Holky, prosím jdu si asi pro uklidnění. Dcera na 18ti měsíční prohlídce, dle doktorky by už měla mluvit minimálně v dvouslovných větách typu: "táta jede" nebo "máma vaří". Ona ale zatím je pouze u máma, táta, balón, čiči apod. Měly jste to taky některá tak? Lékařka mě vyděsila nějakou poruchou :( jinak dcera vše rozumí - přines hračku, odnes talířek do kuchyně atd.
@nikishkaaaa Kazde dite je jine. Nejdulezitejsi je,jestli rozumi. Jinak podle tabulek uz by asi dvouslovne vety rikat mela. Ale na druhou stranu,maloktere dite je v tomto veku rika. Za me je fajn,ze uz rika nejaka slova. Mam dve deti. Dcera od 18 mesicu opravdu mluvila takto ve vetach. Syn zacal prvni slova az kolem 22 mesicu..Jinak za slova se pocitaji i zvuky zviratek a ruzna jina citoslovce. Bum,ham,haf atd...Syn ma tedy vyvojovou dysfazii. Ale ted bych se tim netrapila. Stejne to ted nijak nevyresis. Pockala bych do 2 let,kam se posune.
Jo a pak mam 18 mesicni neter a ta rekne asi 3 slova. Takze bych urcite vyckala 😀
@nikishkaaaa ahoj, nás malý bude mít zítra 2 roky a nemluví. Řekne táta, máma, ne, ty, tytyty(ukazuje i prstem) ko, ka.... Umí zvuky zvířat :prase, opička, tigr, had,koza, umí,, funět,, jako ježek 🙂 Rozumi, když mu řeknu pojď jdeme vyprat prádlo, tak jde do koupelny a dáváme věci do pračky, umí podat věci, umí ukázat kde je židle, okno, dveře, pes... Hodně ukazuje,ale nemluví.
Ja bych moc neresila, moje má za par dni 2 roky a dvouslovny věty začala používat ted nedávno a to ještě se musím hodně soustředit, abych poznala dvouslovnou větu.... Ma svoji řeč, které absolutně nerozumíme (podotykam, ze mam druhé dítě a dva synovce, které jsou u nás vic nez doma, takže mám porovnání) Z rozumitelnych slov beru mama, tata, deda, baba, baf, mnam, bee(coz jsou u ni vsechna hospodářská zvířata 🤦♀️a uaa... to jsou vsechna exotická 😁), ted ještě hodne používá NE a NA a tot asi vše cemu tak rozumím... Jinak rozumi všemu co donest, kam jit, kam co položit, je usměvavá, litá jak drak, ale prostě se dorozumiva po svém (da se říct, že si na vse ukáže, dovede), první dcera opak, ta ve dvou letech říkala básničky, ale zase byla jiná v jinych oblastech... Takze bud v klidu.... Jo a ještě pred pár lety jsem delala v de školce, a pamatuji si, ze tam byli tříleté děti, které znali pár slov, sotva jsme se s nemi domluvili a dnes to jsou naprosto normální děti...
Malej ma 16 mesicu a zatim rekne jen ham a haf 😄 tak to uz nestihame vypilovat 😂
@nikishkaaaa v klidu.Dcera ve dvou letech řekla 5 slov.Ted pusu nezavře.
Mám dvě děti s poruchou řeči... Starší má narušené porozumění... používal poměrně dost slov, ale jestli je spojuje aspoň do dvouslovných celků jsme řešili až před třetími narozeninami... Rozhodně ne v roce a půl... (ještě v 3,5 slova aktivně nespojoval, používal jen naučené fráze). Mladší rozumí dobře... ale mluví naprosto příšerně (na úrovni výslovnosti) ... vím, že ve 2,5 roce tvořil "víceslovné" "věty" ale ze zvuků a gest..
Dvouslovné věty v roce a půl byla utopie u obou...
V roce a půl dvouslovne věty? Mě to přijde hrozně brzo. Ale je fakt, že mám děti pomalejší, tak porovnavam s nimi. Dcera v 18 měsícich uměla jen haf haf, papa a táta. Ani s tím porozumenim to nebyla žádná sláva. No, ale něco rozuměla. Doktorka byla rozumná, jen napsala, ať to sledujeme, aby byl do dvou let nejaky vývoj a případně bychom to řešili. Což vývoj byl a krásné to dohnala. Syn má teď 15 měsíců, říká jen haf haf a ble, máma jen v nouzi. Ale rozumí snad všemu. Tak jsem zvědavá. Za mě je fakt důležité, že rozumí a že je tam vývoj. V roce a půl bych fakt jednoduché věty nečekala.
Syn v 18 měsících taky skoro nemluvil. Možná nějaké zvuky zvířat a máma táta. O rok později už mluvil ve větách a pusu od té doby nezavřel.
Osobně ve svém okolí nemám ani jedno dítě, co by v 18m mluvilo ve dvouslovných větách. To průměrně přicházelo až kolem 2.roku.
Takže ano, určitě existuji děti, co už tak brzo spojují slova, ale rozhodně bych to nebrala jako normu a netrápila se tím.
Rozumí a něco už říká - za mě naprosto v pořádku
Mladší syn měl 18m v prosinci. Teď řekne jen “ble” a “haf”. Naprosto rozumí všemu, ukazuje, napodobuje… dost mě to znervózňuje, ale nechávám tomu zatím volný průběh.
Starší syn, teď v únoru mu budou 3, mluví krásně od 15m, co se mladší narodil. 🙈jsou oba dva absolutně jiní..
Důležitý je porozumění.) v hlavičce to sepne a půjde to.🙂 syn (19m) třeba hezky občas zopakuje nějaký slovo, dneska sám od sebe řekl ptáček (byl v pohádce) ale pak už to slovo prostě nikdy neřekne při jiný příležitosti. Slovo “pusinku” jsem od nej za celej jeho život slyšela jednou jedinkrát, ale řekl to krasne. A všichni, včetně mě jsou “teta” (i strejdové) jen táta má výjimku. A všechny zvířata jsou “tyty” (čiči - která navíc nedělá podle Kiliana mňau ale mňam) a teda moc nerozumí, aktivně fakt deset slov co má být nepoužívá. Vůbec si nedovedu představit, že by najednou řekl něco o dvou slovech, nebo by něco přinesl, když mu řeknu. Takže bych tomu dala čas, vážně .) hlavně, že ví co chcete, v hlavičce tu slovní zásobu evidentně má.🙂
Syn má 3,5 roku, umí pár slov jako máma, táta, bába... Pediatr nám říkal, že do tří let věku nemá cenu řeč řešit, na tří leté prohlídce nám dal žádanku na logo. Tam nám řekli, že syn je úplně v pořádku, jen je líný mluvit. Takže tím, že 18 měsíční neumí dvouslovné věty bych se netrápila, neumí to ani některé výrazně starší. (Ve školce je kromě syna ještě jedna tříletá holčička, která taky umí jen pár slov.)
Taky se mě lékařka na tohle při 18 měsíční kontrole ptala, řekla jsem, že ne a nijak to neřešila. Teď je synovi 21 měsíců a asi jednou jsem zaslechla, že spojil dvě slova.
Syn začal dvě slova spojovat asi ve 20 měsících, taková jednoduchá sdělení jako "koka blee", "baba není". Teď jsou mu čerstvě dva a vlastně si pořád jede to svoje. Slovní zásobu má malou, ale rozumí. Komunikujeme spolu částečně gesty, takže já s manželem se s ním domluvím, prarodiče občas tápou 😄 Jinak mám vypozorované, že jsou situace, ve kterých se se mnou bavit nechce (na hřišti), a potom jsou situace, kdy "vypráví" a pusu nezavře (při ranním vstávání, při procházce).
@nikishkaaaa syn měl v prosinci dva a sem ráda že sem tam řekne jedno slůvko 😂 dva starší synové mleli pusou od roku, tenhle nejmladší nemá potřebu, stačí mu ukazovat
Moc Vám holky všem děkuji ❤️🌷
Malá má 19 měsíců a taky nemluví jen baba, mama, jaja, ham. Ale všemu rozumí, ukáže atd.
@nikishkaaaa Myslim, ze mluvi uplne presne tak, jak je v jejim veku obvykle. Nase doktorka na me taky na prohlidce v roce a pul zkousela, jestli syn sklada jednoduche vety a divila se, ze ne. Moc tenhle narok na 1,5r deti nechapu, urcite to neni tak, ze vetsina to umi, naopak. Syn v tomto veku mluvil podobne, ted jsou mu dva a ctvrt a slov uz umi opravdu hodne, spojuje je za sebe, zacina pouzivat slovesa, skoro kazdy den me prekvapi necim novym, co umi rict. Kamaradky stejne stary syn rika jen babi, mami. Dulezite je, ze dite rozumi, casu na rozmluveni se ma jeste spoustu 😊.
Je to obvyklá otázka a pediatr by se jako součást 18m prohlidky zajímat měl. Pokus dítě v tomto veku nespojuje, ještě to nic neznamena. Jen, ze je treba se na to zaměřit a znovu ve dvou letech zkontrolovat. Pokud ani pak nemluvi, uz jsou na místě drobna ujištění (sluch, hlasivky, orofacialni svalstvo), která podchyti pripadnou poruchu řeči.
Je ale poměrně časté, ze dítě se rozmluvi az kolem tří let. A nejde o zadnou poruchu. Přesto v tom malem množství poruch je třeba vědět, jestli se nejedna právě o moje dítě.
Máš pečlivou doktorku, bud za ni ráda. Nenech se vystrasit, je to běžná otázka.
Muzes ji podpořit kvalitním rybim tukem (Equazen) - ten podporuje vyvoj recoveho centra v mozku a samozřejmě žádná tv ani mobil, ale knihy, rikanky, básničky...
@nikishkaaaa měla jsem to stejně, pořádně nemluví ani teď ve 3 letech, takže v klidu