Budu možná za rýpala, ale chci se zeptat jiných - do kdy Vám přijde dudlík u dítěte "normální"?
Můj syn byl bezdudlíkový, odmítal ho, ač jsem mu ho sama po měsící řevu nabídla - nechtěl 🙂
Minulý víkend jsme byli s prckem (26 měsíců) v kavárně s herničkou. On bez dudlíku, hejkal, povídal, spokojený dítě. Vedle něj si hrál klouček, řekla bych podobně starý (stejně velký, pohyblivý) - s dudlíkem. Dost mě překvapilo, že tak velký kluk má ještě dudla a dokonce ho vyžadoval. Jakmile ho někde na chvilku zapomněl, začal hejkat po svý mámě, vztekle, takový zvuky - ona běžela, dudlík našla, strčila do pusy ... a kluk si šel dál hrát se stavebnicí.
Koukala jsme na to jako zjara. Váš názor? děkuji
V Italii bezne potkate dite v 6 letech s dudlikem v puse...nikdo se tam nad tim nepozastavuje...
Ono asi zalezi na diteti... nas ho do roka krom spani vubec nepotreboval a ted mu rostou zuby a najednou musi dudat porad... jakmile mu dudlik seberu tak je zle... takze ja bych to neodsuzovala, do skoly s nim nepujde 🙂
Tak ja to treba odsuzuji. Moji kluci maji 17mes a uz se stydim jim ho davat, kdyz jdeme ven. 😃 Maji uz ho jen na spani nebo kdyz maji nejaky blby den a ja uz jich mam “plne zuby”, tak jim soupnu dudliky a oni maji razem zabavu a je klid. 😃 Podle me dudlik na verejnosti tak max. do 2 let, pak uz mi to prijde divne a nelibi se mi to ani u jinych deti.
Synovec bude mít v prosinci 5 let a doma si vždycky dudel najde... Na ven si to ale většinou dá vysvětlit... Mladšímu synovci budou 3 a ten ho nikdy moc nepotřeboval... Je to hodně individuální...
Moji kluci měli dudlík od roka jen na spaní, úplně jsme se ho zbavili cca ve dvou letech.
Nase mela dudel jen na spani (vyjimecne do kocaru, kdyz jsem byla na pokraji sil) a to do dvou let a pripadala jsem si jak nejhorsi matka sveta 😀 jednou jsem videla v solne jeskyni s dudelem asi ctyrletou holcicku, ktera tam byla prosim pekne se skolkou...
Ahoj! Jsou maminky, jejichz deti dudlik nepotrebujou..no a pak jsou maminky ukricencu🙂, kdy uz zoufale zkousite, co muzete, hlavne aby bylo ticho, prestoze byste chteli dite bez dudliku..
Ani jeden z mých synů dudlík nechtěl. Plivali je. Takže bez dudlíku. A po překonání nějakého období, je to úplně v pohodě. Dudlík je zbytečná věc.
@mamamtbo Právě, že i já měla syna uřvance. Bez pardonu. Buď spal (velmi sporadicky), sosal prso, nebo křičel. První půlrok byl očistec. Dudlík jsem nejdřív dát nechtěla, pak po měsíci jsme ho s manželem oba zkusili několikrát dát, aby byl klid, fakt jsme byli oba vyčerpaní ....syn ho nechtěl, plival, bylo to ještě horší.
Dost mě překvapuje, kolik maminek se shodlo na tom, že ve 2 letech je to OK. prosím, jak řešíte růst zubů, jejich křivení? a mluvení? jak dítě může mluvit, když má furt ucpanou pusu?
Neberte to prosím zle, opravdu mě to zajímá.
Ja si ve vsem rikam, ze kazdeho vec a nikomu do niceho nekecam.. nicmene kdyz vidim behajici dite, co uz hezky mluvi a ma dudlika nonstop v puse, prijde mi to dost divny. Na spani, to nereknu, to klidne o dost dyl, ale tak v roce a pul-ve dvou..
Můj syn má dudla na spaní a jsou mu 3. Jako ráda bych, aby spal už bez něj... Jenže jsem na tolik pohodlná, že se mi nechce poslouchat jeho řev když ho nemá a už vůbec ne někdy v noci kdy mu vypadne z pusy a hledá ho 😁😁 ale myslím si, že je to každýho věc... Dudlík je sice dobrý sluha, ale zlý pán.
Dcera měla do dvou let. Pak jsme dudu nechali v hračkárně pro jiný miminko a udělali výměnný obchod za jinou hračku 🙂 poslední týdny ho venku neměla. Nosila ho po kapse jen jako "záchranu", kdyby bylo nejhůř, ale sama ho už moc často nevyndala. Už jsem se cítila trapně a odhodlaně, že to zvládneme bez něj. Dcerka mi pomohla a hodně mi to usnadnila. Pochopila to 🙂
Myslím, že nám nikomu nepřísluší hodnotit, co je a co není normální, ať si to každý dělá, jak myslí. Nenapadlo by mě řešit druhé, že to mají jinak než já. Syn dudlík nějak extra nepotřeboval, ale na noc ho má doteď (necelé 2,5 roku). Zuby křivé nemá, mluvit začal brzo, teď už mluví normálně jako starší děti. Podle doktorů není dobré jim násilím brát věc, na kterou jsou fixovaní, ať už je to dudlík, nějaká hračka, bez které nevyjdou z domu atd. Do školy s ním nepůjde a do školky ho taky nemá.
Tento dotaz mi připomněl FB diskuzi, kdy maminka měla 4letého kluka, který je zvyklí po obědě spát a protože byli celý den na festivalu, dala ho odpoledne zdřímnout do kočárku a těch komentářů, blbejch keců, pohrdavých pohledů, že to nikdy nezažila. Kdyby se každý staral sám o sebe, když o druhém nic nevím, tak nekomentuji, protože pak tam psaly maminky se stejnou zkušeností, ale to že je dítě nemocné, postižené, po operaci atd. to nikdo z nás neví a hamba by mě fackovala to řešit a takto přistupuji i k dudlíku, prostě to tak maj. 😉😉
Obě mé děti do roku dudel nechtěli ani vidět a od roku dudlali na spaní. První do 2,5 let. Druhá má teď 2 a na noc dudlá.
Je na to hroznej pohled! Fakt! Ale je to každého věc 🙂 Svým dětem jsem dudlík nedopřála, strachy že s ním budou chodit ještě do školky, ale zase dělám třeba jiný věci, které jiným mámám připadají hrozné
Ono je to jako s tím kojením, to si nevyberete. Někdo kojí do 15let a někdo dudá dudlík i ve 4 letech. Já nejsem zastánce ani jednoho. Můj syn 19m má dudlík jen na spaní. Styděla bych se kdyby ho dudal i venku. Myslím si že už je dost velký na to aby ho nosil po bytě nedejbože ven.
Vždycky žasnu kolik potkávám velkých dětí s dudlíkem v puse. Příjde mi to prostě divný. Tak jako když dítě jí řízek a jde to zapít mlíčkem z prsíčka 🙈
@brookmichaela do 15 let. 😂 Dobre napsano. 👍😉
@alcar proc se za to stydis?je to tvoje dite a pokud ho vyzaduje tak proc ne?dospeli zvykaji,kouri apod,dite ma dudlik.nevidela bych na tom rozhodne nic k stydeni se.bohuzel my jsme takhle vychovani,"co si o nas pomysli lidi"
@zelenaesmolda přesně to mě také napadlo, proč bych se měla stydět za to, že moje dítě jde po ulici s dudlíkem? Že mě někdo pomluví? Hlavně že je dítko spokojené. 😉 Mě na ulicích pohoršují kuřáci, všude poházené vajgly a páníčci, co neuklízí po svých psech, nikoliv větší děti s dudlíkem.
@kajsav hlavne i kdyby me nekdo pomluvil tak co?proc by me mel zajimat nazor nahodneho kolemjdouciho?kazdy at se stara o sebe
kdybych se mela ohlizet na to,co si o me ostatni pomysli tak bych se musela zblaznit protoze se nikdy nezavdecis vsem
@zelenaesmolda mám to stejně, ono je pak smutné, že lidi řeší takové kraviny, ale když někdo potřebuje pomoc, otočí se zády. Ve svém příspěvku jsem zmiňovala diskuzi o větším dítku v kočárku a tam se právě paní rozepsala, že jako cukrovkář dostala šok ve frontě na autobus, skácela se k zemi a než upadla do bezvědomí, řekla, ať jí někdo zavolá sanitku a víte co se stalo? Lidi ji překročili, nastoupili, autobus ujel a bylo. Z toho je mi na blití a ne z dudlíků, plenek, kočárků atd.
@nugetka20 Hele, nas prcek dudel ma skoro furt, je mu dva a ctvrt roku a mluvi krasne, ve vetach (i vedlejsich 🙂), vyslovnost ma nadhernou, navic je bilingvni. Ja mu vzdycky reknu, ze mu neni rozumet, at si ten dudel vynda, on to udela, rekne mi, co potrebuje a pak zase sup s nim zpatky..
@nugetka20 My máme holčičku 2 roky,asi tak 4 měsíce už s dudanem aspoň nechodíme ven,ale přijde se domů,vyzuje si boty a první věc co potřebuje je dudlík a deku,prostě závislák,někdy to je na palici,jak furt hledá dudáka,bez něho neusne.pořád si říkám,že lepší dudlík než palec.Můj brácha ho měl téměř do šesti let i přes den,jen ven mu ho máma zakázala nosit,zuby měl prý hrozné,ale teď je má ukázkově rovné.Ono každé dítě je jiné,některé dudlíka nechce,některé ve čtyřech čůrá do plín,některé mluví pozdě,některé chodí až ve dvou letech.Chápu,že ti to přijde divné a to jen proto,že tvé dítě nevyžaduje dudlík,věř,že by ti to divné nepřišlo,kdyby ho tak moc milovalo.
Muj syn bude mit 3 a dudlik ma na spani ..nebo v aute na cestach kdyz je uz unaveny ....
Beru ho vsude sebou ...kdyz ho najde ...chvilku podujda asi minutu a vrati ... Ale nepozaduje je ho normalne ...
Jinak je mi to uplne jedno ikdyby s nim jezdil castejc i na vetejnosti ...
Je mi jedno co si kdo mysli ...
Co se tyce kriveni zubu ...davam ty mekke latexove uplne placate...
Moc nemusim ty nazory kde se nekdo s ditetem stydi mu ho davat kdyz uz je velky...
Tak bud to delam z presvedceni a ne ze mi je to trapne kvuli cizim lidem...
A co uplne nesnasim kdyby nekdo cizi jeho dudlik komentoval ... To by schytal hned 😀 co je komu po tom ..
@zelenaesmolda tak zas to nemusis brat tak doslovne...zbytecne slovickaris. A ano, neni mi jedno, co si o mne lidi mysli a ze na me nebo me dite hledi. Mne se proste dvoulete a vicelete dite s dudlikem nelibi, o matce i diteti si pomyslim vzdycky sve... Tak to je asi ten duvod. Pro me je to neco jako kdybych oblekla sve dite do obleku Santa Clause v cervenci a vyrazili bychom do nakupaku treba. To bych se taky asi hanbou propadala. Jen prirovnani, proc se za dudlik u svych deti stydim... nelibi se mi to. Ale jinak je mi jedno, jak to kdo ma. Nekomu je burt, co si o nem lidi mysli...mne to jedno neni.
Mam to jako s kojenim. Na verejnosti jsem skoro nekojila a kdyz uz, tak jsem se snazila schovat, aby na me nikdo neziral. Nebylo by mi to prijemne.
Můj názor je ten, že každé dítko má svoje tempo a svoje potřeby a každé je úplně jiné, takže je to skutečně každého věc. Argumenty typu "My jsme to zvládli takto...náš Honzíček to dělá takto...tak všichni ostatní můžou (musí) taky..." mi přijdou přinejmenším úsměvné, často neempatické, mnohdy urážlivé.
Třeba taková Maggie Simpsonová má dudlík už skoro 30 let a nikoho to nepohoršuje 🙂
Znám třeba pětileté dítě, které ma plyšáka a bere ho všude, do školky, na výlety, a jak není kde ma být nastává panika, a dudlík mi přijde podobný... pro dítě je to něco s čím vyrůstá, hned vedle mámy a táty a nechce se toho vzdát, takže pak už je čistě na rodičích kdy se rozhodnou to ukončit
@nugetka20 prvni syn mel do 2 let jen na spani...druhy syn temer do 4 let...kdykoli byl doma..ven se uz stydel ho nosit nebo do skolky...ale prvni co doma hledal byl dudlik..pak ho sam dal Mikulasovi. Kazde dite je jine..tohle bych u druhych deti vubec neresila...