Dcerka vidí pavouka. Výplod fantazice nebo oční vada?

31. kvě 2023

Hezký den, jdu se poradit, jestli s něčím podobným nemáte zkušenost. Syn trpí dalekozrakosti, poměrně velké dioptrie. Přišli jsme na to náhodou, nebylo to na něm vůbec poznat. Dcerka (dva roky) mi už delší dobu často říká, že někde vidí pavouka. Já osobně je nemám ráda, dřív jsem se jich bála hodně, dnes už to zvládám o dost lépe a před dětmi se snažím o to víc. Aby z nich neměli strach i oni. Doma pavouka vždycky zabiju, pokud možno v klidu, bez “divadla”, ale v přírodě dětem vysvětluju, že tady jsou na návštěvě oni, takže tam ať jim neškodí a jdou jim z cesty, pokud jim to vadí. Žádné téma to u nás není. Bavíme se takhle i o jiný zvířatech v přírodě.

Dnes jsme s dcerkou toho pavouka v postýlce hledaly, já jsem nic neviděla, ona mi pořád tvrdila, že ho vidí. Pak jsem se jí ptala, jestli ho vidí i na zdi, na ruce a tak dál. Všude ho viděla, ale nebála se. Dokonce mi ruku, na které ho taky viděla, pohladila a řekla mu dobrou noc a že jde spinkat.

Tak mě jen napadá, jestli je to spíš výplod fantazie, nebo jestli nemůže mít taky nějakou oční vadu. Možná je to hloupost, ale tím, jak nás zaskočila vada u syna, na kterém nebylo nic znát, si říkám, že je možné všechno.

Díky za odpovědi a hezký den 🙂

konidana
31. kvě 2023

Tak to může být klidně obojí. Fantazie nebo i ta oční vada... Ale spíš se asi kloním k tý fantazii. Každopádně, když ji příště vezmeš preventivně k očaři i se synem, tak tím nic nezkazíš.

kackabis
31. kvě 2023

Být vámi tak raději nepodceňuju. Pokud jde o fantazii, tak je to v pořádku, ale pokud je to oční vada, rozhodně to není sranda. Černý flíček v zorném poli může značit velký problém (v nejhorším glaukom nebo odchlípnutí/degeneraci sítnice apod.) to vás samozřejmě nechci strašit, ale je nutné podchytit případně něco takového co nejdřív než by se situace zhoršila. Když s ní zajdete na oční, rozhodně tím nic nezkazíte. Čím dřív, tím lépe 🙂 držím palce ať je to jen roztomilý výplod dětské mysli

zmrzlinka
31. kvě 2023

Já bych s ní zajela na oční.