Holky jdu si k vám pro radu. Naše holčička začala dělat to, že hrozně plýtvá tekuté mýdlo, co máme v koupelně, jde si umýt ručičky a přitom schválně vylije půlku mýdla do umyvadla. Nestalo se to poprvé a čím ji více upozorňujeme tím to dělá častěji, jakoby naschvál na truc. Dostali jsme se do situace, že už kupuji minimálně 3 tekuté mýdla týdně, což opravdu je dost. Přemýšlela jsem tedy, jak jí to nějak tak vysvětlit, aby pochopila, že to mýdlo i něco stojí a my s manželem musíme na něj vydělat. Četla jsem minule pěkný článek o tom jak bychom měli děti postupně učit, co jsou to peníze a jak s nimi hospodařit. Naše malá, má vlastní kasičku, kde jí s manželem šoupnu sem tam pár drobných. Napadlo mě tedy, že když nejblíže vylije mýdlo, vyberu s ní penízky z jejích pokladničky (schválně co nejdrobnější, aby měla pocit, že jich je hodně) a vezmu ji do obchodu koupit nové mýdlo, přičemž zaplatíme s těmi penízky z pokladničky. Myslíte si, že takový psychologický efekt by na ni mohl zabrat? Nevím už opravdu jak vyřešit tuhle situaci. Malá má 3 a půl.
Nepřijde mi to jako špatné řešení, ale určitě bych ji na to upozornila předem. Ještě mě napadlo, zda by nezabralo používat "kostku" místo tekutého mýdla.
Navrhovaný postup mi přijde že by asi jako jediný mohl zabrat na takhle malé dítě, a nebo dočasně používat mýdlo kostkové s tím se tolik švandy neužije.
Pravou hodnotu peněz jsem začala chápat až když jsem se plně osamostatnila (samostatná domácnost a vlastní příjmy) do té doby jsem měla pocit že se vždycky dá odněkud vyškrábnout.
Navrhovaný postup mi přijde dobrý, přinejmenším hodný vyzkoušení🙂. Já mám ještě mladšího syna a docela u nás funguje "přepočítávat" peníze na jeho oblíbené Monte nápoje. Prostě když něco rozbíjí nebo něčím plýtvá, upozorním ho, že pak nebudou korunky na Montíky. Někdy mu i ukážu to množství Montíků, co daná věc stojí. Stejně tak jsem ho naučila chodit na nočník. Ukázala jsem mu v krámu to obrovské množství Montíků, které bychom si mohli dovolit koupit, kdybychom nemuseli kupovat balení plínek. A když pak začal chodit na WC (bylo to prakticky hned, ze dne na den), vykoupili jsme krám a ukázali mu narvanou ledničku Monte nápoji, že tohle všechno jsme mohli koupit, když je takový šikula.
No já především ppřestala dávat peníze do kasičky SEM TAM. Pokud máá dostat peníze tak by měla mít jasně stanoveno kdy, kolik a za co. Pokud sama k penězům přijde jako slepí k houslím tak proč by si jich vážila?? Nehledě na to že tak malé dítě má peníze na co vlastně? Vysvětlila bych jí že když bude plýtvat mýdlem tak se bude muset koupit nové, protože je důležité, ale pak ty peníze budou chybět zase jinde, třeba na lízátko v krámě. A mě u syna hodně pomáhalo, když jsem místo toho abych mu říkala co nemá dělat, říkala co dělat má. Neříkala jsem třeba NEŠLAPEJ DO TÉ LOUŽE, ale řekla jsem A CO KDYBY SI TU LOUŽI ZKUSIL OBEJÍT JAKO VELIKÝ KLUK? A najednou to šlo 🙂
U nás se zase furt plýtvá zubní pastou...věčně někde vymačkává tubu...a pak když jdeme do drogérky, tak se vždycky musí koupit zubní pasta (její) a kartáček (taky její, přitom ten původní ještě zničený nemá, ale prostě chce novej). Má dva a čtvrt roku, hodnotu peněz ještě nechápe a nějakou dobu chápat nebude, ale stejně jí říkám, že tatínek šel do práce vydělávat korunky, aby pa bylo na dobroty a nový zubní kartáčky 😀
Ahoj, hodnotu penez ucime az od prvni tridy. Predtim asi zakladni povedomi existovalo, ale bez praktickeho dopadu🙂 protoze nechodi do prace, jejich prijem je z kapesneho. Vetsi vydaje jedeme spolecne, musi videt, ze to nejde samo... Paralelne s tim ale delaji v prvni a treti tride ve vane vlastni lektvary, michaji moje sprchace, sampony a tekuta mydla, takze tenhle druh plytvani je asi hit🙂
V tomhle věku nemá dítě buňky na to, aby pochopilo hodnotu penez. Zkusila bych jiný způsob - nabídnout jinou "zábavu"... tohle co popisujes je určitě dobrý nápad, ale pro starší dítě, které už dokáže pobrat všechny souvislosti, nejen to, že peníze se používají k placení🙂
Nás stejně starý syn ovládá všechny ty moudré řeči o tom, jak je správne neplytvat a ze vše stojí penízky, že které by jinak mohlo být třeba lego. Nicméně nijak mu to nezabránilo vyzbrlat dettol že zásobníku 🙈 udělala jsem pak to,že ho vypínam a ruce si myje pod naším dohledem 😉postupně ho to přestalo bavit, teď už ho dávkovač vůbec nezajímá 👌
Taky si myslim, ze je mala. Ja teda dceri 4 rikam, ze tatinek chodi do prace a ten cas s nama meni za penize a my si kupujeme veci....takze kdyz neco znici musi byt dele v praci, aby koupil neco noveho....nevim jestli je to idelani, ale nic lepsiho me nenapadlo....
Zkusila bych nabídnout jinou zábavou tomuhle podobnou, něco si zkouší a učí se tím..takže vymyslet něco, co Tě nebude finančně bolet..prostě uspokojit obě strany..naše děti milovaly v tomhle věku přelívání - na velký tác dát několik skleniček od přesnídávek, nebo kelímky, lžičky, naběračky, pipety, a nádobku na mýdlo s pumpičkou (vymytou), nalít do ní třeba vodu obarvenou potravinářským barvivem..vyřádí se a nebude mít potřebu plýtvat mýdlo..třeba, a třeba taky ne..je to vždy o pokus - omyl 🙂
@anettta3 nečetla jsem vše, ale udělala bych to spíš tak, že bych s ní šla do obchodu, kde by si za svoje peníze koupila svoje mýdlo a bylo by na ní, jak dlouho jí vydrží, klidně ať si ho vyplácá během dne a další den koupit další mýdlo atd.
Každopádně já tohle úplně neřeším (nevím, kolik je ale tvé malé), Jáchym od cca roka hodně objevuje, takže rád vymotává toal. papír, mýdlo ho taky baví atd., ale tohle nechávám. Vadí mi třeba plýtvání vodou, to jo.
Tak tam dej tuhy mydlo misto tekutyho. Ji bych placla pres prsty a proste vysvetlila, ze tatinka nevidime casto a ted uvidime jeste min, protoze je v praci diky tomu, ze musi o to vic vydelat na mydlo. Rict to tak jak to je, ale nevim kolik ji je.
@makronka222 ale to je lez nebo?😊
@lajla jasne jako nemam patent na rozum. Ale mam pochyby, zda to vzhledem k veku dokaze pochopit. Ale ne z hlediska toho, ze je to lez.
Vydame velky penize za mydlo, za nesmysly, nebude na najem, manzel si bude muset vzit vic sluzeb. U nas to takhle je. Nevim, jestli v jinych domacnostech se penize obstaravaji jinak. 🙂
Já nevím, jako určitě je fajn vysvětlovat hodnotu peněz, ale tříletému to prostě podle mne vysvětlit nelze - nebo nevím, ale mám doma skoro tříletáka a tohle teda jde mimo něj - v tomto věku bych sice vysvělila, že toto se nedělá, protože si nebudeme mít čím umýt ruce, popř. plácla přes prsty a dala mýdlo na poličku, kam nedostane. Víc bych to neřešila...
@radka8888 no penize se asi obstaravaji vsude stejne az na vyjimky😣
Ale jak jsem psala dite ma volbu...lizatko nebo neco jineho...a nebo se budou kupovat mydla a pasty..teda u nas to tak funguje...proste je vyber...a kolem 3let to deti chapou i driv...maly je schopny mi vypiplat detskou pastu za 90kc behem jednoho vecera...no tak nekoupime to co ma rad a pochopil to velmi rychle...ma 2.5...ale sem tam jim tu volnou ruku necham at si vyhraji
Takhle s tou praci to vysvetlovala kamaradka detem...a bylo z toho to..ze ty deti potom kazdemu vysvetlovaly jak nemuzou to a to protoze tatinek by musel byt dlouho v praci a ony by ho nevidely...prijde mi to takove smutne...je tim zatezovat, jsou jeste mali
Ale treba to u jinych ma jiny efekt a shledavaji to ok
@lajla jo s tim v podstate souhlasim. My mame takovy dost benevolentni pravidla, protoze je takova uvedomela. Kdyz udela bordel musi si ho uklidit, kdyz neco chce napr.mydlo tak ji odleju a ona vi kolik ma a hospodari si. Obecne moc nezakazuju, protoze s ni se da vsechno dost v pohode vykomunikovat. Tohle pouzivam, kdyz dela nakou ocividnou neplechu, coz neni moc casto. My s detma travime strasne moc casu a hlavne manzel je jeji naprosty hrdina a bavic, ona moc nelpi na lizatkach nebo materialnich vecech. Jestli dostane nebo nedostane lizatko ji je jedno. Jediny co, ze nepujde s tatou ....... tomu rozumi a na to slysi.
@mahulena mluvíš o mých dětech, ne? 😀 Lektvary z čehokoli, výroba domácího papíru a pod, je HIT č. 1 i u nás (celkově vyrábění hlavně z papíru a lepidla) Zrovna jsem musela opět dokupovat šampón, tak jsem se rozhodla, že český za 20Kč musí stačit :D
@lajla jsem zvědavá, kdy je to přejde:D Snažím se vysvětlovat už několik let. Ale je fakt, že v rámci mezí už neplýtvají celé balení najednou , posledně si vystačili s vlastním pidi mýdýlkem.
Dělám to úplně stejně - prckovi je 4 a půl,ale od 4 let to takto praktikujeme. K narozkám dostal kasičku, kam dostává drobné, většinou za pomoc v domácnosti, nebo za pěkně nacvičenou besídku, co najde při úplidu je také jeho.. .. každopádně si z ní platí i zničené hračky o které stojí, sladkosti i škody v domácnosti, které i přes upozornění způsobí. Dále přítel má dvě práce, tak vysvětlujeme prckovi, že táta musí tolik pracovat, protože všechno stojí penízky.. zdá se, že to chápe ..
Holky, děkuji vám za vaše názory, rozhodla jsem se, že to vyzkouším s tím nákupem, dnes po školce se na to vrhnu, tak pak dám vědět jaký to mělo efekt 🙂
@anettta3 Já bych jako první koupila dávkovač s pumpičkou, ze které to jde blbě a ono ji to přejde 😎 jinak jestli to zabere nevím, mám šestiletého a tam určitě, ten už tyhle pojmy chápe, ale ve 3 a kousek nevím nevím.