Jak dlouho necháváte miminko samotné?

nika110818
26. srp 2021

Ahoj, mam prvni miminko, a proto by mne zajimalo, jak to maji ostatni maminky. Dcerka ma 12 tydnu a snazim se ji maximalne venovat, takze jsem na materske a kdyz nespinka, mluvim na ni, hraju si s ni a podobne. Kazdy den ji ale nechavam i chvilku osamote, napr. ji dam do kresilka a kouka na obrazky, nebo lezi na zadickach a kouka na kolotoc. Ja si zatim uklidim nebo uvarim. Pak mam ale vycitky, jestli ji tim nezanedbavam a jestli ji to nemuze skodit z hlediska vyvoje. Ale mozna to resim zbytecne. 😊Jak to mate vy?

sirinfirst
26. srp 2021

První dceři jsem se věnovala hodně, právě, abych něco nezanedbala,a by měla pořád nějaké podněty, že.. A staaaaašně dlouho si pak sama neuměla najít zábavu. Druhý syn se narodil, když byly dceři 2 roky. Nebylo na něj tolik času, dost byl sám - ve smyslu, že ležel na zemi pod hrazdičkou atd., my někde poblíž, ale vyloženě jsme se mu nevěnovali.. A od malička je úplně zlatý co se hraní týče. Krásně si vystačí sám, mám úžasnou fantazii, dokáže se zabavit i jen se šiškami a klacky a několik hodin.. Takže klid, rozhodně jí neškodíš 🙂

emillyhk
26. srp 2021

@nika110818 Už od miminka (syn skoro 7m), střídám aktivitu s tím, že ho nechávám, aby se "zabavil" sám. Jednak proto, aby se později uměl zabavit i sám, a taky proto, že i miminko potřebuje chvilku klidu, aby si mohlo odpočinout a vstřebat nové zážitky 😊

nika110818
autor
26. srp 2021

@sirinfirst dekuji. Taky si rikam, ze potrebuje i cas sama pro sebe, aby zpracovala vsechny podnety a podobne. A prave mne taky napadlo, ze bude mozna samostatnejsi. Ale nekdy to racionalni uvazovani prevalcuji obavy. 😂 dekuji moc.

nika110818
autor
26. srp 2021

A co napriklad TV? Samozrejmne ji miminku nepoustim, ale obcas ji mam zapnutou u kojeni pres den, nebo nekde bezi jen tak v pozadi, kdyz si mala hraje, ale tak, aby na ni nevidela. Snazim se to ale minimalizovat. Je to podle vas ok?

emillyhk
26. srp 2021

@nika110818 Jestli je to OK nevím, ale občas dopoledne mívám puštěné YouTube, večer si manžel jako kulisu pouští např. Big Bang Theory. Nejede nám TV celý den, tak to neřeším 😉

vikinkav
26. srp 2021

Ja myslim ze cim vic si zvyka byt sama tim lepe, nemela bych vycitky, naopak mam dojem, ze je to pro deti potom dar, ze se umi zabavit samy a nepotrebuji, aby je nekdo bavil 😊

cilkat
26. srp 2021

Jsem introvert (manžel taky a tudíž to předpokládám i u dětí). Nejsem schopná být s nikým 24/7 v přímém kontaktu - ani s vlastním dítětem. Obě děti od malička byly hodně ponechány své vlastní aktivitě s tím, že jsme byli v jedné místnosti (často i gauči či koberci) a každý se věnovali svému... Zároveň pokud si hráli sami, tak jsem je pokud možno nerušila (nemluvila na ně, nenabízela jinou aktivitu... Sama totiž fakt nesnáším, když mi furt někdo "trhá myšlenky").

zrzinda
26. srp 2021

@nika110818 Hele, s tou televizi bych asi byla opatrná. Slyšela jsem názor, ze to “sou přece jenom barevný obrázky, tak co děláš,” ale když si prectes názory neurologu, tak zjistíš, ze to dítěti fakt škodí. Obzvlášť takhle malymu miminku. Uprimne si myslím, ze ADHD a jiné poruchy jsou prave z nadměrného sledování televize 😔

nika110818
autor
26. srp 2021

@zrzinda s tim souhlasim, proto urcite mimco nenechavat na TV koukat v zadnem pripade, opravdu jde o par chvilek behem dne, kdy to mimco muze max slyset, ale koukat na TV ma jeste par let cas. 🙂

veruuu_kubesovic
26. srp 2021

@nika110818 děláš to naprosto správně ❤
mám 2 děti a už od miminka jsem se jim věnovala co to šlo, pak ale byly i chvíle, kdy jsem potřebovala uklidit, uvařit...ne s nimi v zádech a tak jsem je prostě nechala okud byli malincí v postýlce, nebo hrát na hrací dece...te%d jsou větší a jsem nadmíru spokojená, že si vyhrají spolu a já jim nemusím vymýšlet zábavu...
mé děti miluju, ale taky mám zásadu, že je třeba si i během dne "odfrknout" a ne vždy v době kdy spí...

me_druhe_ja
26. srp 2021

Dcera se narodila, když bylo synovi 15m. Díky nemoci je pozadu, hodně doktorů a tak. Ona se prostě hodně plácá sama na zemi a nebo kouká na bráchu. Z hlediska vývoje si vůbec, ale vůbec nedělej obavy: ty děti nemusíš "učit" se otáčet, lézt, sedět, chodit...pokud jsou zdravé, přijde to samo až přijde čas. 🙂 Fakt není nutné je drilovat. 😀

nika110818
autor
26. srp 2021

@veruuu_kubesovic moc moc dekuji. 😊

nika110818
autor
26. srp 2021

@me_druhe_ja moc dekuji. Dcerka je moc sikovna, jedine na brisku se ji moc nelibi, vzdy to proplace a moc nezveda hlavicku. Lekarna nas posila na fyzioterapii a ja se hodne trapim, ze jsem neco zanedbala, porad premyslim, jestli by napriklad pomohlo, kdybych ji davala v minulosti vice na brisko. Mozna proto ted vse analyzuju. 😊

janinasm
26. srp 2021

@nika110818 TV prosim tě miminku nee ☹

eviicka
26. srp 2021

@janinasm ale ona miminku televizi nepouští, pouze je párkrát za den dítě ve stejné místnosti, kde na TV ani nevidí...
Pokud to je tak jak zakladatelka píše, tak mi to přijde v pohodě. Samozřejmě čím míň tím líp, ale ruku na srdce, kolik z nás u tv, či mobilu kojí, kolik starších dětí má puštěnou tv nebo třeba na jaře i počítač s online výukou, kolik lidí v přítomnosti dítěte pracuje na PC...

nika110818
autor
27. srp 2021

@eviicka dekuji.

marimanta
27. srp 2021

To je výhoda prvního miminka, že vše můžeš dělat víceméně podle plánů 😊 Já čekám pátý přírůstek a vím už teď jistě, že... Sladkost dostane dřív než prvorozená, času jen pro miminko bude míň, uvidí televizi, určitě i uslyší věci, co ti první neslyšeli... Takže za mě.. Dělej věci jak cítíš, ne jak si myslíš, že bys měla. Protože miminko víc ocení maminku v pohodě s televizí u kojení, než zpruzenou matku, která poslouchá Beethovena jen proto, že to nejlepší psali. Na všecko dneska máme tolik návodů, že občas zapomeneme na instinkty 😉

nika110818
autor
27. srp 2021

@marimanta moc dekuji za hezkou zpravu a preji hodne zdravi a radosti s ratolestmi. 😊

ema_
29. srp 2021

K té televizi.... Když byl syn maličký, tak jsem ho dávala do houpacího sedátka v koupelně před pračku, když jsem se šla osprchovat. Děsně se mu to líbilo, zvládl koukat i celý prací cyklus 🤭 To jsou taky jenom obrázky, ale lepší než třeba televize.

merope
3. zář 2021

@nika110818 Buď šťastná, že vás posílají na fyzio už takto brzy - nás poslali jen proto, že jsme byli ve sledování neurologie a považuji to zpětně za to nejlepší, co se mohlo stát. Protože možná bychom tam stejně skončili o pár měsíců později - a to malý přestával pomalu spolupracovat, ale byl na tom tak, že nás už mohli vyřadit.

rotkapchen
13. únor 2023

Když jsem měla první, citila jsem se podobně jako Ty. Věnovala jsem ji každou chvilicku, zpívala jsem, mluvila, sledovala každý mikropohyb a hledala v chytrých knihách, co to znamená a zda je to žádoucí... A úplně jsem zatlačila sebe. Šťastná jsem zas tak moc nebyla a mimco asi také ne (hodně plakala).
U druhého jsem delala vše, co je třeba, aby jim nic nehrozilo, byli v bezpečí, v teple, najezeni, vyspani, ale uz jsem je nechávala i jejich vlastním hram a zábavě. Případně jsem to korigovala a navrhovala zlepsovaky.
U třetího..? Biologické potřeby maji naplněné a zbytek času trávím (s nadsázkou) schovavanim se před dětmi. A ptam se, jestli je to ironie či důsledek, ze třetí je vývojove nejrychlejsi a nejsamostatnejsi 😄
Souhlasím s @marimanta. Rid se více intuici a najdi si i cas pro sebe. A žádné výčitky 😉 I máma je jen člověk 🍀

tereza0111
13. únor 2023

@rotkapchen mame stejny prubeh 😂 dokonce vcetne toho, ze to prvni - nejopecovavanejsi - bylo nejuplakanejsi. Docela by me zajimalo, jestli na to nemelo vliv prave to, ze ho matka neustale s necim obtezovala :D

muhehehe
13. únor 2023

Nechávala jsem vždycky víceméně tak dlouho, jak sami v pohodě vydrželi. Ne teda u nějakých hovadin a náhražek (žádná vibrační lehátka, obrazovky všeho druhu, šumy, co já vím.. nesnáším to.. ani dudlíky nevedem, první dítě ho mělo jen na usnutí večer a další dvě vůbec). Ale u nějaké jejich činnosti (hrazdička) nebo jen tak v lehátku/ na gauči/na dece na zemi někde poblíž. Pokud bylo mimčo v pohodě samo se sebou, tak jsem ho nechala tak klidně celou dobu, co v té dobré náladě vydrželo. Ono to fakt nikdy není půl dne a vůbec není od věci nechat dítě ať je taky chvíli se svýma myšlenkama, než do něho pořád něco valit. Den je dlouhý a času na nějaké aktivity je dost i tak a taková ta urputná přemíra podnětů beztak vede akorát k tomu, že je dítě uřvané a nespí.

sorboni30
17. únor 2023

@zrzinda adhd není z tv 😉 Dělala jsem závěrečnou práci na téma Adhd a vážně to není z tv. Začíná to už v bříšku, hlavně pak porodem.. to žádná maminka neovlivní. Stejně jako nemoci autismus, asperger atd. Ano, adhd bylo dříve diagnostikována jako slabý autismus. Bohužel si lidé dnes pletou adhd a hyperaktivitou..tu má každé druhé dítě. Adhd jsou dvě formy. Snížená nebo aktivní. 🙏

zrzinda
17. únor 2023

@sorboni30 Omlouvám se, pokud jsem někoho mystifikovala. Řekla mi to dětská doktorka, když jsem se o tom s ni bavila.

sorboni30
17. únor 2023

@zrzinda // Uprimne si myslím, ze ADHD a jiné poruchy jsou prave z nadměrného sledování televize 😔//
Tohle jsi napsala.. Dětská doktorka? Omg..Ne tyto poruchy NEJSOU z tv. Pouze jim můžou způsobovat "zhoršení". To samé epileptik. Nemůže se dívat v tv na film kde přeskakuje obraz typu disco. Může to vyvolat záchvat..
Já chápu, že lidi co slyší rádi říkají dál..ale v tomhle případě by to chtělo ověřené informace. Neurovyvojove vady.. Na víně je genetický faktor, tak prostředí. Z vnějších vlivů: Negativní vlivy v těhotenství: matka prodělala v těhotenství infekční onemocnění, užívala některé léky nebo návykové látky. Úrazy hlavy miminka brzy po porodu. Nízká porodní hmotnost dítěte, předčasne narození..

exbordelar
17. únor 2023

Nezanedbavas 😄 teda alespon dle meho nazoru. Js vyuzivam kazde prilezitosti, kdyz deti nevyzaduji pozornost a sami si hraji 😅 a vysledkem mi jsou sikovne samostatne deti, ktere se dokazi o sebe postarat. A zaroven jsem jim ja nebo manzel v povzdali kdykoliv k dispozici, kdyz neco potrebuji. Myslim, ze se jim venujeme dostatecne, mame o ne zajem, jezdime na vylety, atd atd. A kdyz si miminko spokojene brouka a pozoruje okoli, tak co je na tom spatneho? Stejne to nevydrzi dlouho, tak vyuzij aspon toho mala 😃

rotkapchen
17. únor 2023

@sorboni30 omlouvám se za odbocku od tématu. Tohle mě ale velmi zaujalo. Jak porod ovlivňuje vznik ADHD? Ja žiju v tom, ze je to vrozené. A ono ne? Je to získané v prenatálu a perinatalu?

sorboni30
18. únor 2023

@rotkapchen porod může ovlivnit, za rizikové jsou považovány dlouhé komplikované porody, kdy dojde i k přidušení dítěte. Dítě má po porodu zástavu dechu, narodí se s nízkou porodní hmotností, která vyžaduje dlouhodobý pobyt v inkubátoru..atd atd.