Dotazník pro maminky dětí do věku 3 let

michaeladinhova
2. dub 2021

Milé kamarádky, kamarádi, MAMINKY A TATÍNKOVÉ DĚTÍ DO 3 LET.
Potřebovala bych od vás malou pomoc, protože jedině vy víte, co vaše ratolesti potřebují a kolik to všechno stojí. 🙂

Zde je dotazník s otázkami.
https://www.survio.com/survey/d/A7A5B3Y7F3L7Y5S2I

Budu velmi vděčná za vyplnění a nebo za sdílení dalším rodičům.
A K ČEMU INFORMACE VYUŽIJI?
Na výpočet průměrných nákladů na dítě do 3 let. Věnuji se finančnímu poradenství a informace použiji pro lidi, kteří plánují miminko a pomohu jim se na tuto krásnou událost připravit. 🙂
Kdybyste se chtěli na cokoliv doptat, klidně mi napište. 🙂

merope
2. dub 2021

Spíše pár komentářů k dotazníku:
- velmi kladně hodnotím, že to vypadá opravdu jako snaha sehnat data a nikoli osobní údaje (na ty se dotazník neptá - pro ty, co se to bojíte i jen otevřít 🙂 )

- hloupé je, že dotazník nepovolí vyplňovat údaje napřeskáčku
- ty náklady se opravdu zásadně liší i dle věku - třeba když byl malý opravdu malý, tak jsem spotřebovala výrazně více plen než teď (odhadem cca dvojnásobek),
- dále se liší kojené či nekojené dítě - to kojení neskutečně ušetří peníze, UM je šílená pálka, já teď kupuji prémiová mléka, protože malý neprospívá úplně ideálně a to jsem původně plánovala kupovat obyčejné plnotučné mléko
- plno věcí se dá sehnat zadarmo z druhé ruky, ale taky za tisíce, čili je otázkou, zda někdo chce utrácet nebo spíše šetřit
- ale zase i ten rozptyl může pomoci, někdo ví, že bude chtít na dítě utácet a někdo naopak přemýšlí, zda na dítě bude mít dost peněz

A jsou věci, kde se ušetřit nedá - právě to UM, pokud žena nekojí, pleny (i látkové a pak praní něco stojí), léky zvláště při problémech (k tomu bych přidala i kosmetiku a drogerii - pokud je smůla a je potřeba nějaká speciální).

A stejně nakonec člověk nejvíc peněz utratí za knížky a hračky 😀.

ekou
2. dub 2021

Jak píše merope, fajn dotazník ... Jen částka na sunary apod. bude hodne odlišná. Je rozdíl kojit a nebo mit UM :D (a následně kdo jakou UM kupuje, zda nižší či vyšší řady)

amazonkajanik
2. dub 2021

@michaeladinhova vyplnila jsem,jak to skutečně je,takže tam za oblečení a výbavu budu mít oproti jiným nízkou částku, jelikož spoustu věcí máme z druhé ruky od rodiny a nové se kupuje minimálně ...za to jídlo je jiná, ono je rozdíl kuře z marketu a z biofarmy

drep
2. dub 2021

Neumím určit, kolik mě stojí pleny, vzhledem k tomu, že jsem látkovala. Jídlo pro dítě jsem pochopila čistě jako UM a jiné dětské potraviny, nikoliv že musím koupit na den o banán víc, protože jeden sní dcera a jeden já. Dál nevím, zda zohlednit, že strašně moc věcí dostávám, jak oblečení, tak hraček, nakonec jsem zapsala moje odhadnuté výdaje, ale v reále byly minimálně dvojnásobné

atekram42
2. dub 2021

Radši jsem to neodeslala, protože by to byly prachsprosté odhady. Vůbec neumím odhadnout ty měsíční částky, pleny máme látkové, už nevím kolik celá výbava stála. Kosmetika.. za život dvouleté dcery jsem kupovala tři dětská mýdla, jeden šampon, jednu pěnu do koupele a pár krémů, to je vše, stále část z toho máme, netuším jak to převést na měsíční částku. Jídlo jí stejné s námi, to zas vůbec nevím jak vypočítat, atd..

me_druhe_ja
2. dub 2021

Ja teda skončila už první, respektive druhé otázky. Myslím, že v tomhle případě by měl jít zadat věk v měsících (otázka jedna) a moje dítě stále na plenách je a fakt netuším, kdy skončí (otázka dva). Ten název dotazníku DO tři let není úplně šťastně zvolen - už jen kvůli té druhé otázce. Týká se to děti až tak od těch 2 let průměrně. Jinak co jsem četla výše, tak bych stejně nedokázala odpovědět - nemám vůbec přehled. 😀

eviicka
2. dub 2021

Souhlasím s ostatními, dotazník psaný velmi stručně a těžko hledat adekvátní odpověď. Kromě noci latkuji, takže jsem zohlednila cca stovku za prací prášek, ale už ne např. 1200 za svrchňáky (které má ale nakonec více dětí...). Jinak náklady na dítě je věc, která se fakt nedá dát do šablon, roli hraje nastavení jedince - když na to přijde nemusíte mít náklady téměř žádné. A pak vedlejší okolnosti - zmíněné diety, nekojeni, rehabilitační pomůcky...

malenka3
3. dub 2021

Připojuju se k tomu, že dotazník není veden šťastnou formou. Pokud má základě takových dat chceš dělat relevantní odhady, chybí ti tam spousta informací.

Snažila jsem se to vyplnit, ale moc z toho nezanalyzuješ. Neptáš se na to, kolik dětí máme. Já to vyplnila za mladší (17 měsíců). Jenže... Na plenách je dosud. 5 plen denně dokážu cca spočítat, ale to je teď, prvních 6 měsíců to bylo třeba 10. Kdy odplenkuju, netuším.
Jídlo se liší neskutečně, protože pořád je dost kojená. Vařím pro celou rodinu, takže vyseknutí nákladů jen pro ni znamená relativně malou částku. Ostatní nákupy, oblečení je v řádu minima, kupuju jí jen boty, oblečení v 95% dědí po ségře. Kočár, autosedačka, postýlka, povlečení, fusak, náklady nula, vše dědí.
Tohle fakt není správná cesta, jak tohle zjišťovat 😟

janedv
3. dub 2021

souhlas s vyse. Snaha byla, ale odeslat nemuzu, jsou to hausnumera... Za pleny - v prvnim roce 22 premiovych plen DENNE, ted o rok pozdeji 3-5 na den na nehody. Takze cislo vyrazne odlisne.
Kolik za drogerii - malo, ale hooodne za lekarnu, i kdyz je dite zdrave, az na par drobnych koznich problemu. Jen blba bioderma babysquam stoji 500, atd.
Boty a obleceni, neda se delat mesicni prumer. Jsou mesice, kdy 0 a pak najednou dite vyroste, noha poskoci o cislo a pul a bum jsou 3tis v prachu.
Kolobezky, odrazedla, helma, trikolka... To nejsou hracky a jsou to velke polozky- nedocetla jsem dotaznik do konce, ale nevim, jestli to tam je. A stejne po plenach a UM je nejvyssi polozka hry, hracky a knihy. A pak takove 'drobnosti' - pekarna, zmrzka, parem v rohliku... mam sice dve deti, nejem mladsi, ale urcite na to padne stovka dve denne.

zelenaesmolda
3. dub 2021

@michaeladinhova
nedokazu odhadnout castku za jidlo u triletaka vzhledem k tomu,ze vlastne krome bobiku ji nic extra na jidlo nekupujeme,ji to co jime my.
Boty a obleceni se neda urcit protoze treba pred Vanocema jsem kupovala zimni a celorocky a buch ho,2 litry v prdeli ale dalsi mesice treba nekupuju zadne boty nez ji poroste noha.
Kosmetiku jsem nakoupila v akci a mam pokoj na jeste par mesicu.

bohumilakupkova
9. dub 2021

Kolik dítě bude stát záleží hlavně na možnostech a náročnosti rodičů. Když budou odkupovat použité oblečení, určitě hrozně moc ušetří, ale někdo by to třeba nesnesl.Ceny drogerie se různí a zase záleží, do čeho a kolik jsou rodiče ochotní a schopní investovat. Např. sonický kartáček 1400 Kč nebo obyčejný 35 Kč, u plen je rozdíl klidně v polovině ceny, taky drogerie je různá.. Superfity boty kolem 1500 Kč, z Bati polovina, z bazaru za 200 Kč, v jídle jsou obrovské rozdíly... Pokud dotyčný zvládne odložit 3000 měsíčně, myslím, že určitě nebude mít problém dítěti zajistit slušné živobytí a dopřát mu i návštěvu zoo apod. A možná bude stačit méně... Nevím, jak to mají ostatní, ale moje náklady na sebe samou s dětmi opravdu hodně klesly a obecně nad nákupy víc přemýšlím, co je potřeba a co se mi jen líbí a obejdu se bez toho. Největší radost stejně mám, když můžu pak dětem kupovat zbytečnosti jen tak pro radost. 😀

martaskaaa
9. dub 2021

Také jsem dotazník ukončila a neodeslala, je to hodně ze široka.
Za měsíc za obleceni nebo léky někdy neutratím ani korunu, protože má co nosit, máme zásobu léků apod. pak třeba za čtvrt roku padne sezóna a nakoupím.
U plen to samé, když byl mimino, spotřebovala jsem 4 balíky a teď má plenu na noc a stačí 1 na měsíc.
Mohla bych pokračovat... U každé otázky fakt nevím co napsat.
Chtělo by to udělat dotaznik znovu a lépe formulovat otázky, např. zakliknout cenové rozpětí 🙂👍

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@merope Děkuji mockrát za zpětnou vazbu. Já sama děti nemám a to je jeden z hlavních důvodů, proč jsem tento dotazník vytvořila. Budu vytvářet i další dotazníky, takže zkusím nedostatky napravit, pokud mi to nastavení dotazníku povolí.
Samozřejmě počítám s tím, že někdo má možnosti sehnat věci od kamarádek a tím značně ušetřit, zárověň jsou i lidé, kteří tuto možnost nemají, nebo chtějí kupovat věci nové. Jsem ráda, že se vás zapojilo tolik k vyplňování dotazníku. Moc mi to pomohlo a doufám, že to pomůže i dalším rodinám, které plánují miminko. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@ekou Děkuji za reakci. Ano, je to hodně zeširoka. Souhlasím. Každé miminko má jiné potřeby, které se mohou od jiných velmi lišit. Nicméně mojí snahou je, vypočítat přibližný průměr, podle kterého se mohu řídit. S odchylkami počítám a určitě je s klienty budu konzultovat. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@amazonkajanik Dobrý den, mockrát děkuji za vyplnění. 🙂 Jsem ráda, za Vaše poznámky ohledně stravy 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@drep Dobrý den, mockrát děkuji za reakci. Uvědomuji si, že odhadnout ceny je velmi obtížné. Tento dotazník jsem vytvořila, protože po konzultacích s mými kamarádkami - maminkami, mi řekli v podstatě to samé. Že je velmi těžké určit výdaje na dítě a jsou to jen odhady. Proto jsem oslovila větší spektrum lidí, abych získala více názorů. Za to moc děkuji 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@atekram42 Dobrý den, ano chápu tuto problematiku. Já jsem toto právě také nebyla schopná odhadnout a to hlavně z důvodu, že děti zatím nemám. I moje kamarádky měly s tímto tématem problém, protože jen odhadovaly. Ale větší počet odhadujících se v určitých momentech schází. Mým úkolem je, vytvořit alespoň hrubý odhad, který jsem nechtěla vyvozovat na základě mých nulových zkušeností. Proto jsem velmi vděčná za reakce. Nevadí, že jste nevyplnila dotazník. Cením si i času, že jste se na to podívala a napsala svůj názor. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@me_druhe_ja Pravda, napsat věk v měsících mě nenapadl, a pokud budu v budoucnu něco vytvářet, tuto chybu napravím. Otázky, které jsem zadávala se opíraly o zdroje, se kterými jsem pracovala. A protože byly, podle mě, již neaktuální, tak jsem se rozhodla vytvořit tento dotazník, abych pracovala s co nejlepšími zdroji. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@eviicka Ano, ve všem s Vámi souhlasím. Ale i přesto, tyto velmi obecné informace dokáží pomoci budoucím rodičům alespoň k nějaké představě. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@malenka3 Dobrý den, děkuji za reakci. Chápu, že každé dítě je jiné a náklady, které jdou na dítě se liší na spoustě faktorech. Bohužel, mě nenapadla jiná, lepší cesta, jak tyto informace zjistit. 🙂 Samozřejmě se nebráním i jiným návrhům, jak se dostat k přesnějším informacím a ráda je zpracuji. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@janedv Dobrý den. Děkuji za reakci. Ano, na konci jsem dala prostor pro další výdaje, které nebyly zmíněny v dotazníku 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@zelenaesmolda Dobrý den, děkuji za reakci. Nevadí, že nemáte přesně vypočítané částky a odhadujete. I tak jsou to pro mě velmi cenné informace. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@bohumilakupkova Dobrý den, mockrát děkuji za Váš příspěvek. Ve všem s Vámi souhlasím. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

@martaskaaa Dobrý den, děkuji za reakci a v případě vytváření dalšího dotazníku zkusím otázky lépe formulovat. 🙂

michaeladinhova
autor
10. dub 2021

Snažila jsem se na všechny odpovědi zareagovat osobně, protože si velmi vážím vašeho času, který jste věnovali tomuto dotazníku. 🙂
ZÁVĚREM bych chtěla jen trochu shrnout můj záměr a způsob, jak budu s informacemi nakládat.
Jsem si vědoma toho, že každé dítě má jiné potřeby a každý rodinný rozpočet je jiný. Mým cílem není říct klientům: "Vaše dítě Vás bude stát tolik a tolik, takže ušetřete tolik peněz a bude Vám to stačit." I mý klienti, kteří plánují miminko a přijdou za mnou, tak musí počítat s tím, že není v mých silách jim zaručit, kolik vyjdou jejich náklady na dítě do 3 let.
Mojí prací je, předat jim informace, které mám (vypočítanou spodní hranici a vrchní hranici tohoto dotazníku) a upozornit je na proměnné, které tu mohou být (kojení, spotřeba plen, zděděné oblečení a další vybavení apod.) A na klientech je pak rozhodnout se, kolik si mohou dovolit šetřit, jestli chtějí kupovat nové oblečení, nebo dědit, atd.
JEŠTĚ JEDNOU VÁM MOC DĚKUJI ZA VÁŠ ČAS a přeji hlavně hodně zdraví a klidu v této době. 🙂
A v případě, že byste potřebovali s něčím poradit, můžete mě kontaktovat na michaela.dinhova93@gmail.com

andelka
10. dub 2021

Taky jsem se snažila vyplnit, něco moc nešlo, hodně to bylo o rozpočítání a odhadu.
Zajímal by mě ale výsledek dotazníku.

eviicka
10. dub 2021

@michaeladinhova když tak přemýšlím, možná by stačilo si vytvořit pár "šablon" ze kterých by respondenti mohli vycházet, např. u plen: náklady při látkování, při používání pouze bio plen, klasické jednorázové pleny. Oblečení: náklady u rodičů kteří nakupují převážně nové, ale low cost, nové ostatní obchody, bazarové. Výživa: kojené dítě, nekojené, speciální dieta... Do těchto šablon by se pak krásně mohli nasměřovat i budoucí rodiče, že by třeba viděli (anebo překvapivě vůbec neviděli) cenové rozdíly u jednotlivých osobních nastavení, či situací.

drep
11. dub 2021

@eviicka ano, to by mi přišlo rozhodně víc vypovídající než tahle všehochuť. I když třeba v tom látkování jsou taky brutál rozdíly: maminky, co jedou čtverce a vkladačky až do odplenkování vs moje sestava čistě z all in one (nutno říct, že ač stála strašný prachy a byla vesměs nová, protože aio se na bazarech prodávají celkem málo, tak tak 2/3 ceny se mi vrátily), nošení děti: já a můj nejvíc obyč šanami šatek a nosítko mia vs mámy, co mají doma šátky z hedvábí a mají jich celkem pět...

martaskaaa
11. dub 2021

@eviicka přesně jsi to vystihla, tak je to ideální 👍

michaeladinhova
autor
11. dub 2021

@eviicka ano, je to jedna z možností. Jenže je tu jeden háček. 🙂 Bavíme se o budoucím čase, tudíž ani samotní budoucí rodiče nemohou tušit, jestli jejich dítě bude kojené rok, nebo více, nebo méně (čerpám ze zkušeností, že moje mamka taky zamýšlela, kojit mě déle, ale bohužel, bylo tomu jinak), jak dlouho bude plenky nosit, atd. Pro mě je důležité vědět rozmezí, ve kterém se mohou pohybovat a všechny tyto faktory jim zmínit a pobavit se o nich. 🙂 Samotný plán, co rodiče budou nakupovat, jaké pleny budou kupovat, to už je na rodičích samotných. 🙂 I kdybych udělala takto podrobný dotazník, nikdy nemohu zaručit, že se do korunky trefím do jejich rozpočtu. Každopádně padly tu zajímavé připomínky, které jsem si poznamenala a které při dalším dotazování určitě opravím. 🙂 Děkuji.