Zdravím, asi 2 měsíce přetrvává u mé dcery (27M) , že nechce jíst. Např. Ráno vyžaduje ještě mléko, vypije 180ml, poté snidam já, tak udělám i ji bud chlebik se sunkou, sýrem, zeleninu.. vezme jedno sousto a nechce. Dopoledne ji nakrájím ovoce nebo jogurt, ani se toho nedotkne. Poté následuje oběd - miluje polévky, to sní, druhé už minimálně. Jediné co mi sní je rýže s omáčkou nebo suche uvařené těstoviny. Odpoledne následuje svacina - snazim se ji to obmenovat, aby nemela porad to stejné. Nechce nic, ani večer večeři. Musim ji doslova nutit, protože mi je lito aby byla hladova, neno ona nema pocit hladu? Jsem z toho už zoufalá . Jediné co pak chce je zase flaska mleka na noc. A rano opět na novo. Děkuji za každou radu.
Mam doma nejedlika 22 mes. s tim,ze uz nepije mleko. 180 ml rano by ho zahltilo nejmene do tri odpoledne. Asi bych ho zkusila podstupne omezit.
U nas se snida kousek okurky,pak az polevka,druhe jidlo si da nekdy kolem ctvrte,a pak vecere vetsinou zase trochu polevky. Jo,kdyby mohl jist sladke,tak se usouka k smrti 😀.
Ahojky,u nas se raky moc nepapalo...
a co vaha?stoji nebo trochu pribira?
ja bych pro zacatek zacala zmensovat davky mlika...180 je dost.to nezvladlo vypit ani jedno nase ditko.se snidani ani dopo svacinkou bych po tomhle nasupu 100% neuspela.k obedu bych asi prestala nabizet 2 chody.jeden ji staci a tobe odpadne stres,ze todne nechce...
Co takovy ty basty do rucicky?ty se taky nechytaj?
Urcite zacni s tim mlickem,jestli chces,aby se rozjedla...a pokud vaha dobry,tak bych se uklidnovala tim.je to tezky.je mi to jasny.ale to mas jak s kojenym ditetem.tak moc chces,aby se pricuclo a napilo...ono z tebe ten stres citi a neda si a neda...
Preju at tohle obdobi brzy prejde
Takže myslíte, že je to jen teď nějaký její "šprajc"? Ode mě nic nechce, ale když večer přijde manžel domů z práce, většinou jí s ním jeho jídlo. Ale cokoliv jí nachystam já, tak nechce nic. Nechám ji tedy být, budu jí to dál nabízet a buď si vezme nebo ne a budu doufat, že ji to přejde 🙂
@mirri7 asi jsem to nenapsala správně, pije už pouze plnotucne, batoleci mi odmítla před 2 narozeninami. Váha ji neklesá, je to tedy strizlik, má 11kg, ale jde to takhle pomalu už od narození. Měla jen 46cm a necelá 3kg. Než začlo tohle období nejezeni, jedla jak prorvana úplně všechno. Tak snad je to jen teď takový špatný období. A na podzim až bude chladněji, to přejde. Prece jen ty vedra nedělají dobře asi nikomu 🙂
@dasenoxx jo, tatínek má vždycky něco, co si dá a já z toho šílím. já se jí tu dělám s normálním jídlem a ona pak tatínkovi užírá klobásky, lunchmeaty a jiné děsně zdravé lahůdky ☹ jako cpát děti párkama a čokoládama, tak mají pupíky plné. jenže já si to představuji trošku jinak (a to nejsem žádná zdravě žijící a vařící mamina) a na mi rodinka z vysoka... ☹
@dasenoxx, myslím si, ze to je jen období, asi bych to zatím extrémně moc neřešila. Možná bych ráno vynechala mléko a nabídla něco jiného. Hele, hlady žádné dite ještě neumrelo. 😁
Ahoj, mám doma taky synka nejedlika a občas trochu pomáhá, když jako krmíme plyšáky, autíčka a na střídačku dám vždycky jemu. Ale i tak je to bída...
Pokud chceš aby začala víc jíst, omezila bych mléko. Třeba jen hrneček, ne flašku. Jinak děti v tomhle věku obecně už přestávají být hltouni a jedí míň. Dcera je koncem dubna, taky dvouleťačka, a jí takhle: ráno kolem sedmé velký termix nebo velký pribiňák, v půl dvanácté polévka (snažím se dělat hustší, tj. třeba do vývaru nudličky, vejce, jinak hrachovku, čočkovku, bramboračku, květákovou, atp.), po spaní většinou nic nechce, takže něco beru s sebou ven, buď něco sladkého (kinder řez, sušenku), nebo chleba se sýrem nebo šunkou, plus nějaké ovoce, zeleninu. Moc tomu ale nedá. V podstatě ochotně sní jen suchou rýži nebo suché brambory, ale taky jen někdy a trochu. K večeři má misku kaše. Pije jen vodu (všechno neprůhledné odmítá). Nepřijde mi, že by toho snědla víc, než tvoje, když vezmu v potaz to syté mléko. Jinak já naprosto nevýchovně k jídlu pouštím pohádku, popravdě mi to nepřijde jako taková hrůza, jak se lidi obecně tváří. A když nechce sníst obvyklou porci, řeknu, že když nejí, nebude pohádka. To je zaručený, pokud místo má, jí dál. Pokud opravdu kroutí hlavou, že ne, vím, že je opravdu plná. Pak ji teda nechám dokoukat tu jednu na kterou kouká (sleduje Mášu a medvěda, tj. krátký díly) a nechám jí běžet.
Můj syn byl ve dvou letech přes celé léto POUZE na mléku. Neměl v těch vedrech potřebu jíst. Takže mléko jsme mu určitě nebrala, nechala to na něm a sem tam snědl nějaký piškot suchou rýži, těstoviny a ovoce. Zjistila jsem , že mu jedou melouny, tak jedl melouny. Žádnou újmu neutrpěl. Takže za mě - neberte malé mléko, to je blbost, ona víc jíst nezačne.. Najděte potraviny, které jí a ty jí dávejte, i kdyby šlo o pár variant..
Ono to prejde,dcera v tomto veku take prestala jist,a to se predtim cpala,umele mleko nevzala do pusy nikdy,pediatra doporucila kefir,tri mesice pila jen jahodovy kefir,nejedla nic.Zkousela jsem,nabizela,nenutila a nic,po trech mesicich ji tata dal ze sveho talire ochutnat kfc a od te doby jedla rizky a pila kefir,jinak nic,hruza.No a pak postupne zacala brat na milost ruzna dalsi jidla,dnes je ji sedm,je zdrava,ji skoro vsechno,jen ovoce zelenina porad nic moc,cerstve jen jablko a mrkev,uvarene jen schovane v jidle..
Mleko bych taky urcite nebrala..
jo suché těstoviny byli vždy sázkou na jistotu. za mě školka 🙂. Sny nastoupil ve 2,5 letech a baští tam pěkně > na to že je nejmladší prý sní snad nejvíce a to jsem se s ním natrápili > něco podobného jako máte vy Během půl roku ve školce přibral 1kg a ve 3letech a 3m má teď 14-15kg.
Pokračovala bych dál jak to máte - u Sny teda zabralo hlídat 3-4h a během nic nic nedávat (ani křupku) Ráno moc nesnídá ani teď vstává 6-6:30 a většinou má jídlo až ve skolce v 8:30.
Mléko ráno už nemá dlouho, ale nebrala bych jí ho - ono zasití i to, pak za 2-3h bych zkusila nabídnout něco k jídlu, ale nenutila bych pak zase za 3h oběd, pak ta svačinka 3-4h (syn někdy nesvačí i tď hodně zaírá když nakrájím jablíčko a jím ho já tak když už skoro není si příjde a vynadá mi, že jsem mu ho snědla 🙂 a pak už máme večeři mléko bych dala až po večeři popř do něj přidala trochu kaše aby bylo hustší ale jinak pokud vyloženě neubývá na váze bych jí nechala
Asi bych omezila mléko a snažila se jíst všechna jídla s ní. Nechat ji, aby ti pomohla s přípravou (něco zamíchala, podržela apod.). Syn (2,5 roku) je díky tomu ochotnější jíst. Jí tedy většinou dobře. Teď míň a vymrčuje, ale rostou mu zuby. Miluje na snídani kaše s ovocem, tvaroh s kakaem (nesladím), ryby - to by mohl kdykoli, a když je maso, které může jíst z kosti nebo když si může sám namazat chleba lučinou. Když je to trochu při něj zajímavý. Měl teď před týdnem problém s pitím, nechtěl vůbec vodu, A pak jsem přišla na to, že akorát trvá na tom, že si vodu do lahve nalije sám...
A snažila bych se nenutit, ale spíš motivovat. A co funguje vždycky je pozvat stejně staré dítě a dát jim společně jídlo. To aspoň u nás funguje vždy. Jakmile je tam sestřenka, která jí a může to sníst, tak to bys koukala, jak se začnou přetahovat. Někdy to funguje i že ty jí to sníš...
Trochu me prekvapuji rady nebrat mleko. Fakt vsichni ve dvou letech lijete do deti mleko? Ptam se zvedavosti,protoze ja naopak byla rada,ze jsme v poklidu jeho piti ukoncili,prechod na kravskou alternativu vetsinou uvadeji okolo 3 let a lepe vubec. Ja sama jsem tedy mlecny "hejtr",mleko u nas jde jen do buchet a do kavy.
Jinak zakladatelko,dnes snedl syn k snidani kousek syru,kolecko okurky,k svacine 10 kulicek hroznoveho vina a malinko rybizu na zahrade,k obedu pulku knedliku s fazolkovou omajdou a to je vse. Je ctvrt na sest a ceka ho uz jen vecere,aby "vyhladnul" 😅.
@dasenoxx určitě bych nelámala násilím, nenutila...je to dost možná jen období. Nabízela bych, motivovala do společné přípravy jídla a stolování...dcera třeba sezobe strašně moc ingrediencí, když děláme domácí pizzu a pak jí moc ráda baští, protože jí tvořila. Pokud třeba víte, že polívky ano, nabízela bych je v 1000 a jedné variantně. Děti nejsou nastavené sebedestruktivně, hlady sama sebe určitě umřít nenechá. Toho se vždycky držím u nás. Normálně je docela jedlík, ale když je zajímavý program, koukám, jak málo jí za den stačí, aby neměla hlad. A to jsou většinou celé dny v běhu, takže výdej maximální. Osobně bych trochu zahýbala s tím mlékem, pokud mluvíme o kravském. Samotné mléko prakticky u nás nedáváme, nají si ho v polévkách, buchtach, kasich, svacinkach a dalších až kam. A množství, které uvádíte, láhev ráno a láhev večer si mi zdá velké...ve smyslu, že bych z pravděpodobně taky zvládla vyžít bez dalšího jídla za den. Zkusila bych omezit množství, třeba se objeví hlad a chuť i na další jídlo. Pokud by i bez mléka nejedla tak sama za sebe nevím, možná bych vrátila.
A pokud přibírá, i když pomalu, brala bych to jako další indikátor toho, že nestrádá. Dcera má taky své pomalejší tempo. A to myslím, že jí většinu času až kam.
Ještě mě napadá, že u nás je třeba největší potíž s normálním jídlem když jsme po návštěvách a u babičky... každý jí tam dá něco málo z toho nezdraveho a ona má pak pocit, že si může vybírat a jíst jenom to.
tak vypit ve 2 letech tolik mlika..se nedivim..ze nechce jist🤣a hlavne uz ho nepotrebuje..zruste umelinu
My problem s jidlem nemame, ale syn pije mleko stale...do 3 let nel rano i vecer sunar. Ted je mu tri a pul..rano ma mleko ci kakao a vecer flasku s mlekem...obcas chce trosku do hrnku i pres den...a pres to ji dost..krom mleka pije jen cistou vodu, ji temer vse..m.ve 3,5 letech nosi obleceni 104 a 110 a ma skoro 20 kilo..pri narozeni mel 1760 g a 41 cm....
Jednak bych to nehrotila v těch vedrech - to jsme vždycky celá rodina žili klidně jen na melounech a salátech, není takový pocit hladu - důležité jsou hlavně tekutiny. Také bych se smířila s tím, že je dcera v období vzdoru, zkouší, co to s tebou udělá, když nebude jíst, bude si vybírat atd. Důležité je, že to aspoň ochutná, nemá žádné hysterické odpory třeba k zelenině a hlady u plnýho talíře fakt neumře... Chce to jenom nenechat přejít k módu "jí aspoň pribiňáček a řízky, tak ji tím vykrmíme", aby nezískala nějaké špatné návyky. A klidně ubrat mléka a nedávat polévku a druhé zaráz, třeba je opravdu zasycená. ;)
@dasenoxx Moje dcera taky není jedlik. Vypustila bych mléko v první řadě. Ráno normálně mléčnou ovocno obilna snídaně, jak se v tomto věku patří. Svačinka kousíček ovoce či zeleniny. Oběd polévka a druhé jídlo, co sní, to ani-nám pomáhá, když se to dá vzít do ruky (karbanatky, knedlíky, větší těstoviny), nebo je to nějak vyzuelne zábavné-šunka s vilou amalkou na obale a podobne. Svaca opět zeleninka, kousek ovoce, vecere má být opět mlecna- sladke mléčné kaše (Krupicna, rýžová atd-Nee polotovary, prostě připrav sama...
@kaja2016 pokud ti dcera sní tolik chodů za den tak bych naopak řekla, že docela jedlík je 🙂 já jsem ráda když do malé nacpu něco na oběd a pak v podvečer...ale je fakt že ráno a před spaním má mlíko, ale brát jí ho nebudu... (navíc není ochotná jíst cokoliv kašovité konzistence (kaše,jogurty atd.))
@kata267 No to ji ale ji az ted, co jsem prisla na to co a jak. Chce to experimentovat. Jeden cas me za cely den byla ochotna snist treba jen tvrdy chleba. Pak jsem prisla na to, ze ma rada suche testoviny, tak jsem zkousela aspon omastit olejem. To nechtela, zabralo az maslo. Pak jsem zkousela nasladko. Je to boj, kdyz furt vyhazujes a dojidas, ale stoji to za to. Zkus neco z mych rad popripade se zamysli nad tim,jak bys to mohla dceri spestrit dle toho, jake ma preference a povahu. Kasovite konzistence deti casto jedi radi z tech znovuplnitelnych kapsicek. Jestli bude i tvoje k tomuto ochotna zjistis snadno kdyz koupis kapsicku jednorazovou, delaji ovoce i pribinacek. Nebo to jeste vic naredis vodou a je to napoj do lahve. Dcera treba nekdy rada jogurt s babanek a doreduju mlekem. Ovsem je to sazka do loterie, mam trvale 5kg nahore a to nejim nic jineho, nez zbytky:=) Do tri let budujes stravou diteti zaklad na cely zivot, umely mliko davat neni potreba, to ti rekne kazdy rozumny pediatr....
@kaja2016 jo pravda dojidani radsi bez komentare 😀 ...kdyz pisu mliko tak myslim normal mliko ne UM to nema tak od roku 😀...jo jinak s tim budovanim zakladu je to lravda ale je to boj, navic takhle velky decka uz jsou fakt vycurany, treba ona mi kupovanou kapsicku s ovocem vypije ale kdyz do toho narvu doma uvarenou tak to pozna a nechce to 🙈
moc ti neporadím. já mám doma nejedlici a to jí budou už čtyři :-/ mám pocit, že jí stačí jedno jídlo za den a z toho pak klidně bere energii i další dva dny 😀 občas přijde, že má hlad, ale žádné jídlo nechce a jen vymýšlí různé pamlsky a pořádného nic. když se jí trefím do chuti, jde to. kolikrát si ale sama poručí co chce, člověk jí to nachystá a ona se toho ani nedotkne. tečou mi z ní nervy, ale nehubne, prospívá, tak to nijak neřeším a doufám, že to jednou přejde