Ahoj maminky,mám strach. Moje dítě je velmi velmi zive,neposedi,pořad lita a jeci. Když mluví,tak spis křičí. Ve školce je nejvíce slyšet,prekrikuje ostatní deti,které by se potřebovaly projevit,ale syn je velký extrovert a nedá introvertum šanci se vyjádřit 🙈je velmi chytrý,pozná celou abecedu,počítá do 10,krásne mluví už od 2 let..ale ta jeho hyperaktivita mi začíná trochu vrtat v hlavě. Vše začalo až v září ve třech letech při nástupu do školky. Tím,jak je živý,tak opravdu neví,kdy má přestat a pak už to třeba ostatním dětem i vadí,čemuž se nedivim. Přitom to byl takový klidný a spis utaply chlapecek,loni touhle dobou jsem řešila spis opačný problém.ze to je otloukanek a dnes je to takové číslo...má problémy s motorikou-nechce správne držet lžíci,pastelky drží také tak nepřirozene,na kole zatím sedel dvakrát a zatím nic moc,ale to po něm zase nemůžu chtit zázraky. Jinak nevim,co ještě je důležité k diagnostice no..u činnosti,kdy musí sedět,tak třeba u pohádky vydrží,občas odbehne,když je to celovečerní pohadka,ale je v klidu,u malování vydrží tak max půl hodky,totéž u puzzli atd,nevydrží nějak extra dlouho.
Je to můj svět,strašně ho miluji,jen mám proste strach,jestli je vše v pořádku,ve školce se zkratka chová úplně jak utržený ze řetězu,to doma je daleko klidnější...ale samozřejmě ta hyperaktivita se projevuje 🙈
Dítě s ADHD by si určitě nevydrželo malovat tak dlouho a určitě by nevydrželo u pohádky. Jak spí? Hlavně jestli to začalo s nástupem do školky a doma je ok. Bude v tom něco jiného. Taky mám hodně živé dítě, taky jsem nad tím kolikrát přemýšlela, ale říkala jsem si co se změní když to budu vědět? Žádný léky bych mu stejně v životě nedala. Takže jsem se naučila jak s ním pracovat. Teď mu je 7 a stále mi dává zabrat, ale je to mnohem mnohem lepší. Taky se mi zdá, že je to normální živé dítě. A doplním, že s nástupem do školky bývá často zlom a ty děti zacnou ,, šílet"
@leniczka23 Nesouhlasím, každé dítě je jiné a to platí i u ADHD. Mám syna s ADHD a ten vydrží jak u pohádky tak si malovat. Svym způsobem vydrží držet pozornost i při výuce, ale musí se trochu kyvat.
@martt aha, tak to je pro mě novinka, ségra moje ta totiž byla jak tornádo a nevydržela nic a u ničeho. Myslela jsem si, že je to ten hlavní znak..Takže díky za osvětu.
Školka nás nikam zatím neposila. Nevim,co by se změnilo,kdybych to věděla..dokážu ho hezky zpracovat,naučit nové věci atd..jen proste to ve mne spis tak hloda. Sama jsem zaprdla a introvertni,tak je to pro mě takový oříšek asi...
A spinka dobre,usina sám,v noci se vzbudí a pricestuje k nám do ložnice,kde spinka do rána,kolikrát o něm ani nevime. Odpolední spánek si zrušil také tak nějak s nástupem do školky.
s adhd neporadim, ale tvoje zminka ohledne zmeny pri nastupu do skolky, velmi pozoruji i ja na synovi... jen tomu rikam, ze je ,,rozjety,, ze skolky a aby se zklidnil😀 myslim, ze takhle proste projevuje nove zazitky, nadseni a vubec mu nedochazi, ze je to uz moc hlucne, rozbehane, atd 😀 asi se tim neumi jinak vnitrne poprat a prebrat si to nez proste ,, vyvadet,, jak utrzeny ze retezu...
@matyldik Pokud to školka u vas nijak zatím neřeší, tak bych počkala jak se bude vyvíjet. Popřípadě bych to řešila, až před nástupem do skoly nebo kdyby začal mít třeba větší výkyvy chování.
Upřímně co mi říkala, jak psycholožka tak i učitelky. Ze pokud by se zaměřili na příznaky ADHD tak každé druhé dítě ve školce by tuto diagnózu v nějaké formě měli 😀.
Že se dítě v tomhle věku v kolektivu chová buď jak motorová myš, nebo naopak vše kolem ignoruje, je "normální". Od toho ta škola je, aby se naučili fungovat mezi vrstevníky. Opravdu bych se zeptala v té školce, jestli jim to přijde normální. Jinak u pár děti jsem četla, že mají diagnózu adhd už takhle brzy, ale jsou to všechno děti s výraznější poruchou vývoje (vývojová disfazie, autizmus...) A roztěkanost jim obvykle brání v učení se základních věcí jako je třeba mluvení.
Já mám doma to stejné syn je hrozně akční ale nemyslím si že má Adhd, chce to víc sportovní kroužků domů jsme mu pořídili menší tělocvičnu. Na kole se naučil jezdit bez pomocných kolečka za dva dny. Co se týče výletů bereme ho tam kde může se vyběhat takže většinou na túry, výšlap na hrad, lanový centrum atd. Vydrží maximálně půl hodiny se plně soustředit na učení, malování, hraní deskových her. Nemyslím že hyperaktivita je nemoc a každý dítě musí mít nutně ADHD. Jednou nám říkala učitelka ve školce že jsou rádi když je tam malý, umí rozproudit všechny děti.
Jinak opravdu domů doporučuji žebřiny malej se natom vyřadí, hlavně teď když jsou kroužky pozastavene
Mám neteř s Adhd, té bylo toto diagnostikováno v 6 letech po neurologickém vyšetření,byli i u dětské psychiatričky a má odklad školy. Jinak hyperaktivita není hlavní příznak Adhd. Adhd je něco jiného,toto je úměrné k věku.jinak byste to měli konzultovat s učitelkami ve školce,s pediatrickou,pak případně si vyžádat neurologické vyšetření.
Již třetí den,chodí syn domu s tím,ze ho spolužák mlátí do obličeje,včera měl i skrabance,když mu zboural komín nebo mu vzal hračku-chapu,bránil si své věci a syn musí pochopit,ze se to nedělá,i když to ví,jak sám říká...ale tedy včera tvrdil,ze to bylo bezdůvodně,tak jsem se rano ptala učitelky,ta mi to potvrdila,ze toho chlapecka poslala na hanbu,ze se to nedělá a ze ho ted i často musí napominat. Po oběde jsem pro syna prisla,tak mi paní ucitelka říkala,ze si tam dnes vše vyřídili,ze syn se tahal o hračku,když mluví,tak křičí a děla lumparny,ale prý je vše přiměřeně jeho věku,ze ji to nepřijde extra hrozne..jen ze je to takový provokatér. Narovinu jsem se zeotala,zda to nějak řešit,tak rekla,ze ne,ze se někdy stane,ze ji třeba nevnímá,ale ze to je tím,ze premysli nad něčím jiným a ze tedy se ze všeho dokáže vykecat,jakoze když mu rekne,ať si sunda boty,tak on ji odpovi,ze bude mít spinave ruce..tohle jeho diskutování dobre znám,ale doma tedy víceméně funguje normálně...no a pak jsme přišli domu,syn za mnou přišel,ze ho strašně bolí zada,ze ho dva spolužáci kopali do zad a prdelky a ze tam plakal bolesti a paní ucitelka tam prisla a posadila všechny tři na hanbu. Ptala jsem se,jestli kluky nějak zlobil nebo provokoval a on stále opakoval,ze ne,ze jen sedel na gauci a oni seděli za nim a začali ho kopat. S maminkou jednoho z nich jsem v kontaktu,tak jsem se ji na to ptala,jestli ji třeba paní ucitelka něco neřekla nebo tak,tak mi napsala,ze ne,-ale ze její syn se sám od sebe přiznal,ze ve školce zlobil a ze mého syna kopal...nevim,co se tam stalo,samozřejmě jsem u toho nebyla..ale probrecela jsem cele odpoledne,protože mi je to líto. Nevim,jak to řešit. Jednak vím,ze syn je proste neposeda,deti mu říkají,ze si s nim nechtějí hrát,protože je moc živý a zlobí je..ale tohle mi přijde už přes čáru. Ale kdykoliv pro nej přijdu,tak se na nej deti smejou,povidaji si s nim,loučí se nebo ho vítají,chodí s nim cestou ze školky za ruku atd.
Syn do školky chodit chce,i se tesi na toho svého “kamaráda”,který mu takhle fyzicky ubližuje. Moc tomu nerozumim..ale aby se mi dítě denně vracelo s modrinami a skrabanci...a paní ucitelka mi v podstatě rekne,ze syn je 100% iniciátor a přitom kolikrát u toho ani není...😔dnes ráno třeba,když jsem se ji ptala na ty skrabance,tak stala mimo dohled deti,pak tam jen nakoukla a já také a vidím,jak se syn tahá o hračku,ona se zeptala,kdo ji měl první a obě deti odpověděly,ze ony..tak proste věřila raději druhému ditku..syn mi doma neustale tvrdil,ze hračku měl první on..je to občas pěkný kecka,ale nemám důvod mu nevěřit..když jsme venku s jinými dětmi,tak vidím,jak se chová,věci nebere,ptá se,jestli si je muže půjčit a když mu řeknou,ze ne,tak odpovi,ze ale ve školce je musí půjčovat a jde si po svém..v žádném případě není agresivní nebo cokoliv,aby někomu ublížil...tak jsem ted z toho všeho taková nesva a nevim,co dělat,jak to řešit nebo neřešit...budu rada za každý postřeh
@matyldik z tvého popisu bych okamžitě zasáhla a dala dítě do jiné třídy.neni možné aby učitelka neviděla,že tvého syna někdo kope do zad.okamzite řešit s učitelkou,pak s ředitelkou,nedat se,v jiné třídě mu bude líp
@matyldik Vydrzi celovecernou pohadku a pul hodky malovat? 😲 To kolikrat nevydrzi ani starsi deti. Projevy ADHD neznam, takze neporadim, ale konkretne tohle se mi zda uplne v poradku.