Ahoj maminky, jdu si k vám trošku vypovídat a třeba mi poradíte jak mám situaci řešit. Mám čtyřletou dceru, je hodně temperamentní velmi často bouchne, vzteká se furt se snaží vydupat svoje. S tím samozřejmě bojujeme. Chodí do školky, funguje tam skvěle. Do školky s ní chodí holčička která je velmi podobná té naší, jen je o level horší. Původně jsem si myslela že se holky spolu budou kamarádit, ale samozřejmě velmi často dochází ke spolu. A ze strany druhé holčičky. Paní učitelka to řešila již s jejími rodiči s námi moc ne protože moje dcera je většinou ta hodnější. Ale samozřejmě mi to dcera říká a i všímám si těch změn. První problém v září bylo plivání. Včera na mě párkrát povidla když jsem jí něco řekla tečka nakonec z něj vypadlo že to dělá ta holčička ve školce. To jsme odbourali. Další věc bylo že jí holčička říká že je děsná, hnusná, že jí nesnáší. Přitom vždycky když se potkáme tak jsou hrozně kamarádský k sobě. Jenomže problém nastává v našem soukromém životě. Vždy když není povůliceři začne na nás řvát že nás nesnáší, že nás nechce a že jí máme nechat být. Jenomže to říká několikrát za den. milionkrát jsem opakovala že se to prostě neříká že to není hezký a že to ubližuje. Evidentně se z toho ale nic nedělá a jede si dál. Jenomže jsem si všimla že s dětmi s kterými trávíme čas po školce už tak tři roky v kuse začínají být terčem těchto slov mé dcery a oni si s ní pak samozřejmě nechtějí hrát. Což já samozřejmě chápu, vysvětluji ale ona se většinou urazí a jde stranou. Dám příklad té své skupině má oblíbenou kamarádku, vždycky byly nejlepší parťačky a všechno dělali spolu. Jenže od doby co dcera chodí do téhle školky a řešíme ty problémy. Vždycky moje dcera jí řekne že jí nesnáší, že jí nechce že jí nemá ráda. Což samozřejmě vedlo k tomu že jsi ta holčička našla v té skupině jinou nejoblíbenější bytost. Každý den když pak jdeme ven dcera volá na tu svojí kamarádku, jenomže ta o ní už přestává jevit zájem. Dcera se pak urazí jde stranou a naříká si že si s ní nikdo nechce hrát a kamarádit se. Pořád dokola opakuji že když se takhle chová k dětem stejně jako to dělá ta holčička ve školce takže pak ty děti prostě jí nebudou mít rádi. Jenomže další den jdeme znova ven a jedeme stejný kolečko. Vůbec nevím jak tady s tím nacházet, a jak to vyřešit. Nejen že mě mrzí že jsi dcera nenechá domluvit, ale mrzí mě i ten pohled že jí začali odstrkovat ty její kamarádi. Samozřejmě ty ostatní děti na hřišti si taky jedou svoje, hádají se, piští, blbnou a strkají do sebe. Jsou to děti. Ale nelíbí se mi to co dělá moje dcera A co říká.
Podle mě ta rada výš je dobrá. Akorát tedy asi k tomu ještě musí dozrát. Aby pochopila, že každé chování má svoje důsledky. A že ne každé chování je záhodno napodobovat. K tomu jí poskytnout nějaké rady, jak to řešit jinak. A hotovo. Co ještě víc... On si k tomu každý musí dospět sám, i malé děti. Někdo to pochopí brzo, někdo později. Někdo asi jindy, ale tady to má krásně naservírované, jaké jsou příčiny a následky.
V tomto věku je normální říkat nemám tě rád/ráda, někdy i ty fyzický projevy, odstrčit, plivnout - znamená to zlobím se a neumím si s tím jinak poradit. Zkuste hrou vysvětlit, že může být naštvaná, zlobit se, když není po jejím, a že to může řešit jinak, odejít třeba atp.
nám pomáhá probrat to, když je úplně v klidu. jako proč to řekla, co se jí nelíbilo a co na to děti. jak se u toho cítila a hlavně jak by to mohla vyřešit jinak, co jinak říct, udělat. často na to téma taky vymyslím pohádku. jakože byl jeden jednorožec a ten...prostě představím ten problém a jeho řešení v nějaké pohádce a pak si o tom třeba ještě povídáme. jakože to byl teda chudák ten jednorožec, že se s ním nikdo nechtěl kamarádit...no a když on říkal ty skaredy věci těm svým kamarádům, ty by ses s ním kamarádila? a co by mohl udělat jinak, když se zlobil? a co pomáhá tobě, když se zlobíš...nebo hra s plyšáky to samé. oni to dělají, protože to mají odposlouchane, odkoukane a nevědí, jak to jinak řešit. je potřeba jim předávat ty kompetence, aby to uměly, trénovat empatii, aby si to uměly představit, jak se cítí ten druhý a samozřejmě taky vědět co pomáhá jim, když mají vztek a jak to mohou ventilovat, aby tím nikomu neubližovaly.