Cucání palce. Jak odnaučit?

niliho
11. pro 2022

Ahojky,
nějaká rada, jak "odnaučit" nebo zabránit miminku aby si cuculo palec? Malá má 3 měsíce, co objevila ručičky a našla palec, tak ho cucá. Dělá to především v noci, ale zastihla jsem jí už i přes den. V noci spinká a pak nějak podvědomě najde palec a jede a jede. Cumlík nechce, ten plive. Nakojená je, takže hladem to není. Dnes nedělám nic jiného, než že stojím u postýlky a vybírám jí ho.
Znám případy, kdy se děti staly na palci závislými až do vysokého věku a mají ho plochý. To bych nerada.
Kdyby si vzala cumlík tak ten se dá odnaučit a vyhodit, ale palec vím, že se horko těžko odnaučuje.
Děkuji za rady

me_druhe_ja
11. pro 2022

Asi pořád zkoušet ten dudlík. Furt a furt. Vyzkoušet různý druhy. A nevzdávat to. Dcera si teda palec necucala, ale dudlík taky nechtěla. A já vytrvala a v půl roce ho konečně přijala. 😀

niliho
autor
11. pro 2022

@me_druhe_ja Cumlík mi plive, nechce ho a dokonce jí z něho i natáhlo. Ale je to opravdu menší peklo než ten palec. Cumlík se dá odnaučit, prostě se vyhodí a není, i když vím, že některé děti se ho jen tak nevzdají 😆ale ten palec se vyhodit nedá 😅

gbp
11. pro 2022

@niliho jak dlouho to dela? starsi dcera cumlala asi tyden a pak prestala. taky nechtela dudliky, presne jak pises - plivala, davila se. no, ja sem ji vzdyckyten palec vytahla a strcila na chvili prso a pak zabavila jinak nebo uspala 🤷🏼‍♀️ podle toho, co bylo potreba. jinou radu nemam 🙈

niliho
autor
11. pro 2022

@gbp Ruce objevila tak před 14 dny. To si je občas dala do pusinky a pocumlala, říkám jo to je v pořádku, objevila ručičky, potřebuje je prozkoumat, ale poslední týden jak našla ten palec, tak kdykoliv ho najde, tak cucá. Samozřejmě mě první napadlo dát dudlík, jenže jak píšu ten nechce a dáví jí. Mě to i probudí v noci jak ten palec mlaská, tak hned vstanu a jdu jí nakojit. Položím jí a za chvíli slyším jak zase cucá. Tak chodím a vytahuju jí ho. Někdy se pěkně nachodím teda. A dnes jsem jí úplně probudila, protože jen, co jsem ho vyndala už ho tam měla zase. Vytahovala jsem ho tak dlouho až se úplně na hodinu probudila

gbp
11. pro 2022

@niliho tak jestli tyden, mohli by ji to jeste prejit no...uvidis kolik budes mit na tohle energie 🙈 druha dcera zatim dobry, ale taky bych bojovala 😅 bracha si cucal, takze mam trochu predstavu, co to obnasi 🙈

jjasmina
11. pro 2022

@niliho já to vždy prikladala objevování, ale malá s tím prestala sama, dudlik taky neměla

gingermom
11. pro 2022

Nabízela bych do ručičky různé předměty, nebo látkovou plenku a snažila se zabavit. Ale i dudlík by mohla být cesta. I když odmítá, znám, jde na dudlík naučit 😉

werik153
11. pro 2022

Rukavičky.... Nebo zkoušet víc druhů dudliíků.

mdch91
11. pro 2022

Misto palce jsem davala prso, na nahrazky si nepotrpim :D. Preslo to, ale s detmi si nepamatuju ani, co jsem mela k obedu, natoz jak dlouho kdo co cucal 🙂, ale asi to obdobi netrvalo dlouho.

moonulka
12. pro 2022

Starší mi takhle cumlala ne palec, ale prostředníček s prsteníčkem. Dělala to od 3 do asi 6 měsíců, snažila jsem se ji nějak zabavit, případně strčila prso když to šlo.

niliho
autor
12. pro 2022

@gbp Já doufám, že to přejde, protože jestli se z toho stane závislost, tak nevím, co budu dělat. Zkouším jí dávat ten dudlík, ale ten vyplivne a hledá palec. Hned, jak ho najde už saje a saje. Dělá to hlavně, jak jde spinkat, nebo v noci jí slyším, anebo jak se nakojí, tak už ho zase hledá

niliho
autor
12. pro 2022

@jjasmina Kéžby by to bylo součástí objevování, jen se začínám bát, že se z toho stane zlozvyk, protože tuto noc je to pěkné intenzivní

niliho
autor
12. pro 2022

@gingermom Přes den se to dá zvládnout, aby si ho necucala, to jí nabízím hračky a snažím se jí zabavit, ale nejhorší je, jak má jít spinkat a ta noc. Hned jak ho najde už cucá anebo jak se nakojí a uložím jí už ho hledá a já jen chodím a vyndávám. Dudlík prostě nechce přijmout, hned ho vyplivne

niliho
autor
12. pro 2022

@werik153 Rukavičky už mě také napadly. Povytáhla jsem jí rukávy od pyžama a i tak se snažila palec najít, takže pyžamo celé mokré

niliho
autor
12. pro 2022

@mdch91 Dělá to hned po nakojení, jen co jí uložím, tak už ho hledá. Nechtěla jsem jí dávat dudlík, když jsme ho celou tu dobu nepotřebovali, ale říkám si, pořád lepší dudlík než palec, ale dudlík vyplivne a už hledá ten svůj paleček

niliho
autor
12. pro 2022

@moonulka Přes den jí taky všelijak zabavuju, nebo jí dám hračky, aby necucala. Jenže ona to začíná dělat hlavně jak jde spát, nebo v tu noc. Nebo jí nakojím, položím a už zase hledá a jak ho najde, tak je k nezastavení. A já nedělám nic jiného, než jen vyndávám

jjasmina
12. pro 2022

@niliho mě třeba malá usinala u kojení, takže neměla tolik potřebu cucat palec v noci

ekou
12. pro 2022

Co zkusit muchláčka co má plastové okraje (ani nemusí) ;) syn od kamarádky takhle žužlal muchláčka a byl spokojen

niliho
autor
12. pro 2022

@jjasmina Jak jde spinkat, tak mi většinou usne na prsu, tak to je v klidu. Jenže pak v noci najde palec a cucá, tak jí hned jdu kojit a jen co jí položím, už ho najde a cucá. Tak zkusím zase dát na prso, to už ale nechce a hledá palec

niliho
autor
12. pro 2022

@ekou Děkuji za tip. Dnes vyzkouším. Dám jí usínáčka, ať se tam s ním klidně mazlí, ale hlavně, ať necucá. Udělám vše proto, abych ji ten palec "odnaučila"

ekou
12. pro 2022

@niliho držím palce

cekamnazazrak
12. pro 2022

Dcera 4 mesice, taky cuca… je to potreba se uklidnit.. ve spanku si ho cuca protoze se treba zacina budit a ono ji to zase uspi.. jedni cesta ven je vyndavat, misto palce nabizet prso, na spani pripadne rukavicky, ale pocitat s tim, ze se ti pravdepodobne bude budit casteji… mala spi v posteli se mnou, hned jak zacne lovit palec, cpu do pusy prso… ted se naucila davat do pusy i hracky, tak cuca min… ale z meho pozorovani proste fakt v bdelem stavu cuca predevsim ze potrebuje naplnit nejakou potrebu… pozornosti, kontaktu, jidla, spanku… nam to zacalo s bojkotem kojeni, kdy ji prso neuveritene stvalo a palec byl jistota… 🙈 dudlik absolutne odmita a nedivim se, jako kus gumy, to bych taky v puse nechtela… 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ snazim se tom nestresovat…

niliho
autor
12. pro 2022

@ekou děkuji, snad to nějak porazím

niliho
autor
12. pro 2022

@cekamnazazrak Asi opravdu hledá způsob, jak se uklidnit, tak jak píšete. Nebo v tu noc jak už má hlad a hledá, tak si dá palec a tím se uspokojí, než jí nakojím. Samozřejmě mě to cumlání hned probudí, takže běžím rychle kojit, ale jen co jí dokojím a uložím už ho hledá a cucá. Dnes už cucá i přes den, takže začínám být z toho na nervy

janule0123
13. pro 2022

@niliho na startu je to součást objevovali a kolem těch 3 měsíců je to normální … taky jsem měla strach .. cpala jsem cumel, ustálí jsme to nakonec … mezera .. jen kolem roku začaly prudit zuby a to už jsme neustálý … cumel rozkousla, zahodila a vyřešeno za par minut ..: a bez palce neusnula, vytáhnout neslo a když tak se vzbudila a stejně si ho tam stejně vrazila v průběhu noc … takže čekáme až chytne rozum …po několika měsících řešení jsem si zvykla a čekám až bude mít rozum a bude chtít … jela palec jen na noc .. s nástupem do školky i přes den .. ale pozitivum … má lepší imunitu než děti okolo fo taky nastoupili do školky 😂 ikdyz teda nijak dramaticky ,.. ale je to cítit v účasti

cekamnazazrak
14. pro 2022

@niliho noo, ona je otázka, jak vypadá to "dokojení".. jestli odkládáš až když se sám pustí nebo když máš pocit že přestal sát... že přestal sát totiž neznamená, že už nepotřebuje dudlat aby se douspal a tím, že ho dáš z náruče do postýlky se zase připrobudí a zase potřebuje douspat cucáním... 🙈 je to takovej začarovanej kruh.. za mě nejjednodušší řešení přes noc je společný spaní, kdy si může dudlat prso jak chce a přitom ty můžeš spát.. nebo malá kolikrát tam ten palec sune a já ji za tu ručičku chytnu, ona se přitulí a vytuhne i bez palce i bez prsa... přes den spí taky buď na prsu nebo alespoň v nosítku, kde ten palec může regulovat aniž bys stála u postýlky...

lenulen
14. led 2023

Mam tri deti, ani jedno nechtelo dudlik. Prostredni syn si cucal jako jediny palec. Nebylo to porad, spis ve chvilich, kdy odpocival nebo se chtel uklidnit. Preslo to samo mezi 3 a 4 rokem.