Maminky, jak se rozmlouvaly vaše děti? Malému je něco málo přes dva roky a skoro nic neříká. V roce nebo tak nějak, řikal máma, táta, bába, děda. Pak ještě pár slov, ale během pár měsíců úplně přestal mluvit (tak nějak hned po jedné vakcíně, kterou dostal). Jediné, co ted dělá, je pořád takové to "mmm", jako když by chtěl mluvit, ale někdo mu zalepil pusu a nemůže ze sebe vydat ani hlásku. Začínám se bát, jestli je vše v pořádku.☹ Dorozumí se jinak dobře, rozumí všemu, ale neřekne prostě nic. Ani máma, ani táta, a to říkal nejčastěji vždycky. Pořád na něj mluvíme, ale je to k ničemu. Ani zvířátka po mně nenapodobuje, což mi taky přijde divný ☹ Poradíte něco?
nechat to být, za půl roku na to budeš vzpomínat :D
Já mám doma úplně stejný případ, 2 a čtvrt a jen "hučí" 😀 Zvuky zvířat taky moc nedělá a když už, tak reálné a ne takové to haf a mňau...Znakuje dobře a rozumíme si, až jsem si říkala, jestli mu nemám "přestat rozumět", aby ho to víc motivovalo to slovo říct? Ale asi by to chudák nechápal...
Starší syn do dvou let nemluvil vůbec, ani máma, táta, nic. Ve 2,5 používal ani ne deset slov. Až ve skoro třech letech se najednou zničehonic rozmluvil, během týdne všechno dohnal a od té doby tu pusu nezavře 😀 Mladší syn naopak ve dvou letech už mluvil ve větách. Prostě každé dítě to má jinak a ve dvou letech má ještě na rozmluvení čas 🙂
Já být na tvém místě, bych tohle řekla pediatrovi, ke kterýmu chodíte.
Totiž, trochu by mě zneklidnilo, že neříká ta slova, která běžně říkal. A pro svůj klid duše, bych se poptala doktora, doktorky.
Tak to bylo i u naší dcery, pořád jsem čekala na zázrak. Bohužel jsem se nedockala a ve dvou letech a 3/4 jsem to začala řešit. Má vývojovou dysfazii. Chtěla něco říct, ale nešlo jí to. Doufám že u vás to tak nebude a syn se rozmluví 🍀💞❤️
Syn začal mluvit až na 3.narozeniny 🙈 do té doby zvládl jen "čaj, mňam a sýr" 😂 většina kluků je na to mluvení pomalejší 🙂
Vzhledem k tomu, že je tam regrese, tak bych se zmínila u pediatra. Klidně se i zmínit o vakcinaci, ale to asi dle zažité praxe bude smeteno ze stolu. Je to něco jiného, než když dítě vůbec nemluví, i když to je (po třetím roce) fajn řešit také.
To, že dítě některá slova přestane používat, se stává. A do tří let prý mají děti čas se rozmluvit skokově. Ale zvlášť v té souvislosti s očkováním bych případně šla za neurologem (respektive nechala se tam poslat od pediatra). Na logopeda je nejspíš ještě brzy a opravdu to může být za pár měsíců úplně jinak.
(JInak mám syna s vývojovou disfazií, ale u něj byl veliký problém rozumění... )
syn se rozmlouvá až teď, v květnu měl 3roky
Nejmladsimu byly v dubnu dva roky a mluvi ve vetach, zpiva pisnicky, starsi zacali mluvit ve 3 a ve 4 letech. Proste budujte pasivni slovni zasobu a kdyby nezacal mluvit do 3 let, tak vyhledejte logopedii. Treba ted proste rozviji jine dovednosti.
Co lze dělat u dvouletého:
- prověřit pasivní porozumění (ukazování v knížkách, různé jednoduché úkoly doma)
- trénovat pusinku...zvuky zvířátek, foukání, olizování atd., později připadat opakování samohlásek
- poradit se s odborníky (pediatr, logoped, foniatr)
Já jsem měla dítě s vadou řeči a rady, že jiné dítě se rozmluvilo samo, nám nepomohly, byla třeba odborná péče a práce doma.
Já bych tomu zatím nechala volný průběh. Kluci jsou pomalejší, v mém okolí se rozmluvili cca ve 3 letech a to už jim tu pusu nikdo nezavřel 😀