Holčička 26 měsíců - málo mluví a neumí na nočník. Má někdo podobný problém?

foebe
4. srp 2020

Chtěla bych se zeptat,jestli máte někdo podobný problém a jak jste ho řešily. Moje dcera říká pouze pár slov a jinak si drmolí. Co potřebuje, ukáže, nebo chytne za ruku a odvede apod. Mluvíme na ní dost,čteme jí,chodí na pár hodin do školičky, kde jí chválí, že je hodná a bezproblémová. S nočníkem či WC také bez úspěchu, i v létě na zahradě se vyčurá mimo nočník, i když jí ukazujeme, co má dělat. Na nočník s přestávkama dáváme od roka. Nikdy se nepovedlo, už ho nechce ani vidět. A sama si neřekne, že potřebuje. Jdeme k doktorce a snad nás nasměruje k dalším odborníkům a nenechá to být. Jsem z toho hodně nešťastná, i když mě rodina i školička uklidňují, že je času dost. Mám divné tušení, že je něco ve velkém nepořádku. Co myslíte vy?

dominika07
4. srp 2020

@foebe nemyslím si, ze je něco v nepořádku. Dcera to taky úplně ignorovala a pak ze dne na den prisla, ze chce a od toho dne ke kompletně bez plen ( měla taky něco okolo 26mesicu) každý proste potřebuje svůj čas a podle mě je zbytečně se tím stresovat. A mluvit začala v podobnou dobu a taky více méně ze dne na den. Do té doby jen mami,tati a par dalších sluvek, dneska má skoro 2 a půl a někdy bych byla rada,kdyby zmlkla 🤣 zatím teda nevidím duvod,proč ji tahat po doktorech, každé dítě je jiné a potřebuje svůj čas, tak zbytečně nestresujte sebe ani ji a užijte si tohle období

foebe
autor
4. srp 2020

Děkuji za uklidnění. Jsem z toho prostě nervozní, když vidím stejně staré děti. Dcera jakoby za poslední půl rok nedělala žádné pokroky. Možná to přijde ve skocích. Do té doby se ale asi zblázním.

katkapavlik
4. srp 2020

@foebe ahoj úplně v klidu,, já mám syna 22m na nočník zatím učím také ,zatím bez úspěchu sám si na něj sedne ,ale nic neudělá neřekne si vše chce svůj čas 😁. Oni se to jednou naučí a s mluvením jsme na tom podobně jen pár slov a to když má náladu mluvit... V mém okolí je na tom podobně spoutá stejně starých děti 😁. Jak říká naše doktorka každé dítě je originál, nejsou to auta z výroby , aby byly stejný a uměli vše hned. Neboj ono to přijde ze dne na den😁

jancastromska
4. srp 2020

Neboj se .. znám děti i starší a pak to přišlo samo ... Divné by to bylo kdyby měla 4 roky a víc a potřebovala plynky a mlčela

dominika07
4. srp 2020

@foebe taky jsem měla ke “srovnání” holčičku,která je o čtyři měsíce mladší a v roce mluvila jak spisovatel. Moje malá byla zase lepší v pohybu, brzy se přetocila na bříško, rychle seděla,chodila atd. Kamaradcina dcera zase tohle dělala strašně pozdě,zato brzy mluvila. Každý má něco 🙂

martiniquest
4. srp 2020

@foebe Myslim, ze je naprosto v poradku. Nas syn chodil na nocnik od 2,5 let a mluvit zacinal obdobne. Nejvetsi rozmluveni pak prislo od tretiho roku a se skolkou.
Predstava, ze dite v roce a pul cura na nocnik a mluvi je ma zaklade mych zkusenosti (i z okoli) dosti zcestna.
Doporucuju ti jedine - prestan sve dite srovnavat s ostatnimi a miluj ho takove, jake je. Srovnavani je vesta do pekel.

klokanka31
4. srp 2020

@foebe Taky si myslím že je ještě čas dělat nějaké negativní závěry... Každé dítě je jiné... Manželův kolega říkal, že má syna, který ještě ve 4 letech víceméně nemluvil. Tak obíhali doktory, a zjistilo se, že klučina mluvit umí, ale že se mu nechce. Nechápala jsem jak se dítěti může nechtít mluvit, ale prý i to se může stát. Teď mu je prý osm, a za celý den řekne jen pár slov... 😮

konidana
4. srp 2020

@foebe prv i d eru jsem mela urychlenou, ale druhy kluk byl to same co vase dcerka. Do 3 let pouzival jen par slov a spojeni, nocnik horko tezko dal ve 2.5 letech. Proste ma sve tempo🙂 Nocnik bych ted na nekolik mesici schovala, nebo by si mohla vypesto at osklivy blok. Nebo ho nechte nekde v koute na zachode, ale nechte to na male jestli si ho nekdy vsimne. Peo vas jako by vubec nebyl.

krupka3
4. srp 2020

Vsechno je v poradku, hod se v prvni rade ty sama do klidu. Na nocnik jste ji asi vytvorili slusnou fobii, kdyz ji na nej uz rok a ctvrt posazujete, i kdyz na to evidentne neni pripravena, a jak sama pises, uz ho nemuze ani videt. O to dele pocitej, ze to ted bude trvat. A s tim mluvenim ma do 3 let cas, teprve pak se zacina (velmi postupne) neco resit. Mam dite 2,5 roku, a v terminove skupine mame nekolik deti, ktere jeste prakticky nemluvi (jen par slov), a na nocnik jeste neumi chodit spousta z nich, nebo zacinaji az ted, a nejsou to nijak postizene deti, proste na to jen potrebuji vice casu. Samozrejme nejlepsi je, aby ti poradila lekarka, ktera dceru uvidi, ale takhle ze tveho pocitu si nemyslim, ze by se tvou dcerou bylo neco spatne.

krupka3
4. srp 2020

*ze tveho popisu

jitulka87
4. srp 2020

Moje neter taky moc nemluvila ani ve 2.5letech. Domluvila se posunky, ukazovala...ted jsou ji 3 a mluvi uplne v pohode. Nocnik bude to same...prijde to samo a treba ze dne na den. Mozna nocnik vynecha uplne a rekne si rovnou na wc.

jaja01k
4. srp 2020

Ani jedno mi nepřijde jako problém. Můj starší syn v tomhle věku teprve začal říkat máma. Ve 2,5 letech říkal pět slov. Až těsně před 3. narozeninami se zničehonic rozmluvil, během týdne všechno dohnal a od té doby tu pusu nezavře 😂 Doktorka to nijak neřešila. Vždy se jen ujistila, že slyší a rozumí a jinak to nechala být s tím, že na rozmluvení má čas. Na nočník začali oba kluci chodit až skoro ve 2,5 letech.

livianapuntik
4. srp 2020

@foebe ahojky,nezblázníš,to určo zvládnete.Mě holčička do 3 let říkala asi jen 5 slov a až ve 3,5 řekla první souvislou větu a během dvou měsíců pak mluvila plynule.Také jsem se bála,zvlášť když synek mluvil už od roka a půl,asi dcerka potřebuje víc času,jako ta naše

missym
4. srp 2020

@foebe Syn nechtěl o nočníku ani slyšet. Po druhých narozeninách jsem se na to vrhla a nic. Počůral si tepláky a bylo mu to úplně jedno. Pomalu začal sám až ve třech letech a pak to šlo strašně rychle a za chvíli byl bez plínky jak přes den, tak v noci. A i s mluvením nijak nepospíchal. Teď má za sebou první rok ve školce, mluvit mluví, ale zase pro změnu špatně, tak řešíme logopedii. Určitě bych zatím byla v klidu 🙂

volfici
4. srp 2020

@foebe nesrovnávej, jen tě to bude stresovat a ty budeš stres přenášet na malou. Můj 26,5 měsíce syn si vystačí s pár slovy, zbytek jede v řeči svého kmene, rozumí všechno, když něco chce, dovede za ruku ukáže, přinese. Nočník zvládáme cca týden a to tak 50/50. Až to v ní všechno uzraje, tak začne jak mluvit (a to budeš občas s nostalgií vzpomínat jaké to bylo, když uměla jen tři slova 😆), tak odloží plínky.

gruyerre
4. srp 2020

@foebe nevidím žádný problém, má svoje tempo. To co popisuješ je naprosto v normě. Dost se ti divím, že ji chceš tahat po vyšetřeních, zbytečný stres pro ni i pro tebe. Co z toho budeš mít ty nebo ona? Nesrovnávej a ostatními, užívej si ji takovou, jaká je, v dalších měsících udělá spoustu pokroků.

hanve
4. srp 2020

@foebe hlavně neporovnavat s ostatníma dětma,to je cesta do pekel. Syn začal mluvit po 3.narozeninach,a teď v 5 je to neskutečný mluvka a nebylo by od věci,kdyby občas mlčel. Starší dcera bez plen od roka a čtvrt,ale chodit zacala v roce a půl. A ta nejmladší ve 14 měsících umí jen papa,ham. A to jsou všichni z jednoho hnízda. Neporovnavat,netlačit do ničeho,že zkušeností vím,že to přijde,až na to to dítě bude mít kapacitu. Nočník na chvíli uklidte,aby se zbavila bloku z něj,čtěte knížky,hodně si s ní povídejte,víc zatím udělat nemůžete. V tomhle věku je zbytečně ji honit po doktorech,pokud je jinak zdravá. Taky jsem byla u syna špatná,že nemluví,že je stranou kolektivu,že to a ono a teď je z něj veselý zdravý pětiletý klučina,který nemá žádný problém.

cilkat
4. srp 2020

Z toho, co píšeš, fakt problém nevidím (u dítěte). Těsně po druhém roce má čas i na nočník i na mluvení... Docela bych věřila úsudku vychovatelek ve školce, které mají obvykle celkem slušné srovnání dětí v podobném věku a tráví s dítětem dost času, aby ho měly opravdu napozorované.
Syn začal chodit na nočník ve dvou a půl roce... první snahu o spojování slov projevil až ve třech letech...
Vidím problém v tom, že to znervozňuje tebe... Zkus to fakt tolik nehrotit, ono je pak nervozní i dítě a věci jdou o to hůř. Zkus studovat ne "kdy už děti začínají zvládat to a to", ale "kdy začíná být problém, pokud nezvládají to a to", zjistíš, že je tam obvykle minimálně půlroční okno, do kterého se s naprostým klidem vcházíte 😉 .

karla2015
4. srp 2020

@foebe dcera bude mit 3 roky ted v srpnu, nocnik bojkotovala (silenej rev, nelamala sem pres koleno), vzala na milost kolem 2,5roku, ve 2 a trictvrte sem vzala pleny pres den a hlidala a posazovala snad kazdou hodinu, trvalo cca mesic a zacala si rikat (bylo milion nehod, prani atd.), ale vydrzela sem, ted uz si rika sama a uz nekolik dni ma suchou plenu i v noci, tak to vypada dobre. Co se tyce mluveni, tak to vubec, rekne obcas neco, spoji 2 slova, ukazuje atd....ale proste na svuj vek nemluvi, budu resit s pediatrem na 3lete prohlidce, od zari nastupuje do skolky, tak doufam, ze to trochu pomuze, ale stejne nas asi logo nemine. Takze zadnej stres, je jeste malicka a behem roku to uz muze byt uplne jinak.

cajomilka
4. srp 2020

@foebe Byli jsme na tom se starší dcerou úplně stejně. Ve třech letech stále plíny (a to jsme používaly látkové!), málo mluvila; pediatra nás poslala na neurologii a k psycholožce, chodily jsme na logopedii. Psycholožka nás uklidnila, že je dcera zcela v pořádku, jen má "nerovnoměrný vývoj" někde je napřed, jinde "pozadu" - zvládla testy určené pro 4leté a starší děti. Dcera se definitivně odplenkovala až ve 3,5 letech, o prázdninách před nástupem do školky, zato od té doby se snad nikdy nepočůrala... Asi potřebovala nějakou motivaci či co. A s řečí taky problém nebyl, po 3. roce se najednou krásně rozmluvila, mluvila hned v dlouhých větách, dobře vyslovovala.

takyjedna
4. srp 2020

Ani jedno nevidim jako velky problem 🤷‍♀️ Nocnik ani mluveni neni zadna soutěž o matku roku. Jako ze cim driv, tim lip.. Na oboje ma jeste cas. A hlavne se nesrovnavej s Andulkou od sousedu, ta bude vzdycky v necem napred🤦‍♀️

emamaira
4. srp 2020

Mluvení a schopnost chodit na nočník spolu nějak souvisí, četla jsem to, nevím, přesně jak. Ale u nás to odpovídá, syn začal mluvit ve větách v 2,5 a v té stejne době si i začal říkat na nočník. Pokud má dcera 26 měsíců, nepřijde mi, že by byla nějak pozadu.

denny27
4. srp 2020

Můj první syn začal SAM chodit na nočník až ve 27m(záměrně píšu ty měsíce).
Nikdo ho nenutil, jeden den si sedl na nočník a čůral. Za měsíc byl kompletně bez plen i v noci, přes den. Naučil se tam i kakat(s tím totiž ze začátku bojoval😃 )
Má ještě čas..
A to nemluvení. Ještě ani kolem 2.5let pořádně nemluvil. Říkal krátké věty, šišlal....dnes je mu 10let a je nejlepším čtenářem klukem ve třídě.
Neboj, holčička se taky jednou rozmluví