Jak připravit dítě do školky - od 2 let?

maddlillin
4. zář 2014

Zdravím všechny. Mám 14m dítě a hodilo by se mi, kdyby od 2 let chodil do školky (kvůli stáži). Od 9m sám chodí na nočník a je 100% bez plen (začal víceméně sám od sebe), jídlo lžičkou se snažíme trénovat, ale to dle toho, jak se mu chce, není moc velký jedlík... ale asi bychom měli začít s nějakými cílenými hrami atp., aby byl lépe připraven. Prosím, poraďte mi, jak s mrňousem pracovat, aby nástup ve školce dobře zvladnul a učitelka si na něj nestěžovala, že je takový či onaký (což stejně bude ☹ )

kathy.skal
4. zář 2014

hele, stejně bude. Moje holky nastupovaly do školky a bylo jim 2,5. V té době chodily na wc, jedli lžičkou a vidličkou (a rukama 🙂. A stejně to bylo... že si neumí zavázat tkaničky, že se neumí obléknout, že si oblíkaj bačkorky obráceně a bla bla bla...
Podle mě to je pro dítko taková změna, že ho na to nelze připravit. Letos šly holky do školky druhý rok a je to úplně něco jiného. Prostě malé dítě je malé dítě a uspěchat se to nedá...a pokud berou do školky takhle malé děti, tak na to ty vychovatelky musí být připravené

terezapetrova
4. zář 2014

@maddlillin chcete do statni nebo do soukrome ms? Ze se takhle ptam. Nedovedu si představit, ze u nas by vzali do statni dite od 2let a v soukrome skolce zas nemaji takove nároky..

nikollita
4. zář 2014

@terezapetrova u nás třeba kousek za městem je školka, kde berou děti od dvou let a to je státní. Ale jinak široko daleko takhle brzy neberou. Soukromé ano.

ratatooy
4. zář 2014

ja myslím že na 2letý nekladou nároky jak na 3letý,myslim si že dvouletáky berou i s plínkama hlavně soukromá
@terezapetrova tady jsou školky ve městě taky přecpané ale mi jsme třeba v městysu a tady vezmou do státní i dřív než ve 3letech,mají dost volných míst

hojda
4. zář 2014

@kathy.skal Tak mi padá brada, co tu čtu. Malej chodil do lesní školky a nikdy jsem za celou dobu neslyšela stížnost na něco. Prostě všechno se tam společně učili, všem dětem dělalo na začátku problém se samostatně obléknout, ale všichni tam s tím počítají a vědí, že postupem času to bude lepší a lepší a taky bylo. Děti berou takové jaké jsou, jednomu jde líp to a druhému zase ono. Nemusí všichni všechno zvládat stejně dobře 😔. Podle mě je v těch 2 letech nejdůležitější natrénovat, aby zvládnul být bez tebe, to bych viděla jako největší problém, s tím ostatní musí učitelky pomoct.

hojda
4. zář 2014

A jinak u nás se do státní dostal až v 5,5 letech jako předškolák 😉 .

terezapetrova
4. zář 2014

@nikollita ja to prave vim, tak jsem se divila 🙂

verik19
4. zář 2014

@maddlillin Malá šla teď do státní školky ,jsou jí 2roky.Jediná podmíka byla aby byla bez pleny.A na školku,jsme jí nějak nepřipravovali.

terezapetrova
4. zář 2014

@ratatooy tak to mate supr... 🙂 mozna se uplne blbe zeptam, co to je mestys?

terezapetrova
4. zář 2014

@hojda a v lesni skolce je kolik deti ve tride?

terezapetrova
4. zář 2014

@hojda tomu bohužel dost verim 😖 je to hruz s ms 😒

hojda
4. zář 2014

@terezapetrova 15 dětí.

ratatooy
4. zář 2014

@terezapetrova městys-menší město,je to jakoby vesnice ale už má třeba větší obecní samosprávu atd

ratatooy
4. zář 2014

@hojda přesně odtoho jsou školky aby se to učily,starší děti pomáhají mladším a tak dale

terezapetrova
4. zář 2014

@hojda to je fajn, urco lepsi nez 30 deti 🙂

terezapetrova
4. zář 2014

@ratatooy dekuji, tak ted jsem byla fakt za "blbku" 🙂

hojda
4. zář 2014

@terezapetrova To určitě, hlavně dva lektoři na tuto malou skupinku, takže další výhoda a navíc chlap a ženská, takže oba vzory chování.

terezapetrova
4. zář 2014

@hojda jo, je to fajn, ja mam synka zatím takhle v soukr ms a taky do cca13ti deti a 2 učitelky, jsem rada, vidim, ze se mu Snad venuji 😉 Ještě aby ne 🙂

maddlillin
autor
4. zář 2014

@terezapetrova ve dvou státních prý brali, říkala kolegyně od maminky. Do soukromé dle financí :( . Chtěla bych asi raději soukromou, ale ty finance... :(

Poblíž je i lesní školka, kde učí děti dle volby i Aj/Nj/Fj. Našla jsem i jednu super školku, kde taky učí jazyky, dokonce vaří bio a na výběr jsou 2 jídla, bez masa i s masem, což by pro tu moji zeleninovou fiflenu bylo nej. Ale zrovna mají obě oro mě ne moc příznivou cenu. Bohužel jsem samoživitelka, tatínek sice přispívá, ale ohledně dalšího placení se dost cuká, takže bych musrla najít práci za min.20 tis čistého měsíčně. A to jako skoro-absolvent nemám šanci, protože školu dodělám až příští školní rok :( . Takže aspoň něco, kde dostanu praxi. Před měsícem se sice našla příležitost, ale hlídání není furt a na školku se chceme připravit 🙂

maddlillin
autor
4. zář 2014

@terezapetrova jak jsem zmiňovala tu "bio školku" tak tam mají i kamery, že se přes net můžeš pofivat, co dělají atp 😀

petule12
4. zář 2014

@maddlillin dcerka šla do školky ve dvou letech, teda jenom na 3 dopoledne v týdnu a nijak speciálně jsem ji nepřipravovala. Byla bez plen, uměla se nějak najíst 🙂, něco trochu obléci. Stejně těmhle mrňatům museli učitelky pomáhat a nebyl v tom problém. Samozřejmě, že je zároveň "učili" jak ty věci co nejvíce zvládnout sami a je fakt, že jsem viděla pokrok k samostatnosti 😉
Je to asi o konkrétní školce a přístupu učitelek. Netvrdím, že sem tam něco nebylo úplně ok jako špatně oblečené kalhotky, kdy nezkontrolovali a tak, ale to se vyřešilo 🙂

maddlillin
autor
4. zář 2014

@petule12 Já se bojím, Že natrefíme na učitelku, co bude na něj protivná. Pamatuji si to Ze své doby. Ta jedna učitelka mě úplně nesnášela. Nevím proč. Rodiče neustále chodili: ,, nenuťte ji do jídla, nenuťte jí maso, nezavazujte jí čepici pod bradou,..." Furt něco, jiným děckám Zavázala i tkaničky, ale mě Za to vynadala. Hrůza učitelka. Nesnáším ji dodnes. Díkybohu nehrozí, že by kluk chodil do stejné školky 🙂 a ona snad už neučí.

Nicméně mezi těmi dětmi se určitě učí ti mrňousové rychleji- přeci jenom funguje „Když to umí Vojta, tak se to naučím taky! Až se mi nesměje." 🙂

marcinek
4. zář 2014

myslela jsem, ze tyhle veci se uci deti az ve skolce a jsou tam od toho, aby to odkoukaly od ostatnich a ucitelky je to naucily. Samozrejmosti se u nas povazuje jen "dostatecna" obsluha na zachode a pri jidle. Je dobre je k tomu doma vest, ale kdyz to nebudou umet, tak se svet nezbori a ucitelky nemaji pravo si stezovat, ale je k tomu vest a trenovat. Syn nastoupil ted ve 2 a trictvrte, je jich tam vice takovych ne3letych, ale zvlada docela dobre. A co neumi, tak mu nedavam - zavazovat tkanicky, ma boty na suchac, cepici bez snurek, atd. A pokud s tim ma ucitelka problem, tak at to nedela. Za rohem stoji 10 dalsich...

petule12
5. zář 2014

@maddlillin hele, tak snad se ten přístup učitelek mění a takové ty ultra protivné už tam snad nedělají. Nebo alespoň co jsem měla šanci poznat školky 🙂 Pravda teda je, že v jedné školce mi fakt neseděla ředitelka a tam jsem teda dcerku ani nehlásila 😉
Já bych se toho nebála. Prcek to určitě zvládne. Já když pozoruji jak doma si hraje "na mimino" a pomalu abych jí obouvala boty tak ve školce vše zvládá bravurně. Před babičkou se taky chlubí jak umí to a to. Spousta věcí jde pak vyřešit ve školce za pochodu.
Jojo na mladší dcerce pozoruji jak se snaží napodobovat ségru a je fakt, že je podstatně samostatnější než ona v jejím věku.

ratatooy
5. zář 2014

@terezapetrova ale ne to je v poho,tohle víc lidí ještě neslyšelo

terezapetrova
5. zář 2014

@maddlillin to je fajn, ze brali, berou do statnich, i když u nas by to moc neresilo, potrebuji u syna ještě asistenta a to je další problém. Ale pro jiné mladsi zdrave deti tam u Vas je to dobře. Jinak pro me zas cizi jazyky priorita nejsou, pro me byla fajn věc na naší ms, ze tam dve dopoledne tydne pracuje s dětmi logoped a tech deti tam není az tolik tak snad prijde rada i na mého synka 🙂 potřebuje pomoci hlavne s cestinou.

terezapetrova
5. zář 2014

@maddlillin to jsem slyšela, ze nekde funguji kamery, ja bych se skoro bala podivat 🙂 i kdyź samozrejme doufam, ze u nas se nic desneho nedeje 🙂

duvi21
5. zář 2014

Hlavne tedy dvoulete dite v drtive vetsine pripadu neni na statni skolku, kde je az 28 deti (do sedmi let) ve tride, jeste zrale. Je tam jedna ucitelka, dve, tri hodiny jsou dve. Vetsinu dne ale muze byt jedna ucitelka na skoro tricet deti. Tak si to predstavte, ten blazinec a frmol. A mezi tim ten dvouletej prcek. Taky muzou byt tri dvouleti. Bohuzel, u nas o organizaci MS rozhoduji lide, kteri netusi, o cem to je.Takze kdyz uz bych byla nucena dat dvoulete dite do kolektivu, volila bych co nejmensi kolektiv na co nejvetsi pocet dospelych. Ale zase si uvedomuju, ze to je idealismus. No, jen takova rada podle zkusenosti.