Jak naučím 4měsíční dítě pít čaj? Lahev zatím nechce

jamiss
4. pro 2014

Dobrý den,
v lednu jdeme s naší holčičkou na vyšetření sluchu SSEP do Motola (3x jí vyšly OAE nevýbavné, na zvuky ale reaguje, tak doufáme, že problém je v měření). Chci se ale zeptat na jinou věc - vyšetření se dělá v sedaci a potom se má dítěti jako první podat čaj a až podle reakce pak mléko. Malé budou příští týden teprve 4 měsíce (v době vyšetření pak 5 a půl) a je plně kojená. Do podávání čaje se mi nechce, ale musím jí to do té doby naučit. Bohužel zatím nechce lahev - to jsme zatím zkoušeli s MM a nic, jen žužlá savičku a má z toho zábavu. Když ji to omrzí, začne brečet nebo se vztekat. S tím čajem jsem to jednou zkoušela po lžičkách, ale nevím např. jaký objem denně jí můžu dát, jaký najednou...Také si říkám, že stejně by snad mohla posloužit voda (i po vyšetření), ale s tím kolik za den atd. nevím stejně. Díky moc za případné rady!

lv
4. pro 2014

stříkačkou?

katyxq
4. pro 2014

to doporučení čaje jako prvního se mi zdá dost zvláštní (nesmyslné) - určitě bych to zkonzultovala i jinde. Samozřejmě je zbytečné a rizikové (ohledné pokažení přisátí) kojené miminko učit na láhev, pokud už je potřeba dítěti podat jiné tekutiny, jde to lžičkou, stříkačkou nebo z obyč hrnečku/kelímku.

pampalin
5. pro 2014

Tak pokud bude čajík opravdu potřeba, tak buď to jde stříkačkou nebo lžičkou nebo další možností je lahvička Medela, která je určena právě pro kojené děti.

ange_de_la_morte
5. pro 2014

Jednoznačně ne lahvičkou, můžeš si miminko odstavit. Pokud už je nutné podat něco jiného než mlíčko z prsu tak zvol stříkačku, lžičku, nebo kelímek

lrg
5. pro 2014

Dcera začala pít pořádně z lahvičky až krátce před 1. rokem, takže to někdy fakt může být běh na dlouhou trať. Dávala jsem vodu lžičkou, třeba 20 min, ale jinak to nešlo. V 6-ti měsících jsme byly v nemocnici a sestry do ní chtěly dostat pití z lahve a nedokázala to žádná.

pabka
5. pro 2014

A nebo co aplikátor z léků, třeba z Nurofenu? Nebo kapátko?

hojda
5. pro 2014

Moje zkušenost, v 8 měsících kvůli operaci a nemoci, jsme museli do malé dostat více tekutin, měla jsem doma milion lahviček (včetně Medely), ale nevzala vůbec nic, nechtěla ani lžičkou, ani kádinkou atd. atd. prostě nic, ani v nemocnici do ní nikdo nic nedostal. Až doma po několika dnech, kdy už jsem nevěděla, co a jak, tak jsem si jí vzala do postele a připravilo prso,jako na kojení a místo něj jí dala lahvičku. Pokud nemáte problémy s kojením, tak bych se ve 4 měsících té lahvičku už nebála. Pokud budeš dávat u lahvičky čaj a ne mléko, tak by se dítě odstavit nemělo. Já osobně po mé zkušennosti, bych to s lahvičkou (nebo jinou metodou) začala zkoušet také kolem 4. měsíce, aby to nebylo vše jen na tom prsu, protože někdy to může být pak problém, když dítě neumí přijmout tekutinu i jinak.

kvakuska
5. pro 2014

@jamiss nedávala bych čaj, ale kojeneckou nebo převařenou vodu ... pokud jde o to jak ji dávat, já si třeba myslím, že u čtyřměsíčního miminka už lahvička kojení nezkazí ... malá pila od dvou měsíců z lahvičky odstříkané mlíčko a teď bude mít 16 měsíců a pořád ještě je 2x denně kojená ... ale možná je tohle u každého dítěte jiné ... řekla bych ale, že čtyřměsíční dítě už bezpečně rozpozná, z čeho mu poteče mlíko a z čeho voda, takže prso si s lahvičkou plést nebude ... mimina nejsou tak hloupá, jak z nich někteří dělají 😠

jamiss
autor
5. pro 2014

Díky všem za odpovědi, asi to budeme dál zkoušet s vodou a lžičkou. Tu lahvičku od Medely mám taky, ale byla bez úspěchu, i když možná nemám dost trpělivost nebo to třeba taky souvisí s tím, že odmítá i dudlík. A stříkačku nechce taky. Jen pořád nevím s tím objemem, poradíte?

polaks
5. pro 2014

TAk to sa teda divím,pretože pri plne kojenom dieťati mi ešte nikto nikdy nedoporučil čaj.Ešte to prekonzultujte s lekárom. Moje 2 deti ani nevedia ako fľaška vypadá,aj keď som sa im pokúšala dať čaj,keĎ boli choré,kým boli kojené,fľašku ani čaj som do nich nedostala. Ak to bude fakt nevyhnutné skúste po lyžičkách,kvapky prevarenej vody,alebo čajíku.Ale ako vravím,ešte to zkonzultujte s lekárom.

jamiss
autor
5. pro 2014

Já z toho taky radost nemám, ptala jsem se mailem dětské doktorky a ta mi jen odpověděla, že čaj, příp. voda nevadí. Ještě to s ní proberu osobně. Prý je mléko moc těžké a hrozí zvracení - po tom sedativu☹. Proto se nejdřív dává čaj.

vladys
5. pro 2014

nechápu proč dávat čaj, já jsem obě děti kojila 7 měsíců,,, nic jiného ani příkrm...když byla mega vedra tak trošku vody na lžičce...čaj nepily do tří let, jen čistou vodu.

vladys
5. pro 2014

nepřečetla jsem to pořádně, tak tady je to asi nutné, tak na lžičce, ne?