Zdravim, mate prosim zkusenost ...s 2,5 letou vnuckou jsme byli v kontaktu pres Skype denne a od 6 tydnu min. 3 dny tydne, kdy u nas spinkala. Doslo ke konfliktu s jejimi rodici - vnucka u nas nespinka od zacatku cervna a videli jsme ji naposledy pred tydnem. Vzhledem k tomu, ze pri nasi navsteve jeji rodice ji branili ve shledani s nami, doslo z jejich strany ke slovnimu napadeni. Vnucka plakala a stale volala jmeno manzela, ktery je jejim nejoblibenejsim clovekem. Od te doby jsme za ni nejeli. aby se situace neopakovala a vnucka se nestresovala. Mame obavy, ze toto muze vnucka brat jako zradu z nasi strany vuci ni, kdyz k nam jiz nejezdi a my nejezdime za ni. Vzpomene si na nas? ...a jak dlouho si nas uchova v pameti?
Diky za odpoved
P.S. Dekuji za moc za odpovedi ...presunula jsem dotaz sem abych mohla reagovat na dotazy
Co bylo pricinou konfliktu ?
Urcite resit mimo dosah vnucky, snad se to spravi. Je to jen mesic, jste vsichni dospeli lide, tak snad date vztahynzase brzo do kupy.
Ja osobne si ze svych dvou a pul let pamatuju asi jen jednu situaci, zbytek v ty hlave nekde bude v podvedomi
Podle me si deti v tomhle veku pamatuji, jen o tom nemluvi. Nas skoro ctyrlety mluvi o vyznamnych vecech, ktere zazil ve veku od dvou let. Vybavuji se mu veci jako dovolena u more, ze jsem byli v hotelu, stripky z oslavy narozenin, ze u nas na vanoce byli babicka a dedecek. Dokonce zminoval navstevu porodnice, kdyz se mu narodili brasci a to mu byl rok a pul. Zase si ale myslim, ze jsou to zablesky, ktere casem vymizi.
@miatara Mě moje tříletá dcerka šokovala, když si o rok později oblékala letní tričko a vzpomněla si, že ho loni (dva roky) maminka půjčila sousedovic dcerce, když se u nás polila šťávou. A taky si vzpomněla, že maminka na štědrý den převrátila vánoční stromek a pak plakala 🙂, to ji bylo dva a půl. Děti si pamatují záblesky, které jsou pro ně v určitém čase významné. Ale časem zapomenou. Ledaže se v nich historka udržuje, jako třeba ten zážitek se stromkem se u nás bude zmiňovat asi každé vánoce... 😀 Rozhodně se snažte zabránit vyhrocení situace před vnučkou a řešte to už bez její přítomnosti. V paměti si vás udrží bez kontaktu ještě hodně dlouho, to se nebojte. Otázkou je, jak chudáček celou situaci vnímá a co si myslí. Zde ale záleží spíš na rodičích, co jí poví, jak to vysvětlí.. Snad se Vám podaří vztahy urovnat..
Tady ani tak nezáleží na tom, jak dlouho si pamatuje, já mám třeba první vzpomínky z doby, kdy mi bylo šest měsíců. 😎
Spíš když je dědeček jejím nejoblíbenějším člověkem a dlouho ho neuvidí, tak je možné, že si mezitím najde někoho jiného, na koho se upne a další vaše setkání může být chladnější. Děti jsou v tomhle dost nevěrné. Ale zase tolik to nevadí, věřím, že když vás měla tolik ráda doteď, tak se pouto velice rychle obnoví.
Neřeší to ale celou situaci, bylo by fajn se pokusit vztahy nějak urovnat. Když u vás byla malá tři noci z týdne, mám takový dojem, že její rodiče asi teď budou mít velký problém s hlídáním. Tak to třeba půjde samo.
Držím moc palce!
Moje dcera si pamatuje zážitky z doby, kdy jí bylo rok a třičtvrtě. A mluví o nich sem tam dodnes. 🙂
Zdravim, velmi dekuji za Vase odpovedi. Mame diky jim trochu vic nadeje.
Vnucka je jen prostredkem pomsty jejiho 67 leteho otce, ktery trpi stareckou demenci a dcera je jim zmanipulovana a je zcela pod jeho vlivem.
Vnucka je v podstate vubec nezajima, hlavne pomsta. Je to jak v silenem snu☹
Jeste jednou moc moc dekuji!
@miatara Poslední dobou všude slyším komentáře o tom, jak je nezodpovědné, že si některá žena ještě v 50 dovolí mít dítě. Ale mně osobně přijde nezodpovědné, když si dítě pořídí důchodce. Někdo je duševně fit, ale někomu ten mozek prostě nefunguje a asi to bude i případ Tvého zetě. Prostě chlapi by na starý kolena děti mít neměli. Je to směšný a nemají na to. Ani Karel Gott. 🙄 Snad Tvoje dcera brzy pochopí, s kým žije.
Ano, presne ...je to skutecne velmi nezodpovedne. Otec vnucky ma diabetes a mnoho dalsich nemoci s tim spojene i mimo. Neni zetem, je zenaty a s dcerou zije 8 let se 2 prazdninovymi 2 mesicnimi prestavkami.
On je upne mimo a dcera ani nezasahne, boji se aby se nevratil k manzelce! Podaval vnucce ve 2 letech klobasu namocenou v horcici na krajecim ostrem nozi. Kdyz jsem zasahla bylo zle. Kdy jsem se vnucky na Skype pred 3 mesici ptala jestli byla hodna ...ozval se: Nasrala by i Boha, furt neco chce, furt otravuje a jeste se pochcala. A to je vnucka od 1,5 roku uplne bez plen. Je uzasna!!!🙂
Proste vse spatne☹
Urcite na Vas nezapomene..syn 3,5 roku se vidi s dedou jednou za rok cca na 2 hodiny a pamatuje si ho bez problemu a behem roku o nem mluvi (a bylo to tak i ldyz mu byly dva roky)..takze z toho strach nemejte...s babickou se vidi jednou za 3 mesice na pul dne a taky ji vnima normalne, pamatuje si na ni..
...dekuji moc!
@miatara mrzi me vase situace, ale neni vsem dnum konec. urcite se najde nejaka rec, mnohdy holt prarodice musi byt ti moudrejsi, co skousnou (znam to ze situace ze sve rodiny a muj otec vuci memu bratrovi jiz nikdy onen "propad" nepripomnel a chova se, ze nikdy nic nebylo a vse je v poradku), i kdyz to nemusi byt spravedlive.
moje nejstarsi dcerka mela vybornou pamet a postrehla jsem u ni, jak pomalu zapomina to predchozi. je to par let, tak to nevim uplne presne, ale rozhodne rok az rok a pul nazpet pamatovala vyborne. a s vekem se ten rok a pul posouval 🙂 takze mesic, dva, tri nemaji vliv, ale jak se situace uklidni, zkuste novy kontakt, drzim palce!!
@miatara Pamatovat si bude, ale osobne bych se fakt bala pocitu zrady. Mala takhle o mala chodila ven se sousedkou a pak si ji dlouho nevzala - mlada holka, nerikam ani slovo - ale ona pak k ni dlouho nechtela byla nastvana, nechapala, ze je prestehovana a treba rozcho s jejim pritelem nechape ani ve 3,5 porad se obou pta kde je ten druhy nedejboze kdyz je s tim novym tak je ignoruje trochu. Deti tohle v hlave rovnaji dlouho. Snazte se vy dospely domluvit, je to prece pro jeji dobro a to by melo byt hlavni pro obe strany.
...toho, ze jsme se s vnuckou nevideli temer 3 tydny a ze to bude brat jako zradu mame velke obavy. Zvlast, kdyz manzel byl jeji TOP. Samozrejme jsme se snazili se domluvit a dopadlo to tak, ze kdyz manzel otci vnucky behem rozhovoru rekl: "tak to prece ty vole nebylo". Otec vnucky zareagoval pouze na slovni spojeni ty vole: "komu rikas ty vole, zavolam policii" A tak kvuli tomu zavolal policii a o 4 hodiny pozdeji jeli kvuli tomuto podat trestni oznameni. Nevim kdyby zahledl titulek filmu Hele vole kde mam karu.
Dalsi trestni oznameni na nas bylo podano do tydne a to na radu sousedky, ze je hodne divne, proc trvame na tom, aby mala k nam nadale jezdila a spinkala. Ze si ji urcite pripravujeme pro pedofilni jednani do budoucna. Manzel podnika jako IT a foti produktove fotografie. A tak ji urcite bude chtit v budoucnu fotit. Coz z toho pry jasne vyplyva. A jeste jim sousedka poradila, aby na nas podavali co nejvice trestnich oznameni. Takze dalsi jiz 3 oznameni bylo kvuli unosu. Hrali jsme si s vnuckou na verejne ceste pred domem dcery u naseho zaparkovaneho auta a najednou me vnucka chytila za ruku: babi na pochazku. A tak jsme sli s vnuckou a manzelem do vsi kde je 7 chalup.
Otec vnucky si nas fotil jak odchazime a nikdo z nich nic nerikal. Kdyz jsme se vratili, dozvedeli jsme, ze nase prochazka byla unosem vnucky.
Pripadame si jak jsem jiz psala, jako v silenem snu. Krome plen a jidla jsme vnucce kupovali vse (dcera rekonstruuje dum)... od kosiku na miminko, povleceni do postylky, detskou zidlicku, autosedacky, obleceni, boticky, hracky a toto vybaveni ma i u nas vc. kocarku, vanicky, postylky atd.
Vnucce jsme se maximalne venovali, protoze ve vesnici, kde bydli jsou jen sami lide nad 65 let, za kterymi obcas prijedou vnoucata. Takze jsme pro ni byli vysvobozenim z tohoto sveta.
Dceru nikdy nezajimalo, jak se vnucka u nas mela a co jsme delali a ani o fotografie nemela zajem.
Jak nam "dcera" rekla jsme pro ne cizi lide a vnucka k nam jezdit nebude a ani se s nami stykat☹ Manzel neni otcem dcery, ale od 10 let ji vychoval a financoval.
Je to situace k zesileni a nikomu ji nepreji! Zemrelo mi miminko po narozeni a ted prozivam temer stejne chvile zoufalstvi. O vnucce nemame vubec zadne zpravy.
Zitra mame schuzku s pravnickou.
Dekuji moc za Vas zajem a rady!
@miatara To je naprosto šílené. Pokud na Vás vlastní dcera podává jedno nesmyslné trestní oznámení za druhým, tak mi není jasné, jak je vůbec možné tuto situaci řešit... Vnučka bude jistě zmanipulovaná, ale jako prarodiče máte nárok na styk s vnučkou! Lze jej soudně vymáhat. Je to obdobné jako u rozvodu rodičů... Určitě se na to informujte u svého právníka... Osobně si myslím, že nejdůležitější bude nejprve napravit vztahy s dcerou, ale pokud je zmanipulovaná a zaslepená, tak to asi nepůjde jednoduše a rychle.... Jaké vztahy jsou mezi Vámi a dcerou? Držím Vám moc palce a je mi líto té malé, že žije s takovým bláznem otcem... ☹
@verusky Já proti mistrovi jinak nic nemám 🙂 Ale nelíbí se mi představa, že si otcové - senioři i sami před sebou obhajují, že peníze vynahradí energii, které se starším pánům logicky už tolik nedostává. Konkrétně u Gotta - nevěřím moc tomu, že když má do měsíce tolik koncertů, že se může ještě plnohodnotně věnovat dětem. Navíc když ho budou ještě hodně potřebovat, už tu pro ně nebude, nikdo nežije věčně....Samozřejmě, můžou být otcové mladí a k ničemu, taky tragická úmrtí existují, to všechno chápu, ale co nechápu, že společnost skoro hází kameny po "starých" matkách, ale staré otce plácá po rameni. Prostě mi to nepřijde moc zodpovědné, pořizovat si děti mladší, než jsou vlastní vnoučata, peníze nejsou všechno.
@jani2013 s tim naprosto souhlasim 🙂
ale zas tak nevidim, ze by spolecnost se ohanela po starych matkach a poplacavala ty otce. mozna v tv, kterou nevlastnim. a ten gott na stara kolena aspon zazil peknou rodinu a co to obnasi (myslim, ze si toho vazi). a tolik koncertu uz nema, maximalne playback (ktery neni narocny), uz ma slaby hlas, to by neutahl. ale jak rikam, nevim ohlas sirsi spolecnosti. a sama to neuznavam i z moralniho hlediska (v tom veku ma clovek odpocivat a uzivat vnuku).
jinak souhlasim, souhlasim 🙂 nejhorsi je, kdyz si ten staroch porizuje deti, aby si dokazal, ze je mlad a ze na mladou samici ma, to je mazec. ale to nebyl pripad gotta, proto jsem reagovala.
pekny den 🙂
@jani2013 on ale moc koncertů už nemívá 😉 a teď když měl šňůru po delší době, tak děti byly na koncertech s ním, i s manželkou 😉 na jednom koncertu jsem byla, na druhém byla kámoška, tak to vím... děti s ním tancovaly pak i na pódiu, po koncertě je měl na klíně atd.
chápu co myslíš, ale zrovna Gott se rodině vzorně věnuje, což vím i od té kamarádky, jejíž dcera chodí do třídy s dcerou K.Gotta 😉
jinak souhlas, i když mně pořád přijde horší když je starší matka - přece jen v předškolním věku je pro to dítě důležitější... a taky je pro to dítě tím stabilnějším rodičem, děti při rozchodu většinou zůstanou s matkou... takže u té matky to prostě vidím hůř... už proto, že je to i hazard se zdravím mít dítě po 45 apod., pro tu ženu je to mnohem větší zátěž
jinak paní přeju hodně štěstí... ono ty vztahy jsou složité... a nikdo nechce ustupovat nebo se omlouvat a chápat tu druhou stranu... každopádně tady to zní jako rivalita dvou mužů trochu a taky jako závislost té ženy na tom muži 😒
@miatara na tohle se neda odpovedet, to je stejna otazka jako jak velka je brambora. Dcerka si pamatuje babicku, co tu byla, kdyz ji bylo rok, uvidi ji zase az letos, deli nas pul planety, ale presto si ji uz pres 3 roky pamatuje. Pres skype si jeste nevolaji, mozna az bude vetsi, ted ji to jeste moc nebere. Drzim palce, at se vztahy urovnaji, urcite pomuze, kdyz nebudete zasahovat do nazoru rodicu, oni jsou ti hlavni, kdo jsou za dite zodpovedni a rozhoduji co dite muze a co ne, i kdyz se jedna o klobasu nebo i kdyz by treba rocni diten echali krajet nozem, do toho Vam nic neni ani jako babicce, i kdyz to myslite dobre, delate si zlou krev a uz vubec nemate pravo takovehle veci soudit, jako babicka jste od rozmazlovani ne pres vychovu a jestli mate na otce ditete takovyhle nazor,tak se nedivte ze pracuje na tom, aby Vas ustrihl, kdo by chtel mit takovou tchyni at uz jste jako clovek sebelepsi....
@miatara paměť jak tu někdo psal, tak se to posouvá... tedy např. naše tříletá si pamatovala něco z doby kdy jí byly 2 roky... teď je jí 5 a to co se stalo když jí byly tři roky si nepamatuje... ani to zásadní 😉
náš starší si ale pamatuje víc, je mu 7,5 roku a odmalička jsem pozorovala, že si pamatuje třeba jména lidí nebo některá místa a věci i když se to odehrálo už třeba před dvěma lety... takže třeba ve 4 letech si pamatoval to co zažil ve 2 letech apod...
takže je to asi dost individuální... na druhou stranu to co máme hodně spojené s emocemi si pamatujeme více...
každopádně hlavní je tady asi ač je to těžké zkusit pochopit protistranu... pomůže vám to pochopit proč se tak chová, jaké má potřeby, co potřebuje slyšet a třeba je pak možné to nějak vyřešit více v klidu...
Nedokážu posoudit odpověď na Vaši otázku, ale moc mě mrzí rozkol mezi Vámi a "dětmi". Neumím si představit, že bych našim/tchánovcům dávala dcerku třikrát týdně na přespání a najednou ze dne na den utla kontakty (to by ji museli ubližovat nebo hodně pít či něco podobného, že bych se bála o zdraví dcery). Je mi to opravdu líto, aspoň pro dceru to mohli udělat a nemuseli by se s Vámi u toho bavit.. Je aspoň naděje, že postoj změní? Moc Vám to přeji!