Dobrý den,mám 3,5 letou dceru,velmi upovidana,pusu nezavře. Dříve stydliva,nyní úplný opak. Jdeme ven a zdraví téměř každého kolemjdoucího,to by mi nevadilo,ale začala dělat to,ze se zastavi a s každým se dá do řeči typu: Jak de jmenujes,jak se jmenuje tvůj pes,kam jdeš,proč mas čepici a pak začne vyprávět ruzne věci,jakoze maminka máme brisku sestřičku a ze tatínek je v práci atd atd. Je mi to nepříjemné,tak jsem ji vysvetlila,ze s cizími lidmi se takhle nebavíme,ze se to nedělá. Pochopila to,ale když někdo projde,tak tedy pozdravi a pak zahlasi,ze se na nic nezeptala,ze je sikovna holcicka. Je vidět,ze ji to v hlavě srotuje a chtěla by se bavit,ale přijde mi to přes čáru. Co myslíte vy? Mám ji nechat,ať si děla,co chce nebo jsem udělala správne,ze jsem si s ni o tom promluvila?
Plus ještě tedy jedna otázka: je normalni,ze neustale skáče do řeči a i kolikrát mluví opravdu hodně nahlas? Ze chce byt slyšet a nedokáže vydržet? Také vysvětluji a domlouvam,ale zřejmě je to silnejsi než ona a tím,jak opravdu pořad mluví a mele cely den,tak je to pro ni těžké.
Ve školce mi to říkala i ucitelka,ze je dcera nejvíc slyšet,ze ji musí neustale usmernovat,ze by chtěla pořad povídat a ze potřebuje,aby se rozpovidaly hlavně ostatní deti,které nemluvi a dcerka je kolikrat nepustí ke slovu.
Když jsem četla články,tak všude bylo,ze to je tím,ze jsou deti nevychovane,ale já se opravdu snažím,nemohu rict,ze by dcera byla nevychovana,naopak,poprosi.podekuje,pozdravi,pomuze,...je tedy strašně aktivní a akční,taková malá motorová mys,tak jestli to nemůže souviset s nějakou hyperaktivní poruchou nebo je to přiměřeně k věku?
Děkuji za odpovědi,názory a zkušenosti.
A proc ucitelka zasahuje do toho jak si deti povidaji mezi sebou?
@klokanka31 také ji od toho chci prave uchránit. Díky za názor
@zelenaesmolda Rekla mi,ze potřebuje rozmluvit introverty a ze dcera je nenechá moc mluvit🤷🏽♀️
A proc ma potrebu rozkecavat introverty?Podle me tady ma problem hlavne ta ucitelka protoze nedokaze respektovat prirozenou povahu deti a nevi si s tim rady.
@zelenaesmolda vidím to tak,ze dcera proste třeba skáče do řeči prave nebo proste odpovídá na otázky atd..a deti,které téměř nemluvi ve 3 letech,co jsou s ni ve třídě,tak zřejmě nemají prostor.
Znova-tohle neni problem u dcery ale u ucitelky,ktera si s tim nevi rady a pritom je tohle jeji prace.Co kdyby dceru,ktera je popredu nejak zabavila a zaukolovala misto toho,aby si jako male decko stezovala rodicum,ze vlastne nezvlada svoji praci?
@zelenaesmolda ze zkušenosti bych rekla, ze to uplne nebude v dobe kdy si deti jen tak povidaji. spis bych to tipla ze to vadi ve chvili, kdy je rizena cinnost a pani ucitelka o necem vypravi, vyvolava a snazi se zapojit i stydlive deti 😉 pak takova treperenda je sice desne sikovna, ze vsechno vi, ale zaroven je dobre, ze se uci taky vydrzet a nechat mluvit i druhé. takovej stydlin muze byt pak jeste utaplejsi, ale kazdy dite je jiny a nic se neda brat jako vylozene spatne. ja treba tyhle temperamenty uplne miluju, jasne, ze jsou nejvic videt a casteji dostavaji vylagos, protoze bud rusi nebo klidne i vymysli lumparny 😂❤️ ale bez nich by ta skupina byla nudna... no a autorce tvoje holcicka je prtousek, urcite je dobre ji mirne kultivovat a vysvetlovat, opakovani matka moudrosti a vse chce cas, urcite respektuj jeji nastaveni, ale zaroven ji rekni kdyz dela neco spatne at to vi. např skace do reci nedela se to protize kdyz mluvis jen ty tak ostatni nemaji moznost, nekdy je fajn poslouchat i jine deti, nebo mluci s cizimi, rict, ze to treba muze cizi dospele i zdrzovat, kdyz nekam jdou, nebo neco podobnyho, proste nejak naznacovat uhel pohledu druhych a jak to mohou citit oni. nepochopi to hned, ale casem urcite... a neboj nemysli, ze je s ni neco spazne, to uz by fakt meli diagnozu vsichni 😂
@holkaokomodra
Souhlasim s tebou.Kdyz me proste rozciluje tady ten zbyk ucitelek na deti bonzovat.
@zelenaesmolda jj nekdy tak jindy onak, ja jsem treba nesnasela kdyz mi ucitelka ve skolce s dramatickym vyrazem oznamovala, ze chlapec neumi strihat... no a? az dozraje dozraje, ja treba nebonzuju nikdy, co se stane v druzine zustane v druzine, je to nas cas a prostor, rodic s tim moc nenadela, maximalne jednou za x pozadam o pomoc s dovysvetlenim nejakyho choulostivyho chovani 😉 a ty deti to vedi, ze je to mezi nami neuveritelne to posiluje duveru... ach jo me to tak chybi 😂😂😂❤️ hajzlicci moji pardon 😂
@holkaokomodra
Ja neumela strihat jeste ve skole protoze nebyly k sehnani nuzky pro levaky.
@zelenaesmolda no a to si vem kdyz mas treba obe ruce levy! 😂
@holkaokomodra jako levak v tom nevidim zadny problem :D
@zelenaesmolda jo vidis to je taky fakt 😂😂😂😂
@holkaokomodra jinak na tu ucitelku me napadla hlaska z Anny a krale.Jste ucitelka,ucte. Asi to nekdy pouziju kdyby mela nejaka pancelka tyhle bonzacke manyry :D
@zelenaesmolda je to zvlastni plemeno, me nekdy mrzi ta bariera rodice vs ucitele a sama jsem mela s ucama fakt problem uz jako dite, proto jsem sla nakonec ve 28 na pajdak a delam si to po svem a funguje to, s rodici normalne kecame o vsem, nez se ditko obuje probereme cokoliv a budujeme vztahy. ale vis co na kazde strane barikady se obcas najde vykvet 🙄 😂 ale sama nechapu treba plac nad vyplatou... to jsem vzdycky na spendlik a posilam kolegyne plet zahony co jsem musrla coby samozivitelka s pouhou maturou 😂 no nic to uz jsme mimo tema, ale holky preju hodne stesti na rozumny uci co makaji srdcem
@holkaokomodra díky za názor a zkušenosti 🙂 čiší z vás pozitivní energie a musím rict,ze jste me i dost uklidnila 🙂 děkuji
Syn (skoro 3 roky) je celkově dost extrovertní. Taky zdraví téměř každého a v zápětí mi hlásí,že pozdravil. Do řeči se sám moc nedává,jen když mu někdo odpoví na pozdrav a řekne,že je šikovný chlapeček a že má třeba krásné kolo nebo čepici..a už to jede 😁 Myslím,že je to jen zvídavé období, které přejde. Vysvětlovala bych,že se to prostě nedělá 🤷🏼♀️ K druhému dotazu: syn také neumí počkat,až si dopovím třeba něco s manželem, našima,sousedkou... hustí do mě a zvyšuje hlasitost,když nereaguju...Prostě já, já, já...U nás to taky připisuju tomu,že má dvouměsíčního bráchu,tak na sebe strhává pozornost,i když se ho snažím nezanedbávat ( i když to někdy dost dobře nejde 😔) Ve školce byl zatím 3 dny,tam se rozkoukává,tak uvidím 🤣 Jinak ještě syn je ve znamení Beran,tak i to možná něco málo vysvětluje 😊
díky a nebojte, trochu usmernit neni na skodu, ale zadne drama bych za tim nevidela. uplne jste mi pripomnela jednu moji zrzecku temperamentni, vsude ji je plno obcas musim fakt houknout a delat jak se zlobim, coz moc neumim, ale ted mi chybi pomalu nejvic, takovej ten dablik co se po nemoci pririti a zvola "to jste tu mela klid coooo?" zastrelit je malo 😂
Tohle výchovou určitě není, mám tři děti a přesně takhle se chová pouze nejmladší. Teď je mu sedm let, chodí do první třídy a nemůžu říct, že by se nějak extrémně zlepšilo. Klidně zastavuje kolemjdoucí a vypráví, že se ještě 5x vyspí a bude mít narozeniny. Ve škole to asi taky není žádná sláva, protože každou chvíli přijde domů s tím, že musel dělat dřepy, protože vyrušoval. Už jsem se s tím smířila, že je takový, jaký je, i když to neznamená, že se ho nesnažím usměrnit. Ale někdy ty jeho hlášky a průpovídky k lidem mě fakt přivádí do rozpaků...
Mladší dcera dělá přesně to samé. Obvykle ji nechám pozdravit a třeba prohodit pát slov a pak to ukončím. Když poodejdeme, tak vysvětluju. Víc se asi dělat nedá. Jinak ohledně učitelky - tohle si musi ve školce vyřídit sama, s tím u tak malého dítěte fakt nic neuděláte. Nevím, jak přesně to podala, ale není možné, že jen chtěla, abyste to věděla, a nějakou reakci z vaší strany neočekávala? Nám treba učitelky ve školce sem tam při předávání dítěte hlásí, co dělalo nebo jak se chovalo, čistě jen proto, abychom to věděli. Hlásí stejně negativní i pozitivní věci.
Děkuji všem za reakce 🙂 jsem “rada”,ze v tom nejsme sami,i když je to někdy fakt spis takové až trapne 🙂))
A s paní učitelkou to neberu jako stížnost,ona je fakt hodna,i ji na jednu stranu chapu,jen prave nevim,co dělat jiného,než vysvětlovat 🙂 nejsme moc na nějaké fyzické tresty a navíc za tohle ji trestat ani nechci,za temperament nemůže,ale spis,jak hji přimět,aby to pochopila 🙂 snad časem a když ne,tak to budu muset nějak přijmout,jako totální introvert a asociál to ale půjde a jde velmi těžko😀
Nejstarší dcera to dělala, bavila se s lidmi na ulici ale mě to nevadilo, lidem taky ne. V tom věku jsem vždy všude byla s ní já nebo manžel, takže nic nehrozilo. Že nemá s cizími nikam chodit atd jsme řešili až s nástupem do školy. Syn to teď dělá, ale on ještě moc nemluví takže ukazuje. Zrovna včera v Lidlu natahoval k pánovi ruce, pán copak bys chtěl? Já říkam nechce nic, jen vám ukazuje že má nový rukavice 😀
Dcera má necelé tři roky a taky se vybavuje s každým kdo ji osloví. Usmívá se na kolemjdoucí a když něco prohodí, tak se hned začne bavit. Zatím jsem u toho vždy já nebo manžel, tak to moc neřeším. Většinou jsou to staří lidé, hádám, že osamocení, zvlášť v týhle blbý době, tak je mi i trapný to nějak ukončovat nebo od nich tahat dceru pryč. Ale občas mi to vrtá v hlavě a říkám si, že ji musíme začít učit, aby se s cizíma lidma tolik nevybavovala.
Když jsme na sídlišti postavili sněhuláka, tak každýmu koho během pulhodiny potom potkal, tak to musel říct a chtěl ho tam odtáhnout, aby ho videl 😀
Ale už si vybírá, pozdraví a když se dotyčný dá do řeči, tak se vybavuje... ˇvětšinou to jsou nějaké důchodkyně, on má posluchače a ony si pokecaj...
Zase nemám strach, že kdyby se ztratil, že se o sebe nepostará...
Učitelka ve státní, kam chodí nejstarší 2* týdně to vyřešila ku spokojenosti všech a s respektem k povaham jednotlivých dětí. Když s nimi pracuje a syn má tendenci odpovídat za jiné (páč prostě ví), tak ji správné odpovědi šeptá do ucha. Tím dostanou prostor i ostatní děti, které se potřebují rozmluvit.
K tomu mluvení s lidmi... asi bych jí to nezakazovala, pokud ten člověk vyloženě nevypadá, že mu to strašlivě vadí a zároveň to neumí sám vyřešit. Jen dětem vysvětluju (obvykle zpětně), jaká témata nejsou úplně běžná, vhodná, co mi vyloženě vadí, když říkají (o mně třeba - třeba ve vašem případě můžete říct, že nechcete, aby lidem říkala o miminku, protože...) a ideálně i zkusíme vymyslet nějaká vhodná náhradní témata. Jednak mi přijde, že většina lidí je celkem potěšená, že se s nima děti baví, případně to umí rychle utnout, když jim to nevyhovuje. A hlavně mi to připadá jako výborné "cvičení" společenského chování pod mým dohledem (obvykle aspoň jednou větou následně shrneme, co bylo - Paní vypadala potěšeně, že jsi jí pochválila jejího pejska, viď? nebo Pán vypadal, že spěchá, možná jsme ho trochu zdržovali.). Jo a taky dokud se jen baví o nových rukavicích, kočičkách nebo o počasí, nic moc mi do toho není - je to vztah mého dítěte a toho kolemjdoucího 🙂 Ale pokud jste tedy introvert, musí to pro vás být těžké, to chápu. Taky si občas říkám, jak se mně mohlo narodit tak společenské dítě 🙂 Ale staršího už to docela přešlo, tak třeba to přejde i mladší a prostě to jen patří k věku... A výhoda je, že se baví s dítětem a ne se mnou, když nechci 😀
holky a co teprv az přijde situace jako u nas, kdy muj synek ukazal prstem na pani a rekl mami ta pani je tlustá, ja to taktne přešla jakoze nic a chrela jsem mu to vysvetlit az poodejdeme, jenze malej myslel ze ho neslysim, tak do ni pichnul a celetp s gustem zopakoval 😂😂 ja s omluvou utikala 😂
@holkaokomodra co pani na to? :D
Jedna ze zásad našeho dětství, kterou neuznávám a zcela úmyslně jdu proti ní, je, že s cizími lidmi se nemluví. Jako probha proč? Já se moc ráda dávám do řeči s lidmi, pochválím cizí paní kabát,s pánem sdílíme radost z krásného počasí, zamávám cizímu dítěti. Takovéhle "small talks" dokáží dát velkou radost ze života. Zatím v sobě bojuju s tím, jakkými zásadami to svázat, aby se děti nevystavily nebezpečí, ale primárně tímhle směrem uvažovat nechci. Povídat si s lidmi je normální, krásné a prospěšné, děti to dělají velmi bezprostředně a v téhle době tím spoustě osamělých lidí mohou jen s kapkou přehánění zachránit život. Málokdy se setkávám s tím, že by to někoho obtěžovalo. Jen bych se s dětmi pobavila o tom co sdělovat o nás, co je mi nepříjemné a podobě.
Pokud jde o situaci ve školce, chodí tam půl roku, připadá mi normální, že je v socializaci nováček. Jasně, že ji postupně povedeš k tomu, že občas musí počkat, že si neskáčeme do řeči a podobně. Ale ve školce je to jiná situace, fůra dětí, paní učitelka, které se chce líbit... Chápu, že je to pro paní učitelku obtížné, ale to je holt součást její práce, ty s ní o tom doma určitě mluvíš, ale gro je holt to, co se děje ve školce.
A že je hlučná? Ano, vím, jaké to je, můj syn byl taky siréna, ale v tomhle věku je to normální, postupně se to bude lepšit, ale ze dne na den to nezměníš. O tom, že by byla hyperktivní, upřímně pochybuju, to by ses neptala. Máš normální, zdravé, aktivní, veselé, společenské dítě. Podle popisu je to dítě, na jaké můžeš být právem pyšná.
@zelenaesmolda hele bylo to strasne rozpačité tak asi taky ani nic, ale ja mela curek potu az v gatich 😂 jako do dneska nevim jak bych to udelala priste jinak, ono vysvetlovat tomu diteti jeste treba pred pani, ze se to takhle nerika i kdyz je to třeba pravda moc nejde 😂
Já bych jí být tebou vysvětlila, že s cizími lidmi se prostě nesmí bavit. Když jsem byla malá, naši mi to taky vtloukali do hlavy s tím, že někteří lidé můžou být zlí. Od toho souvisí i poučování že si od cizího nesmí nic vzít, s cizím nikam nejít, atd...