Dítě pořád všechno hází na zem. Co s tím?

22. dub 2021

Moje malá dvouletá pořád všechno hází na zem. Už nevím jak ji to odnaučit. Sedíme u stolu, popadne hrnek a hrnek letí. Vezme lžíci, lžíce za chvíli letí, vezme ovladač, ten letí..... A tak je to se vším. Skoro nic nepoloží normálně zpátky. Čapne mi brýle a místo aby mi je podala..tak je prostě hodí na zem...... Zkoušela jsem už všechno. Nevšímát si toho, domluvit ji, dát přes ruku, hubovat. Vůbec nic neučinkuje. Co s tím? Já bych se tak ráda třeba u stolu s malou v klidu najedla, jenže když ji mám vedle sebe, tak si akorát ten talíř musím pořád hlídat, nebo poletí taky..... A pořád jsem v napětí, že něco rozbije......

berenika39
22. dub 2021

To je dobře, má to tak být. divné by bylo, kdyby to tak nebylo. Přirozený způsob, pro dítě nutný, aby pochopilo, co se stane, když něco hodí. Jediná možnost je v tomto období nabízet možnost házení - polštář, míč, stále dokola - kostky na cíl, trefovat se něčím do něčeho - ta její potřeba by měla být uspokojena, potřebuje vědět, co to udělá. Jakkoliv půjdeš proti ní - bude to jen horší. Ona neumí pochopit, že to, co vezme, má položit zpátky, jakkoliv by sis to přála. Máš svůj pohled - ale diametrálně se liší od jejího - doporučuji si s ní ted jen jen házet - přejde to, ale je třeba jí to dopřát....vezměte si košík a házejte, co se do něj vejde🙂))))))))). Držím palce.

codal
22. dub 2021

Období, kdy jsme se snažili dávat všechny věci, které jsme nechtěli, aby se rozbily, někam, kam holky nedosáhly. Problém nastal, když si všude začaly nosit stoličku 😂😂😂. Je to na bednu, ale je to normální.

autor
22. dub 2021

@codal a jak dlouho takové období může asi vlk trvat?

merope
22. dub 2021

Můj drobek už na zem hází jenom věci, které mu tam z nějakého důvodu vadí nebo když mu nutím něco, co nechce a já to nepostřehnu. Celkově mi to jeho házení přijde už takové kultivované (chlapovi teda moc ne, no... jako když něco hledá v šuflíku s příbory a dalšími podobnými věcmi, tak přebytečné vytahá na podlahu 😀) - 2 roky a 2 měsíce.

Teda teď mě napadá, že asi nikdy nehodil talíř či sklenici ze stolu na zem (jako úmyslně), ale já se snažím vše dávat z dosahu. Ale tedy ono to bude o tom, že většinou tam má jiné zájmy:
- vzít si ostrý nůž a tím zkoušet řezat
- vysypávat hlínu z květináče, hrát si s kytkou v květináči
- vysypávat cokoli, co je na stole - teď tam je třeba pytlík se sušeným masem, takže vysypat na stůl, dát zpátky do pytlíku, něco při tom ožužlat
- když tam náhodou zapomeneme (jinak jsme ji ubytovali na ledničce) solničku, tak to je tak úžasná hračka, že ostatní blednou závistí

Takže ano, myslím, že to období házení na zem je velmi krátké, stoly mají mnoho mnohem zábavnějších předmětů 😀.

berenika39
22. dub 2021

měsíce - tři, pět, pak přijde jiný level🙂)))))

klokanka31
22. dub 2021

Mně to dělá malá teď (11 měsíců). Buď háže věci na zem, nebo za sebe. Už několikrát jsem dostala s dvd ránu pod oko, protože jsem byla zrovna za ní 😣

atekram42
23. dub 2021

No přijde mi, že dvouleté dítě je už dost velké na to, aby chápalo, že tohle nesmí. Když tedy shodí něco, co se rozbije/vylije, tak to ukliďte spolu, dítě dostane hadr a pomůže, učí se tím porozumět důsledku. Stejně jako vysvětlit, že ta věc je rozbitá a už nepůjde spravit. Pokud to nepomůže, tak bych ty věci, u kterých to vadí, prostě sebrala z dosahu. Prostě dokud bude dítě hrnek shazovat, tak nebude pít samo, atd...

squezy
23. dub 2021

Mám dvojčata, 26 měsíců a jeden mi furt taky s něčím hází. Ne teds s vecmi na stole, ale s cimkoliv, co je na hrani. S jednim si stavíme lego a druhy to jen hazi a šíleně se tomu řehtá. Máme doma míče, hodně plysovy, nebo male, aby to nedelalo prilis ramus a ať si hazi. Ale věř mi, taky mě to štve. Včera jsem koupila mozaiku, že se budeme učit barvy a jeden dává špunty do direk a druhy to jen hází po místnosti. A pak by se mohl zvencnout, kdyz to má sbírat. U nás pomaha byt dopo i odpo venku, at si haze s kaminkama a siskama klidně do aleluja :D

konidana
23. dub 2021

@atekram42 každé dítě má toto období jindy. Některé dříve jiné později. Ale prostě si tím musí projít... za půl roku to bude něco jiného co bude zkoumat😅

klokanka31
23. dub 2021

Taky ale máte pocit že to je kolikrát o nervy?🙄

jako_mala_holka
23. dub 2021

Naše malá 10m taky všechno hází na zem, nejradši krémy z přebalováku, kartáček na zuby,... nebo leze po zemi a co potká, to chytne a odhodí za sebe, třeba hračky atd 😄 pry je to normální, ale nevím, do jakého věku

atekram42
23. dub 2021

@konidana tak naše to období asi neměla nikdy, od malička si vše nechá vysvětlit a když se řeklo házet ne, tak hned pochopila 🙂 ale jasné, každé dítě je originál.

konidana
23. dub 2021

@atekram42 moje měly házecí období kolem půl roku - těsně než začly chodit - a do roka fakt dítěti nevysvětlíš nic🙈 ale dokážu si představit jiné děti ve dvou letech s tímto - prostě se to musí vydržet😅

klokanka31
23. dub 2021

@jako_mala_holka Celá naše malá 🤣 náš pes už na to kolikrát nemá nervy a radši si zaleze do koupelny 😂

jednaholkaa
23. dub 2021

@atekram42 Taky bych rekla, ze uz ve dvou letech vi co dela, moje dvouletacka hazi veci na zem kdyz je nastvana..nebo chce me provokovat. Kazde dite je jine, asi bych taky ji zkousela vest k tomu at si to po sobe uklidi..

merope
23. dub 2021

@squezy Já vyrobila pexeso barev z kartonu, říkala jsem si, že pro začátek nebudu řešit zadní strany. Ještě že tak, vydrželo asi 2 minuty, pak mi ho rozmetal po kuchyni 😀.