Jak jste zvládly střídavou péči?

podaji
31. kvě 2022

Ahoj, došlo na nejhorší a s partnerem ksme se rozešli. Odchod byl z mé strany. Snazila ksem se to lepit roky kdy jsem chodila po psycho poradnach atd. Partner to řešit nechtěl. Jako táta je milionový, jako partner zapomínal, ze byl doma ještě nekdo jiný. Mame deti 6 a 4 roky. Za 8 let nepadla rec o sňatku, nechtěl. Majetek byt atd vse jeho, odesla jsem s holým zadkem. Vyrovnani neprobehlo pry at si to vse klidně odvezu, coz jsem meudelala kvuli detem. Nasla jsem nam hezky byt v zeleni kousek od partnera. Skoly, skolky nic se nemeni. Domluvili jsme si spolecnou péči a děti tyden a týden. Je to 14 dni co to provozujeme a ja to nedávám. S detmi se oba stykame i pres týden, vypadaji v pořádku. Hrozná doba, beru AD, špatně spim, špatně jím. Jak jste to zvladly vy?

somalicats
31. kvě 2022

@podaji S ex jsme začali střídat, když bylo holkám 5 a 3 roky. My teda nemáme nic soudně, nebyli jsme svoji, jedeme v modelu 2-2-3, kdy 2 dny já, 2 dny on, 3 dny na střídačku. Tenhle model vyhovoval a stále vyhovuje našim dětem, nedávaly být celý týden jen s jedním z nás. Taky bydlíme kousek od sebe, takže se to praktikovat dá.
Já to zvládala v pohodě, po x letech, kdy jsem měla na krku děti vlastně pořád já, jsem najednou měla část týdne volno. O děti jsem se nebála, ex jako táta funguje výborně. Já mám poměrně dost flexibilní pracovní dobu, takže ty dny, kdy jsem holky neměla, jsem dělala na full-time, a o to jsem si ubrala práce ve dny, kdy je mám, abych na ně měla maximum volna. Teď je to samože jinak, se současným manželem máme další děti, takže pracuju ještě míň.

j.a.n.i
31. kvě 2022

@podaji Pokud jste schopni se dohodnout, tak bych zvazila stridani v kratsich intervalech, vetsinou je to pro menší deti lepší a i ty bys to mohla zvladat lepe. Plud tedy uplne idealne, kdyby se vam povedlo vymyslet system, kdy by nektere dny v tydnu byly vzdy u daneho rodice, to je zas jednodussi na planovani okolnich aktivitaktivit a i pro deti jasnější kdy kde jsou.

andelka
31. kvě 2022

Též máme společnou. Od 3 a 5 let dětí. Ale..k týden/ týden jsme se nedostali dodnes,ani po 7 letech. Vyhovují nám kratší intervaly. Z toho,že člověk byl s dětmi skoro pořád k tomu,že jsou týden jinde, je to velká změna. Každopádně chce to čas. Aby si člověk zvykl. Kolikrát to děti snášejí mnohem líp než rodiče. Protože ony nejsou nikdy samy,ale rodič jo. A pokud nemá kolem sebe sociální zázemí, koníčky, práci, nového partnera, kamarádky..tak je to o to těžší.

irmamala
31. kvě 2022

Podle mě je týden opravdu dlouhá doba, dejte si kratší intervaly. Teď je to asi šok a možná i pocit selhání, že k téhle situaci muselo dojít. Ale uvidíš, že až si to sedne, budeš si užívat, že máš pár dní jen pro sebe 🙂

podaji
autor
31. kvě 2022

@irmamala presne jak pises, naprosty pocit selhani. Navic ja jsem ta špatná. Druha strana tchyne atd me dala zakaz i navstev. Pripadam si jak prasivy pes. S ex jsme staveli barak. Dole bydli tchyne nahore jsme meli bydlet my. Udelala jsem tam obrovsky kus prace, normalne jsme si rozumneli o to vic me tenhle postoj zaskocil. Ale treba se to casem uklidni. Mame sice nastaveny tyden ale 2 dny v tydnu se vidime s detmi od prichodu ze skolky az kdyz jdou spát. Bud u me doma nebo u ex. Puvodne jsem chtela intervaly kratsi, ale nejaky psycholog ex doporucil ze to neni dobrý, ze by porad cestovaly. Ex se toho drží nechte kratsi dny. Tak cestujeme my. Uvidime jak se to bude vyvijet. Kazdopadne kdyby to kluci nezvladaly najedeme na kratsi intervaly i kdyby se to P. nemelo libit. A jak uz bylo psano. 90 % casu jsem byla s detmi ja. Mam konicka, rodina me pomaha ale i tak je to na pikacu. Diky holky

somalicats
31. kvě 2022

@podaji Vykašlete se na psychologa, sedni si s ex a domluvte se na tom, co bude vyhovovat dětem. U nás to vypadalo tak, že už ten pátý šestý den se holky ptaly po tom druhém rodiči, občas si i poplakaly, proto jsme to nastavili tak, jak to máme. Kratší střídání. Nikde není řečeno, že to později nebude možné nastavit na ten týden a týden, ale všechny změny byste oba měli dělat především tak, aby to vyhovovalo dětem.

andelka
31. kvě 2022

@podaji ono to je podle dětí. My jsme se jednu dobu, na začátku, střídali obden ( jen víkendy byly střídavě celé). Později to byly 2-4 dny po sobě. Týden máme jen o prázdninách, a teprve vloni to bylo 1 x za prázdniny 14 dní v kuse ( bylo jim 9 a 11).

irmamala
1. čer 2022

@podaji Rozumí ti, sama jsem na děti dost fixovaná a neumím si to úplně představit. Na druhou stranu, mohly nastat i horší varianty. Mohl se ex na děti vykašlat a byla by si zase naopak na všechno sama. Tchýně me nepřekvapuje, málokterá asi dokáže zkousnout, že jejího bobánka mohla opustit žena. Lepší žít s tím, že ona je ku*va, než že on je kretén 😀 Jak už jsem psala, všechno je to otázka času. Pamatuju si, jak jsem obrečela návrat do práce, že už to nikdy nebude takové jaké to bylo. A teď se tam třepu jak na dovolenou 😀

evit_a
Autor odpověď smazal
Zobraz
baja8
2. čer 2022

Ahoj,my máme společnou peci od necelých dvou a tři let synu. Tím, ze byli tak mali, začínali jsme na intervalech 2-3 dny. Teď mají kluci 7 a 8 let a už nějakou dobu máme týden a týden. V létě i 14 dni. Naštěstí s ex vycházíme velice dobre a když se klukům stýská kdykoliv se dá domluvit a vidět se třeba dříve a tak. Každopádně musím říct, ze se s tím vším tak nějak smiruji dodnes. I když je to s dětmi občas dost narocne, cítím, ze mě to byt s nimi naplňuje nejvic a když odjedou, je to pro mě pořad těžké. Neporizovala jsem si děti, abych s nimi byla jen 14 dni v měsíci..(pro mě stále vnitřní boj). Byt Vámi zkusím se domluvit s ex, pokud s nim je rozumná řec .. udělat maximum, ať jsou děti jakž takz v pohodě. Je to cele těžká situace, tak přeji hodně sil.

andelka
2. čer 2022

@baja8 no, a co mají říkat otcové.. pořizovali si děti,aby s nimi byli 4 dny v měsíci a o více se museli bít, dohadovat,soudit,prosit..? Samozřejmě ne všichni, mnohým to vyhovuje a kolikrát ještě přijde až moc..ale ti, kteří mají děti rádi tak jako my, to mají taky těžké. Ani oni víc než 14 dní nemůžou mít.
Věřím tomu,že se to při dobré vůli všech dá vymyslet tak,aby to bylo schůdné a dobré.

rubesovak
2. čer 2022

Nedovedu si to představit, ale jako učitelce mi prošlo pár takových dětí pod rukama a osobně, bych nikdy střídavou péči nedoporučila, a už vůbec ne střídání po pár dnech. Na těch dětech to bylo strašně znát, nevěděli kde mají domov, jelikož 2 dny bylo doma u maminka, 2 dny u tatínka a pak 3 dny jeden víkend tam a druhý tam. Zažila jsem i extrém že víkendy po 14 dnech a v týdnu po dnech! PO a ST maminka, UT a ČT tatínek...z naprosto vyrovnaného šikovného kloucka bylo do 3 měsíců klubíčko nervů, které mělo ve školce na skříni neustále sbalenou tašku s věcma. Kamarádka měla taky střídavou péči 2-2-3 , všichni spokojení, dcery taky...ve chvíli kdy tatínek přestal v týdnu fungovat a už měl holky jen na víkendy 1x za 14 dní tak z roztekane trojkařky byla jednou naprosto klidná jedničkářka, žádné podezření na ADHD, ale jelikož měli střídavou nastavenou od jejích 3,5 let tak nikoho ve druhé třídě nenapadlo že to není " Povahou " Ale prostředím. Ne nadarmo se říká že člověk/ dítě má mít 1 svoje stále místo u stolu a 1 svoji postel.
Přijde mi i dost nefér že rodiče jsou pořád ve svém prostředí, doma, a děti musí pendlovat. Zažila jsem příklad střídavé péče týden/týden ale děti byly neustále doma, ale po týdnu se střídali rodiče

rubesovak
2. čer 2022

@evit_a velmi smutné, toto si malá nezaslouží, ona nemůže za to že se rodiče rozešli, ale schytává to nejvíce ona. Proč nedokáží rodiče vyjít vstříc dítěti aby bylo šťastné☹

gwenty
3. čer 2022

Presne @rubesovak Mam se stridavkou take zkusenost z blizkeho okoli. Deti maj dva domovy,nikde ve skutecnosti ten poradny.. Kez by rodice se podridili detem a ne naopak. Jeden domov detem a rodice stridat 👍

andelka
3. čer 2022

@gwenty
@rubesovak jenže to taky mnohdy nefunguje. Není to pak realita. Jeden případ znám,kdy to tak zpočátku měli. A pak samy děti chtěly skutečně domů k rodičům, ne tuhle pokřivenou realitu. Ale podílet se na životě rodiny, rodičů,tam,jde oni skutečně žijí. Ne tam,kde jim vytváří v podstatě virtuální prostředí.
Jinak my zrovna jsme to tak nějakou dobu měli, střídání po dnech. Když byly děti ve školce. Absolutně to nebylo poznat. Potřebovali to tak.
Nelze vůbec zevšeobecnit,co může být vhodné a co ne. Je to hodně individuální.

baja8
3. čer 2022

@andelka Jasne, je jasne, ze ti dva co se rozjedou musí mít v hlavě mozek a nedělat si naschvaly a proste myslet hlavně na ty děti ( mnohdy je to těžké, kor když třeba tatinek podváděl svou ženu atd..). Já se naštěstí přenesla přes všechny křivdy. Fungujeme skvěle..ale o po těch letech kluci smutní,ze chtějí ať jsme všichni dohromady. Mladší syn až teď v první třídě řeší,ze už se to vlastně nikdy nevrátí. Je to těžké..ale bohužel takový je zivot

lenka27
3. čer 2022

Naši kamarádi to vyřešili tak, že děti zůstaly v bytě kde předtím všichni byli dohromady a střídají se tam rodiče, bohužel to není všude možné, protože jsou potřeba tři bydlení, ale podle mě ideální model

podaji
autor
3. čer 2022

@lenka27 taky ksem to puvodne navrhovala. Uz někdy kolem rijna, listopadu. Ale ex se porad k nicemu neměl. Prodlouzila jsem si teraapie jestli to treba nejak nezvladnu. Bohužel, jednostranne to fakt nejde. Pak se pridala valka, vylitly energie vsechno se zdrazilo vc najemniho bydleni a ja uz nebyla schopná utahnout dva byty. Naštěstí bydlime s klukama blizko. Tam kde to znaji a libi se jim. Ale teda je me sakra na h..kdyz pomyslim jak to bude. Zatim dohoda ze vsechny narozeniny Vanoce budeme travit společně. Tchýně at se rozmyslí, doted byla vzdy na Vanoce u nás. Me uz je to fuk. Ja bych se pro kazdeho rozdala a ted jsem dostala takovou ťafku od lidí od kterych me to velmi mrzí, ze prostě se zaridim dle svého, samozřejmě s ohledem na děti.

andelka
3. čer 2022

@baja8 jj, bohužel je. A ta období se střídají. Jinak se jim to v hlavách rozlezi v 5 letech,jinak v 10, 15.. Je fajn,když to není tabu,ale dá se o tom mluvit, adekvátně věku a s rozmyslem,co říct a jakým způsobem.

@lenka27 popravdě, chce to tu správnou situaci, individuální. A asi je to hodně náročné. U nás by na beton byly konflikty ohledně úklidu a péče o to dětské bydlení, o nákup jídla, nemohla bych tam mít osobní věci, cítila bych se blbě, ex taky. My k sobě do bytů nechodíme, ač spolu vycházíme velmi dobře a vstřícně. Navíc mám další dítě, které by v tom pěkně haprovalo. Stejně jako by to bylo asi devastující pro další vztahy. Neříkám,že to nemůže fungovat. Může, za určitých podmínek a u někoho.

lenka27
6. čer 2022

@andelka no s dalším dítětem už by to bylo samozřejmě horší, oni už ani jeden v jejich věku další děti neplánují takže se to dá řešit takhle pak už je to asi nereálné

andelka
6. čer 2022

@lenka27 právě,že to je hodně individuální.

pettypet
16. zář 2022

Mám kluky 7 a 10 let. Střídáme to podle potřeb jejich otce, má víc večerních aktivit, vycházím mu vstříc. Já si nejdu ani zacvičit, nestíhalo by se to. Máme to tak 4:3 ve prospěch me. Střídáme to po dnech nepravidelně už víc jak rok a kluci to davaj dobře. Ono to podobně fungovalo i před rozchodem, jen jsem se teď odstěhovala. Prospěch ve škole maj dobrej, stíháme i kroužky, hraní na klavír a kytaru, volný čas s kamarády a odpočinek. Řešíme to všechno demokraticky. Když se jim někam nechce, tak jim prostě věřím, že jsou unavení. Týden a týden bych nedala, to by se nám stýskalo.

podaji
autor
16. zář 2022

@pettypet me a detem se take stýská, ale ja problem zajet za jehich tatou nemam. Z opacne strany to bohuzel problem je, prý abysme je zbytecne netraumatizovaly. Ale klukum staci kdyz ten druhy tam treba je na hodinku, dve,,ze maji pocit bezpeci z obou stran. No bojuju stim a jeste asi dlouho budu.

andelka
16. zář 2022

My teda vzhledem k tomu,že střídáme po méně dnech ( max je 5, co jsou u mě), tak potřebu k sobě chodit nemáme. Každý máme svůj byt,domov, soukromí. Ale komunikujeme spolu normálně, domlouvame se, vycházíme vstříc,a to děti vnímají.