Dcera říká, že jsem zlá 😶 - hrozně mě to mrzí...

22. črc 2024

Naše dcera bude mít 4 roky, je svá co víc říct. Je teď pár dní u babičky a dneska ráno telefon. Malá že si hraje na Zlatovlásku a pak najednou začala hrozně zlobit. Babička prý co taková změna. A dcera že je teď Zlatovlásky maminka (ta macecha), že je zlá stejně jako moje maminka. Babička se ptala. Ale tvoje maminka není zlá. Ale je, pořád se na mě zlobí a křičí na mě. Jsme úplně v údivu. Vůbec nevím co se to děje. Ano občas na ní houkni, když neposlouchá a jede si svoje. Možná to někomu přijde jako hloupost co řeším... Jenže. Já v poslední době sledují jak se ke mě dcera odměřeně chová a já nevím co s tím. Když jí chci obejmout tak se pomalu odtahuje. Sama mi nedá ani pusu 😶. Když jí něco říkám normálně tak to pomalu ani nevnímá.ale jak zvednu hlas jsem nejhorší na světě. Řekne mi že mě nechce, že chce babičku. Když jí něco říkám (o tom že něco nemá), začne na mě řvát ty mi to neřekej. Nech mě bejt. Vlastně několikrát denně slyším jak mě nemá ráda a že chce bydlet u babičky. Je mi z toho úzko. Neboť zrovna moje máma nebyla super matka 😶. A teď když moje dítě o mě takhle mluví v mé nepřítomnosti tak mě to šíleně mrzí.

majaveja
22. črc 2024

A jak se chová k dceři babička? Mám zkušenost, že moje děti doma poslouchaji úplně v pohodě, ale u babičky, pokud jsem tam s nimi, mě často neposlouchají, protože je babička víc rozmazluje a maji pocit, že jsou v tom jejím prostředí více "chráněné" a mohou si to dovolit. Přeci jen ty jako rodič víc vychovavas a babička si může dovolit i víc rozmazlovat a dítě pak vnímá ten rozdíl...

1pomnenka
22. črc 2024

Byla bych v klidu, babička jí zřejmě vše dovolí, nemá tam žádné mantinely, babička po ní nic nechce, hračky za ní uklidí, dá jí na co má chuť atd.

cherie24
22. črc 2024

Tohle mi dělá tchýně, ač nechtěně. Děcka mají u ní povolené úplně vše. Jídlo jaké chtějí, sladkostí tunu, stačí se vzteknout a dostanou všechno a hračky nechte, babička je pak uklidí. Pak se děti vracejí rozjívené a mají přesně takové řeči. Pořád se ptají na babičku, chtějí k ní a doma scény a poznámky o tom, že to nebo přímo mě nesnáší. 🙂 Nejlepší pak je,když přijde tchán a upozorní mě, že ty přecukrované děti neposlouchají, pořád řvou a vztekají se a že mám přitvrdit. 👌 Tak jsem přitvrdila, omezila jsem návštěvy.

beruska1523
22. črc 2024

Zažívame to isté sa snažím vysvetliť ze takto sa chovať nesmie ze mamku to boli pri srdiečku a občas keď to nepomôže tak výchovná po zadku nezaškodí

adelisss
23. črc 2024

@cherie24 Tak to člověka pěkně vytočí... Maminko, pojď si s dětmi udělat pořádek, zlobení je tvoje chyba... Místo aby jako dospělí zakročili a nechtěli být jen za ty hodné a svaté.

adelisss
23. črc 2024

Autorko, píšeš, že podle tebe tvoje mamka nebyla zrovna dobrá máma. Možná si teď tvoje matka u vnučky něco kompenzuje - co dřív zanedbala. Navíc ten nedořešený vztah s matkou prostě taky celé situaci nepřidává. Znám z okolí postoj: hlavně nebýt jako moje matka - který trochu vede k opačnému extrému, který ale taky není ideální.

alubif
23. črc 2024

To že tvoje matka nebyla super máma s tím nesouvisí. Je to prostě tak že u babičky je větší volnost, babička dítěti dá co chce, může si dělat co chce, nikdo po něm nechce uklízet. Nic se nezakazuje, nezvyšuje se hlas. Je to klasicky návrat od babiček. I já jako dítě si pamatuju, že jsem byla po návratu od babiček děsná, neuvěřitelně mě štvalo, když naší k babičce přijeli a to co tam bylo od babičky dovoleno najednou neplatilo... a vlastní děti od nich taky srovnávám nějakou dobu.

patypresdevaty
23. črc 2024

@beruska1523 tvl to je toxický

izz76
23. črc 2024

Děti jsou upřímně,asi se k ni babička chova lépe. Taky se z dětství pamatuju,ze jsem preferovala členy rodiny kteří byli nejhodnejsi,což v mem případě byli maminka a děda. Naopak babička byla přísnější,nutila jidlo, porad muselo být naklizeno,stále dávala nějaké pokyny a rady,nebyla u mě oblíbená. Moje rada zní, musíš být lepší než babička.

darkwitch
23. črc 2024

@izz76 to je hodně nešťastná rada

exbordelar
23. črc 2024

A nenastaly ted posledni dobou nejake zmeny? Nezacala jsi chodit treba do prace? Nenarodilo se vam miminko? To muze byt taky reakce treba na ztratu (omezeni) tve pozornosti, byt z uplne pochopitelnych duvodu. Ze ty deti to davaji najevo takto - odstrkovanim maminky, apod.

xxx3d
23. črc 2024

je to těžký, smutný, drtí tě to
ale ty tohle všechno musíš nechat v sobě a jí, svému dítěti říkat, že ji máš ráda a zároveň to i doplňovat činy, ne jen to říkat, i se tak chovat.

nevím, jak se k té situaci staví tvoje máti, jestli nijak, nebo je "na tvé" straně
každopádně pro tvé dítě a i pro sebe samu, opakuj jí že ji máš nejraději na světě a chovej se k ní tak.

🍀

izz76
23. črc 2024

@darkwitch Naopak je to dobra rada,každý má nejraději toho člověka s kterým se cítí nejlépe. Takové prostředí je potřeba dítěti vytvořit.

eviicka
23. črc 2024

Moje zkušenost z dětství... jednou jsem doma vyprávěla, jak mám u jedněch raději babičku a u druhých zase dědu. Přitom realita byla taková, že se mi mnohem více věnoval ten druhý prarodič a i na toho "v jednéchvíliméněoblíbeného" vzpomínám mnohem více (přestože fajn byli všichni čtyři a všechny jsem měla ráda).

Chci tím jen říct, že děti v tomto věku toho napovídají a může to mít úplně nevinný základ (u mě jen to, že jsem u toho "jako oblíbenějšího" měla méně pozornosti).

emillyhk
23. črc 2024

Syn má 3,5 a už asi dva měsíce má období "nemám rád tátu". 🙈 Prostě to pořád opakuje, i když evidentně ho rád má. 🤷‍♀️ Ptá se po něm, když je v práci, blbnou spolu, přísná jsem víc já... Myslím, že je to nějaké období. Když s tím začne, tak mu řeknu, že táta ho rád má. Syn by se v tu chvíli i hádal že nemá, už jsem to zažila, tak se v tom už necyklím. Prostě "táta tě má rád" a dál se o tom nebavím. Vím, že manžela to mrzí, tak snad to brzy přejde...

adelisss
23. črc 2024

@eviicka U mě se ta oblíbenost prarodičů taky hodně měnila. Nemůžu říct, že bych úplně celé dětství dávala přednost jenom jednomu prarodiči.
Jinak někdy jsem byla radši u prarodičů než doma. A nebylo to úplně tím, že bych neměla ráda své rodiče jako jednotlivce, ale jejich vztah byl někdy hodně napjatý a doma pak bylo prostě dusno.

sorboni30
28. črc 2024

Ano znám to taky.. Moje mamka a moji synové dvojčata. Ona jim vše dovolí, já moc ne. Oni ji zbožňují a postěžuje si i na mě takže mi pak mamka káže. Jenže na to já v mých letech fakt nejsem zvědavá.
Každý se stal matkou poprvé a dělal chyby, ale proč by ho měl někdo drbat?
Mám stejnou výchovu jakou měli moji rodiče na mě.. a někdy se divím, že se to mým rodičům nelíbí. Přitom oni mě to naučili a když mi řeknou, že dělám něco špatně..řeknu jim, to je ale vaše výchova, takže byla špatná? A hned jsou potichu.. 🤣
Kluci babičku miluji, dědu taky berou ale ne tak jako ji. On je na ně přísný když zlobí, babička uhýbá a spíš vysvětluje a pak jim narve vše co chtějí..
Je to asi fakt všude stejné. Já jsem taky měla babičku ráda a stěhovala jsem se k ní a nechtěla bydlet doma. Vzala jsem si batůžek , do toho plyšáka a šla jsem.. mamka mi zamávala když jsem chtěla jít ať si jdu. Naši bydli jakoby na zahradě od sebe žádná silnice.. no a vecer jsem s batuzkem už zase smarovala domu, protože mi chyběla mamka.. 🙈🤣
To přejde.. ale ta láska k prarodičům je hezká. Jen by měli prarodiče držet rodičů výchovu a nezasahovat do ní nebo nepodrazet autoritu rodičů před dětmi

95newmommy2020
28. črc 2024

Možná to souvisí s vývojem. U nás syn preferuje mě, říká mi furt jak má rád jen mě a tátu ne. A to manžel je mega rozmazlovací typ, co mu nejen dovolí všechno, ale ještě mu furt něco kupuje.