Dcera má ve 3. měsíci hmotnost 4 kg, je to normální?

bvolfie
13. pro 2017

Ahojky maminky, jsem strašný plašan, jelikož jsem hodně mladá (18) a je to mé první dítě. Malá se mi narodila ve 37tt s PV 2690g a 47cm. Plně kojím, ale malé jsou tři měsíce a má jen 4kg a 53cm. Je normální, že tak málo přibrala? Máte některá s tímto zkušenosti? Děkuji za každé info.

dora13
13. pro 2017

Pokud dobre pocitam, je to cca 120 gramu tydne, coz se blizi spise dolni hranici normy, ale porad je to v norme. Vaha neni smerodatna, plne kojena miminka navic pribiraji skokove, tedy nejakou dobu nic a potom najednou velky narust. Mladsi synek taky pribiral dost divoce, dokonce uz byl i pod tou spodni hranici, ted ma 17 mesicu a je drobnejsi, ale zcela v poradku. Ono zalezi na mnoha faktorech, jsme s muzem oba spis drobnejsi, nema po kom byt velky. Pokud nestagnuje nebo dokonce nehubne, tak je to vsechno s nejvetsi pravdepodobnosti ok. Hlavni je, aby dost curala (uvadi se tusim plus minus 7 pocuranych plen denne?), pripadne kdyby ti fakt cele dny proplakala hlady, pripadne byla naopak extremne, ale opravdu extremne spava a letargicka, ale jinak bych to neresila a proste byla v klidu kojila. Ver sobe a ver ji, kazde dite nemusi vazit v pul roce deset kilo 🙂

gorda
13. pro 2017

Urcite to neni nic zvlastniho. Jak je to s kojenim a vahou je uz popsano a pokud mas obavy, pores to s pediatrem. Povez mu, ze ses z toho vyplasena a at ti treba i on vysvetli, jak poznas, ze ma dite hlad, neni dostatecne zivene a tak. 🙂

mandyn
13. pro 2017

Přikláním se k tomu, co tu píše @dora13. Hlavně se nestresuj a buď v pohodě, když je v pohodě maminka, je i miminko. Můj mladší, taky plně kojený, se na 3 měsících zastavil s váhou a místo aby přibýval, spíš ubýval. Mudra mě vystresovala, že není podle tabulek a hnala nás do nemocnice na pozorování a na různé testy. Můj vnitřní hlas křičel, že jsme tam zbytečně, malý byl ták spokojený, po kojení občas ublinknul, takže měl bříško určitě plné a vůbec neplakal, byl čilý a komunikativní. Souhlasila se mnou i primářka oddělení, že takhle nevypadá neprospívající miminko. Nic nenašli, mléka ode mě měl dostatek (vážila jsem ho před a po každém kojení). Bojovali jsme s váhou až do půl roka, než jsem začala dávat příkrmy, co 14 dní jsme chodili na převážení, u mudry jsme byli víc než u babiček. Po pátém měsíci jsem mu večer s první nemléčnou kaší dávala infatrini, aby se s váhou trochu zvednul. Na 14 měsících měl tuším 9,3 kg a 75 cm, nosí oblečení 9-12 měsíců, je to drobek, ale je moc šikovnej a plný energie. Určitě se nenech odradit a koj dál, protože to je to nejlepší, co jí můžeš dát. Věř svému mateřskému instinktu i malé, určitě bys poznala, kdyby něco nebylo v pořádku!

babanci
13. pro 2017

Moje děti byly taky takové. Dokonce prostřední z nich měla v roce jen 8 kilo. Dneska jsou to dospělé ženské a pořád drží nějaké diety. Nijak se nestresuj, ne každý je tabulkový. Kdyby měla hlad a neprospívala, to bys určitě poznala.

stuplakova
13. pro 2017

@bvolfie Pokud přibírá a dobře se rozvíjí, tak by to neměl být problém. Nechodíte s miminkem do poradny pro předčasně narozené děti? Co řekla lékařka? Není to pod spodní hranicí a přibírá, tak bych se nebála.

maminkaha
13. pro 2017

Ditě má mít v 6 měsících dvojnásobek své porodní váhy, takže tvoje dítě cca 5380 g. (myslím, že to stihne, když má ve 3 měsících 4 kg., a i kdyby mělo třeba o 100 g. méně, tak se nich neděje). Sestřenčino dítě mělo porodní váhu 3 kg, 47 cm, ve 3 měsících 4 kg, 57 cm a v půl roce přesně 6 kg. V roce a půl 12 kg. Třeba začne více přibírat až po zavedení příkrmů.

bvolfie
autor
14. pro 2017

@stuplakova nechodíme do poradny pro předčasně narozené a pan doktor mi vynadal že se mám snažit častěji kojit že je malá na min. hranici s přibíráním, ale já kojím po dvou hodinách (i ona toho častého kojení má plné zuby, zlobí se při něm) a jen v noci ji nechávám spát, to mi většinou spí kolem 6h někdy i trochu dýl.

Jinak všem děkuji. ❤️ Jsem zase o trochu klidnější. 😊

bvolfie
autor
14. pro 2017

@dora13 Právě že podle toho, co nám řekl MUDr. (jak by to vypadalo kdyby měla hlad atd...) Je ona úplný opak. Denně minimálně 8-10 počuraných plen dvakrát denně stolice. Malá je kliďas převážně času se směje a nebo se snaží žvatlat. Po kojení si málo kdy zapláče ale to je většinou tím, že je přetažená. Jinak spí klidně, nezdá se že hladem nebo tak. 😊

jezucha
14. pro 2017

@bvolfie ahoj, dcera při narození měla 2550 a ve 3 měsících také 4 kg. Teď je jí 5 let a furt má málo. Dr.jí furt měří a váží, ale nic neřeší. Sama mám taky podvahu a bojuju s každým kilem, takže to má dědičné

stuplakova
15. pro 2017

@bvolfie Nemáš vůbec zač. Já někdy ty doktory nechápu jim se to dobře říká a radí, ale chtěla bych ho vidět jak by do miminka chtěl dostat více, kdy ono nechce, to jí máš dát do pusy trychtýř nebo co. Když se bude přejídat, tak bude akorát tak zvracet si myslím.

mandyn
15. pro 2017

Jestli ti pan doktor vynadal, nebude to úplně ideální pediatr. Ani bych ji nenutila, když nechce pít, kojit co 2 hodiny přes den mi přijde moc. O to méně možná vypije. Já jsem malého kojila jak si řekl. Akorát teda jak pak nepřibíral, jsem ho začala budit na noční kojení, taky mi spal 6 hodin a více.. jen nevím jestli to k něčemu bylo nebo jsem mu tím jen nenarušila spánek, budí se doteď.. Nemusí být přece všechny děti podle tabulek, každé dítě je jiné!!!