Dítě, 3 roky, mluví sprostě. Jak na to?

anna0306
11. pro 2020

Ahoj. Omlouvám se, ale nevím kam napsat.
Bohužel dcera začala často používat slovo " cikán, seru na to, prdel, debil "
Některé výrazy často slyší od sousedů, kteří se hádají a vše je slyšet až k nám do bytu. Některé bohužel od tchýně která je sprostá jako dlaždič a kdykoli ji na to upozorníme řekne, ať se na to vysereme. Jsem z toho zoufalá nevím jak dceři vysvětlit , že se takhle mluvit nesmí. Máte někdo zkušenosti jak na to ? Děkuji.

veruuu_kubesovic
11. pro 2020

@anna0306
tak jí vysvětli, že se tak nemluví 🙂 sousedy asi nepřevychováš a dítě je v tom věku, kdy zopakuje vše co slyší....

malenka3
11. pro 2020

Opakovat, opakovat, opakovat, vysvětlovat. Nic jiného nezmůžeš, dcera za to nemůže, opakuje, co slyší, je na tobě jako rodiči, abys jí vysvětlila, že jsou věci, které se neříkají.

journals
11. pro 2020

Asi tezko po ni budes chtit aby tak nemluvila kdyz to “vsude” slysi 😞

jakreb
11. pro 2020

@anna0306 Sa jej spytaj ze preco to hovorí a ci vie co to znamená. Uvidíš reakciu...A inak upozornit že tak sa nerozpráva a dalej ignorovat-malo by to pomôcť ze to prestane používat ked neuvidi reakciu.😉

michaela666
11. pro 2020

Mám zkušenost, že když na to dítě pořád upozorňuješ a napomínáš, tak schválně slova bude říkat pořád a tím zkoušet tvoji reakci. Pomohlo zeptat se jestli ví co to znamená. Říct, že když říká tak škaredá slova, ať si jde hrát do pokojíčku a vrátí se až bude zase " hodná" holka. Protože tak mluví jenom "ošklivý" lidi a s těma já si nechci hrát....Párkrát se zvedla a šla si hrát sama, potom už napomínala děti na písku, že se sprosťákama si nechce hrát.

keksik002
11. pro 2020

Vysvetlovat vysvetlovat a zase vysvetlovat 🙂

amazonkajanik
11. pro 2020

@anna0306 jo,tak tohohle se děsím. Švagr taky sprostej,bez kurev a pic se nenaji. Když jsme mu to říkali,argumentoval,že se to beztak naučí ve školce🤦jako my si taky občas ulevime,ale před malým říkáme do prkynka a kurna . Je mu rok a půl a nedávno chodil a zbrblal "kua,kua " no co by to asi mohlo být,že 🙄😟teď mu to nevysvětlíme,ale časem dostane vysvětleno ...

jakreb
11. pro 2020

@keksik002 No prave cim viac vysvetlujes t.j.upozornujes ze to nemá používať tym viac to používa. Ale každé dieťa je iné. U nás a nielen u nás pomohlo ako som napísala.

michaela666
11. pro 2020

Ono možná záleží, kdo všechno vysvětluje. Pokud jenom rodiče, tak to může zabrat. Já hlídala cácorku, která si ze školky ve 3,5 letech donesla od kamaráda slovník jak dlaždič. Normálně R neřekla hezky, ale " do pr**** a ku**a jí šlo ukázkově.
Vysvětlovala maminka, tatínek, babička i paní učitelka, že tak se nemluví. Ona už si na to zvykla. Bylo jí to jedno. Něco ve stylu, tak si řekni svoje a za 5 minut zase řeknu nějakou nadávku. Kolikrát dostala od tatínka na zadek, jednou prý i klečela v koutě a nic s ní nehlo. Zabrala až ignorace jejího slovníku a poslat ji nadávat jinam.

keksik002
11. pro 2020

@jakreb u nas prave pomohlo jen vysvetlovani proc se to nerika atd.. Zadne sceny, nic ale vysvetlit 🙂

jakreb
11. pro 2020

@keksik002 No ja nikde nepisem o žiadnych scénach. Neviem kde si to vzala. Ako som napísala-spytali sme sa ci vie co to znamená-nevedel a zamyslel sa, raz sme vysvetlili ze sa to nehovori ak to znovu použil ignorácia a pomohlo.
Ked sme dookola vysvetľovali tak len "strašná sranda" a dookola opakovali..Ale ako som už tiež pisala kazde dieta je iné a každý nech sa zariadi podla vlastneho uváženia. Len pisem skúsenosti, názor a diskutujem.

keksik002
11. pro 2020

@jakreb však i já pisu zkusennost a nazor 🙂 to jsi pochopila blbe o tech scenach, myslela jsem to tak, ze kdyz jsme vysvětlili tak se nesmal, nic.. Takze si to vysvetlit nechal

jakreb
11. pro 2020

@keksik002 No veď som si myslela😉. Ono niekedy písaný text nie je to co chces ako to ma vyznieť. U nas si tiez nechali vysvetliť ale 1-2x neustále opakovanie podľa mna vedie k tomu ze to dieťa uz nebavi počúvať....Ale ano ako ktore..😉

tinaprofi
11. pro 2020

No mě teda ujede i víc než kurňa... Hlavne když slapnu na lego nebo najdu bouchlej toner v mikrovlnce

sudylichozrout
11. pro 2020

@tinaprofi 😀 Mas zlaticka! 😀

malenka3
11. pro 2020

@tinaprofi i mně to občas ujede, ale mé vychované dítě mi řekne "mami, to se neříká" 🤣🤣🤣

jakreb
11. pro 2020

@tinaprofi Toner v mikrovlnke? To sa tam ako dostal.🤣🤣🤣

jakreb
11. pro 2020

@malenka3 No mi hovor. Hlavne ked sa "rozbehnem"-ked uz je toho za celý den dosť 👍😂

ito
11. pro 2020

Ucim, ze se to rikat nesmi. Taky mame nektere sproste lidi v pribuzenstvu, ve skolce pry je taky silny slovnik. Je mu 6 let, vi, co je sposte slovo, taky pak casto komentuje lidi co sproste mluvi a potkame je na ulici, sam rika, ze se to nerika. To nejsprostsi, co jsem od nej osobne slysela bylo 2x vole a vzdy ode me dostane strasnou cocku. Doma sproste nemluvime a i jsem mu to rikala, ze se to nerika a nechci to od nej slyset. Kazdopadne nedelam si iluze, ze treba ve skolce neco po klucich neopakuje nebo v budoucnu i pred kamarady. Kazdopadne doma, pred rodici, pred babickama sproste mluvit nebude, at bude jakkoliv stary.

tinaprofi
11. pro 2020

@jakreb klasika sofina...

zelenaesmolda
11. pro 2020

@anna0306
Sla bych na to naopak.Neoprwvovala bych,nezakazovala.Vsak zakazane ovoce nejlip chutna.

verulevrtule
11. pro 2020

Naprosto Tě chápu, syn má čtyři a čtvrt, mluví šíleně, včera ho oblikam do školky, gatě nam nešly přes nožky a jen tak v klidu si řekne do pí... Ale bohužel, slyší to od táty, už jsem fakt zacla hulakat, tak říká do prdelky, bobecek, hovínko a tak, ale trochu to začíná chápat, že nesmí, to by byla ostuda ve školce.... Bohužel, tomu velkýmu to ne vysvětlím a na zadek mu dát nemůžu

zelenaesmolda
11. pro 2020

@verulevrtule muzes mu prestat varit nebo poskytovat sex :D za kazde sproste slovo tyden bez sexu,rychle by se naucil :D

verulevrtule
11. pro 2020

@zelenaesmolda teď se snažíme o druhý, tak to moc nejde, ale jinak by to byl luxus trest, dík za tip

izz76
11. pro 2020

@anna0306 Dítě mluví tak jak slyší, pokud vaše dcera sklycha vulgární slovník často, bude se odnaucovat těžko.. Ve 3letech ještě neumí tak dobře rozlišit, co je sprosté a co ne, nezbývá než pořád vysvětlovat.. My doma sprostě nemluvíme a naše 6leta taky ne, naopak nas spíš upozorní když náhodou řeknu třeba prdel, blbec, že to se neříká.. Nějaké vulgarity jako pí.a vůbec nezná, ve školce to taky nikdo neříká.

anna0306
autor
11. pro 2020

Všem děkuji za rady. Zkusím to nějak vysvětlit a potom ignorovat. K tchýni nějakou dobu nepůjdeme opravdu mě to rozčiluje hlavně, když je ona učitelka ve škole a potom na děti kteří mluví sprostě nadává ..... Doufám, že se to zlepší. Držte prosím palce .

janina228
11. pro 2020

U nás by pomohlo něco ve stylu "takhle by Elsa určitě nemluvila".. A kam se hrabe logopedie.. taky vám přijde,že při těchto sprostých slovech obsahujících R je dětem nějak náááramně dobře rozumět?!

ploutvicka59
12. pro 2020

Diiiiky,že to není jen u nás 🤦‍♀️ Čerstvě tříletá umí taky pěkně sprostě.Nejhorsi je,že ví kdy přesně to má použít....,,Babí pozor,máš velkou prdel"....Když jí něco nejde tak je to u nás ,Do pedele"
Neříkám že se u nás nemluví sprostě...Ale většinou se snažím napomínat dospelaky 🤔
Ovšem když si stoupnu na lego, skřipec či cokoliv jiného,to se fakt musím držet,jinak by tam lítaly p... vzduchem☹️🤦‍♀️

drakenn
12. pro 2020

Počkejte si na pubertu a hraní počítačových her! Kde se ze slušně vychovaných dětiček začnou stávat monstra, která mají místo usměvavých pusinek jeden obrovský kanál, že kterého se valí taková výraziva, za které se dospělé osazenstvo domácnosti nemusí nikde na stavbách, putykách a nalevnach číslo IV. stydět.. good luck všem!

journals
12. pro 2020

@drakenn Moc nechápu co chceš svým příspěvkem říct? že se tyhle sprosťárny u malých dětí řešit nemají? Nebo jaký má smysl tvá zpráva? Myslím, že každá máma tuší, že dítě nebude neviňátkem navždy, ale logicky nikdo nechce mít kanál z tříletého dítěte. Nikdo asi nečeká, že v 15 bude mít dítě chování a priority mimina