Dvouleté dítě ve školce

anve77
23. led 2018

Ahoj maminky. Moc ráda bych se zeptala těch maminek, které daly děti do školky jako dvouleťáčky, jak dlouho trvalo, než si děti zvykly na režim, jídlo, spinkání a jak zvládly být bez rodičů? Přemýšlím, že dcerku dám do školky jako dvouletou, ale mám obavy jak si zvykne. Díky všem za názory.

radka8888
23. led 2018

Ahoj, moje holky sly obe v roce a pul. Probehlo to bez problemu, mely jsme mesic navykavani a pak uz samotne. Vse v klidu a postupne.

anve77
autor
23. led 2018

@radka8888 měla jsi v soukromé školce? ve státních nechtějí ještě moc brát. Prý od roku 2020 budou muset brát povinně, ale zatím se tomu brání. Musí mít přebalovací pulty, intimní zony apod. Mám strach, jak si dcera zvykne. Na rodičáku je přítel a po pravdě s ní moc nepracuje. Nezkouší na nočník, neučí samostatně jíst. apod. Jsou nějaké kritéria k přijetí? např. musí být bez plen, dudlík, samostatně jíst, obléct atd? Nevíš? Ale jinak moc děkuji, uklidnila jsi mě.😉

drzticka81
23. led 2018

Tak s dcerou jsou ve tride i dvoulete deti-takze reditelka rikala,ze mohou mit pleny,dudliky,maji tam i chuvu,ktera pomaha ucitelkam pri oblekani a jidle,maji prebalovaci pulty a snizene umyvadla a zachody i nocniky 🙂)))

drzticka81
23. led 2018

Jo jedna se o statni skolku 🙂)) oni uz si to udelali napred 🙂)) myslim to vybaveni pro dvouletaky....

anetka1701
23. led 2018

davala jsem ve dvou letech. starsi do soukrome - tam mohla mit pleny, ale snazila jsem se odbourat... obe ve dvou a pul do statni a to bylo celkem OK... ale fakt bez plen a tak... tedka treti pofrci jeste driv protoze budu pracovat...

anve77
autor
23. led 2018

No tak to je super, taky si myslím, že je potřeba mít ještě nižší stolečky a židličky jako 3 leté. Měla jsem trošku strach, protože dcera je " asociál" přítel s ní moc mezi děti nechodí, všude jsou jen maminky a on se mezi něma necítí 🙂 tím chci jen říct, že si myslím, že dcerka bude spokojenější mezi dětma.

verinikki
23. led 2018

Do školky šla malá jako dvouletá, ale kromě utření zadečku po velké byla naprosto samoobslužná. Do státní školky, kde je 20 dětí na jednu učitelku je to myslím základ.
Bez plen, najíst se, něco obléct - s tím případně vypomohou, ale celkově musí zamakat rodiče doma. Jinak je dobré naučit už doma na určitou rutinu - svačinky, samostatné usínání po obědě.
V soukromé je to jedno - záleží na jejich podmínkách a na tom, že si připlatíte.
Samoobsluhu každopádně musí naučit rodiče - i v soukromé školce na to není prostor, vymění plenku, nakrmí, tak aby vše fungovalo, ale primárně tyto věci nikdo učit nebude.

verinikki
23. led 2018

Jo a bez rodičů - malá se první den po nás ani neohlídla, utíkala hned k novým hračkám🙂 Ale to zvyknutí silně závisí na společenskosti dítěte, byli jsme nejprve v soukromé, kde bylo asi 6 dvouleťáků, děcka ráno bečely pravidelně a malou to úplně zdolalo - po měsíci tam pak vůbec nechtěla chodit. Ve státní potom super, tam už byla se staršíma a neplačícíma - takže taky záleží na kolektivu.

anve77
autor
23. led 2018

Holky moc děkuji za názory. Moc mi to pomůže v tom, co zlepšit, co naučit a tak. Protože u nás není jiná možnost, než do soukromé za cca 6 200,-/měs. musela bych vydržet rok, potom pošupajdí do státní za 500,-/měs. Zatím je tedy na plínkách, špatně spí, má dudlík, sama se neobleče ani náhodou, na všechno říká gugi - gugi, s jídlem také tragédie. Musíme to do jara vypilovat 🙂

90bobisek90
23. led 2018

Milé maminky, samozřejmě, pokud potřebujete své dvouleté dítě z finančních důvodů dát do MŠ, v pořádku, ale nezapomeňte, že to jsou pořád takové větší mimina. Paní učitelka jim nevynahradí maminku. Jinak MŠ je vzdělávací institut (i přesto, že jsou teda povoleny pleny-přes spaní budiž), takže doma naučit chodit na záchod, najíst se, obléknout se, apod..rodiče si totiž kolikrát myslí, že na to jsou právě ty p. učitelky. Mluvím z vlastní zkušenosti. Já samozřejmě nikoho neodsuzuji, ale myslím si, že pokud to není opravdu tak nutné, tak ty dvouleté prťata bych nejraději viděla u maminky.

kata267
23. led 2018

@verinikki souhlas musi naucit rodice...., ale zajimalo by me jak jste ucila samostatne usinat po obede? Mala ma 1,5roku a s prichodem dalsiho mimca nespi pres den uz vubec, natoz ze by mela usinat sama to je nerealny uz uplne bohuzel

anve77
autor
23. led 2018

@drzticka81 pracuju ve firmě kde se vyrábí školní nábytek a školní pomůcky, tak vím, jaké jsou velikosti nábytku pro 2-leté. To je fakt pro trpaslíky 🙂. Málokterá školka tak malinký nábytek má.... Klobouk dolů, před vaší školičkou, myslím,že máte super vedení. Ono to stejně ty školky nemine, ale co jsem zjišťovala, pokud to zatím není povonné, ředitelky se tomu brání.

verinikki
23. led 2018

@kata267
No my jsme to měli hodně vydřené...
Malá byla hodně aktivní, takže od cca roka jsem ji musela dát do manduky - znehybnit a zklidnit a do dvou minut byla tuhá🙂
Jak jsem otěhotněla, postupně jsem s mandukou jenom seděla, pak seděla na posteli, pak ji odepla a pololežela, pak ležela vedle ní, pak už jen držela za ručku, pak už jen povídala pohádku a odešla. Toť celý sáhodlouhý postup tak cca na tři měsíce postupného učení.
Každopádně co chodí do školy, tak je úplně hotová, spí jak zabitá - těch podnětů je hodně🙂

dominikacifkova
23. led 2018

Mám zrovna čerstvou zkušenost. Náš syn nastoupil do školky ve 2 letech a 2 měsících teď v lednu. Je to soukromá školka. Tj. Max. 8-9 dětí na 2-3 “tety”. Což vidím jak obrouvské plus. Měla jsem výhodu, že do práce nastupuji až od února. Takže jsem tam mohla ze začátku být s ním jak jsem chtěla. Od začátku chodil každý den. Prvních 14 dní chodil jen na dopoledne a teď je tam už na celý den. Cca 3-4 dny trvalo než si zvykl. A teď už je v pohodě. Samozřejmě že není rád že od něj odcházím, ale trvá to tak cca 5-10 vteřin a pak na mě zapomene a je tam spokojenej. V této školičce berou děti už od cca 1 roku. Takže plínky, dudlíky, UM a ostatní neřeší. Záleží asi na povaze dítěte a odvaze rodičů do toho jít 😀. Jen musíte trošku počítat s tím, zě domů dítko přitáhne každej “moribundus” co se kolem něj mihne. Takže nepočítat s tím, že do školky dáté dítě od PO do PÁ od 7 do 3 a bude vystaráno. Minimálně 3 měsíce to bude 2 týdny ve školce a týden doma. Já za sebe mohu říct, že jsem šťastná že jsem dala do školky malého už téď a vrátila jsem se do práce. Ale každý rodič to má nastavené jinak. Držím pěsti at´ se Vám výběr školky vydaří a holčička ať je tam spokojená.

anve77
autor
23. led 2018

@dominikacifkova Moc děkuji 😉. Já jsem v roce šla do práce a přítele jsem " donutila" jít na rodičák. Každý den je totálně vyčerpaný, a to mu vždy říkám, ať si představí, že by musel vařit, uklízet, nakupovat, prát, žehlit, chodit na procházky apod. A že to zvládnou maminky i s dvěma dětma. 🙂 Veškeré práce jsou na mě po mé práci. Ale alespoň uznává, že to není žádný med. Chce se vrátit do zaměstnání, alespoň na půl úvazku a tím pádem jsme začali řešit školičku. Když se na malou podívám, nedokážu si to představit, je tak bezbranná a nesamostatná,ale zase na druhou stranu zvládly to jiné děti, a jak čtu v příspěvcích tak úplně v pohodě. Hodně mi vaše názory pomohly a taky vím, v čem rozhodně přidat 😉

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 to je svatá pravda, na rodičích je výchova, to je jasné. Nikdo nemůže a ani nebude suplovat výchovu. Některé 2-leté děti jsou daleko šikovnější než tříleté. Děti se dávaly do jeslí běžně, v cizině je mateřská jen pár měsíců, to jen u nás je štědrý sociální systém a děti jdou do školky ve 3 letech a můžou být doma s maminkou. Já naopak velice doporučuji, aby si taky tatínci vyzkoušeli péči o dítě a maminky se vrátily do zaměstnání, moc toho alespoň nezapomenou a zapadnou do pracovního procesu jak po másle 🙂🙂

zazrakysedeji
23. led 2018

Ahoj,nase zacla od 2let a 4mesicu...soukroma skolka do 12deti max od 2-4roky.Zacinala na dopoledne 2x tydne a po mesici zustala i po obede.Chodila tam kvuli kolektivu a aby se rozmluvila.Nema tahouny sourozence,chodi tam uz rok,je tam stastna,kolektiv ji rozmluvil (musela se nejak domluvit),naucila se oblekat,ucitelky ma rada...Sla tam uz bez pliny,fakt muzu jen doporucit.Ted cekame v unoru prirustek,tak tam je 4dny v tydnu,uz sni nemuzu pobihat po venku bohuzel rizikove,ale je stastna mezi detmi. Pak ji necham do zari 3dny v tydnu.V zari jde do statni,nechtela jsem aby mela zmenu brasku a jeste nova skolka...za me muzu jen doporucit,jen nase by to ve 2letech jeste nedala,ty 3mesice ji pomohly dozrat,ale neter sla ve dvou letech a v pohode.Kazde je jine,jen bych to uplne nelamala pres koleno,jasny,ze becela na zacatku,jak jsem odesla dobry a zvykla si.Kdyby plakala cely den,jeste bych pockala.

anve77
autor
23. led 2018

@zazrakysedeji moc děkuji za názor 😉 my máme čas do března, je dobré slyšet, že i ty dva měsíce jsou ještě dost dlouhá doba, aby " dozrála" 😉 děkuji

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 No víte, nemyslíte si, že je to fajn, že to dítě může být s maminkou? Navíc, pokud je dítě nesamostatné, s plenou, dudlíkem, nemá režim, tak lituju jak to dítě, tak ty učitelky, které to malé dostanou. Je fajn, že v soukromé je méně dětí, ale stále se tam má vzdělávat a ne přebalovat,atd...

radka8888
23. led 2018

Teď se mi to smazalo. Starší dcera šla do České soukromé školky, neuměla ani na záchod ani se oblict. Bylo to bez problémů. Mladší dcera šla do německé státní, takže ještě neuměla ani slovo německý. Měsíc jsem tam s ní byla a v pohodě. Měli jsme vždy štěstí na vychovatelky a zádné drama to nebylo. Držím palce

kata267
23. led 2018

@verinikki jo mala je prave taky takovej aktivni certik a je absolutne neuspatelna a nefunguje nic a vsechny pokusy konci hysterickym treba pulhodinovym revem tak uz jsem to vicemene vzdala a nechavam ji byt....myslela jsem treba se mas nejakej zazracnej figl 😀

anve77
autor
23. led 2018

@90bobisek90 Například já jsem mazala v roce do jeslí, a dovolím si tvrdit, že jsem v pořádku. A také maminky viz. výše potvdily, že jejich dítka školičky v pohodě zvládly. Jistě, že je nejlepší když je dítě s maminkou, klidně do 6 let.. Pokud to vyhovuje dítěti a mamince, dnes nikoho nikdo kvůli tomu odsuzovat nebude. S dudlíkem, plenou, školky nemají problém.... Jistě, asi nemůže být nechodící, ale školky jsou na to již přizpůsobené. Tak to prostě je.....

olsett
23. led 2018

Moje šla 2m před druhýma narozeninama, ale v Rakousku, tady je to jiný, resp. naprosto běžný, takže jsou vybavený na děti s plínama... od září chodila jen na dopo bez jídla, teď to budeme zkoušet i na spaní

radka8888
23. led 2018

Já jsem strašně ráda, že jsem šla do práce na částečný úvazek. A že mi to ten systém umožnil. Každého vec

anve77
autor
23. led 2018

@olsett i tady už se školky začínají přizpůsobovat. Musejí mít menší nábytek, přebalovací pulty, intimní zony. Mají i školené asistentky, myslím že dnes už se běžně děti dávají do školiček, je fakt, že zatím se přizpůsobují spíše soukromé. V těch státních je to zatím bída 🙂 Musíme to nějak vychytat, jestli dát jen na dopoledne, nebo hned na tvrdo na celý den, ale jen pár dní v týdnu, nebo hned na celý týden. Co maminka to jiná zkušenost/jiný názor 😉

zazrakysedeji
23. led 2018

Ja si myslim,ze bych nasi brzdila..chodila do krouzku,na hriste,ale je rozdil byt mezi detmi cely den a nebo dve hodiny.Me z kurzu vsichni odrazovali,dite ma byt do 3let s mamou atd...za me to bylo to nejlepsi,co jsem mohla udelat.2dny v tydnu ji neublizily,cely tyden bych ji asi nedala.jeden den chodi pravidelne k babicce.Dobre jedla,bez pliny,dudlik ve 2letech???to snad uz nee.umela slapat sama venku,bez kocarku byla od let a trenovali jsme a ja se ji doma taky venovala...Rozhodne ji to pomohlo zacit driv mluvit,byla pozadu...asi kazdy jak to citi,ja do prace nemusela,delala jsem to kvuli ni.

zazrakysedeji
23. led 2018

I socializace je dulezita,aby se nedrzela jen maminy sukne.a nebala se deti.

anve77
autor
23. led 2018

@radka8888 souhlasím 100%, já šla po roce, nic jsem ještě nezapomněla, trvalo mi minimálně zaučení, a hned jsem fungovala jako plnohodnotný zaměstnanec 🙂

90bobisek90
23. led 2018

@anve77 Vy to vidíte z pohledu maminky, já na to koukám z pohledu učitelky, která měla ve třídě 28 dvouletých, v té době ještě bez chůvy, ale naštěstí bez plen a dudlíků. Chodila jsem domů vyčerpaná. Tím chci jen říct, zkuste se vžít do situace těch učitelek. Já dokážu pochopit rodiče, kteří tu mš opravdu potřebují, ale své dítě na to dokáží připravit.

shine2015
23. led 2018

@anve77 Heled já bych to hlavně netlacila na sílu i za cenu ze si první rok příplatky... každé dítě je jiné a to ze některé 2lete je šikovně chodí na nocnik a obléká se vůbec neznamená ze je to standart pro všechny deti... naše by se ve dvou letech nachytala ani jedna absolutně ne.... a syn taky ne.... pokud je tvoje dcera citlivá atd já bych když už by musela jít do školky tak do soukromé ať pak nemá psychické problémy apod...