Jak často a dlouho si hrajete s dětmi? (1 rok a více)

barunkiss
18. únor 2022

Zdravím 🙂.

Chtěla bych se zeptat, jestli se věnujete svým dětem 100% času z celého dne, nebo je necháváte, ať si hrají a objevují samotné ? Mám dcerku bude ji 14 měsíců a pořad přemýšlím jestli se ji nevěnuju málo. Snažím se s ní hrát (skladame kostky, kroužky, hrajeme si kulickovou drahou, ukazujeme knížky zvukové atd…) ale nic ji semnou nebaví u vseho vydrží par sekund a jde si po svém. Potom ji nachytam jak se snaží stejné aktivity co nechce dělat semnou, dělat sama 😄😂. Tak si říkám, je chyba ve mne, nebo je fakt spise pruzkumnice samotářka🤔.

Mám potom vždycky výčitky, ze se více nesnazim.
Mate to někdo podobně ?
Děkuji!😊

nat
18. únor 2022

@barunkiss Tak oni v tomto věku ani moc dlouho u ničeho nevydrží,možná jsou vyjimky?,Náš Šimon si jede rád po svém a když si chce hrát s někým nebo semnou prostě přijde a přinese si hračky 🙂 Kolikrát si s ním chci hrát,ale prostě nechce,jeto asi dané tímže máme další 3 a starší děti tak vidí vše u nich a mne nepotřebuje 😀

barunkiss
autor
18. únor 2022

@nat no, ona neustale lítá od něčeho k něčemu 😃. Pořad jezdí s něčím po bytě, nebo hrabe někde kde nemá, hračky ji zase tolik neberou, to je pravda 😀. Občas ji nachytam jak jsem psala, ale jinak pořad někde něco přehrabuje (skříně) nebo krade vysavač a nebo hledá kočku😅

te_reza
18. únor 2022

No a co by jsi ještě chtěla dělat?😅 Nikdy jsem nesledovala čas. Prostě jsme si chvíli hráli (knížky, hračky, skládačky, říkanky, písničky apod) pak si hrála sama a já šla po své ose (uklidit, uvařit), vycházka, hřiště. Nikdy jsem neměla pocit ani potřebu s ní sedět celý den a dělat ji zábavu. Teď je jí 6 a vystačí si sama. Chlap si ji naučil, tím že je doma velice sporadicky tak blbě, že ani nesundá bundu a "už si má jít hrát".

barunkiss
autor
18. únor 2022

@te_reza no já právě sleduju, že spousta insta matek atd se nehnou od dítěte a nejlépe v 10ti měsících s nimi cele dny malují a nebo dělají různé aktivity do večera a já si pak říkám, jestli není u nás neco spatne 😄. Jestli taky nemám cely den sedět a prostě si s ni hrát stůj co stůj 😂

te_reza
18. únor 2022

@barunkiss na insta matky se vyser 🤣 já ti taky mohla napsat, že s ní celý den sedím a věnuji se jí na 150% i když to není pravda 😂

me_druhe_ja
18. únor 2022

Chvilku a nima sedím, ukážu, jak se dělá to a ono a pak jdu dál. Někdy ten starší chce, abych mu něco četla nebo tak. Ale je to vždy pár minut a pak jdu "pryč".

Já věřím, ze jsou matky, který se dětem věnují 10000% času a sice to vypadá dobře, ale je to naprosto kontraproduktivní. Za prvé si děti zvyknou, že si s nima non-stop někdo hraje a nebudou si umět hrát sami. A Za druhé tím svým způsobem potlačujes fantazii: tím, že je dítě samo, tak musí mozek makat a vymyslet, jak se zabavit a jak si hrát. 🙂

katka9184
18. únor 2022

@te_reza Ty jo a já myslela, že tohle je jen u nás... Chlap si také malého naučil, že jakmile je doma, musí být s ním v pokoji... Poslední dobou mi to celkem vadí, protože doma je jen na víkend a malý by chtěl, aby se mu 100 % věnoval, takže dát si jen kafe na 5 minut v klidu je nadlidský úkol. 🤦‍♀️

te_reza
18. únor 2022

@katka9184 tak jestli pracuje mimo domov tak to chápu, ale u nás má milostpán fotbal, fotbal a zase fotbal a je svátek, když je sem tam doma včas relativně, tak ať si to užije😅

katka9184
18. únor 2022

@te_reza Jo takhle 😅, tak to si to holt pak musí vybrat 😁. Ano, je mimo domov. Na jednu stranu to chápu, na druhou stranu se člověk pak cítí malinko odstrčeně, ale snažíme si hrát všichni pospolu 😊, když to jde.

cilkat
18. únor 2022

Hele klídek... normální matka se fakt nevěnuje dítěti 100% bdělého času dítěte. Normální dítě totiž na to rozhodně není stavěné! Samozřejmě, že si rádo pohraje s mámou, ale potřebuje i čas pro sebe - spoustu času pro sebe. Potřebuje si zkoumat věci po svém (jo, dělá u toho bordel) a potřebuje mámu jen tak z povzdálí pozorovat (a pak to samé zkoušet přesně s tím, co dělala máma... ale samo - bez neustálého opravování. Ano, je to nebezpečné - především pro máminy věci).
Sedět s dítětem několik hodin denně u řízené činnosti je těžké přetěžování toho dítěte. V tomhle věku dítě přirozeně udrží pozornost jednotky minut a pak změní činnost. Bránit mu v tom, nebo mu neustále novou činnost nabízet, jen potlačuje jeho kreativitu a samostatnost...
Takže... děláš to dobře 😉. Neměj výčitky 😉.

emillyhk
18. únor 2022

@barunkiss Syn má necelých 13m a největší zábava je, když může vytahat věci z jednoho boxu a uložit do druhého, z hrnku vycintat vodu a prstem si v tom "malovat", všechno cumlá, takže nějaké prohlížení obrázků v knížce má u zádele 😂 Navlékání kroužků? Sundá je z té tyčky, navrch vrátí klobouček a jde od toho. Vkládačka? Dobrý k jídlu, ale jinak nezájem. Občas se snaží skládat pěnové puzzle (umí vložit kolečko a ovál). Většinou je spokojený, když si hraje sám. Takže když nejsme venku, víceméně ho nechávám. Tak dvakrát denně si chvíli hraju vedle něj, stavím kostky, jezdím s autem, ale on si u toho stejně ožužlává kostky nebo krámuje 🙈 Tancujeme, zpíváme, snažím se učit paci paci, apod. A často mě přepadá pocit, že dělám málo 😉 Takže díky, vím že v tom nejsem sama.
A insta-matky? Nesleduju, radši si vezmu detektivku.

gone_with_the_wind
18. únor 2022

Ahoj, tvoje úvahy úplně chápu, měla jsem to a vlastně pořád trochu mám stejně. Krátce po roce dceru vše bavilo jen krátce, obecně byl problém ji zabavit, samotná nechtěla být skoro vůbec a já s ní musela pořád vymýšlet aktivity. Když jsem se snažila něco dělat svého provozního, měla jsem ji pořád u nohy. Do toho začala chodit, furt padala, bylo to trošku o nervy. Každým měsícem je to ale lepší a lepší, vyhraje si víc jak sama, tak i se mnou (teď má rok a půl). Podle mě není potřeba jí věnovat nějaký dlouhý čas v kuse, ale nějaký kouskovaný čas s ní smysluplně strávit, číst, hrát si, ukazovat jí něco a povídat. Ona to všechno vstřebává a pak třeba i napodobuje sama. Nikdy jsem si s ní ale nehrála víc jak 45 minut v kuse, to prostě nejde, to je upřímně na palici. Jediné, co nedělám, tak jí nezpívám a upřímně z toho mám občas výčitky svědomí, i když asi zbytečně 😀. Podle některých řečí a příspěvků matek má člověk pocit, že by si s dítětem měl hrát celé dopoledne i odpoledne, pokud zrovna není s dítětem venku, jinak se dítěti dostatečně nevěnuje. Ale to je podle mě umělá představa, kterou si některé matky vytvořily a některé ji zase z nějakého záhadného důvodu podporují a předstírají, že to tak skutečně je. Ale osobně nevěřím, že to tak opravdu někdo dělá.

konidana
18. únor 2022

@barunkiss měla jsem to úplně obráceně. Nechávala jsem děti napospas, a když už teda nebylo zbytí, tak jsem se jim chvíli věnovala a hrála si s nima😅 obrázky a čtení to ještě šlo, ale pak ty hry na něco a se zvířátkama🙄😂😂😂 Nechávala jsem je vykrámovat vařečky a další nerozbitné menší a bezpečné nádobí, a ony z toho dokázaly třeba hodiny něco stavět🙂 v lese si šťouraly klacíkama hodinu na jednom fleku, sice to bylo cestou na nákup, ale pohoda😎

elsy3
18. únor 2022

@barunkiss Já naopak trochu vyčítam, že jsem se dceri v tomhle věku fakt hodně věnovala a porad si s ni hrála. První dítě, chtěla jsem pro ni to nejlepší apod. A teď lituji toho, že jsem právě chvíli nenechala si hrát sama. Vše jsme dělaly spolu a dnes, kdy ji jsou 3 roky, je v tomhle dost nesamostatna, u hraní potrebuje asistenci, jinak si hrat nebude. To samé u kreslení, modelování, tvoření, úklid apod. Ve školce je krásně samostatná, ale doma si nedojdu ani na záchod, aniž by mi nebyla za zadkem 😀 takže teď u syna budu opravdu od malička zkoušet, aby si hrál trochu sám, ne jen se mnou nebo mužem.

konidana
18. únor 2022

@elsy3 tak ono si pak take deti vystaci spolu. Prvni jsem taky furt mela za zadkem. Ale jen do doby kdy mladsi zacal lezt.

zmrzlinka
18. únor 2022

@barunkiss noooo syn se mnou odmítal jakékoliv aktivity kromě parkování autíček a běhání po lese a hřištích v okolí....každé dítě jiné a má jinou povahu.Jedine za co jsem ráda,že se naučil si večer před spaním si číst.Ted když mu je 9 ,tak to hodně oceňuji.Pres den na to nemá čas.

misaa56
18. únor 2022

@barunkiss syn bude mít 20 měsíců a hraje si většinou sám a to že si jezdí s traktorama nebo prohlíží knížky.
Nebo si něco vyndá a hraje si s tím. Když jdu za ním vydrží chvilinku a jde si zase po svým.
U čeho teda vydrží jsou samolepky 😁

95newmommy2020
18. únor 2022

Je to asi o tom dítěti. Pak jsou děti, které si samy nehrajou ani náhodou, a to je podle mě mnohem horší. Muj mimi má dva roky, teď už mě občas odtáhne si jít hrát. Ale většinou si hraje sám, a jakmile se chci zapojit, tak mi řekne NE nebo jde k něčemu jinému. Semnou se chce pomazlit, ale hrát i s autama nebo vláčky chce s manželem. Toho zas nechce mazlit 😆🤭.

95newmommy2020
18. únor 2022

@katka9184 Ty insta matky to udelaj většinou jen na fotku 😄 Jak by se asi stihly namalovat, nafotit a píchnout to na instac a ještě odpovídat na komentiky ?

elsy3
18. únor 2022

@konidana V to trochu doufám. Dcera už se těší, až bude brácha větší a bude si s ni hrat. Ale to si ještě trochu počkám 😀 o to horší je ted období, kdy je pořád nemocna a tim paden víc doma, než ve školce.

barunkiss
autor
18. únor 2022

Děkuji holky za uklidnění ☺️. Jsem na jednu stranu asi fakt rada, že si malá dokáže najít zábavu sama a ja mám chvíli alespoň klid 😄. Když chce přijde se pomazlit nebo přinese něco s čím chce pomoct, ale jinak je prostě někde v něčem zahrabaná a zkoumá 😄.