5 letech (navíc kluk) nemluví, tak se spíše připrav, že to bude chtít nějakou logopedii, ale pokud nechce a jen se zasekává, tak to skoro nemá smysl. Jinak můj drobek začal mluvit ve 22 měsících a všichni zase unešení, jak brzo a krásně mluví. Čili ve 2,5 letech bych skoro řekla, že je možná slabší průměr, ale pořád v normě.

autor
17. říj 2021

Děkuju za odpovědi, budu doufat, že se tedy rozmluví sám. Budu se ho snažit stimulovat knížkami, hrami, písničkami, asi jako doposud. A uvidíme tedy časem.
Tady je to s dětmi horší, je tu ve vsi nejmladší, všechny děti jsou už skolkove a starší, zkusím se domluvit ve školce ve vedlejší vsi, jestli bychom nemohli chodit na návštěvy, aby si jednak zvykal a byl mezi dětmi.

jasminek2012
17. říj 2021

Ahoj, můj syn má skoro 2,5 roku a neřekne ani to, co ten váš. On prostě žvatlá tetete, tata, bum, jeee..ale slovo neumí. A to na něj pořád mluvíme, básničky, písničky, u čtení tedy moc nevydrží, takže tam to trochu pokulhává. Byli jsme i u doktorky, jestli třeba nemá vadu sluchu, protože jeden čas si i neustále držel uši, ale vše je v pořádku.
Starší už touhle dobou mluvil krásně, tak jsem z toho trochu nervní, ale nevím, jak ho jinak ještě stimulovat.

lachtanice86
17. říj 2021

Dcera bude mit 3roky, příští měsíc a nemluví. Dětská říkala že dostanu zadanku na logopedii, jsem zvědavá co mi tam řeknou

cilkat
17. říj 2021

Nepomohl by logoped? V tomhle věku už často děti přijímají. (Klinický logoped... Ne ten, co učí správně vyslovit R, ale ten, co opravdu pomáhá s celkovým vývojem řeči.)
Ale po pravdě bych doufala spíš v to, že logoped pomůže "zavřít hubu" všem těm rejpalům z okolí... Že dostanou návod, jak pracovat a zároveň pocit, že to nemusejí tlačit oni...
Ps: mám dítě s vývojovou disfazii... Nemluví normálně ani v šesti letech...

zuzekk
17. říj 2021

Syn začal mluvit teď, 2r9m. Předtím celkem ukazoval, jako znakovka to nebyla, ale "domluvili" jsme se. Nikdy nechtěl opakovat slova, zejména na výzvu "řekni (třeba) auto", říkal a říká zásadně "ne". Teď opakuje slysena slova,která se mu líbí. Z každého mám radost, dneska mě začal upozorňovat "já žekl to a to!" 😊 postupně skládá slova k sobě, úplně věty to ještě nejsou, ale už z něj něco leze. Je to ale záležitost posledních pár týdnů. Nikdy mi nepřipadalo, že by měl být nějak v nepořádku.
Ještě dodám - odmítal říct, jak se jmenuje, došlo mi,že neumí V a místo toho říká L. Tak se holt jmenuje Lendík 😆 zaseky mohou být kdekoliv....

hope09
17. říj 2021

A nechcete zkusit znakovat? Děti se tím naučí, jak funguje komunikace a když se rozmluví, tak postupně nahradí znak slovem 👍

zuzekk
17. říj 2021

@hope09 u nás si zatím to co umí znakem nechává, říká jen slova, která ukázat neumí..

eviicka
17. říj 2021

Syn se také rozmluvil ve 3,5 letech, uf po přečtení jsem fakt ráda, že máme normální okolí, kde to nikdo nehrotil, protože on je šprajcovací, takže pod tlakem by nemluvil do dnes (jinak teď mu je pět a mluví krásně). Nepomohlo nic (čtení apod.), jen zkrátka počkat. Jinak jsme pořád čekali, že se rozmluví ve školce a nakonec největší pokroky udělal během lockdownu.

hope09
19. říj 2021

@zuzekk Zajímavé 🙂 takže všechno, co umí znakovat, umí i říct, ale raději to ukáže? Já s oběma dětmi znakovala aktivně tak 3-4 měsíce a pak už od toho úplně upustily a jenom mluvily.

zuzekk
19. říj 2021

@hope09 to co znakuje nebo říká citoslovcema, říct neumí. Resp. to prosté neříká. Auto je vrrr a trvá na tom 😊