Ahoj mam otazecku memu synovi bylo ted 8 mesicu a stale se neumi pretocit na brisko a bez pomoci nejde ani na bok,kdyz ho dam sama na brisko,tak se sam pretoci nazada ale opacne to neumi. Chodime povine na cviceni ale ze by se mu chtelo to se rict neda. Nekdo rika,ze je mozne ze to preskoci,tak nevim. Kdyz ho posadim,tak hezky sedi ale sam si nesedne,tak nevim cvicim snim i sama doma ale furt se mi u toho steka. Porad te mi jestli mate nejake rady dekuji 🙂
Rozhodně sama malého neposazuj, více mu uškodíš než pomůžeš, viz. tento článek: http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...
To cvičení, to je předpokládám Vojtova metoda, ta má velmi dobré výsledky, malý se mi po Vojtovce srovnal do měsíce. Děti u toho pláčí - vztekají se proto, že se jim nelíbí, když jsou drženy v nějaké poloze a musí zapojit svaly, které je právě nutno posílit.
Cvič dál, uvidíš, že se to s malým zlepší ;)
Chodila jsem se synem na rehabku, když se nepřetočil ani v 7mi měsících a tam nám ukázala cvik, který mu brzy pomohl a nejsem si jistá, jaký to přesně byl, ale Vojtovka si myslim, že to nebyla. Měla jsem ho na boku, držela za stehýnko a loktem jsem lehce zatlačila na zádíčkách (už úplně přesně nevim, nepíšu to, aby jsi zkoušela, spíš pro porovnání, jaký cvik máte) a on sám se jakoby u toho pak nazvedl a dotočil se, stačilo to udělat párkrát a brzy se začal překulovat sám. Vše ostatní pak už zvládal sám, jen mu to trvalo déle, pak se začal plazit cca 8 měsíců, potom si sedl sám v 10 měsících, ve stejnou dobu si stoupl, krátce na to začal lézt a ve 14ti měsících chodit.
Ahoj asi bych se spis radila s rehabilitacni,co ti doporučí,aby si nekombinovala něco,co nejde.. Ale jinak nám pomohlo: kdyz malá ležela na zádech,pokrcit obě kolinka k brisku a spojené nozky otočit k jedné straně.tim se mimi vlastně pak uz dootoci- automaticky pak v závěru nozky propne-aby mohl na brisku ležet. Ze zacatku je to takové krkolomne,ale pak uz mimi ví a je to jednoduché,po čase to udělá samo. Nám to ukázal doktor asi v půl roce a do měsíce se malá otáčela já fik 😉 a taky občas pomáhá dávat mu hračky vedle sebe-aby se pro ne snažil dostat a měl motivaci..(to teda na nás nezabiralo,řev byl silnější 🙂 )
Na jaké cvičení chodíte, na vojtovku? jestli ano, tak bych do toho už žádné vlastní cvičení nezařazovala, ať to spíš nekazíš. Dítě se posadí až z lezení, má na něho ještě spoustu času. Ty ho neposazuj, protože na to ještě opravdu není připravený. A má na to čas, holky se samy posadily až kolem 10 měsíců, přirozeně z lezení.
A doporučuji knížku Rozvíjej se, děťátko, tam je popsaný vývoj dítěte, spousta fotek i způsoby, jak to podpořit.