Jak na nočník? Syn má 25 měsíců

dindonka
16. lis 2017

Holky, prosim o radu. Doma mam dve deti. Dcera dneska 5 let zacala s nocnikem kdyz ji bylo 23 mesicu a hned vedela a behem tydne bez pleny i na noc. Syn mel v rijnu 2 roky, ted mu je skoro 25 mesicu. Na nocnik jsme to zkusili v lete ( 21 mesicu). Vydrzela jsem ho mesic posazovat na radu doktorky. Proste kdyz jsem ho neposada cural a kakal po byte. A bylo mu to jedno. Ted jsem u dr zniva a ptala se co nocnik, tak ji to vykladam a rekla mu, te dite ve dvou letech to ma v hlave ten bojkot, a ze se mam na nej zlobit kdyz se pocura, rict ze nejsme kamaradi..... A kdyz si rekne o curani tak dat bonbon. Jenze on si nerika, tamze mu to pripominam a posazuju. Nebo ho vezmu za ruku, sliknu a on si sedne. A kdyz se na vyprdnu tak se pocura. Zkousela jsem.vysvetlit, domluvit i se zlobit a nic. Mam vyckat? Chci ho dat v lednu do skolky, coz asi neklapne kdyz bude mit pleny. Prosim o nejakou radu, samo, ze muzu pockat az si ve trech letech rekne, ale v září jde už na 100% do školky....

misuled
16. lis 2017

Myslim, ze rada doktorky je uplne dementni... a bez plen muze byt klidne ze dne na den, kdyz na to bude dist zralej, takze o skolku bych se nebala. Syn zacal na 2,5 letech ted a uz je bez plen i na noc. A fakt to nebyl bojkot a fakt jsme porad byli kamaradi... a na druhou stranu mu za to teda opravdu nedavam bonbon. Proste se mu to az ted v hlave spojilo. Podle me absolutne nema cenu na dite v tomhle ani v nicem jinem tlacit. Kdyz mu nepujde neco ve skole, taky mu nebudete tvrdit, ze ho za to nemate rada, ne?
Proste muzete dal vysazovat, ale netlacte na nej... hnusi se mi i nazory jako nechat v pocuranym obleceni - zkratka nedelam diteti nic, co bych nechtela prozivat sama.

beruda
16. lis 2017

Já dcerku začala posazovat ve dvou letech, pochopila to hned, někdy si řekla, někdy ne, ale moc nehod nebylo. Ale potom, bylo jí 26 měsíců, měla asi třítýdenní výpadek. Čůrala a kakala kdekoli, ať jsem se zlobila a nabízela úplatky...bylo to jen období a po třech týdnech si najednou zase začala říkat. Dlouho pak tedy na nočník nechtěla kakat, vždycky se zašila za roh a tam si nadělala do kalhotek, ale tam pomohly ty bonbony...není to ideální, ale ppomohlo to.

dindonka
autor
16. lis 2017

U mas bonbon mel uspech jen vcera. Dneska je mu to jedno. Byl hodne mokrej, je mu to jdno, ukaze na louzo a rekne jee. A matko tady to mas. No uz jsem zoufala, doma prs udelam jen ho hlidam. Bojim se ho posadit na sedacku, aby ji nepocural, davam deky a rucniky, ale vse co vycura by stejne procural i deku s rucnikem. No uz nevim jak na nej

lucie_91
16. lis 2017

Mudr - nanic, vrátit licenci, takový kecy jsou fakt bezva.

Syn chodil na nočník od 18m, v noci bez plínky byl až ve 2 a 3/4 letech.
Dcerka chodí na nočník od 2,5 let, na noc stále potřebuje plínku (budou jí 3).

Neřeš to. Dej mu čas, pokud to není extra nutné (školka apod).

misuled
16. lis 2017

...jo a vyzkouseli jsme predtim vsechny provereny vygooglovany metody. S dalsim ditetem to rozhodne delat nebudu a proste pockam.

stefikat
16. lis 2017

Hlavně klid. Klidná matka, klidné dítě. Taky jsem se ,,stresovala" řečma, že je velkej a měl by už dávno chodit na nočník. Syn to měl v hlavě jinak. Nočník bylo tabu. Jednou se ráno probudil a začal po ně sám koukat a od té doby je přez den doma bez pleny. Bylo mu 23 měsíců. Někdy si řekne, jindy já připomenu, ale relativně to funguje. Bez úplatků a křiku. To chce čas....

gnozka
16. lis 2017

Doktorka ma zvláštní pristup . Podle me kdyz se na nej budete zlobit ze se počural tak spis bude nocnik sabotovat . Dceři je ted taky 25 mes a jsme v tréninku . Uz si sama doma rika ale treba vcera se ale dvakrát pocurala a ani mi to neřekla . Byla zabrána do hry . Proste bych pokračovala . Rozhodne uz mu plinu nedávejte . At v tom nema zmatek . Hold musíme vydrzet 10 tepláků denne a mop v Pohotovosti 🙂

bylinka36
16. lis 2017

Maru nocnik taky bojkotovala a minulou sobotu si sama z nicehonic zacala rikat a doma je pres den uz bez plen, nehody jen lehke, kdy si cvrnkne do gatek, jeste to asi neumi dobre zadrzet a pak vychytat ten okamzik kdy jit curat na nocnik. Plinu ma jen na noc a ven, kdy jsem rada, ze ji jeste chce, neb nevim jak ji rychle vybalit z tech vrstevm aby se nepocvrnala. Takze za me netlacit, nechat na malem, on k tomu dospeje svym tempem...

duf3
16. lis 2017

@dindonka mam dcerku v cervenci mela dva...taky jsem ji nemohla zadnym zpusobem vysvetlit k cemu ten nocnik je i kdyz starsi dcera 5let predvedla stejne nic nechtela tam ani sednout natiz cokoliv vytvorit ...tak jsem to prestala resit rekla jsem ji na co nocnik je ze by nemusela nosit tu protivnou plinku ale kalhotky jako velka holka a mame by to pomohlo protoze plinky stoji moc penez a zabiraji misto v popelnici 🙂 pravda ze jsem pres den nechavala sem tam bez pliny bud se nevycurala vubec az zase do pliny nebo se teda pocurala ale to prece nevadi to k tomu patri no a ted je to tak tri tydny z hodiny na hodinu jednou prinesla nacurany nocnik a od te chvile si sama chodi curat i kakat bez nejakeho meho ptani pobizeni je to jeji zodpovednost....ovsem toto nebylo z me hlavy pomohl mi clanek na nevychova.cz nevim jestli muj postup byl tak uplne podle nevychovy nicmene funguje to zkus tam mrknout je tam spousta clanku kde se muzeme minimalne inspirovat 🙂

nafuka
16. lis 2017

@duf3 moje mamka a sestra si myslí, že kdyby to někdo malé ukázal, že to pomůže.
Tak jsi mi potvrdila co si myslím, že je to na prd. Malá měla 2 roky minulý měsíc a nočník ji bohužel nic neříká, ani na záchodě s prkýnkem nic.

bonulinka
16. lis 2017

Obě dcery byly úplně bez plen ve 2 letech. U syna jsem začala zkoušet v létě, ale pak jsme jeli na dovolenou, pořád jsme byli venku, prostě nebyl ten správný klid. Minulý týden bylo ošklivo, začali nám doma konečně topit, takže jsem se rozhodla, že to zase zkusíme. První dva dny byl pořád počůraný, v nočníku ani kapka. Nekomentovala jsem to, jen tedy převlékala. 3.den poprvé zahlásil, že čůrá, ale už měl trošku mokré tepláčky, hned jsem ho dala na nočník, kde se dočůral. Od té doby si chodí buď sám, anebo když je zabraný hodně do hry, tak mu jen připomenu, jestli nechce čůrat, buď se jde vyčůrat, anebo řekne rázně ne. Nyní je mu 25 měs.

duf3
16. lis 2017

@nafuka no ono si k tomu to dite proste musi dojit kazde samo ty mu muzes rict jak na to a proc ale stejne to neurychlime jsou deti ktere to zvladaji driv ale podivejte se na ty mamy kazdou chvilku otazky nechce se ti curat porad je tam posazuji i kdyz to neni nutne a to dite to pak ale neresi protoze nemusi vsak mama na to mysli za me ...ja jsem nabyla dojmu ze to dite musi citit ze se v tomto ohledu na nej plne spoliham a je to jeho vec mel by si to delat podle sveho rozumu 🙂 ktery samozdrejme ma 🙂 neni to prece zadnej trouba 🙂

rajecka
16. lis 2017

Já myslím, že rada doktorky není tak úplně dementní. Samozřejmě pokud vidíš, že to fakt nepobírá, nebo s tím má jiný problém, tak se na něj člověk nemůže zlobit, ale někdy je to dítě prostě fakt jenom líné..... Jak to moje 🙂 Mám teď aktuální zkušenost. Dcera se to pořád nemohla naučit celé léto a když jí bylo 2,5 tak jsem řekla už musíme, tak jsem jí definitivně sundala plínu, že to prostě musím vydržet, ať to bude sebehorší.... No upřímně byl to děs 🙂 Trvalo to skoro dva měsíce, dva měsíce kdy se fakt počůrávala a pokákávala 5-6x denně, nikam jsme skoro nechodili, protože se na návštěvě vždycky počůrala, sedačka zničená, koberec, matrace..... stokrát jsem to chtěla vzdát, ale vždycky jsem si vzpomněla, co už mám za sebou a že se nemůžu vrátit zpátky. Bylo to tak, že když jsem jí tam posadila, tak se vyčůrala. Ale sama si neřekla, nikdy během těch dvou měsíců. Problém byl ten, že byla fakt líná....Obtěžovalo jí se tím zabývat, chodit někam, svlíkat se, bylo jí úplně jedno, že sedí v mokrejch nebo podělanejch kalhotech. A pak jeden večer, kdy jsem věděla že už dlouho nebyla a že by se měla vyčůrat, tak jsem jí několikrát posílala, přemlouvala a ona už na mě ječela, že se jí nechce a že nepůjde. A já jí říkám, ok, ale jestli se ted počůráš, tak vyndám vařečku a dám ti na zadek.... V životě jsem to neudělala ani jednomu z dětí, vůbec takový pojem neznala...No a co se stalo, za minutu přišla s nohama od sebe a smála se mi do obličeje, že je počůraná. Tak jsem udělala, co jsem slíbila (samozřejmě jsem jí nezmlátila jak žito 🙂 ) Ta koukala jak puk, hele a nevěřila bych, že se to stane, ale od druhé dne, si začala říkat a defacto se přestala ze dne na den počůrávat.... Tak jsem si říkala, do prkna, jaktože to najednou jde, když po dobrém to nešlo dva měsíce.Každé dítě je je jiné a myslím, že máma nejlíp vycítí, co má smysl a co ne, kdybych tohle udělala u starší dcery tak má doživotní trauma 🙂 .... Ve dvou letech bych to určitě ještě tolik neřešila, pro mě byl ten milník u obou dcer ve 2,5 letech.

krystalka
16. lis 2017

@dindonka - vykašlala bych se na to, jednou za čas zkusila a ono to prostě přijde....syn začal chodit na nočník pár týdnů před 3.narozeninami....zkoušeli jsme ho posazovat asi od roku a půl, nic, jen řev, odmítal si na něj sednout, na záchod taky ne, ani čůrat na travičku venku, prostě nic....tak jsem to nechala být, jednou za čas nočník vytáhla, zkusila, zjistili jsme, že ještě ne, tak jsme ho schovali....no a potom, jednoho dne, když jsme to zase zkusili, tak se dopoledne asi dvakrát počůral, tak jsem znovu vysvětlila, ukázala nočník apod....no a odpoledne seděl na nočníku 🙂, od té doby jsem se nemusel ptát, vysazovat apod., prostě si došel sám, když potřeboval (nočník byl na viditelném a přístupném místě, ne schovaný v koupelně....), nemusela jsem pořád něco prát, čistit sedačku nebo koberec, nosit s sebou náhradní oblečení....prostě k tomu dozrál a bylo během jednoho dne vyřešeno 🙂 ...a pár měsíců nato se zbavil i noční plenky, prostě jsem čekala, až bude pár dní v kuse za sebou úplně suchá a pak zkusila nedat....vyšlo to hned napoprvé, od té doby v noci spal, ani nechodil čůrat.....ono to prostě musí v té hlavičce secvaknout a pak to jde hned.....Ale je fakt, že on šel do školky až ve 4,5 takže jsem se ani nijak nesnažila to uspěchat....

krystalka
16. lis 2017

@duf3 - přesně to si myslím taky....urychlit to asi moc nejde, chce to průběžně zkoušet a počkat, až k tomu dítě dojde.... a takové ty zkazky našich rodičů a prarodičů o tom, že my jsme byli bez plen už v roce....ehm...no, možná byli, ale otázka je, co to znamená bez plen - jestli to, že pořád dítě hlídali, vysazovazovali, přivazovali k postýlce, aby sedělo samo a pořád dokola prali počůrané oblečení a nosili s sebou náhradní....no, ale hlavně, že dítě nemělo plenu, že....😉

misuled
16. lis 2017

@rajecka i kdyz pristoupim na to, ze jsou dva druhy deti v uceni na nocni, a to ty, kterym to trva a ty, kterym se jen nechce, tak i kdyby bylo dite sebelinejsi, nebudu si ho bonbonem kupovat za to, ze se nauci zakladni hygienicky navyky... to je jak dat mu bonbon, kdyz si vycisti zuby.

babanci
16. lis 2017

@krystalka Přesně tak.🙂 Drželi jsme na nočníku už v 5 měsících, přizvedávali. Tenkrát se to tak normálně dělalo. Kdo měl pleny v 1,5 roce, to se bralo, že je ostuda a mamka lenoška. 🙂 Dneska mám 18 měsíční vnučku a 1 x jsem jí ukázala nočník se slovy...tam se dělá čí. 😀

dc2015
16. lis 2017

@misuled Děkuji. My jsme stále plenkoví, v hlavě to mám tak, jak píšete, ale spíše intuitivně, mám první dítě. Slyšet, že ta intuice není blbě, když maj všichni okolo plno rad, je super .-)

misuled
16. lis 2017

@dc2015 taky mame prvni, taky jsme delali vsechno mozny. Dcera pak zacala uplne sama v srpnu a pomalu se zlepsovala, az ted chodi sama a syn to zvlada par dni a musime vysazovat. Ale zpetne vidim, ze neurychlily jsme nic, akorat mame koberec na vyhozeni, gauc stokrat pranej a kvuli cemu vlastne? Ze jsme se citila blbe, kdyz stejne stare deti uz pliny nemely?

krystalka
16. lis 2017

@misuled - no a přesně o tom to je 🙂. Nechápu to soutěžení, čí dítě už je bez plen, bez dudlíku apod....prostě každé k tomu dojde jindy a ani jedna varianta není špatně....až půjdou do školy, tak už nikoho zajímat nebude, jestli chodily na nočník v jednom roce a nebo ve třech😉

ladyhacek
16. lis 2017

Každý má svoje čas. Asi není připraven . Já v létě použila indiánskou metodu. Vzít plenu a už nevrátit - neříkal si musela jsem posazovat. Asi 10 den bez nehody nebo jedná za den. Jedná nehoda denně trvala asi měsíc. Kdy přesně si říkal už nevím. Učit se tedy začal ve 28m teď bude mít 32m a plenu na odpo spaní a v noci má. Pomalu odbourávání po obědě a noční se uvidi

jerou
16. lis 2017

Moje dcera mela v létě dva roky. Začli jsme s nocnikem. Nějak nechápala, co po ní chci. Tak jsme začali ráno, když se vyspala. Pochopila a bylo to. Přes den nechtěla chodit. Začala až když jsem ji dala nočník za dvere kde není vidět a řekla ať to zkusí chodit tam. Že je to její misto. Od té doby tam chodí sama. Pochválim ji, ale odměnu nedavam. Na odpo spaní plinku taky nemá. Jen na spaní v noci a delší cesty ven teď přes zimu. Možná čím větší je kolem toho divadlo, tím více se dítě sprajcuje a zkouší. Aspoň naše holka to tak má se vším.

terezapetrova
16. lis 2017

@dindonka jo říct dítěti, ze nejste kamarádi, asi jako kdyz někdo řekne napr kdyz dite nechce jist, ze je osklivy a ze ho nemáte rada no ty vogo u některých lidi se takové jednání da pochopit ale u dětského lekare to je fakt smutný 😔 Opět musím děkovat bohu za naši skvělou pldd ❤️ Jinak Vám drzim palce taky bojujeme s mladším ale vim, ze starsi to taky pochopil takže verim, ze jde o to jen vydržet.

monni88
17. lis 2017

Ja vůbec nechápu, proč nezačinají rodiče s nočníkem v momentě, když dítě začne sedět. Nejdřív mu ukážu nočník, ať ho okouká, sáhne si, pak si na něj třeba sednu a usměju se. Žádný nucení na nočník, ale po spinkání dítě vždy čůrá, takže ho dám na nočník. A furt dokola. A pak každou hodinu ho dám na chvilinku na nočník. Buď tam něco je, tleskám a raduju se jak blázen 🙂, dítě má z toho divadýlka radost, nebo tam nic není a nevadí. A dítě se časem začne těšit na ty blbinky co máma dělá, když se vyčůrá a samo se snaží. Pak když už po čase dítě chápe co je nočník, ale počůrá se mimo, nevadí.. v momentě, když vidím, že je dost chytré, ale čůrá mimo, musí přijít na řadu přísnost. Vyhubovat mu za to. A když se počurává furt mimo, tak placnout přes zadek malinko. Nechat dětem pleny do dvou let nebo do kolika a pak se divit a ptát se furt dokola co mám dělat, že dítě nočníku vzdoruje, vždycky chyba rodiče. A čekat na nějaký dozrání dítěte na nočník, to taky můžete čekat do pěti let klidně. Čím dřív mu to ta máma ukáže, tím líp. Vždyť se podívejte, jak už malý mimina zvládají bezplenkovou metodu, ano nemusí sedět na nočníku. Čekat můžeme na to, až dítě dozraje k mluvení, ale ne na nočník. Zlobte se jak chcete, ale je to pravda, kterou se tady bojí spousta ženských napsat. I já mám obavy, protože se nechci hádat, ale štve mě to, jak to mamka nechají zajít daleko a pak brečí . Třeba tohle pomůže jiným matkám, co je ta situace teprve čeká.

hapovab
17. lis 2017

@monni88 neni to pravda, je to pekna blbost! Muze ho posazovat treba od pul roku a dite se muze vycurat, ale urcite ne zamerne a stejne nemuze vyrazit ven bez pliny, je to k nicemu, to dite si tu souvislost neuvedomuje a neumi mluvit, tak si ani neumi rict ze potrebuje na nocnik, muzes ho posazovat jak chces, ale toho ze muzes vyrazit bez pliny kamkoliv a pocita s tim, ze si dite samo rekne, muzes stejne az kolem dvou let.Kamaradka syna posazovala od 6 m. Kluk ma 27 mesicu a stale ma plinu a ona se muze stavet na hlavu.Ja jsem dceru neposazovala, ve 23 m jsem ji plinu sebrala, a od te doby ji nema, od 24 m ji nema ani na noc, proste ta jeji hlavicka to pochopila.

hapovab
17. lis 2017

@dindonka dceta ci ze zacatku tsk nerekla,ale zase se ani nepocurala, vydrzela dokud jsem ji nedala vycurat. Myslim si ze si trochu propasla tu vhodnou dobu a mela si zacit uz v lete, kdyz bylo teplo a m9hl bez pliny i ven, coz je ted dost nerealny, bude z toho zmateny, ze doma je bez pliny a venku do ni ma curat.

gabkekoczi
17. lis 2017

Já začala u dcery s vysazováním na nočník v 1,5 roce (nyní jí je 33 měsíců) . Dělala jsem to ze začátku tak jako většina, že jsem jí vysazovala sama po určitém čase a mezitím nosila plenku. Potom jsem to zkoušela bez plenky a taky vysazovala. No, a postupem času si začala říkat. Nehodám jsme se ale nevyhnuly. Občas byly i 3 během půl hodinky, tak to jsem jí potom dávala plenu, protože mě nebavilo jí neustále převlékat. Takže to chce určitě zkoušet a mít trpělivost. Takový kakání do nočníku jsme totiž třeba vychytali až teď v srpnu, prakticky rok od začátku vysazování. Vždycky na kakání chtěla plínku. Tak jsme jí dali čas a nakone na to taky přišla, že to do toho nočníku nic není.
No, a co se týče pleny na noc, tak tu nemáme teď od října. Začala mít ráno suchou plenu, tak jsme jí přestali dávat a dobrý.

jitavrtule
18. lis 2017

@monni88 Predpokladam, ze soudis na zaklade mnohaletych zkušenosti se svym jednim ditetem? Predstav si, ze jsou deti, co po spani necuraji, ktery naky zurivy juchani a tleskani jejich maminky nad nocnikem lautr vubec nezajimaji a na nocniku proste sedet nechteji, takze vysazovat je tam kazdou hodinu by bylo asi stejne prinosny, jako uspavat tim, ze dvoulety dite svazes do zavinovacky. O komentari "kdyz vidim že je dost chytry ale cura mimo, je na miste prisnost" se radsi ani vyjadrovat nebudu, holt asi ne kazdy ma tak chytre rocni dite.... Kazdy dite je jiny, kazdy potrebuje jiny pristup. Osobne mi vysazovani od chvile kdy dite sedi kazdou hodinu prijde naprosto uhozeny (to fakt ty mamy s detma drepi doma a jejich jedinou denni naplni je resit aby dite sedelo na nocniku?), stejne to nic neurychli. Dokud to diteti nesepne v hlave, ze nechce mit mokry gate, je takova snaha o odplenkovani jen o egu rodiče, jeho schopnoti casovat a jeho ochote behat s mopem.
U nas nocnik stal v koute od roka, sedet nechtela, knihy nezajem, nadseni nad vykonem, pokud se nekdy nahodou povedl, nezajem. Nikdy jsem nenutila, netrestala, neresila. Tesne po druhych narozenich prisla, stahla gate, zahlasila "mamo, bobo tady", vykonala, natahla gate a bylo, od te chvíle si uz rikala. Ted v necelych 2.5 letech je bez plen pres den, na noc davam, ale v 90% pripadu je rano sucha i se v noci probudí a rekne si na nocnik. Podle me jsou veci, ve kterych jakekoliv "uceni" maleho (1-2 roky) ditete je spis na skodu - u naprosto prirozenych veci typu spani, vymesovani, jidlo - pak natlak rodice vede spis do pekla nez k tomu, aby dite lepe poslouchalo.

jitavrtule
18. lis 2017

A ad bezplenkovka, ano, ono casovani u malinkych miminek, co curaji a kakaji vicemene po kazdem kojeni a vyjma prijmu potravy, spanku a prave vylučování toho vlastne moc nedelaji, je docela v pohodě. Sama jsem dceru naky cas bezplenkovala, protože to slo. Ve chvíli, kdy se zacla plazit, pak lezt, jist pevnou stravu a zajimat se o svet, tak uz casovani nefungovalo. Mam nekolik kamaradek, které bezplenkovaly opravdu dogmaticky a velmi svedomite a i u tech v te dobe byla hromada nehod, protoze dite proste zajimaly jine veci. Ja se na to v tu chvili vykaslala, dala plenu, ony donekonecna resily "bojkoty" 🙂 jako jo, v roce treba jejich deti behaly bez plen, zatimco moje s plinou, ale kdyz ted srovnam nase deti o rok a kus pozdeji, jsme na tom, co se nehod tyce, uplne stejne. Me to jen utvrzuje v tom, ze nektery veci se nedaj uspechat, ze je nema smysl" ucit", ze si k nim deti dojdou bud jak bud.

dindonka
autor
18. lis 2017

@rajecka diky za odpoved. Ja mu vcera vrazila plenu. Chudinka mel boleni briska, dva dny zadrzoval kakani. Zkusim v lednu a uvidime. Snad do leta to dat