Jak odnaučit 25měsíční dítě plínkám?

fredericka
7. zář 2015

Ahoj holky, už pomalu začínám byt zoufalá, ale třeba poradite.Dceři byly přesně před měsícem dva roky. Ma stále plinky, odmítá si sednout na nočnik i záchod. Když ji necháme běhat bez plinek, stokrát se ji zeptam, jestli chce curat, tak odpoví, ze ne a vzápětí se pocura. Když už si na záchod sedne, tak na ni vidím, jak to drží a nepustí. Minulé vydržela bez pliny tri hodiny v suchu, jakmile jsem ji pak plinu oblékla, tak byla do deseti minut úplně nacurana. Takze to asi taky celoz dobu drzela. Dobrovolně si ani neřekne, ani nesedne. Vysvětlujeme, ukazujeme, čteme knížku Kamarád nocnicek, ale nic nezabírá....mate tip, co pomůže? Díky.

eva267
7. zář 2015

Možná je prostě ještě čas. My jsme se to také snažili kolem dvou let zlomit. Nemělo to smysl. Teď má dcera 2.5, má pořád plenu, ale sama si řekne, že chce na záchod. Někdy ale zapomene. Jsou dny, kdy je plena úplně suchá, jindy ne. Netlačila bych na ni. Když se to začalo dařit, motivovali jsme ji. Normálně nedostává žádné sladké. Za vyčůrání do záchodu dostala piškot.

irinka
7. zář 2015

@fredericka Počkat.....tohle se vyplatilo u nás, malej se odplenkoval prakticky ze dne na den sám, bez nějakýho nucení a podobně. Bylo mu dva půl roku, krátce před třetíma narozeninama se sám odplenkoval na noc. Každý dítě má svoje temto a přijde na to samo.

irca86
7. zář 2015

Netlač na ni. Dcera se odplenkovala az kolem 28 měsíce. Musela na to přijít sama. Do té doby řev pokaždé co viděla nočník nebo záchod. To prijde

hudala
7. zář 2015

Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší je počkat. Já jí cca od roku dávala na nočník, pak na záchod a nic (nebo minim. výsledky), zkoušela jsem všechno možné (odměny, tleskání, atd...). Hodně jsem se stresovala, hlavně mě stresovalo okolí a rodina - část rodiny (protože všichni byli nejlépe už od narození bez plenky 🙂) Na třech letech byla během jednoho dne bez plenky a měla max 2 nehody. Takže se vyplatilo počkat, přišla na to, jen to nebylo ve dvou letech ale ve třech 🙂

nov777
7. zář 2015

@fredericka Nech to 14 dni uplne byt a pak zkus znova. Muj syn proste nechtel, nechala jsem to byt a za tyden to zkusila znova a vyrizeno. Podle me na to musi byt zraly, pak to jde raz dva.

killi
7. zář 2015

@fredericka já jsem u obou dcer začala v 1,5 roce. . Sundala jsem pleny a už je nedala, jen na noc. V tomhle věku si to ty děti už moc dobře uvědomují, jen se to potřebují naučit. Navíc ta mladší ještě pořád nemluví, takže bud jde sama nebo venku si ukazuje. Sundej plenky a s každým čůráním ji řekni, že se chodí čůrat na nočník. Pořád dokola, aby to pochopila. Do 14 dní jste bez plen. To dítě pochopí, že to jinak nepůjde, že tu plenku nedostane. Občas, když už dělala naschvály a třeba se schválně vyčůrala před manžela a čekala jeho reakci, jsme ji to říkali důrazněji. Ono je jim to i nepříjemné, když mají mokré nohy, nebo oblečení. 😒 Já po pár dnech byla na nervy, ale chce to zatnout zuby a vydržet. 😉

jabadabadoo
7. zář 2015

Syn byl poprvé na nočníku půl měsíce po druhých narozeninách 🙂, prostě potřeboval víc čas, taky do nás všichni hustili, nenechali jsme se. 🙂 Dětem to musí v hlavičce secvaknout. Kadění do nočníku neprobíhá, řekne si o plínu. Teď ale řeším, že máme doma dlažbu, takže studená podlaha, věčně se po ní válí, leze a mám strach, aby nebyl nastydlý a na čůrání si teprve fakt pomalinku začíná říkat nebo to pustí, protože si řekne pozdě, tak taky nevím jak to mám řešit. Tepláky vyperu, ale mokrý bačkory....donekonečna jich a sandálků fakt nemám. Ale necháváme to být, začíná mu docházet, jak to má být, jen je ještě na něj brzo 🙂 Navíc na nočníku sedí obráceně, máme ten z Ikea s vyndávacím prostředkem, jiný nechtěl, takže si sám nesundá tepláky, aby si sedl, je to nemožné, bojuji s tím i já, rychle sundat a posadit ho jak by měl správně sedět na nočníku. Škoda, že končí léto, ale nějak to zvládneme.

jjustyna
7. zář 2015

Vydržet. Mám chlapečka a byl v plenkách do letošního června. A to mu budou za 14 dnů 3 roky. Nepomohlo vůbec nic. o odměnou, nadávat, prosit, nechat v mokru, prostě nic. Až jeden den ráno za mnou přiletěl do koupelny a povídá: budu čurat. A vyčural se. Od té doby se ani jednou nepočural. Sice má problém s kakáním, zadržuje ho, ale nakonec se na nočník vykaká. Z mé zkušenosti prostě čas. Leze to na nervy, leze to do peněz, člověk se stydí, ale nedá se nic dělat. Myslela jsem, že se propadnu, když jsme šli na zápis do MŠ s plenkou. Už jsem se viděla, jak volám do školky, že nenastoupí, protože má pleny, ale nic z toho se nestalo.

elen222
7. zář 2015

@fredericka nechat to na nějakou dobu být a netlačit na ni. Můj syn odmítal nočník i záchod do tří let. Od roku a půl jsem to průběžně zkoušela, ale prostě měl teorii, nač chodit na nočník nebo záchod, když může do plíny, prostě v tom neviděl žádnej rozumnej důvod 😀 , a kolik mě to za tu dobu stálo nervů 😀 😀 . Snažila jsem se být trpělivá, ale někdy jsem už vážně vypěnila. Dokonce jsem u něj jednou seděla celý den a čekala, až se vyčůrá, byl bez plíny a vydržel to od rána do půl šesté do večera, pak začal hysterák a válení se po zemi, že když nemá plínu, nemůže se vyčůrat, tak jsem mu ji rychle dala, a měla hrůzu z toho, že mu způsobím nějakej problém s močákem. No den po jeho třetích narozeninách jsem si řekla, že už teda musíme (za 4 měsíce měl jít do školky) a najednou si dal říct a celkem rychle jsme to zvládli 🙂 .

elinka89
7. zář 2015

Syn ještě ve 2 letech (březen) nechtěl o nočníku slyšet. Vlastně ani teď v létě, i když běhal nahý. Byla jsem zoufalá, kolikrát jsem i brečela, že to snad není možný, když jiné děti už na wc chodí, kamkoliv jsme přišli byla první otázka "pořád nosí plíny?" a levná sranda to taky zrovna není... 😒 Je to tak měsíc co se to zlomilo a řekne si a vydrží bez plíny celý den (kromě spaní po o a v noci). Chce to čas, do ničeho nenutit a vydržet to 😉 Držím palce

kikimaruska
7. zář 2015

Určitě vydržet...já to nelámala přes koleno, ve 28 měs.jsme v létě jeli k našim, tam lítal nahý, nočníček jsme nosili i ven, 3 dny nehody, celkem přes týden nahatý a po týdnu když už chodil sám na nočníček jsme přidali tepláčky, až po čase slipky (aby si nemyslel, že je to plenka, nosil látkové) a pak si najednou začal říkat...a to hned i v noci, takže během 14 dní plně bez plenek, bez jediné nehody...Neužili jsme ani treninkové kalhotky...ty byly jen na noc jako pojistka a do autosedačky na delší trasy, ale opravdu, co si začal říkat nebyl jedinkrát problém. Po měsíci jsme dali prkénko na wc a ted už druhý týden chodí ve školce a je chválený, jak mu to jde a umí se uvnitř i venku obsloužit na wc. Sama sem se divila, opravdu se vyplatilo vydržet-hlavně na 2 věci. Dítko musí udržet samo moč aslespon hodinku (věděla sem, že měl plenku suchou i 2 a pak to pustil, a dále, že umí rozumět větě )např- jdi do obýváku a přines mamince misku, která leží na stole... Pokud toto dítko zvládá, je to již správný čas. Synek se tedy odplenkoval plně ve 28 měs, ale třeba starší synek to měl déle a odplenkovaný byla až ve 33 měs. a na spinkání měl plenku ještě déle (ten má ale zjištěny další zdravotní problémky, takže i to se projevilo).

kikimaruska
7. zář 2015

Jinak my jsme učili na etapy.1) chodit čurat na nočníček (dole bez), nejdřív hlídat, ukazovat, vysvětlovat,posadit, když se chystal nebo začal...2) když to pochopil a chodil si, tak na nočníček s tepláčkami... 3) jakmile si začal říkat, že chce čurat, zlomilo se to a dali jsme pod tepláčky i slipky. 4) učili jsme pak čurat venku (to zprvu nechtěl, hodně pomohl brácha a manžel názornou ukázkou, do té doby jsme na velký výlet ano, brali i nočník (jen ne pleny, ty už prostě nedat) 5) poslední etapa bylo záchodové prkénko... 😉 . Samozřejmě každé dítko je jiné...některé hlásí, ale pozdě, některé hlásí a rovnou čurá...náš synek vubec nechápal, nehlásil...jakmile pochopil, že se čurá na nočníčku, po čase začal hlásit dopředu a od té doby to bylo stále lepší (budil i třeba hlídající babičku, že na ni volal, "babi Cuaat! ").