Dvouleté dítě nemluví. Kam se obrátit?

themuffin
23. říj 2024

Dobrý den, potřebuju poradit, kam se obrátit. Naše doktorka to řešit nechce, prý má čas. Ale já pochybuju, že by se jen tak zničehonic rozmluvil. Syn má čerstvě 2 roky a neříká ani základní slova jako máma, táta, bába ani zvuky brmm apod. Vytvořil si totiž komplet svůj jazyk a tím mluví - tle, dldldldl, sese a ukazuje. Takto se dorozumívá. Připadá mi jako neandrtálec, jen mu dát kyj. Jinak rozumí všemu co mu řeknu, odnese, přinese, udělá, ale nemá absolutně snahu po mě cokoli opakovat a když na něj tlačím, tak se hystericky rozbrečí. Jsem z toho už dost špatná, když chodíme mezi děti a i mladší tam krásně mluví- mami letadlo, autobus, bobo...

remita
23. říj 2024

Jéééé, tak to vás uklidním. Můj syn taky ve dvou letech nemluvil, začal až skoro ve třech. Jen ukazoval a vydával zvuky. Když jsem ho dala do školky, tak se rozmluvil. Všichni kolem mě tvrdili, že s tím mám něco dělat, hlavně tchýně. Lékařka mě uklidňovala, že je to normální. A teď mu huba jede jak vrtule, nemůžem ho zastvit 🙂 Asi nepotřebuje mluvit, vy mu rozumíte a je spokojený.

jari110
23. říj 2024

Nebojte se, ono je to fakt úplně normální, každé dítě je jiné. ♥ Není to nic neobvyklého, prostě někomu to trvá déle, všechno je ok a vážně má čas. 🙂

petrasipkova1
23. říj 2024

podle mě je důležité že rozumí. Hodně bych mu četla, ukazovala obrázky, popisovala a podle mě se rozmluví, syn začal více mluvit mezi 3-4 rokem, do té doby hatmatilka. Synovcovi bylo v létě 3 a to samé, rozumí mu jeho nejbližší, jinak nikdo nemá šanci. 🙂

themuffin
autor
23. říj 2024

@petrasipkova1 mluvím na něj prakticky od narození, zpívala jsem mu a už před prvním rokem začala číst večer pohádky. Taky máme spoustu dětských knížek, které si s oblibou "čte" tou svou řečí nebo ukazuje na obrázky "te" a chce po mě říct, co to je, ale sám to nezopakuje. Stačí mu, že to slyší ode mě. Taky si rád pouští hracího pejska, ale taky jen vyloženě poslouchá. Mluvit nechce, nemá snahu.

jitushb
23. říj 2024

Souhlasím s tím že má čas, moje dcera začala taky mluvit až kolem třetího roku a od té doby mluví v jednom kuse.

monib66
23. říj 2024

Vůbec bych si tím nelámala hlavu. Nejstarší začal mluvit až po 3roce a nejmladší před 3mi měsíci (teď je mu 2,5l). Pokud by se nerozmluvil ani po 3roce, vyžádala bych si zadanou na logopedii🙂

martulka88
23. říj 2024

@themuffin Náš bude mít 3 roky v únoru. Do minulého měsíce jen pár slov, zvuky zvířat... Za poslední měsíc má velký posun a denně řekne 2-3 slova po nás. Ale táta je kaka a ne ho přenaučit - teta řekne normálně. Kika je děda 😁 Kakikoku je mašinka, auto je kako. Dost slov si upravil jako prcek a jede je dokola stále. Jede u nás skoro denně albi knížka. Čteme u večeře, jinak přes den tomu moc nedá. Usíná sám, takže knížka tam nejde. Začala jsem mu dávat rybí tuk a vibovit. A od té doby posun navíc. Chce svůj čas a ikdyž rozumí vše a snažila jsem se ho donutit, aby mluvil tak řekne NE a nehneme s ním. Dejte mu čas, kluci mají svoje tempo.

tereza0111
23. říj 2024

ja nevim. Mam ted 5 letou dceru, mluvila od malicka hrozne blbe, uz u prvnich slov matlala vyslovnost. Od 3. let to chci resit. Vsichni vc. pediatricky me uklidnovali, ze ma cas, ze je hlavni ze rozumi. Vydupala jsem si alespon logopedii zadanku, zacali jsme chodit, ale zadny valny efekt - i ta logopedka k tomu pristupovala tak, ze je preci jeste mala. Ted na 5. lete prohlidce velke halo, ze ma tezkou vadu reci. NO NEPOVIDEJTE!!! takze zadanky na ruzna vysetreni. Ale vsude objednaci lhuta vic jak pul roku (konkretne "zavolete si v prosinci, az budeme otevirat terminy na duben a pozdeji).
Ve 2 letech bych mu jeste cas dala, ale pak se dle mych zkusenosti nenech ukolebat :/ Ja mela "ciste" svedomi, ze to prece resim, mam logopedku, hlasila jsem pediatre, ze se mi to nezda a nevim co s tim. Ted na me stejne koukaji, jako bych to totalne zanedbala...

klokanka31
23. říj 2024

@themuffin Buď v klidu a hlavně na něj netlač, když já tlačila na naší malou, akorát byla smutná a sekla se. Taky měla svoji řeč, nějaký slova uměla, ale nic moc. Pak těsně před 3.narozeninami měla zájem opakovat slova po mně, tak jsme hrály hru, že já pořád mlela nějaká slova, a ona je opakovala. Dělaly jsme to doma, na hřišti, prostě všude 😃 A byl to fofr, najednou se krásně a rychle rozpovídala, a ani na chvilku pusu nezavře 😄

malenka3
23. říj 2024

A já nesouhlasím. Sama můžeš vycítit, že je něco špatně. Kdybych se nechala ukolíbat jinými, jak má ještě čas, nestihli bysme dost možná ani nástup do školy.
Pokud dr neposlouchá, zaplať si někde konzultaci. Důvodů, proč nemluví, může být vícero a nebo taky žádný a opravdu k tomu dojde sám. Ale pokud ne, ztratíš zbytečně čas. Já to řešila ve dvou taky, dcera chodila na logopedii pro tyhle prcky, dohnala skluz a teď chodíme na logopedii už jakoby normálně pro doladění hlásek, bude jí 5. U nás bylo důvodem silně oslabené orofaciální svalstvo, kvůli tomu se nedokázala řeč vyvíjet. A proto dcera nemluvila. Čím déle bude dítě fixovat špatné návyky, tím delší pak bude náprava. Kdybych to řešila až ve 4, kdy mi řekli, že se to řeší, jsme úplně v háji.
Takže za mě, já bych to řešila s odborníkem, ať ti řekne, jestli je vše vývojově ok a máš jenom čekat, nebo je něco, čím můžeš už teď podpořit vývoj. Pediatr za mě bohužel v tomto není odborník, i ta naše mě odbyla. Až klinický logoped dal jasné doporučení, ať pediatr napíše žádanku, že je tu indikace už ve věku dvou let.

themuffin
autor
23. říj 2024

@te 😕 toho se právě bojím. On nemá zkomolená slova, všechno je prostě tle. Dojde za mnou, chce mi něco říct, ukazuje a jen dokola tle tle tle. Přijde manžel z práce - tle. Když jsme venku nebo i doma a hraje si, tak si sám pro sebe jede dldldldl

themuffin
autor
23. říj 2024

@malenka3 dnes odpoledne jí zkusím zavolat, ale pochybuju, že mi vypíše žádanku 😔 právě mi přijde, že když na něj mluvím a chci aby to zopakoval, tak vůbec neví co s tou pusou má dělat. Už jsem ho "donutila" říkat bába, ale mele to babababa a tak dále. Když mu řeknu, že ano, ale jen jednou, tak se rozbrečí. Když mu řeknu kde je babička, ukážena na ni, ale to slovo nepřiřadí. Jen tle tle tle, nebo ji oběhne a jde si hrát. Jsem teď na konci 7. měsíce a mám z toho akorát deprese...

jijel
23. říj 2024

Dcera mi taky vůbec nemluvila, na internetu jsme našli tohle s recenzemi že se u toho děti hezky rozmluvily tak jsme pořídili a během pár dní si u toho začala brumlat kde je nožička, ocásek, při hledání, a postupne začala mluvit čím dál víc. Jako možná by to přišlo v té době už i bez toho, měla v té době 2,5
https://m.maxikovy-hracky.cz/bino-farma-magneti...

themuffin
autor
23. říj 2024

@jijel a přiřazovala k věcem aspoň "něco"? Syn nemá vyhraněné výrazy pro věci. Absolutně všechno i činnosti jsou tle. Nerozumím mu, jen tomu co ukazuje prstem.

jijel
23. říj 2024

@themuffin ono už je to dlouho, měla jsem miminko moc si nepamatuju ale myslím že ne, uměla máma, táta, bába, dydy(děda) a dál snad vůbec nic, rozuměla, když jsem řekla ať donese konkrétní hračku tak věděla kterou, ale když něco chtěla tak spíš jen ukazovala

jijel
23. říj 2024

@jijel samozřejmě že u té hry to neřekla krásně jak má, ale s trochou představivosti už se jí dalo rozumět co chce najít

themuffin
autor
23. říj 2024

@jijel myslím to tak, že na Vás řekla máma, na tátu táta apod. Tohle syn nedělá. Jinak magnetickou tabuli máme i knížky s obrázky zvířat. Nemá problém poznat co kde je, skládá i puzzle. Ale zřejmě bude problém v hlavě, nebo v puse, že to nedokáže říct...😔 za 2 měsíce se má narodit sourozenec a pak nebudu moct pobíhat po doktorech...

malenka3
23. říj 2024

@themuffin kamarádka má takové dítě a má nakonec vývojovou dysfazii. Bez práce s ním by se samo posouvalo jen těžko.

dashyyy
23. říj 2024

@themuffin určitě děláš dobře, že čteš a mluvíš na něj, takhle si zlepšuje pasivní slovní zásobu, to je super.. na rozhýbání pusy bych zkusila foukání bublin, přejíždět jazykem po rtech sem a tam, horní patro, dolní patro, ťukat jazykem do tváří, aby prostě posiloval mluvidla.. netlačit na něj, aby neměl blok, rozvíjet jemnou motoriku, ta s mluvením hodně souvisí .. jinak bych ve třech letech trvala na žádance na logopedii, pokud by žádný progres nebyl.. můj kluk si žvatlal snad do 4let, ode 3let logopedie na tom jsem trvala a dobře udělala

palja
23. říj 2024

@themuffin mám jednu dceru zdravou a jednu dceru s VD. Takže já to srovnání mám a je to obrovský rozdíl.
Ano, může mít jen opožděný vývoj řeči a najednou se za půl roku může hodně posunout a všechno dohnat. Ale já bych zašla alespoň na logopedii. Čekací doby jsou dlouhé a pokud bude problém, tak se řešení jen oddálí. Pokud nechce dr napsat žádanku, tak bych šla jako samoplatce.
A na řeči typu má čas, má čas bych nedala. Taky jsem si říkala, že počkáme, jenže jsem ráda, že jsme to řešili zavčas a mohli tak dceru vést k rozvoji řeči za asistence odborníků.
On může nasávat věci jako houba a rozumět, ale není schopen to vyjádřit slovy, protože se to v mozku nepropojí. Ty zkomoleniny používala i naše dcera, jak neandrtálec v pralese, protože taková řeč pro ni byla srozumitelnější.

izz76
23. říj 2024

@themuffin Divny je,ze neumí ani jedno slovo. Moje dcera se pořádně rozmluvila až ve 3letech,ale od roka používala aspon pár slov. U klinické logopedky jsme poprvé byly když ji bylo 2 a 9 měsíců, uměla v te době asi 25 slov i s citoslovci. Nakonec se krásně rozmluvila a logoped nebyl potřeba,ale podle me lepší řešit driv než pozdě. Čekací doby k logopedům jsou dlouhé,takže bych se pro tvůj klid objednala uz ted.

themuffin
autor
23. říj 2024

@dashyyy to on neudělá, celé léto jsem se ho snažila naučit foukat na pampeliškách, aby si mohl sfouknout svíčky na dortu 😔 bez úspěchu. Nezopakuje po mě ani kývání hlavou na znamení souhlasu

themuffin
autor
23. říj 2024

@palja a jak se to tak stane, že i když rodič dělá všechno správně, tak dítě má disfázii? Kolem sebe vidím spoustu dětí, kterým se rodiče nevěnují a mluví krásně. Ubíjí mě to

palja
23. říj 2024

@themuffin to není vámi. Je to neurovývojová porucha. Mozek dozrává pomaleji než u zdravého dítěte. Přesná příčina není známá. Uvádí se stres během těhotenství, mikrotrauma u porodu, stres dítěte u porodu a jiné.
My jsme měli stejnou výchovu a přístup pro starší dceru i pro tu mladší.
A ta první blekotala jen tu hatmatilku a ještě ve 3 letech říkala eee hehe a smála se, jinak nic.
Také se musí vyšetřit sluch a zrak, jestli příčina, že dítě nemluví není tam.
Dlouho jsem se odmítala smířit s dg, že se prostě spletli. Ale nikdo se nespletl. My chodíme na logopedii už 4 roky, dcera byla v logopedickem stacionáři. Teď už je dobrá, ale byly to roky dřiny.
Ta malá mluví od roka. Od roka a půl v petislovnych větách. Té se něco řekne a hned to ví, pamatuje si to.
Ta starší to má vydřené a naučené. Ale je schopna navazovat a sama si taky logicky přemýšlet.
Hlavně bych to opravdu nepodceňovala. Pak může být opožděná i školní zralost a ta opožděná řeč se táhne s dítětem.
Pokud se rozmluví, tak jen dobře. Ale pokud bude problém, tak jenom ztratíte čas.

ivetikkk
23. říj 2024

Moje dcera taky vůbec nemluvila,pediatr nás nejdříve poslal na vyšetření sluchu,to dopadlo dobře, a pak jsme začaly chodit na logopedii.Postupně se přišlo na to, že má špatné sluchové rozlišení a proto špatně mluvila.Nyní je jí 12 a stále určité problémy přetrvávají,ale jsem ráda,že jsme to řešily zavčasu.Tak za mě to nepodceňuj

malenka3
23. říj 2024

@themuffin to není tvoje chyba! Vývojová dysfazie je prostě porucha vývoje někde v mozku. To nemáš šanci ovlivnit, že se to stalo. Pokud to tak je, naučí tě, jak s dítětem pracovat, aby se mohlo rozvíjet úměrně svým možnostem. Nic si nevyčítej. Nehledě na to, že to nemusí být vůbec případ tvého syna. Jen jedna z možností, která se sama časem nezlepší. Ale takových možností je řada dalších.
Děláš všechno správně, ale ani to kolikrát nestačí. Já se taky trápila, že na dceru mluvíme, čteme, hodně ji rozvíjím a ona se držela stále jen gest. Ty svaly na puse měla oslabené proto, že dlouho nejedla a tudíž je neposilovala. A tudíž nemohla dobře ty hlásky tvořit, pak už se i bála a radši nemluvila. Ale já to nevěděla, ani nemohla vědět. Až logopedka nás na to upozornila a začala to řešit.

pe_tu_ss_ka
23. říj 2024

Syn byl narozený o 2 měsíce dříve a kolem 2 let sotva něco řekl, začali jsme dávat rybí olej (rosita), pomáhá dozrávat mozku a kolem 2,5 let se začal rozmlouvat. Kolem 3,5 let jsem si řekla o zadanku na logopedii, protože jsme měli i doporučení ze školky, kde měli nějaké logo vyšetření. On hodně pak komolil. Ale myslím, že bych se na vašem místě podívala po klinické logopedii a tam dokážou říct víc. Pak si jde říct o žádanku dětské. Syn bude mít 6 v prosinci a všechno dohnal, z logopedie je už vyřazený.. každopádně pokud je tam nějaká vývojová dysfazie, tak za to opravdu nemůžete. ❤️

themuffin
autor
23. říj 2024

@ivetikkk na vyšetření sluchu jsme byli v červenci. Nespolupracoval, ale odezvy tam byly v pořádku. Byli jsme tam kvůli jeho časté nemocnosti na orl.

themuffin
autor
23. říj 2024

@pe_tu_ss_ka zkusím koupit ten rybí olej. On pozdě začal i s tou svou řečí. V roce neříkal ještě nic.
Moc vám děkuju, ten tlak okolí je hrozně těžký 😔 když jsme venku, tak se na nás dívají jak na retardy. Syn je hodně vysoký, vypadá jako 3-3,5 letý a pak otevře pusu...

pe_tu_ss_ka
23. říj 2024

@themuffin to chápu, syn i když dříve narozeny, byl taky vysoký, do teď je.. ale taky měl hatmatilku.. když jsme chodily ven s kamarádkou, tak ta má zase malickou dceru, že vypadala o rok a půl mladší, a ta zase mluvila ve větách.. my pak ten olej nasadili i dceři v roce a ona naopak v necelých dvou už mluvila ve větách.. třeba to pomůže. Na okolí bych se vyprdla.. každý umí nejlíp vychovávat cizí děti ❤️