Jak naučit dítě být samostatnější?

mercythe
31. říj 2023

Ahoj dámy, máte tip jak naučit některé činnosti 26 měsíční dítě (dceru)? Třeba aby se sama oblékala🙄 to je u nás boj, nebo jídlo, sni sama tak tři lžíce, a pak konec dokrmuji, snaží se zase sama čistit si zuby, česat se a nočník už zvládne(ale zase musím ji vzít a posadit ji na něj když si řekne. Sama nechápe slovo podej si nočník. Sundej kalhoty, kalhotky a sedni si na něj...potřebovala bych od ní větší Samostatnost. Nemáte nějaké triky či formou hry, jak ji naučít to oblékání...díky

westie
31. říj 2023

Moje zkušenost u dvou dětí je taková, že je na úplnou samostatnost ještě malinká. Pokud to chceš podpořit, aby se to zlepšovalo, tak za mě funguje, když dítě ví jak na to (občas to nás dospělé ani nenapadne, ale to dítě třeba chce, ale neví jak, tak to rychle vzdá) - mělo by mít připravené prostředí - pokud chceš, aby se sama oblékala, pomáhá, když si sama oblečení vybírá - dosáhne si pro něj, může si vybrat a tobě nebude vadit, když přitom něco rozkramaří.
Pomáhej ji ve všem získat sebedůvěru, jistotu, že má v případě nepohody někoho po ruce, kdo ji pomůže a nebude ji za to nadávat.
Když má sama jíst, pomáhá, když si jídlo pomáhá připravovat (třeba ovoce, svačiny atd. - zase je potřeba mít na to připravené prostředí, aby to bylo bezpečné a zábavné), může si sama připravovat talířky, příbory atd.
U nočníku je to složité, protože když se dětem potřebuje, většinou je to dost na poslední chvíli a je otázka, jestli vůbec vnímají, co se po nich chce.
Myslím, že tvoje dcera je ve věku, kdy ještě potřebuje těmi činnostmi provést, potřebuje na to mnohem víc času než dospělý, což si mi rodiče často neuvědomujeme, pro nás jsou to automatické činnosti. Já třeba vidím u mé dcery, která vždy chtěla být samostatná, opravdu se snaží, teď jí jsou čtyři, když si chce po záchodě nandat kalhotky a kalhoty, tak občas jí to prostě zabere čas a energii - někde se něco zasekne, nejde to přesně tak, jak je zvyklá, ale pro nás je to banalita, co jsme dělali už milionkrát.
A paradoxně co pomáhá nejvíc je to, když jí neodmítáš pomáhat, když jí to nejde - děti často chtějí pomoct ne proto, že neví jak, ale chtějí si tak zajistit projev rodičovské lásky - chtějí důkaz, že je máme rádi a jsme jim nablízku, abychom jim případně pomohli. Na toto pomáhá, když chce pomoct s oblékáním, tak nebýt nervózní, nedávat najevo, že to má dávno zvládat sama, ale být vlídná, pomoct třeba s jednou věcí a povzbudit ji, že další třeba zvládne sama nebo s tvojí dopomocí. Dcera pak bude sebevědomá v té dané činnosti a časem bude i samostatná.
A jenom taková drobnost k čištění zubů - zubaři doporučují, aby rodiče dětem dočišťovali zuby alespoň do osmi let věku, protože děti nemají takovou motoriku a vytrvalost, aby si to samy vyčistily. Je fajn, když se učí chvilku sama, ale hlavní odpovědnost za dobře a správně vyčištěné zuby by měla být na tobě.

kristyn86
31. říj 2023

Myslim,ze je jeste malinka. Syn se naucil oblekat sam az ve skolce,do te doby nebyla nejak motivace. Dcerka o to zase jevila zajem brzy,ale uz to videla u brachy a chtela vsechno sama a tak jsem casto premyslela jestli byl lepsi ten muj lenoch,ale bylo vse rychle a dobre nebo samostatna dcera,ktera ale odmutala pomoc,vse bylo na 100 let atd. Doma jsme udelali maly vesak na bundy,aby je to lakalo a mohli si to po sobe i uklizet. Radi se oblikaji,kdyz dostanou na vyber. Syn si dlouho nechtel oblekat sam ponozky,tak jsme meli dohodu,ze jednu ja a druhou on. To ale bylo urcite az po 3. roce. Dceru jsem krmila dele,jinak toho moc nesnedla. Ale vsechno ma svuj cas,netlacila bych na pilu,nesrovnavala bych. Jeste skolkove deti nejsou samostatne. Ono se k tomu postupne dopracuje.

berynka
31. říj 2023

Tohle neřeším…jen teda kdyz mame 5 minut do odchodu a pulka rodiny je jeste nahá 🤬😅.
Mam tři děti,každé je jiné.Nejstarší se nechala oblékat do sedmi let 😆.Prostřední nikdy nic nepotřebovala,vsechno tak nejak zvládne a zvládá sama.
Pětiletý syn proste od mala zlobí s jídlem,tak ho dokrmim.
Jednou se vsichni naučí a budou delat vsechno 😉.

Do třech let bych tu samoobsluznost jen zkoušela a v žádném pripade na tom netrvala.

veruuu_kubesovic
31. říj 2023

Vždyť je ještě malinká, neměj přehnaná očekávání po 2letém dítěti a ono to časem půjde....

mercythe
autor
31. říj 2023

@westie děkuji za zprávu, no já se snažím být vlídná, přiznám se, ale že ne každý den se mi to daří. Abyste pochopila,Dcera dlouho nechodila, naučila se sama chodit, sedět a vylézt třeba na gauč až ve dvou letech, je to dáno tím že je hypotonická. Takže sem ji dá se říct nosila ji i věci pod nos celé dva roky, a nějak už jsem z toho unavená. Ve většině případů je dcera strašně šikovná, a já na ni hrdá, jak se poprala s mou pomocí s diagnózou...cvičíme každý den, takže proto sem chtěla, aby alespoň některé činnosti denní potřeby už pomalounku zvládla sama....to oblékání je prostě problém, vybere si sama oblečení, a když ji to okamžitě nejde, oblečení letí pryč a malá jde nahatá po bytě. Takže pak honím naháče po bytě 😆pomáhám ji fakt úplně se vším. Chápu, že je malinká, a že musí dozrát, ale přiznám se, že někdy je to zkouška mé trpělivosti. A ne vždy obstojim. Jinak zuby si čistí sama, a já Vždy dočišťuji...vždycky😊

me_druhe_ja
31. říj 2023

Dcera bude mít 3 v únoru a fakt se sama neoblekne. Nějak mě ani nenapadlo, že by to měl být problém.😀 jo a do školky chodí od září. 🙂

reeeza
31. říj 2023

Jsi na ni strašně náročná. Kladeš až moc velký důraz na její výkon. Uber.

kristyn86
31. říj 2023

Pokud teprve dva mesice chodi a celkove ma tu hybnost ci motoriku horsi,tak opravdu po ni nechtej zazraky a nech to plynout a ulevi se vam obema. Treba pak projevi sama zajem a pujde to snaz nez ji to jeste zprotivit. Ted mi doslo,ze neter je skoro stejne stara,v srpnu ji byly 2. A je to opravdu jeste prcek. Naprosto zdrava (ona teda zase vubec nemluvi),chodit zacala pred 1.rokem,ale psychicky a motoricky jeste taky nema na to,aby se napr.oblekala. Ona je trochu duchem takova nepritomna a palicata,vubec o to nejevi zajem. Sama se taky nenaji,to lita vsude. Max.si da par lzicek do pusy,ale spis tu lzici jen drzi a mamka krmi...A ted ma k ni svagrova pulrocni mimino,takze se taky nalita,ale nema cenu se nervovat,ono to prijde.

zmrzlinka
31. říj 2023

Je to větší mimino....nebyla bych na ni tak přísná....večne ji oblíkat nebudeš.