Jak naučit dítě foukat?

21. dub 2023

Ahojky, mám asi trochu divný dotaz. Jak naučit skoro tříleté dítě foukat puspu třeba do peří, případně pít brčkem (to od mala odmítá přitom pije z láhve Kubík), anebo jen si olíznout rty. U nás hrozný problém. A proč to chci řešit, protože stále nemluví. Na logopedii jsme objednání skoro za půl roku a výše uvedené prý urychlí rozmluvení. Tak nevím. Na radu dětské užívá rybí olej, vše komentuju, motoriku má skvělou. Prý jsou kluci pomalejší a když je rychlejší v pohybu, mluvit nepotřebuje. Tak bych ráda ještě toto zkusila, ale nevím, jak do toho. Je to tvrdohlavec a když nechce, nic nepomůže.

eviicka
21. dub 2023

Náš toto pochopil až někdy ve 4 letech, rozmluvil se bez logo ve 3,5 (byl covid, byli jsme objednaní, ale padlo to) až ve chvíli, kdy sám uznal, že už mluvit chce... Vím že jsem neporadila, jen že v tom nejste sami. 😉

palja
21. dub 2023

U nás se to dcera naučila až ve 4 letech na logopedii. Ale chtělo to taky nácvik a nešlo to hned. Naučila jí to až logopedka. Dcera má vývojovou dysfazii.
Ještě máme malou dceru a ta se to naučila sama od sebe v roce. Dokonce už sama fouká do bublifuku.

betelgeuzz
21. dub 2023

Kontrolovala dr uzdičku pod jazykem? to mě napadlo k tomu, že nedokáže olíznout rty. Nám radila logopedka zkoušet před zrcadlem a dělat různé hrátky s jazykem a pusou - nafouknout tváře, jazykem zatlačit zevnitř do tváře, vyplazovat jazyk, jezdit s ním po zubech jako kartáček, olizovat rty dokola, nebo zleva doprava, ťukat jazykem do rtu (můžeš zkusit mu na rty dát třeba nugetu), mlaskat, dělat čertíka, koníka, syčet jako had, bzučet jako včelka. U nás pak ve školce dělali tyhle hrátky vždy před spaním. Chce to cvičit a cvičit, možná k tomu dospěje časem, pokud ale to cvičení vezmete jako hru, tak taky nic nepokazíte.

l_
21. dub 2023

Presne jak pise @betelgeuzz .. maznout necim rty a nechat olizovat.. ze zvuku jeste klapani kopyt.. jinak defakto cokoliv, kde bude namahat jazyk.. dotykani zubu, patra, jazyku.. nekdy pry pomuze misto 'oznacit' - prejet parkrat necim po rtu aby ti dite citilo, kde to am byt a pak at to zkusi jazykem.. jinak dcerka se rozmluvila az ve skolce - tam totiz nemela tlumocnika..

betelgeuzz
21. dub 2023

Nám i říkala logopedka, že dnes má spousta dětí problém s těmi hrátkami jazykem, neumí foukat, plivat. Rodiče příjdou do ordinace, že dítě neumí nějaké písmeno a diví se, když ona začne tady tímto. Ale jak se ta pusa pořádně rozhýbe, tak začnou naskakovat i ty hlásky. Když si najdeš na netu "oromotorika" tak ti vyjedou odkazy s těmi různými cviky.

klokanka31
21. dub 2023

Zkus aby foukal do bublifuku. Jinak nic si z toho nedělej že nemluví, naší budou za měsíc tři a taky nic moc 😞

lovemusicsun
21. dub 2023

Co foukat brčkem do pití? Myslím, že s tím kdysi začínala logopedka u bráchy.

janule0123
21. dub 2023

Malé pomohl bublifuk… a bublání do brčka… foukani na větrník (ze začátku spis prskani) obojí chvíli vypadalo marně😂ale přišlo ji to taková sranda, ze to pak nějak dala .. jinak od malá chodíme na plavání… a tam chtěla celkem brzo bublat do vody … a to teda začalo jít až po třetím roce 😂😂řešila jsem to ze stejného důvodu…mluvit hodně jednoduše, písničky rikanky- ze se děti uci přes melodii, takže jsem každý den zpívala.. rikanky… a teda měla problém se střídáním nohou na odrazedle … a fyzio nám ukazoval nějaký “cviky” s rukama..