Dobry den
Chtěla bych se zeptat zda jsem něco nezanedbala u dítěte rok a půl ?
Je to moje první tak nevím , a vím že kazde deti jsou jine ale i tak to porad v hlave mam .
Nemluví , říká jen mama tata , ba ( jako nas pes ) a pak Říká první písmena slov - b = batoh , p= Plena atd atd
Zvířata jen haf .
Kdyz se jí to snažím naucit zvířata tak jí to nezajímá a jde pryc nebo děla jak když mě nevnímá a jen se usmívá . A to je u všeho když se jí snazím neco naucit . Tak jak kdyby mě nevnímala .
Tak nevím zda se malo snazim ? Me to pak nebavi už ani
Moje mama rika ze je divny ze nemluvi . A jeste ze ma plenu ..
Myslíte že je to v poradku ? Snazím se jí venovat cely den ale mam doma i nejakou praci . A nebo jak mi prijde ze jí to nezajima tak Me to kolikrat nebavi .
Podle dr je sikovna a vsemu ale rozumi .
Plena i řeč ok. I na nočník musí dozrát a začne chodit sám třeba ve třech letech. V okolí mám hodně kamarádů co třeba i ve třech začali teprve mluvit a jsou normálně v pořádku, chytrý lidi.🙂 nebojte.🙂
Úplně normální dítě. To jen naše generace v roce a půl chodila dávno na nočník a recitovala Vergilia v originále.
Úplně normální zdravé dítě....moje dcera pořádně začala mluvit a chodit na nočník před 3. rokem
@meronym ano, též si to myslím...
Vse v norme,netreba se stresovat 😉
V klidu plenky máme taky,
Mě malý nemluvil do 2 a půl... Říkal jen první dvě písmenka ze slova, pak ze dne na den začal mluvit krasne ve větách, L , R , ř se naučil tak nějak sám 😁 a to jsem si říkala že bude nějaký jiný že nemluví a teď ve 4 mluví krasne, líp než kámošky dcera která mluvila od roka a půl. Za chvíli tu pusinku nezavře 🤓
Nechápu tyhle soutěže, ale taky poslouchám, nechceš ji už naučit na nočník? Už mluví? To je divné, že ne, víc na ni mluv... Dcera má 16 měsíců, nočník nezkousime, má furt plenky, s mluvením je to cca jak u vás, máma táta, jinak je skoro všechno ba, pár zvuku zvířat, brm brm auto a to je asi všechno, jinak jen piští 😅 podle mě úplně normální... Někdy si říkám, jaktože v naší generaci není minimálně každý druhý génius 😁
To, že ma v roce a půl plinu je naprosto normální. Nenech se vystresovat ze starší generace, jak my byli v roce už bez pliny. A že nemluví - roční děti maji říkat dvouslabicna slova, coz rika, tak proč ten stres? Možná se ji věnujes až moc, dej ji svuj prostor.
Normální dítě, na pleny má ještě čas, mluvení taky v pohodě, mě se starší syn rozmluvil až ve 3 letech, mladší ve 2, ale jeho hodně nutí, aby se domluvil s bráchou. Na zvířátka máme různé knížky, ale zná vicemene jen zvířata z české farmy, to dokáže buď pojmenovat nebo aspoň vydávat zvuk, jaký to zvíře dělá. Ale taky se rozhoupal až kolem toho druhého roku. Každé dítě je jiné no, zas má třeba jinou dovednost rozvinutější než vrstevníci, moje děti jsou spíš na pohyb, dřív než mluvení zvládali jizdu na kole :D
Mě to přijde zvláštní, ty vzpomínky našich maminek. Maminka mi také říká že jsem neměla v roce plínu a v roce a půl jsem mluvila div né jako dospělý člověk. Přitom si jasně pamatuji jak jsem ve třech letech neochotně odevzdávala dudlík čertovi s Mikulášem😆 Ony rády vyzdvihují co s náma všechno dokázaly ale ty naše horší stránky nepřipomínají 😀
@madamas jo to máme stejně :D já teda ve dvou letech mluvila v celých větách a dávno chodila na nočník (mám to zdokumentováno na videu :D ) ale dudlík sem odmítala odevzdat snad do 5 let :D
@krisstina93 z mého batolecího věku jsou tedy pouze černobílé fotografie, ale myslím že tam nějakou nočníkovou taky mám 😀 Je fakt že syn seděl na nočníku v 9m, v roce a půl byl přes den bez pleny a ve dvou letech i přes noc, ale zase chodit začal ve 14m a na logopedii byl naposled v sedmi letech, před nástupem do první třídy. Takže jsem úplně klidná co se týče mé 2m staré dcery, ono prostě něco půjde dříve, něco později, na něčem se bude muset třeba zapracovat a něco zvládne ani nebudeme vědět jak..no stress 😀
Nestresuj se,je úplně normální 🙂 každé dítě má své tempo,dovednosti se objevují ze dne na den že pak nestačíš zírat 😄
Každé dítě je jiné, syn v 1,5 letech mluvil v jednoduchých souvětích, ale plínky odložil až ve 2,5, na noc až ve 4,5 letech. Dcera bez plen i na noc od roku a kousek, dloooouho používala jen první písmeno slova, hodně se začíná rozmlouvat teď po druhém roce. On ten mozek k té dané činnosti musí dozrát.
Úplně v klidu.. Malá je maličká tak ji dejte čas. Naše maminky a babičky byli zvyklé posazovat děti na nočník hned jak seděli ale vůbec netušili co po nich rodiče chtějí. Do určitých stadií musí děti dozrát a nemá smysl je do ničeho tlačit. A že vás to někdy nebaví? Vůbec se nedivím. Kolikrát mě to taky nebaví a jsem ráda když si s ním prohraje starší bratr nebo táta. A je normální že máte práci kterou musíte udělat. Pokud má zájem a zvládnete to obě můžete ji zkusit zapojit, když ne musí si zvyknout že maminka není 100% jen pro ní a někdy musí dělat i jiné věci nebo si i chvíli odpočinout třeba s knížkou v ruce a malá si v té chvíli bude hrát sama.
Úplně normální dítě. Mě hrozně štvou tyhle geniální srovnání našich maminek a babiček. Tak to jsme tedy podle nich byli asi úplně geniální tabulkový generace a generace těchto dětí je asi teda zabrzdena, páč mám pocit, že podle babiček žádný dítě nedělá to, co má. Myslím si, že si prd pamatují. A to srovnává holčičku, který bývají často šikovnější než kluci. S chlapečkem by vás už posílali k odborníkům 🤦🤦🤦
Řiďte se intuici a neřešte, kdo co okolo říká a srovnávání je úplně nejhorší
Vklidu. Mala ma 20 mesicu a s nocnikem teprv zacina (vzhledem k tomu, ze s nim obcas sama prijde a po vysvliknuti se vycura, tak vi, co ma delat, ale vetsinou je ji to fakt ukradene). Dela zvuky ruznych zviratek, mnam, mama, tata, mimi, baby (oslovuje se tak) a ba (banan). Je chytra jak opice, naprosto presne vi, co se po ni chce. A v drtive vetsine to naprosto bezchybne udela. Ale jak jde o mluveni, tak je to: "rekni 'mama'", -"mama". "Super, rekni 'oko'". Zakrouceni hlavou "e-e" (rozumej "ne"). A tak je to se vsim...
Ahojky, každé dětátko je jiné,neboj,i Tvoje začne mluvit. Já mam děti dvě. Starší mi mluvil už v roce a pul ve větách,ale mladší ani ve 3 letech neřekla víc než 5 slov. A jako mávnutím proutku začla sypat slovo za slovem,až když jí byly 3 roky a 3 měsíce
Moje máma toho taky nakecá :-/ jinak u nas syn sam bez nehod zacal chodit na nocnik 2 roky a jeden den 🙂 a mluvit zacal teste pred 3. narozeninami. Do te doby jen par citoslovcu a mama, tata … ale zase pil ze sklenice snad od 10 mesicu, nikdy nic nevylil, je opatrny na sve veci…kazdy je jiny a tvoje dite je ok a je ok i ze te to nebavi. To znam taky 🙂
Úplně v pořádku a normální dítě ❤️..