Dvojčata ve školce pláčou

veri164
19. čer 2017

Ahoj maminky chci se zeptat jak zvladalo vase dite skolku, tedy prvni dny. Mam dvojcata kluky v rijnu jim budou dva roky a ted jsem je zacala davat do skolky na dve hodiny trikrat do tydne. Jen kdyz uz prichazime tak maji hystericke place. Ve skolce pak jsou tak na stridacku. Chvili v pohode, chvili placou. Nevim co s tim. Trha mi to srdce ale nemuzu je mit porad doma. Staram se o dum, zvirata a babicku tak jsem rada ze mam dve hodinky na praci.

veri164
autor
19. čer 2017

Omlouvam se budou jim tri roky.

verkaver
19. čer 2017

@veri164 Tak ve dvou a půl letech je to běžné,děti jsou ještě malinké. Pokud už je z jakéhokoliv důvodu musíš na pár hodin týdně někam dávat,lepší by byly jesličky nebo miniškolka,do té klasické mají ještě čas a tak malé děti tam,dle mého,nemají co dělat. Oni tam pláčou,učitelky to zdržuje... Pokud už,tak bych je dala jinam,kde jsou tak maličkým dětem přizpůsobeni.

baris
19. čer 2017

@veri164 souhlasím s @verkaver . 2,5-leté děti ve školce nemají ještě co dělat. Docela lituji paní učitelky. Denní režim ve školce má své jasně stanovené pravidla- kdy se co dělá (i ve školce jsou vzdělávací plány). A když tam mám 3x do týdne dvě brečící 2,5leté děti, co asi tak mají dělat? Starat se o plačící děti nebo o zbylých cca 26 dětí?

Není lepší dávat děti do jeslí či té miniškolky. Chápu, že si potřebujete něco zařídit, ale tohle je trápení pro všechny. Může kluky samozřejmě motivovat, vysvětlovat, ale u nás tohle bylo marné. Starší šla do školky až po 4 narozeninách. Dříve to neprošlo.

j.a.n.i
19. čer 2017

@baris Tak u nás třeba ve 2 letech zvládli školku s přehledem... v těch 3 to bylo paradoxně horší.

madulinka
19. čer 2017

Dcera nastupovala ve 2 a 3/4 letech, tím, že byla předčasně, viděla jsem, že na tu separaci je jí vlastně ještě míň, první den pohoda, nechtěla domů. Jakmile se to stalo rutinnou, že ráno do školky a bez maminky, brečela. Začala být často nemocná, takže na střídačku byla 14.dní doma/14.dní zdravá ve školce. Nechtěla tam spát, s hysterickým pláčem prý na mě čekala mimo ložnici, a čekala na maminku. Když jsem to zpětně slyšela, rvalo mi to srdce.. A teď si nadávám, že jsem jí tam nechala zvykat. Na mou obhajobu, v prosinci jsem nastupovala do práce a pak už nebyla jiná možnost.. Ale po vánočních prázdninách, od ledna už to zvládala dobře, bez breku. Řekla bych, že ten čtvrt rok udělal hodně, byl to neskutečný posun za tak krátkou dobu..

baris
19. čer 2017

@j.a.n.i každé dítě je jiné. 🙂 U nás to neklaplo. Přesto si myslím, že 2leté dítě nemá ve školce co dělat. Není schopné (ano, budou existovat výjimky) se cíleně soustředit na danou činnost, kolektivně si hrát, vše samostatně zvládat ...

Školka = až 28dětí = 1 učitelka, 2 jsou pouze na vycházku a na oběd. Mít ve třídě 28 2letých dětí je na mašli 😨

veri164
autor
19. čer 2017

Bohuzel jesle ani miniskolku tu nemame a dojizdet denne 30 km tam a pak zpatky kvuli dvema hodinam to bych neutahla za chvili vubec. Ve mestech je to lepsi bohizel jsme na vesnici. Jinak to zvladaji v pohode. Jidlo cinnosti atd

j.a.n.i
19. čer 2017

@baris Tak u nás jsou věkově mixované třídy, takže prcek je tam tak 1-2 a to se celkem dá.

blahova_andrea
19. čer 2017

@baris u nás jsou také smíšené třídy a po většinu dne jsou učitelky na třídu dvě, ne jedna. u nás ale zas nehrozí vzít dítě pod tři roky, nedostanou se většinou ani ti tříletí

j.a.n.i
19. čer 2017

@blahova_andrea Tak u nás berou od 2,5 ale letos jim někdo odešel, tak v průběhu přijali i mladšího.

blahova_andrea
19. čer 2017

@j.a.n.i na jižní moravě všeobecně...utopie 😀 syn byl prosincový, bylo mi jasné, že bude ve třech a 3/4, ale dcera je srpnová, naděje, že mi ji vezmou byla...no a stejně...nevzali...půjde v rovných 4.

panickatlamicka
19. čer 2017

@veri164 nejsou zrali, stahla bych je. Musela jsi prece pocitat s tim, ze to treba nebudou zvladat.

veri164
autor
19. čer 2017

@panickatlamicka neni to tak jednoduche. Byli tam teprve tei dny. Doma jsou jen s nami. A ja jsem nap pracáku tudiz bez penez. U nas ve skolce je vice mensich deti a jsou v pohode.

blahova_andrea
19. čer 2017

@veri164 mě přijde tedy naprosto zbytečné je "mučit" školkou, když nemusíš do práce a jsi stejně doma. jako mít občas pár hodin klidu na nějakou práci okolo domu nebo úklid je fajn, ale za každou cenu? většina maminek malých dětí dělá vše s nimi za zády. nešlo by to spíš řešit třeba pomocí od kamarádky? nebo nějaké tety...? prostě, aby na ty dvě hodinky přišly na návštěvu a pohrály si s klukama, aby ti nelezli pod nohy a mohla jsi dělat co potřebuješ?

veri164
autor
19. čer 2017

@blahova_andrea resime to tetou porad jen mam uz beigadu abych alespon neco malo dala do rodiny. A v zari mam nastoupit na plny uvazek a na nedokazu si predstavit dat kluky na cely dny do prace. Nechci je trapit ale tady nemaji kam tak jit mezi deti a porad byt s rodici taky asi neni nejlepsi.

blahova_andrea
19. čer 2017

@veri164 aha, tak to jsi předtím nezmínila, že od září jde na plný úvazek do práce, to je pak jiná. to chápu, že je chceš nechat zvyknout na školku a berete to po částech. to bych asi zkusila stejně. ale u nás je přes prázdniny školka zavřená, takže je to v září masakr jak pro děti, tak pro rodiče ☹

veri164
autor
19. čer 2017

@blahova_andrea u nas jen tri tydny takze to neni takova hruza. Ela jsem nastoupit uz od cervence ale prave kvuli klukum jsem to stahla. Ano delam to i kvuli sobe jelikoz jsem z toho jak jsem tri roky uzavrena jen doma s detmi uz vycerpana psychicky. Potrebuji jit i mezi pratele v praci. Zazila jsem si s nimi uz hodne jelikoz jsme predcasne narozeni a mame za sebou nekolik operaci. Verte mi udelala bych pro ne vsechno.

blahova_andrea
19. čer 2017

@veri164 no, tak nezbývá než doufat...přeci jen tam byli jen tři dny a některým dětem prý nedělá dobře ta nárazovost. že někdy musí a jindy nemusí. že je pro některé lepší si zvyknout, že prostě každý den ve stejnou dobu odchod. třeba si zvyknou. do září budou zas trošku větší a víc zvyklí. po třech dnech těžko soudit jak moc se jim tam bude líbit. je to pro ně holt šok. zvlášť po tom všem, co mají za sebou jim možná to zvykání bude déle trvat. držím palce!

panickatlamicka
19. čer 2017

@veri164 tak ostatni deti by me nezajimaly. Mozna je pro ne masakr ta ,,velka" skolka, hodne deti a popravde, ja bych byla ricna, vedet, ze mi dite breci ve skolce- bylo by mi totiz jasny, ze z kapacitnich duvodu se mu v takove tezke chvili nikdo nevenuje.

blahova_andrea
19. čer 2017

@panickatlamicka to ale nemusí být všude pravda. vždy záleží na konkrétní sestavě dětí a na konkrétních učitelkách.

panickatlamicka
19. čer 2017

@blahova_andrea asi jo. Ale spolihat na to... Je to tezky no.

veri164
autor
19. čer 2017

@panickatlamicka placou vetsinou jen kdyz odchazim a to i doma. A vim ze nektere deti na sebe nenechaji sahnou cizi lidi a nasi kluci v pohode. Neni mi jedno ze breci., napriklad i v nemocnici jsem je musela nechat samotne a to bylo daleko horsi.

veri164
autor
19. čer 2017

@blahova_andrea dekuji jste jedna z mala ktera me podrzela. A ne me hned odsuzovala.

baris
19. čer 2017

@blahova_andrea holky byly taky ve smíšené třídě. Ale manželka od bratrance dělá ve školce, kde jsou děti rozděleny podle věku. Letos měla tříleťáky a říkala, že to byl masakr. Jen utíraly zadky, nos, krmily, převlíkaly, usměrňovaly, protože 3-leté děti si ještě neumí hrát spolu ....

Ale i v té smíšené třídě se učitelka nemůže věnovat jen novým malým brečícím dětem. Dělá to první týden, 10 dnů - v rámci adaptace a pak smůla 😕. Ano učitelky ví, jak motivovat, ale nejde to dělat celou dobu, protože má ve třídě dalších min. 25 dětí, předškoláky ... a i těm se musí věnovat.

ale, jestliže jste měla @veri164 kluky teprve 3 dny ve školce, je šance, že si ještě zvyknou.

blahova_andrea
19. čer 2017

@panickatlamicka no spoléhat na to nejde, ale zase házet všechny školky a učitelky do jednoho negativního pytle...to mi taky nepřijde fér

blahova_andrea
19. čer 2017

@veri164 tak ono při pár informacích není těžké odsoudit. podrobnosti většinou nikdo neví, nevidí 😉 mě dcera taky někdy pláče, když odcházím a zůstává s babičkou. klapnou za mnou dveře a hotovo. vím, že se má dobře a je spokojená. nikdy se nevracím s tím, že bych ji našla někde uplakanou. naopak slyším samou chválu a ona je usměvavá a vše mi vypráví. spíš si popovídala s učitelkama, jak to vidí. jací jsou, když odejdeš, jak to zvládají oni i ony 😀 😉

blahova_andrea
19. čer 2017

@baris ano, ale jde právě o to, zda je tedy třída maláčků nebo smíšená. a fakt si myslím, že po třech dnech je brzy házet flintu do žita. někomu ten nástup dělá větší problémy. někdy větší dětem, jindy větší rodičům 😀 možná by klukům fakt i líp sedělo, kdyby tedy chodili každé ráno na dopoledne a byl by z toho pravidelný rituál. než jim vysvětlovat, proč tam dneska musí, když včera nemuseli...ale tak to pozná nejlíp maminka dětí, případně i učitelky...jak na tom kluci jsou, co by jim sedlo více. musí se to zkusit, no.

panickatlamicka
19. čer 2017

@blahova_andrea nic nikam nehazu 🙂

rajecka
20. čer 2017

V první řadě bych chtěla říct, že závidím a gratuluji všem, které nemusí celou mateřskou pracovat a věnovat se jen dětem. Bohužel ne každá rodina je na tom tak finančně dobře a přece to neznamená, že si nesmí tím pádem pořídit děti..... Ale k věci 🙂 Myslím, že je to naprosto normální v těch začátcích, neznám dítě, které by šlo do školky a bylo nadšené. Je to obrovská životní změna, ale neznamená to, že je to špatná změna. Starší dcera šla do soukromé školky ve 2,5 letech a byla z toho hodně špatná, pláč, diskuse, bylo mi z toho na nic. Vydržela jsem a za měsíc už byla úplně v pohodě a neuvěřitelně jí to prospělo ve všech ohledech. Naučila se spoustu věcí, které doma nešly, byla takový otloukánek ufňukaný a v kolektivu se tak otrkala, že z ní bylo úplně jiné dítě, sebevědomé, nebojácné, společenské. Při tom zvykání hodně pomohlo, že chodila každý den do oběda. Původně jsem taky chtěla jen 2x-3x týdně, ale nemohla si na to zvyknout, když jeden den šla a jeden den ne. Učitelky nám poradily, ať zkusíme každé dopoledne a moc to pomohlo, brala to prostě jako denní rutinu, ráno se vstane, rodiče jdou do práce a ona do školky, žádné sálodlouhé diskuze a vysvětlování, takhle to prostě musí být. Ve 3,5 letech šla do státní a byla tam za hvězdu, jak fungovala. Moje mladší šla dokonce ještě před 2. narozeninama do malé soukromé školky na 3 dny v týdnu a s tou to bylo úplně bez problémů a pláče, asi protože to vidí u starší ségry, nebo je prostě jiná povaha. Závěrem by tě chtěla podpořit, určitě neděláš chybu, spousta lidí se na to může dívat, jakože se dětí zbavuješ, ale pokud tam nebudou každý den, celý den, tak jim to může jedině prospět. Fungovat v kolektivu je ty nikdy nemůžeš naučit, to se naučí jedině samy.

blahova_andrea
20. čer 2017

@rajecka a já to já znám děti, které jsou do školky nadšené. syn se děsně těšil a dcera by do ní také moc ráda chodila. už min. půl roku o tom básní a bohužel nebyla přijata. takže ne pro každé dítě musí být nástup do školky trauma 😉 ale jinak souhlasím 🙂