Dobrý den,
jsem už zoufalá a potřebovala bych pomoct..
Syn(23m) má začít za měsíc chodit do školky (soukromé, protože ve státních s ním nebudou manipuolovat, když má plínky), ale k věci..
Synovi se nechce příliš mluvit, rozumí všemu, co se mu řekne - teda když se mu chce - má své názvy a jednoslabiková označení pro různé věci, a i přes snahu mou i ostatních, z něj větu nedostanu.(netlačím na něj, ale snažím se nenásilně)
Od cca 14m jsme ho učili na nočník, z toho měl ale buď srandu nebo záchvaty pláče a tak jsem si později řekla, že zkusím záchod s podložkou, což šlo z počátku skvěle... sám si sice neřekl, ale když jsme sundali plenku a šli čůrat, byl úplně v pohodě a udělal co měl (kakání teda ještě nezvládáme). Dokonce si občas koukl do plenky a řekl “blé” tak jsme přebalili, sle tím to skončilo...Přes léto jsem ho asi 4 dny nechávala úplně bez plenek - máme zahradu a prý se to nejlépe učí v létě, ale ani to nedospělo k odplenlování. Prostě to vypustil a bylo mu jedno, že lítá v počůraném (a samozřejmě když jsem ho převlékla, tak dosáhl svého, že je zase v čistém a pořád dokola..)
Ono vlastně doteď když s ním dojdu třeba 4x denně na záchod, tak se vyčůrá, ale sám ne... podotýkám, že i když se počůral třeba na podlahu, byl pochválen “ jsi šikovný, že ses vyčůral, až budeš ale chtít příště, musíš si říct a půjdeme na záchod.. apod.” - kývne, jojo a prd prd zlatá rybko...
JAK HO NAUČIT ABY TŘEBA DO MĚSÍCE BYL PŘES DEN BEZ? 🙂 (nebo i na noc..)
Mám prostě počkat až se mu to bude dát vysvětlit? Jít nějak “drasticky” na věc?
Děkuji!!!
Me deti si nějak řekli a bylo to, ale kamaradky holcicka furt nic, tak proste vzala pleny, tyden curala kudy chodila a nakonec pochopila😉 nijak ji nenadavali proste jen, pocurala ses? Příště na záchod a převlékli...po týdnu pochopila... uz jsou plenky jen na spani...
@endys8765 do soukromé ho dát právě musím kvůli tady tomu... a upřímně je rozdíl dát 1200.- nebo 4500.- za školku 🙂 a i pro společný klid bych byla ráda, kdyby se s tím pohlo.. a znáte to.. “on má už dva a neumí mluvit? A on má dva a neumí být bez plenky?” Atd.. :( hlavně jsem se fakt už párkrát snažila...
V soukromých to neřeší, ne? Navíc příklady táhnou, takže bude ve školce určitě chtít chodit taky na zachod jako ostatní děti...
@beremeseanicka no Oliver je takový malý lump. Fakt mi přijde občas že přesně ví co dělá a jen zkouší trpělivost. A taky jsem nechávala počůrané oblečení chvilku a pal překvlékla, ale jakoby věděl, že je zase v poho a může znovu, protože ho převlíknu..A vsadím se, že já se snažím jak blázen a nic a kdyby ho vzal děda( nejoblíbenější člen rodiny) a učil ho, tak to za týden umí a dívají se na mě jako “co na tom jako nešlo?!”
Syna jsem odplenkovala přes den ve 2,5 letech indiánskou metodou, vzala plinu a nevrátila nehody byli, hodně 10 den bez nehody. Na noc se odplenkoval sám před 3 narozeninama
Mluvit začal po 3 narozeninách. Spíše ve 3,5 letech
Každý říkal že nastoupil do školky a začne. Nastoupil ve 2,5 letech do státní u nás na vesnicí a k mluvení se dostal až on chtěl sám
mně jde malej do státní, v květnu měl dva roky.. pořád jsem čekala a doufala, že k tomu dojde uplně sám, ale nakonec jsem začla zkoušet asi před třemi týdny.. prvně jsem mu sundavala plínku a dávala na záchod, ale to moc efekt nemělo, tak jsem ho další týden nechala chodit nahatýho a připomínala mu nočník nebo ho posazovala na záchod a pak, když začal chodit nebo si říkat sám, dala jsem mu doma i trenky.. to si občas učurne, ale asi ví, že nemá, protože ho pak donesu na záchod a tam se dočůrá... když mu to připomínám, tak v pohodě, někdy si i řekne sám.. na velkou vždycky, na malou jak kdy.. včera jsem byla konzultovat nástup do školky s ředitelkou, když ten záchod není stoprocentní a domluvily jsme se, že to zkusíme, že ve školce chodí na záchod každou chvíli, připomínají a když se občas počůrají, že se nic neděje.. na nehody jsou zvyklí a někdy se to prostě stane no... tak uvidíme.. ale ono každá školka to může mít jinak ohledně té tolerance
@andynka95 Radu nemám, jen povzbuzení a přání mnoha sil! Však on si synek jednou začne říkat. A za věty ona už má dva a nemluví? Ona má dva a neumi si říct na záchod? Tak za to bych zabíjela 😈
Radu, jak naucit dite na nocnik, nemam. Ale muzu prispet svou zkusenosti - syn se nam sam odplinkoval ze dne na den. Bylo mu 2r8m. Poslouchala jsem od pribuznych minimalne rok, ze uz by mel chodit na nocnik a akorat me to stresovalo. Byl nocnikuvzdorny. A kdyz dite nechce, tak nechce. Nejsem priznivce lamani detske psychiky. Sama jsem takto vychovavana byla a nic pekneho to neni. Navic tim diteti dobre zavarite do dalsiho zivota. Takze jsem to nechala na synovi a bylo to v klidu, jen trochu pozdeji, nez je v CR zvykem. Ale podivejte se do zahranici a uvidite, ze se deti sami odplinkuji mezi 2-3 rokem. V klidu a bez stresu.
@martiniquest v to jsem pořád doufala, ale jak se začla blížit ta školka a já bych ho ráda dala od září, tak jsem to začla postupně zkoušet a šlo to.. ale na sílu bych to taky nedělala
@andynka95 jo jo,to bohužel znám.Ale bylo mi to celkem jedno.Chodila jsem do prace a neměla čas ještě tohle řešit.Za měsíc se to asi stihnout dá.Nicmene syn třeba byl doma už bez plen a než nehod a ve školce s pocuravanim měl problem další dva týdny,než si to sedlo.Syn nočník opravdu velmi dlouho absolutně ignoroval a to i přesto,že byl v kolektivu,kde asi 70% děti už pleny nemělo.Neokoukal to.Bylo mu to jedno.On dokonce plenu výslovně chtěl,bylo mu to pohodlnější.Kdyz ji neměl,tak se počůral a bral to tak,že jsme přebalování vyměnili za převlékání.
Jejda to vůbec neřeš tady ty věty okolí. To je prostě řečnická fráze, neví o čem se asi mají bavit a tuší, že někdy od roka děti začínají chodit, mluvit a chodit na záchod, tak o tom prostě začnou. Zpětně se na to podíváš a řekneš si, proč já trubka tady stresuju celou rodinu s nějakým nočníkem, když by mohl začít třeba o dva měsíce později a bylo by to bez jediného problému. Ano, dřív se děti prosazovaly každou půlhodinu na nočník klidně od půl roku a v roce teda byly bez plen, protože prát se s látkovými plenami nikomu do tří let nechtělo. Že se počuralo osmero tepláčků za den, o tom už se tolik nemluví. Děti nebyly jiné, jen zub času mnohé zahladí. 😉 A nebo jo, jsou takoví co dítě jak pejska vycvičí na nočník, ale sorry, než strávit rok utíráním loužiček a běháním s nočníkem, to si radši ten rok užijte s plínkama a holt začne chodit třeba ve 2 a čtvrt, to je takový problém? Neříkám, že se má na dítě kašlat a nechat v plínkách až do první třídy, ale tak když se evidentně nechytá, tak větším tlakem na něj se to opravdu nezlepší. 🙄 Spíš bych řekla, že dát ho v takovém stavu bez plen do školky, bude se počurávat ještě mnohem dýl, bude na něj strašně moc nových věcí, co musí zvládat a nebude stíhat myslet na WC.
Ja naucila dcerku na zachod na zacatku prazdnin. Sebrala jsem plenku a dostala ji az na noc jako jistici. I tu miva suchou. Orvni tri dny nic moc. Nacurano vsude, v kuse jsme behali na wc a nocnik,vytirala jsem. Za nacurani na zem jsem ji nechvalila. Rikala jsem ji,ze se to nedela,ze musi jit na nocnik. Ze takto musim uklizet a nemuzeme si hrat. Pak se to zlomilo. Nad nocnikem u nas vyhral zachod. Kdyz se vycurala, mohla sama splachnout. A to pro ni byla zabava. A pak myti rukou. Nase deti miluji vodu,dostat je od umyvadla,je nadlidsky vykon. Jsem rada,ze hsme to stihli. Mala ma 2 roky a od zari pomalicku nastupuje do skolky. Maji jeslickovou tridu. Plenky tam sice problem nejsou, ale ucit to pak dite pres zimu,je na houby.
4 dny bez pleny je málo. Doporučuji plinu vzít a už nevrátít, ale teď po létě, kdy už má nastoupit do školky je na to kapku pozdě to řešit.
Já nevím, jestli jsi tu dobu neprošvihla. Dcera začala v šesti měsících sedět a hned jsem ji začala posazovat na nočník. Rada od mojí mámy i babičky. A ono to šlo. U každé výměny plenky šla na nočník. V roce a půl bez plan, od dvou let používá samostatně záchod s prkýnkem. Moje ségra se touto máminou radou neřídila a její syn teď v roce a půl nočník odmítá.
Syn se odplenkoval měsíc po třetích narozeninách. Naprosto v pohodě během tří dnů. Byl leden, takže není nutné, aby k tomu bylo léto. Dokonce jsem mu během toho i pár týdnů poté dávala plinku ven (nechtěla jsem riskovat, že se pocura a nastydne) a ani to ho nemátlo. Držím palce, k odplenkovani i o mluvení holt dospěje každé dítě jindy...a z blbych keců si nic nedělej, já už jich slyšela a ještě určitě uslyším 🙂
Ja jsem naucila syna bez plen ve dne v noci ve 20 mesicich. Moje metoda byla posadit ho kazde dve hodiny na nocnik. Prvni den vse totalne pocurane, druhy uz se neco malo povedlo, treti den to same a 4'den se to zlomilo a skoro vzdy se povedlo a po tydnu byl syn na 100 procent bez plen.
podle me si to odplenkovani vzdala moc rychle, 4 dny na nauceni je nic... proste seber plinu a dej jen na noc, kdyz bude mokry tak ho nech, vzdyt je teplo... vydrzet, vsak oni jsou chytre opicky, zvladnete to🙂 klidne bych davala treba odmenu za curani na wc ( at uz v podobe saskovani rodicu nebo i klidne treba piskotek, aby si to spojil, ze to curani na wc je zabava, pri curani jinam nic nerikat, proste to utrit a jakoby se nic nedelo, zadna odmena ale ani ,, vycitani,, )...
Syn se odplenkoval sám, 2 měsíce před 3 rokem. Skouseli jsme i dříve, ale vůbec žádný efekt. Vsemu rozuměl a přesto záchod odmítal, šílené protesty. A tak jsem to nechala být, s tím že, když tak nastoupí do školky ve 3,5 letech. Naštěstí mu to v hlavičce z jednoho dne nadruh
Naštěstí mu to v hlavičce z jednoho dne na druhý docvaklo a pak to šlo hodně rychle. Nemá již ani plinu na noc. Jasně že se občas stane nehoda, hlavně v cizím prostředí, ale jinak to dává. Momentálně ještě nechce kadit na záchod ale do nočníku, což není ideální, ale jsem ráda, že to nedělá do plinky. Poznám kopu dětí, které kadí např. jenom do plinky i když curaji na záchod.
Rozhodně, se nestresujte názorem jiných, každé dítě je jiné a syn je ještě docela malý. Kdyby mu bylo 3 a více, tak bych sto asi řešila, ale takhle ne. Dejte mu čas, až mu to v hlavičce dozraje, půjde to hodně rychle.
Naše ma lehce pres dva (narozena v dubnu) a odplenkovani probehlo v létě. Byl to druhý pokus, první byl na jare, ale byla z toho hrozně vystresovana.
V létě jsem to vzala indianskou metodou. Ale zazrak se teda neděl za 4 dny. 😀 Spíš za dva týdny. Ovsem striktně plenku jen na spani. Kdykoliv jsem udelala tu chybu, že jsem třeba do auta dala plinku, byl to krok zpět, zmatek pro dceru.
Ted je pres den bez nehody, denní spaní jak kdy.
Ale jinak to znám, ty řeči, co umí a neumí. Dcera sice krásně mluví, ale spí s dudlíkem... 🙄 Takže zase řeči, že na to už je dost stará a tak...
@andynka95 Ahoj u nás doma u obou synů pomohlo, když jsem přestala tlačit na pilu, sundala jsem pleny kolem dvou let, do té doby neměli vyzrálý močový měchýř, neb oba byli schopní počůrat se do minuty znovu. Nočník jsem nechala na viditelném místě, otázku na čůrání oba nesnášeli, staršího jsem vysazovala co 20 minut, on ve stresu, já taky a pak jsem to vzdala, že jsem neschopná ho to naučit a nechala ho běhat bez kalhot a on si tam začal chodit sám. Mladší to měl stejně, začal chodit sám, samozřejmě, když se to povedlo, tak to byla velká sláva a první týden i s odměnou, pak ubývalo postupně jásání i odměny, pochvala zůstala, zapojovala jsem při odnášení nočníku, a oba milují pohádky o toaletním expresu až do kanálu 😂. Mluvit starší nechtěl do dvou, mladší to nepotřebuje ve dvou a půl, neb má svého tiskového mluvčího, sice opakuje co slyší, rozumí všemu, ale nepoužívá to. A otázky matek, když bylo dětem rok, tak co už čůráte na nočník, jsem většinou uzemnila, když jsem odpověděla, že moje prdel se tam nevleze, takže chodím na záchod, víckrát se už neptaly. Šíleně mne prudí matky na hřištích co si potřebují namasírovat ego a nutně potřebují sdělit každému, že jejich génius zvládl nočník v roce a půl. Sice pak musí na hřišti za tím svým géniem běhat, aby neposvačilo půl pískoviště. Nic bych si z toho nedělala, moje dítě sice na nočník chodí, ale jen ve dne, v noci je skoro pokaždé pocurany, tvrdě spí a i když jsem ho chtěla v noci vzbudit, tak z toho byl.akorat hodinový řev a stejně se nevycural.
@marketa11112 my to měli podobné. Jako první chodila na nočník. Sama se vyslika, vycurala, oblika. Na velky nechtěla. Bála se, ikdyz jsme měli prkénko. Zlomilo se to na bazénu, když chtěla čůrat a já ji oznámila, že tam nočník nemají, že musí na velky. Od té doby si spokojeně chystá prkénko a stoličku k záchodu, s radostí splachuje a umyva ruce. Takové jedno chrání je u nás tak na 10 minut. JinJiJinak 😂 takhle funguje od cca 2 let a 4 měsíců? Ve dvou by se vůbec nechytala... To byla ještě moc pohodlná. Teď má plenku na noc a jsme v pohodě. Taky ji nechám ať se odplenkuje sama. Jinak za pocurani taky rozhodně nechvalim...řeknu že se to nedělá, že taky chodím na záchod a necuram do gatí. A to u nás funguje, protože teď musí nutně dělat přesně to co dělám já... 😂
Co se týče mluvení, tak mamka je učitelka ve školce a každý rok tam má dítě, které do té doby moc nemluví, ale v kolektivu se krásně rozmluví. Takže tím bych se moc netrápila. Však on jakmile něco bude potřebovat, tak si poradí.
A s nočníkem teď řeším to stejné. Synovi je 22 m. Přes léto měl plenu jen na spaní. Když je nahatej, krásně si dojde na nočník, ale jakmile má kraťasy, tak jako by měl plínu. Neřekne si, je mu to taky jedno, že je mokrej. Byl by tak celej den. Když se ho zeptám, co měl říct, tak řekne, že "mami mami čůrat". Ale sám předem to nikdy neřekl. Zatím na něj nijak netlačím, tak uvidím časem. Jestli ve školce plíny akceptujou, tak bych se s nimi zkusila domluvit, jaké tam mají zkušenosti. Třeba ti vyjdou vstříc a budou ho posazovat na nočník - asi záleží hlavně na tom, kolik tam bude dětí. Na druhou stranu, pokud syn uvidí, že děti chodí na záchod, věřím, že se bude chtít taky přidat 🙂
@radkaem jo, taky hned když se posadit jsme zkoušeli, ale za to, aby se mi propínal a s brekem a vztekáním se stresoval mi to ještě v tu dobu nestálo... 🙂 i teď to léto se mi zdálo ideální, ale pořád jsme někde, a bylo to jinak než jsem si teda myslela... vzala plíny i venku, ale pak sedačka v autě, patery kraťasy měnit, pak chcete někam zase jet a bez povlaku na autosedačce to je zas těžko.. ( ne že bych se vymlouvala, ale říkala jsem si, že to nechám na později, ale teď jsem trochu ve stresu, že nastupuje a plínky má a je mu to prostě jedno... chápete mě, že..? 🙂
@mourovatakocka síly se budou hodit, děkuji. Dnes totiž opět- tchýně (vychovala tři děti a je učitelka na ZŠ a byla i v MŠ) “no já ty plínky jsi měla odboirst už dávno, co budeš pal dělat” a “co budeš dělat když ti tam nebude chtít spát ve školce a bude se počurávat strachy..?” 🤨 No jakobych toho neměla dost... dneska jsem plínu vzala, ale jela jsem na dýl z domu, tak jsem mu ji do auta dala- blbost no... tak zítra zase od začátku... 😂
Take bych se rada zbavila plen u syna, kteremu budou na podzim 3 roky. Na nocnik ho vysazuju nekolikrat denne, vetsinou cura nebo i kaka. Ale sam si nerekne, takze toho dost konci v plene. Uz jsme zkouseli mu pleny sebrat; ale experiment jsem vzdy dost brzy ukoncila. To ze cural na podlahu by jeste clovek prezil, ale to kakani mi vadilo - i kvuli sedacce, posteli... mate nejakou vychytavku pro tento pripad?
@andynka95 Hele tak do auta mám vždycky strach a je lepší ji mít.. my teda převážně latkujeme, jednorázové máme na noc, takže malá ví, když má mokro. Na tchýni vymysli nějakou jinou super hlášku "co kdyby" 😀
A to musí, když jde do soukromé?Mám syna také od dvou let v soukromém zařízení a pleny tam měl ještě skoro rok... Vždy co dva měsíce jsem mu je úplně vzala a max.dva týdny ho zkoušela učit na nočník.Pochopil až skoro před třetími narozeninami.Nikdo ve školce v tom ale neviděl problém, spíš by řešili,kdyby se jim tam pětkrát denně počůral.