Dcera vůbec neposlouchá. Nezvládám své dítě?

lidax
18. zář 2021

Prosím o radu,jsem už zoufalá. Dcera tři roky mě absolutně neposlouchá. Nepomáhá křik, přemlouvání, prosby, úplatky. Např včera běhala celé odpoledne polonahá, odmítala se obléknout. Když nejsem ji k tomu přinutila, za deset minut byla zase zpět svlečená. Ven se vypravujeme hodinu. Dnes už jsem nevydržela a dala jí na zadek a je mi teď strašně ☹
Jsem tak špatná máma, že nezvládám své dítě? Nedovedu si představit, že bych měla dětí víc.

jjasmina
18. zář 2021

@lidax v klidu, dala bych na zadek taky, nejste špatná máma

klokanka31
18. zář 2021

@lidax Já jsem proti fyzickým trestům, ale někdy opravdu není jiné východisko než dát na zadek...

bara88
18. zář 2021

prostě bych ji oblekla násilím.nevím ale nějak si nedovedu představit jak jako nechce?tří letou dceru nedokážeš chytit a obléct?

klokanka31
18. zář 2021

@bara88 Tak chytit ji můžeš, ale pochybuju že ji např.svážeš ruce a nohy aby nemohla utíkat a mrskat sebou...🤦

bara88
18. zář 2021

@klokanka31 nevím no nemyslím si že by bylo za potřebí dítě svazovat

klokanka31
18. zář 2021

@bara88 Tak jak bys to udělala ty, kdyby sebou prostě mrskalo, utíkalo atd...?

lidax
autor
18. zář 2021

Násilím ji obléknu, hrozně se vzteká, a za chvíli je zase svlečená, když odejdu třeba na záchod.
@bara88

bara88
18. zář 2021

@lidax svleče?dobře tak at sedí nahá třeba i půl dne ale nebude si s ničím hrát dívat se na televizi a nepůjde ani ven.

izzylka
18. zář 2021

Někdy to prostě nejde jinak, než dát na prdel 🤷🏻‍♀️ očividně tě má uplně na háku, protože ví, že může 🤷🏻‍♀️
Já to nejdřív zkusím po dobrém, pak zařvu a pak prostě dostane 🙈

lidax
autor
18. zář 2021

@bara88 Bohužel dnes už má veliký kašel 😢

bara88
18. zář 2021

@lidax a to jako myslíš že ho má z toho že je doma nahá?

mdch91
18. zář 2021

@klokanka31 vzdycky je jine vychodisko

lidax
autor
18. zář 2021

@bara88 to ne, ale byla už hodně nastydlá

maxulekapcule
18. zář 2021

@izzylka Mam to uplne stejnee, ale syn uz ma pet, tak to dani na zadek uz tak moc neuplatnuju, staci zvednout ruku, a uz vi... Kdyz byl mensi a nefungoval, coz ve trech teda nedelal, spis az ted, tak to taky bylo, zarvu, nic, tak na zadek. Stejne jsem to vetsinou necitila ani ja 🤣 Ted uz to mame nastaveno tak, ze kdyz neposlechne, da si na zadek sam, kdyz rekne sprosty slovo, da si pres papulu taky sam a funguje to

mdch91
18. zář 2021

Podle me ji akorat bavi divadlo, co predvadis kvuli takovy blbosti jako ze je naha. Bavi ji, jak te to stve a testuje te. Kdyby ti to bylo jedno, tak by se oblikla, kdyby ji byla zima. A taky dost zalezi, jestli s ni normalne komunikujes nebo prikazujes

sylvka
18. zář 2021

Normálně bych zavedla dávat na zadek,nedokážu si představit že by mě tříleté dítě neposlechlo. Mám již starší ,ještě kluky 9 a 13 a čím jsou starší ,tím víc jsem důslednější na to,aby poslechli. Např že v 19h se vypínají počítače. To víš,to je řeči,nesouhlasí,revu...trvám na svém ... A když už jsou drží moc,např Já ti má to kašlu! Vletím a dostane facku pořádnou.... Nejsem tip člověka,kterému budou řídit život děti.

klokanka31
18. zář 2021

@mdch91 Když jsem byla bezdětná, taky jsem si to myslela. Jenže někdy to prostě jinak nejde (v zájmu bezpečnosti dítěte).

mdch91
18. zář 2021

@klokanka31 deti mam tri a vsechny jsou zivy, takze spis jsi jako detna jeste nenasla vsechny mozny cesty

klokanka31
18. zář 2021

@mdch91 Dobře, takže když by ti dítě pořád chtělo strhávat závěsy nebo ubrus, domluva by nezabrala a dítě z toho mělo naopak psinu a dělalo to dál a dál, co bys dělala?

mdch91
18. zář 2021

@sylvka kdyz je to tak strasne ucinny, tak bych docela cekala, ze v 9 a 13 uz je budes mit tak vycepovany, ze nebudes muset skoro dospely lidi dal mlatit. A vypada to, ze ne, co?

mdch91
18. zář 2021

@klokanka31 rocni dite? Dala bych pryc zavesy a ubrus, nema z toho rozum, objevuje. Ale proste zalezi, jakou cestou chces jit. Pro me to neni ustupek miminu a nevymezeni hranic, ale uzpusobeni obydli tomu, ze tam bydli zatim maly zviratko

areh
18. zář 2021

@lidax pomůže být důsledná, opravdu. Děti zkouší, co můžou a baví je divadlo. Čím víc je matka naštvaná, tím větší zábava pro ně 🙄 mě když syn neposlouchá, tak zabavuju hračky. To zatím pomáhá. Stačí pohrozit a jde to. Nebo mu vklidu řeknu, že když nechce, tak se nemusí oblékat, my půjdeme s bráchou ven sami a až bude chtít za námi, ať se oblékne a přijde ( na zahradu). Oblečení mu připravím na hromádku. Většinou je oblečený hned a boty má první.
Musíš zjistit,co zrovna funguje. Ono se to bude časem měnit...

sylvka
18. zář 2021

@mdch91 máš děti v tomto věku ???😁 13 lety chlapec znm pubertu 😫 tím jsme si prošel každý. Já si říkám,když neposlechne dítě ve třech letech ,např s oblékáním,co pak s ním maminka udělá,až ji v těch 13 řekne že třeba do školy nejde ?

daasqua
18. zář 2021

Tohle je naprosto běžné a takžd rodič někdy vypění. Mám taky 3r dceru 🙂 Pomohlo mi poznat, proč v danou chvíli "zlobí" - je přetažená, chce pozornost, chce blbnout, chce to udělat po svém apod. Pak i moje domluva byla v tom stejném rázu. Např. včera "zlobila", protože byla přecitilivělá, tak jsem se jí vždycky zeptala, zda chce do náruče a potom jsme si to vyříkaly... to bylo asi 5x za den, takže ne že se tím chování hned změní, ale dítě to na chvíli zklidní a příště to třeba bude lepší. Když chce pozornost, dám jí ji a odvedu její pozornost od zlobení/ničení apod. Když chce blbnout a vybít si energii, jdeme tam, kde je to bezpečné (boj s polštáři, muchlování a řádění). Když to chce udělat po svém, nechám ji v tom - buď zjistí, že se to takhle nedělá a není to logické, nebo si vyzkouší tu druhou možnost dosyta a už ji třeba nebude chtít. Já to mám ještě složitější v tom, že neumí moc mluvit, takže si překládám "její řeč". Často ale začnu "domluvu" tím, že řeknu "chápu, že jsi unavená/naštvaná/znuděná... co kdybychom...". Jinak pokud řve a nevnímá, tak se holt počká, to domluvy v tu chvíli nejdou asi u žádného dítěte. Jinak dcera tu taky občas chodí nahatá 😀 Ona je ta nahota baví. Ven se ale ráda obléká, vybírá si sama.

mdch91
18. zář 2021

@sylvka vis, rodice nas nikdy rozhodne v tomhle veku nemlatili a kazdej den bracha presto chodil do skoly. Proste se da vymezit hranice i jinak. Kdyz mu das v tomhle veku facku, musis mu pripadat bud uplne smesna a nebo je mu to uplne jedno. Aspon to by byly moje pocity, kdyby na me doma nekdo zkousel takovej vojenskej rezim. ...a nikdy nikdo z nas rodicum nerekl, ze jim na neco kasle.

meronym
18. zář 2021

Bit pubertalni deti mi prijde hodne pres caru. Jednak to nicemu nepomuze, jednak rodic akorat sam sebe shazuje.

U batolete si vychovni placnuti po pline (nikdy ne facku) umim predstavit. Ale taky to neni dlouhodobe nebo dobre reseni.

rejalin
18. zář 2021

@lidax zkušenosti s tímhle zatím nemám, to mě teprve čeká 😀 ale chtěla bych ti napsat, že rozhodně nejsi špatná máma. V tomhle věku je ten vzdor úplně normální (z psychologického hlediska i žádoucí) období, dítě prostě zkoumá, zkouší a učí se to zpracovávat. Jde jen o to určit si sama ty hranice, kde už ti to vadí (mně by tohle také vadilo - máme studené podlahy atd, ale někdo třeba pošle dítě v pyžamu do školky a je s tím v pohodě atd).
Jinak záleží také na tom, jaký styl výchovy chceš vést. Někdo by dal na zadek, někdo touto cestou jít nechce (to že nám někdy ujedou nervy je ale naprosto pochopitelné). Napadá mě třeba nechat ji vybrat si, co si chce obléct, koupit nějakou ošklivou kýčovitou sukénku (😀) pro princezny, co by si mohla obléct přes tepláky nebo tak něco. Jinak prostě párkrát říct a pak bych ji také natvrdo oblékla (je blbé, že se sama svlékne, tam bych asi nastavila nějaké důsledky, které z toho plynou). Asi bych na tvém místě zkusila nějak zapracovat na tom, abys byla trochu nad věcí a zkusila to brát s klidem (to se taaaak snadno radí, že? 🙂). Aby ses to naučila vnímat jako nějaké její období, ne jako "útok" na tebe, alespoň si tím ušetříš trochu nervů na jindy. Tím ale nemyslím, že to nebudeš řešit, ale že k tomu budeš přistupovat se stoickým klidem 🙂

remirath
18. zář 2021

A co to zkusit hrou? Děti si rády hrají. Tak třeba vymyslet hru "kdo bude mít dřív všechno oblečeníčko na sobě" dostane cenu apod. ?

rebe
18. zář 2021

Nějak se mi nechce věřit, že by se tříleté dítě úmyslně vysvléklo tak, že by mu byl taková zima, až by z toho onemocnělo. Nemůže to být prostě tak, že byla nemocná už předtím a s mírou jejího oblečení to nijak nesouviselo? Přijde mi docela běžné, že někteří lidé jsou horkokrevnější než jiní a že děti, které stále pobíhají, poskakují, lezou a vůbec jsou v pohybu, se zahřejí víc než matka, která postává opodál. Ale i se stejnou mírou pohybu já chodím v tričku a můj muž si už bere mikinu. Nedokážu si moc představit, že by mě trestal za to, že nejsem oblečená stejně jako on. Chápu, že je nepříjemné, když dítě vůbec neposlouchá. Ale rozhodně bych neposuzovala jako neposlouchání zrovna to, že si dítě chce samostatně rozhodnout o tom, kdy je mu teplo a kdy je mu zima. Ano, občas syna prosím, aby si vzal alespoň mikinu přes tričko, když já už mám na sobě čtyři vrstvy a stejně je mi zima. Ale trestat ho, když odmítne, to už mi přijde tedy výrazně přes čáru. Jak chcete vychovat samostatné jedince, když je nenecháte ani rozhodnout o tom, jestli potřebují mikinu?

chrystyanna
18. zář 2021

@rebe nevím, co by některé dělali s mým teplokrevnym.. Od porodnice je mu teplo. Triko/body a plina mu stačí v době, kdy já mám tepláky.. Dlouhý rukáv, mikina? To musí sám zkusit, že je venku zima(a má 21m)