Dcera, rok a devět měsíců, nemluví. Ještě vyčkat, nebo se někam obrátit?

maarkeetkaaa
22. říj 2020

Krasny vecer.. prosim o radu castecne o nadeji, ze se to s vekem spravi pripadne radu kam se obratit..
Dcerka ma rok a 9 mesicu. Mam jeste syna tomu je tri a pul. Mluvit zacal velmi brzy i byl takovej dost ucenlivej, co se tyce pameti a od roka jsme normalne prochazeli knizky, ale byl a je nesikovny na ruce.
Dcerka zvlada zakladnich par slovicek ne, tata, mama, baba, auto, kolo, kalhoty, papat.. Nejvic tedy pouziva ne ostatni slova jen opakuje. Je dost tvrdohlava, od utleho veku musi jist sama, vetsinou si ani zadne jidlo vzit z ruky nechce. Kdyz se s ni snazim prochazet detske knihy, nema zajem se cokoli naucit. Knihu si prolistuje sama neco zazblepta svoji hatmatilkou, ale snahu neco ji naucit bojokotuje. Nemluvi, ale vsemu co ji reknu rozumi. Oproti synovi je sikovnejsi na rucicky. Mam jeste vyckavat nebo se nekam obratit. Zacinam mit strach, aby nebyla nejak opozdena ve vyvoji. Dekuji za reakce

gruyerre
22. říj 2020

@maarkeetkaaa ve tvém popisu nic nenasvědčuje tomu, že by bylo něco s dcerou špatně. Nesrovnávej a nestresuj se. Neřešila bych to být tebou.

pratensis
22. říj 2020

Taky uklidním, náš mladší se začal rozmlouvat až po třetích narozeninách. O knížky taky jevil mnohem menší zájem než starší. Teď jsou mu čtyři a pusu nezavře. Sice je mu pořád ještě často velmi špatně rozumět (špatně artikuluje), ale zlepšuje se mílovými kroky. Lépe kreslí než starší syn v jeho věku, má neskutečnou fantazii a vydrží si hrát se zaujetím hrozně dlouho i jen sám. Každý z kluků je úplně jiný a šikovný na něco jiného. Podle mě je nejdůležitější, že vaše malá rozumí, co se jí říká, a že interaguje, je schopná sdílet zážitky atd. Každé dítě dozrává v řečových dovednostech jinak.

adel2507
22. říj 2020

@maarkeetkaaa Můj syn do dvou let jenom znakoval, neříkal opravdu vůbec nic. Pak začal používat jen pár svých výrazů a opravdu rozmlouvat se začal až ve 3,5 letech. Teď má 4 roky a mluví tak, že nás z něho bolí hlava.😀 Takže v klidu, ono to přijde, vaše malá má spoustu času, slovíčka říká a rozumí vám, tak bych se nebála.
Jinak syn je odjakživa hrozně tvrdohlavý, máloco si nechá vysvětlit a mám pocit, že prostě začal mluvit, až se mu chtělo. Ale i když nemluvil, naučil se psát všechna písmenka a teď už dokonce píše i čte slova. A taky je šikovný pohybově. Každému prostě jde něco jiného.😊

markytka21
22. říj 2020

Ahoj, syn do 2,5 let neřekl srozumitelné slovo...zemjop, jope...pěkné hádanky 😀, ale vše co jsem mu řekla pochopil a právě je taky hodně zručný. Pak se to náhle zlomilo a okamžitě začal skládat věty a používat dospělácké výrazy, takže ve třech už s námi normálně diskutoval. Teď se jen a jen vyptává proč? také jsem srovnávala s dcerami, které už od 1 komunikovaly. Jestli ti rozumí co po ní chceš, tak bych ještě počkala.

mendywendy
22. říj 2020

Náš kluk ve 3 letech. Kombajn = pípo, voda = jája, pohádka = jé, dříví = víví, plinka - "mi a". Pak šla logopedie a od 6ti let umí všechna písmena, slovní zásoba perfektní. Osobně radím to od těch 3 a kus let řešit, je to pak víc v klidu než to drtit před školou. Ale taky jsem měla vítr. Mluvil jak křovák 🤣

maarkeetkaaa
autor
22. říj 2020

Vsem dekuju 🙂 jste moc hodne.. ona mozna mluvi, jen ji my nerozumime tomu jak ty slova komoli... bapriklad bracha je braší..a zbytek se mi jeste nepodarilo rozklicovat.. ale jsou opravdu oba kazdy jiny.. syn u niceho nevydrzi jeste ted a ona si sedne k hrackam a hraje si.. strasne ji bavi pisnicky a "tancovani" ma rytmus v tele za to syn je na tohle "drevak".. jeste jednou diky za uklidneni 🙂

misel027
22. říj 2020

Ahoj, vůbec nic si z toho nedělej. Můj syn dělal na všechno "éééé" snad až do druhých narozenin! A teď? Nezavře pusu, vše opakuje, je ukecaný. Takže myslím, že je to úplně normální.....🙂 Začal mluvit snad ze dne na den, obrovské množství slov, věty..Umí i krátké říkánky. A to opravdu dlouho nic neřekl a hučeli jsme do něj....No nakonec to přišlo samo.

maarkeetkaaa
autor
22. říj 2020

@misel027 dekuju 🙂 ja bych nerada neco zanedbala.. ale snad to prijde.. 🙂

palja
22. říj 2020

@mendywendy takže vy si myslíte, že se to má řešit kolem toho 3 roku? Moje 2,5 letá dcera mluví podobně jak tady píšete vy. Jinak na všechno říká dede, tete, nene, hehe. Dr nám řekla, že pokud všemu rozumí, tak řeč máme řešit až po třetím roce. Ale už jsme u dr dlouho nebyli, abych se jí znova zeptala. Teď mě to docela trápí, že ještě nemluví a má jen svou řeč. A vůbec si neumím představit, co by s ní na logopedii dělali, když pořádně neřekne ani slovo 🤷‍♀️

journals
22. říj 2020

@maarkeetkaaa Nemluví? Vždyť několik slov říká. Na svůj věk mluví víc než dost. Nespěchej na ní.

fyii
22. říj 2020

@maarkeetkaaa jak pise Adel meli jsme to ma chlup stejny s klukem. A mala ta jede co zjistila, ze vydava zvuky...mele a mluvi, zpiva proste porad, jsou ji 2. Nekdy je to fakt na Ibalgin, takze se nestresuj a vyckej, stejne to nezrychlis a ono to prijde.

janina92
22. říj 2020

@maarkeetkaaa nemám radu, jak chci podpořit vaše nervy, že v tom nejste sama. Mému synovi bude 1.12 dva roky...a říká jen ne a výjimečně máma 😒..a věřte, že jsem z toho taky dost nervózní. Ale jelikož je jinak dost šikovný, rozumí všemu, všechno si pamatuje, tak se to snažím moc neřešit. Určitě začnou mluvit. Můj syn je podle mě hlavně pěkný lenoch..tak přeji hodně štěstí, bude to dobrý..🍀🙂🙂

jancabr
23. říj 2020

Dceři budou v prosinci dva roky a teprve slabikuje. Před prvním rokem začala máma, táta, bába s pak najednou úplně ticho. Čtvrt roku nic. Pak občas eee, jejej, .... a teď se vrací ke slabikování. Ale u nás to má souvislost v kompletním psychomotorickém vývoji, protože teprve ve 21 měsících udělala první samostatné kroky v prostoru. Do té doby jen 3/4 roku obcházela nábytek. Tak trochu na nátlak rodiny jsme oběhali všechny možné doktory a minulý měsíc byli i na vyšetření u dětské psycholožky. Zatím nás jen všude “sledují” a chodíme na kontroly. Beru to tak, že to naše dítě potřebuje jen trochu víc času. Jinak posun ve vývoji vidím, je šikovná na ruce a rozumí, co se po ní chce.

squezy
23. říj 2020

@maarkeetkaaa Ja do 3 let rikala jen mama a tata a brm brm, nic více :D Pak jsem se rozkecala az dost a dnes me ta moje prorizla pusa živí :D Sla jsem tedy o rok pozdeji kvůli r a ř, ale nikdy to ničemu neskodilo. Určitě to dožene a nahodou, něco už povídá a že si chce dělat věci po svém? Je to ženská :D :D