Jak naučit děti jíst samostatně?

ditta01
14. led 2017

Ahoj holky prosím poraďte jak jste své prcky naučily jíst samostatně. Dcera má 2,5 a zápasíme s tím. Snaží se ale jídlo je všude. Opravovaly jste děti v držení příborů hned,nebo až později. My zatím používáme jen lžičku,ale nechce ji držet správně. Děkuji za vaše rady a zkušenosti ☺

netopejr
14. led 2017

Ja učím už mimina, ze jejich jediná starost je, aby se najedlo, posleze teey nakrmili. Od ca 3/4 sedi na židli s námi u velkého stolu a krmi se sami. Pomáhám občas s polivkou, tak asi do roka. Jinak jen plpupu, nakrájím, proste aby to zvladli rukama, lžíci nebo vidličkou, podle toho, co to je. Binec dělají jem chvilku, tak do roka,někdy ani to ne. Jedno dítě jedlo zcela ukazkove, vse na vidličku, nic nepadalo, nemelo ani rok. Vyžaduje jiz odmalinka ubrousek, ciste nádobí na všechno zvlášť.. Tohle dítě proste stoluje lip nez my všichni dohromady. Jine moje dítě udělá podstatne vetsi binec v 5 letech, vic nez batole. Asi moc roztekany nebo nevím. Porad. A to už me rozčiluje. Obecně proste dela dítě binec,když se uci jist, par týdnu. A je celkem jedno, jestli ke to v roce nebo ve 2, proste se to musí naučit. Samozrejme vetsi dítě ma rozvinutější motoriku, ale ry individuální rozdíly jsou ještě vetsi. První jogurt je všude,ale za 2 měsíce jim s klidem dam maly kelímek a není to nikde, kromě v bříšku a trochu upatlane pusy. Lžičkou, hezky ciste, v roce, roce a čtvrt. Pokud batolata nehazou veci na zem v rámci průzkum gravitace, tak je trochu nepořádku na tacku.

moncajel
14. led 2017

U nás bývá pritelova 6-ti letá dcera.A pořád slyším,ze něco jíst nebude.Uz me to štve.Protože když ji řeknu,co bude,tak říká,jak se těší a pak ohrnuje nos.Ale funfuje na ni,ze něco nebude,když to nesni.No máme teď prcka na cestě.Tak jsem na něj zvědavá,jak bude bastit 🙂

hermelinah
14. led 2017

Správné držení sem neřešila, a rok a půl staré díté mi jí lépe vidličkou než lžící, tak zkuste taky vidli, osobně mi přijde jednodušší 🙂 U nás bylo prioritou umět se najíst, pokud možno čistě - to jestli drží správně nebo ne zatím nepovažuji za důležité

ditta01
autor
14. led 2017

Tak naštěstí dcera se snaží,ale jak se trefuje do pusy teče ji to po bradě pak je to na židli ubruse, atd. Tak jsem myslela ten binec. Ne že by to někde házela😀taky ji mám posazenou u velkého stolu ale jsou to nervy ji sama teprve 4 den tak snad jí to brzy půjde lépe. Snažím se jí upravovat v ruce lžičku ale je z toho pak spruzena a nechce už jíst sama. Mám ji teda nechat ať zatím jí jak umí a uchopení lžičky nechat na později? ☺

ditta01
autor
14. led 2017

@hermelinah s tou vidličkou to vyzkoušíme děkuji za tip ☺

hermelinah
14. led 2017

@ditta01 já bych to tak nechala, i z toho důvodu, jak píšeš - když má moje dítě něco dělat podle mě, a opravuji ho, pak to nechce dělat vůbec 🙂 i u staršího toto fungovalo a od 3 let krásně jí, že se člověk nestydí ho vzít ani do restaurace, polévka nekape, jídlo neodpadává 🙂

maare
14. led 2017

Syn 2,5 se taky u stolu snaží jíst sám, jí lžicí a i vidličkou, má to taky všude,ale snażí se 🙂 , myslím že než pujde do školky tak se to snad naučí ,jinak rozbryndané má fakt všechno, o polévkách radši nemluvim 🙂

ditta01
autor
14. led 2017

Jsem ráda že v tom nejsme sami ☺

victress
14. led 2017

náš dvouletý syn jí pěkně sám lžičkou, já jenom dohlížím, hned jak seděl, jsem mu dávala lžičku do ruky, aby se naučil sám, techniku neopravuji, jenom jsem přendávala do pravé ruky, měl a má bryndák, takže jídlo je jenom na bryndáku, párkrát bylo na stole, výjimečně asi 2x za celou dobu na koberci, ale je fakt, že největší peklo u nás byla rýže, to když spadlo, tak to bylo všude a nekonečně mnoho😀

netopejr
14. led 2017

@ditta01 bryndák na krk, na klin se da dat plinka nebo starej ručník, nebo dobre zasunout nožičky pod stul a přisunout uplne blízko. Na stul tacek, prip.pod to igelit, bud celek ubsrus nebo vetsi kus proste okol. Binec k tomuhle proste trochu patri.
Dveřma se to nauci, hodne odkouka od vas, jestli jite spolu. At tu tak ci ona zjisti, jak musi držet lžíci, aby to z ni nesteklo, ale dostalo se do pusinky.
Na každé učeni je třeba chvíli casu a cviku. Zkuste házet lopatou do míchačky, nebo zednickou lžící omítku, zpočátku Vám nepůjde ten pohyb, občas trochu minete, něco spadne, ale za tyden už to půjde dobře.
Nemizou to umet hned, musí se to prvne naučit, a to chvili trvá. Dcerce je jen 2,5 a ke to pro ni nove.

ditta01
autor
14. led 2017

Chtěla bych ji to naučit do konce dubna čekáme mimčo tak potřebují aby to zvládlla na nočníku je naucena i oblékaní zvládá sama jen to jídlo dopilovat☺

mandala
14. led 2017

Tak pro mne je zase priorita, aby dítě drželo správně lžíci v ruce, kdyby chodila do školky, tak ji taky budou stále opravovat, špatné návyky se odstranují těžko. Aby jedlo čistě je sice taky důležité, ale než se naučí jíst, tak se to musí tolerovat, např. můj manžel nesnášel, když syn se od toho roku krmil sám a byl všude kolem binec, ale nějak se to naučit musí, že... Dnes mu jsou čerstvé tři roky a jí ukázkově už dost dlouho, málokdy se pobryndá, prostě se musí zavřít oči a nechat jim prostor, aby se naučili 😉

jluciy
14. led 2017

Já sem syna jíst samotného vůbec neučila - je od narození nejedlík a představa, že vše bude někde okolo a v něm nic moc, byla sci-fi, takže sem pořád krmila já...sám ani nechtěl...No a asi měsíc zpátky měsíc po druhých narozeninám najednou chtěl jíst sám, tak sem ho nechala a aniž bych mu něco ukazovala (prostě to okoukal od nás) najedl se...nikde okolo nic, vždy se trefil a to jí normálním příborem...v pohodě dá i polívku a i špagety...😉 každé dítě si myslím má svůj čas a přijde na většinu věcí samo...totéž je i nočník 😉

victress
14. led 2017

@ditta01 počítej s tím, že se může stát, že po narození miminka bude dcera vyžadovat od tebe to, co teď zvládá sama, ale ty budeš dělat miminku, takže jestli teď chodí na WC a čurá sama, tak bude možná vyžadovat plínku, pokud bude jíst sama, možná bude chtít, abys ji zase krmila...abys ji zase uspávala, oblékala atd. ale věř, že to období trvá jenom chvilku, je to forma dětského vyrovnání se s příchodem sourozence🙂

ditta01
autor
14. led 2017

@victress to doufám že nenastane ale je dobré být pripravena na vše, děkuji za info ☺

victress
15. led 2017

@ditta01 není zač, držím pěsti, ať to dcera zvládne co nejlépe🙂

ditta01
autor
15. led 2017

Děkuji ☺