Ahoj všem, přemýšlím teď nad jednou věcí. Naše školka vypsala druhé kolo zápisu. No a já mám trochu dilema. Starší dcera začala chodit do školky v září (je narozená v prosinci, takže do školky šla ve třech letech a devíti měsících). Mladšímu synovi byly v dubnu dva roky, tzn. v září by mu byly necelé dva a půl. No a já přemýšlím, jestli s ním zkusit jít k zápisu (je dost velká šance, že ho ani nevezmou, na druhou stranu, vím o maminkách, co to jdou zkusit i s mladšími dětmi).
Na jednu stranu si říkám, že je ještě dost malý - i když se snaží být soběstačný - obleče se, nají se (občas je ale jídlo všude), umí si říct i sám dojít na záchod. Samozřejmě bych ho brala domů po obědě. Na druhou stranu, pastelku spíš strčí do pusy, než by s ní maloval 🙂 Je hodně akční, občas je problém ho uhlídat. Docela obstojně mluví - i když mámy samozřejmě svým dětem rozumí. Taky je to víc "mamánek" než byla dcera, není moc zvyklý být bez maminky.
Na druhou stranu si říkám, že by si mohl takhle pozvolna zvykat, mám rodičák na tři roky a do práce aktuálně "nemusím" (staré prac. místo mi zaniklo a ještě mi běží rodičák), taky bývá syn docela často nachlazený, takže bych s ním v případě nemoci bez problémů mohla zůstat doma. Pokud by šel až další rok, už bych velmi pravděpodobně chodila "na tvrdo" do práce a nejspíš by musel ve školce rovnou i spát, ale zase by byl o rok starší.
Další věc je, jak by k němu přistupovaly učitelky - jak říkám, přeci jen je to ještě dost malé dítě, které se musí víc hlídat a ještě nemám moc rozum (ale tak ho vidím já, když je na hlídání u babičky, tak je hodný :D ).
Takže otázka zní - zkusit školku (za předpokladu, že by nás vzali) nebo počkat?
Poslední, co bych chtěla, je mu tu školku znechutit..
Přiznám se, že takt malé dítě bych do školky nedávala, pokud vyloženě nestojí přítomnost jiných dětí. Nicméně k zápisu klidně jít můžeš, i když ho nepřijmou, budou ho mít v evidenci a kdyby se uvolnilo během roku místo, tak ho podle pořadí nepřijatých dětí nabízí. Byla jsem takhle vloni u zápisu s dvouletými dcerami (jsou narozené v květnu), samozřejmě je nevzali a ani bych je do školky tak brzy nedávala. Ale v dubnu letšního roku se uvolnily místa a dcery by přijali (nakonec jsme se tedy rozhodli odmítnout, ale to je jiná kapitola).
kdybych měla takovou příležitost já, tak bych to zkusila. Budeš si moct v pohodě hledat novou práci a syn si bude na školku pomalu zvykat, když si ho budeš brát po obědě. U nás jsou školky totálně plné, děsím se, co bude za ty tři roky, protože bylo letos strašně moc dětí, bude přetlak a já se taky nemám kam vracet do práce, takže mě čeká hledání nové práce ☹
@koordinatorka_odboje Tak to asi zkusím (minimálně ten zápis), kdyby to nezvládal, tak ho můžu ze školky vzít a zkusit to za rok.
Mysím, že není co řešit, zápis bych zkusila a kdyby ho vzali, tak pak to člověk může promyslet a přesně, přinejhorším do školky chodit nemusí, nebo nemusí ani nastoupit. Dcera šla do školky ve 2,5 letech, a ještě se počůrávala a sama se pořádně nenajedla a zvládli to, ale zase to byla soukromá, takže tam přeci jen jsou asi vstřícnější.
Já bych k zápisu šla. Kineckonců nevím jak u nás ale tady děti klidně nastupují až v půlce roku, nebo můzou chodit jen na par dni v tydnu. 😉 a nenastoupit se dá vždy 😉
Syn mi nastupoval právě v 2,5letech do školky,velká citlivka - první rok celý každé ráno probrečel,že nechce. Ve školce jsme měli ale super učitelky,zvládnul všechno,jen jak říkám,rána u nás byla náročná....
@metallico_mondo Tak vím i o případech, kdy nebylo dítě kvůli nemoci ve školce tři týdny, takže asi bude stejně spíš víc doma, no, zkusíme to a uvidíme 🙂 Spíš jen jsem z toho taková rozhozená, že bych ho měla "odložit" 😀
Mám nejspíš jako jediná jiný názor než ostatní maminky tady. Máme děti čtyři a všechny nám šly do školky ve 4 letech. I ve třech mi to přišlo ještě brzy. Vždyť to jsou v tom věku ještě taková větší mimina. Záleží samozřejmě na tom,jaké dítě je,jak to bez tebe zvládne,jak bývá nemocný atd... Něco jiného je,kdybys šla do práce a dítě by do školky prostě nastoupit muselo,ale když jsi ještě doma,přijde mi to zbytečné. Bude muset už tak malinký pravidelně vstávat,nastane mu určitý režim,který bude muset dodržovat a nevím,jak to ve vaší školce chodí. Jestli jsou třídy smíšené nebo jestli mají několik tříd rozdělených podle věku dětí a podle toho jim vymýšlejí aktivity a kladou nároky. Máme tady naštěstí církevní školku,kde se sestřičky dětem naprosto úžasně věnují,pomáhají jim,jsou na ně vlídné,nekřičí,mají na ně nervy,pochopení,mají s nimi trpělivost,pomáhají jim u jídla,obléknout se atd. Samozřejmě,že by si malý zvykl a časem to dal a zvládl chodit do školky bez pláče,v klidu a s radostí,ale prostě si myslím,že když nemusí,měl by být ještě alespoň ten rok doma. Ale to je jen můj názor a vlastní zkušenost,samozřejmě uděláš vše podle svého a manželova uvážení. Každopádně přeji hodně štěstí 🙂
@maroussia dcera byla nepříčetná od dvou let a tří měsíců že chce do školky. Bylo plno takže nemohla. Teď mi ji přijaly a půjde v září kdy jí budou čerstvé tři. Řídila bych se hlavně tím jestli malý chce 🙂 pojud moc ne tak bych ho nechala doma a nebo se opravdu zjusit domluvit třeba jen na ty dvě dopoledne v týdnu 🙂
@verka4d Třídy mají rozdělené podle věku (dopoledne), odpoledne jsou spojené. Co se týče ranního vstávání, tak vstává sám od sebe v šest (což se může změnit), ale vodíme do školky tu starší, takže vstává tak jako tak, doma nějaký režim taky máme. U těch malých dětí je trošku "problém" v tom, že dva měsíce do záři je ještě dlouhá doba a může být na školku už zralý. Beze mně zvyklý není, právě proto, že jsem s ním doma, ale to člověk nezjistí, dokud to nezkusí. Já právě pořád váhám - kdyby ta možnost nebyla, tak bych s ním samozřejmě doma byla, na druhou stranu, až se budu muset vrátit do práce, tak bude mít školku "natvrdo" a to si myslím, že by pro něj bylo horší.
@metallico_mondo On tomu ještě nerozumí 😀 Samozřejmě se mu líbí, že jsou tam děti a mají tam hračky, ale to se mu líbí i v dětském koutku v restauraci, že 🙂 🙂
Ja osobne jsem si vzdy myslela, ze budu s ditetem doma co nejdele. Bohuzel situace se vyvinula jinak a dcerka sla ve 2 letech a 5 mesicich do skolky. Sice do soukrome - jelikoz na statni byla jeste mala /je prosincova/ a do mestskych jesli mi ji nevzali, ale preci jen do skolky. Mala v tomhle veku nema potiz s jidlem, nepocurava se, rekne si, nebo si dojde sama, oblekne se /krom veci pres hlavu/, obuje se. Rezim mela doma skoro stejny jako ve skolce. Takze v tomhle smeru jsem o ni nemela strach. Akorat nema rada deti. Vychovavam ji od narozeni sama, takze je zvykla jen na mne. A v tomhle jsem mela obavy, jak to bude zvladat. Do skolky chodi mesic. Libi se ji tam, sice si od deti porad drzi trochu odstup, ale hraje si, zapojuje se, tety ze skolky ji chvali, ze uz se nedrzi tolik zpatky, jako se drzela predtim. A vidim pokrok i v jejim chovani, kdyz jsme na hristi nebo nekde venku. Uz se tolik deti nestrani, neboji se, necukne, kdyz k ni nejake ditko prijde. Takze v tomhle si myslim, ze ji ta skolka hodne pomohla. V zari nastoupi do statni skolky, kde bude jednou tolik deti a stejny pocet ucitelek, takze uz nebudu mit obavy, zda to zvladne nebo ne, protoze vim, ze ano.
Synkovi by mozna pomohlo se od maminky trochu odpoutat prave tim, ze bude v jinem prostredi. A myslim, ze pokud mate moznost jit k zapisu, tak bych to udelala a pripadne bych vyuzivala napr. jen dopoledne, aby mel maly moznost byt chvili i bez mamy.
@maroussia zjusila bych to 😉
Malej taky v zari nastupuje, budou mu 2 roky a 4 mesice. Zvolila jsem variantu 2 dopoledne v tydnu. Myslim, ze to detem prospeje, nauci se od kolektivu vic nez od nas. Zalezi ale na nich, jak to budou zvladat.
@mandarinka21 Já si právě nejsem moc jistá, jestli to u nás jde, chodit přímo cíleně jen pár dní v týdnu.. plus teda mám starší dceru ve školce a i když to tam miluje, tak aby nebyly boje, jako že proč on nemusí a já ano... No, každopádně bych se měla zítra dozvědět, jestli nás přijali nebo ne.
Nemám sama ještě aktuální zkušenost, možná za 3 roky bych ti odpověděla z vlastní zkušenosti 🙂 Nicméně, třeba u nás, jsme malé městečko, do školky takhle malinké děti berou, a co vím od paní ředitelky(mojí známé), tak záleží hlavně na tom, aby dítě umělo chodit na wc, aby si umělo říct...S jídlem, oblečením a dalšími věcmi prý učitelky pomáhaji.
Jinak zajímavé téma, myslím že tohle budeme jednou řešit taky, takže jsem zvědavá na další příspěvky 🙂