Čtyřletý mluví sprostě, zatím nic nefunguje 😞 Co by zabralo?

lj87
5. říj 2021

Hezký večer všem,

protože si už nevím rady, tak jsem se rozhodla zeptat se jestli někdo máte stejné zkušenosti a hlavně radu, která by zabrala… Syn byl vždy trochu víc zlobivější a náročnější, ale nikdy jsem to nepotřebovala až takto řešit. Bohužel se naučil říkat slovo „do pr…le!“. V červnu s tím přišel ze školky a ze začátku jsme na to reagovali dost podrážděně. Jemu se to samozřejmě zalíbilo a začal to říkat víc a víc. V létě byl na nějaký čas klid a teď už pár týdnů to začalo nanovo. Hrozně s tím provokuje a my to zkoušíme ignorovat a nevšímáme si toho. Pořád říká: „do pr….“. Neustále. Třeba když je semnou doma, tak to říká třeba hodinu v kuse a pořád na mě kouká, kdy se naštvu a provokuje. Spousta lidí a rodina mi radili to ignorovat, ale prostě nějak to vůbec nefunguje. Přijde mi to ještě horší. On je schopný to říkat hodiny v kuse a pak když jsme v obchodě, na výletě, kdekoli. Teď nastoupil do nové školky a říká to pořád. Už mi to říkaly i učitelky. Strašně mě to mrzí a nevím co s tím. Před tím jsme zkoušeli i vzít mu za to hračku, nepustit pohádku atd. a to vůbec nefungovalo. Teď při té ignoraci mi spíš přijde, že se to stupňuje. Dělá to tedy hlavně mě a už nevím co s tím. Je jako kolovrátek. Doma byl vždy zlobivější než jinde, ale teď je to opravdu moc. Může to být i tím, že má malou sestřičku a žárlí na ni. Dělá vše, aby byl středem pozornosti. Malé bude teď v říjnu rok a žádá si více pozornosti a on je teď zlobivější než kdy jindy. Nevím ale co s tím. Pozornosti mu dáváme hodně a nechci, aby si to vybíjel sprostými slovy.

Prosím o radu, co zabralo na vaše děti pokud takto mluvili.. 🤐🙏🙏

mateees
5. říj 2021

co to zkusit obráceně? asi to není úplně ideální, ale vzhledem k tomu, že od toho chcete mít klid....motivovat, že když to nebude říkat, dostane nějakou odměnu....nejprve třeba hodinu, dostane třeba bonbon... pak stupňovat na celé dopoledne...celý den...a pokud to období zvládne, dostane tu předem domluvenou odměnu....jen pozor, aby se to nezvrtlo do "něco za něco" prostě to musí být opravdu čistá motivace a do toho vysvětlovat, a cvhálit, že teď už to dlouho neřekl...

pampeliska1313
5. říj 2021

Jako ty sprostý slovíčka se naučí tak jako tak… mně příjde ok, když se naučí rozlišit, kdy to použít -třeba ne před učitelkou, ne před mamkou atd atd, protože ruku na srdce, občas každýmu něco ujede a uslyší to stejně…ale na to je asi ještě malej, aby to rozlišoval. Spíš mi přijde, že zkouší, tak bych to nahrazovala. Místo doprdele třeba do prkýnka nebo tak a řekla bych to vždycky, když on řekne to doprdele, prostě bych ho opravila. Za doprdele bych se nerozčilovala, ono pokud opravdu zkouší, tak mu nenahrávat na smeč tím, že na to reaguju rozlobeně, i když je jasný, že tohle od prcka slyšet zrovna nechcete. Nebo vysvětlit, že takhle mluvěj jen hloupý děti co si nevidí do pusy a to on přece není. Úplně se mi ta taktika nelíbí, protože to může pochopit tak, že je hloupej, ale možná bych i tohle bych zkusila. Vím, že třeba jedna vychovatelka dětem řekla, že za sprostý slova vymejvá pusu mýdlem a občas když to někomu ujelo, tak si dítě vzala do koupelny a ptala se ho, jestli chce to mýdlo atd… a přestalo to. 🙂

cloo
5. říj 2021

Jsem pro mýdlo (myslím, že jen reálná výhružka nebo první umytí pomůže) a následně když to vydrží neříkat, odměnit.
Asi si tím vynucuje tu pozornost. Chápu, že je to s druhým komplikované. Máme to doma teď stejné, akorát starší furt kvůli všemu řve.

lieselmeminger
5. říj 2021

@lj87 Hele takhle mi jeden čas pokřikoval nevlastní syn "píč*" pořád dokola. Máme ho jen víkendy, tak nevím, jestli to zkoušel i doma... Nějaké zakazování samozřejmě nepomáhalo. Ale shodou okolností mi zrovna bylo špatně (těhotenské nevolnosti) a běžela jsem zvracet. No a jemu jsem řekla, že to je tak ošklivé slovo, že se mi z toho udělalo špatně a musela jsem jít zvracet a že už to nikdy nechci slyšet. Jasně, nerada dětem lžu, ale tohle kupodivu zabralo a od té doby jsem to od něj naštěstí neslyšela. 😃 🤷🏻‍♀️

felixfelicis
5. říj 2021

Ignorovani se nám taky neukazalo jako dobra strategie. Říkala jsem, že sprostym slovem si může někdo ulevit, když se mu třeba neco nepovede, ale že jsou to hloupá slova, my tak u nás doma nemluvíme, vadí mi to a nechci to tu poslouchat. A to byly mírnější věci než do prdele (většinou milion různých variant řeči o hovinkach, curani a kakani). Protože my tak fakt nemluvíme a vadí mi to extrémně. Jinak nezakazuju ani neodmenuju, jenom prubezne připomínám slušnou mluvu a celkem to stačí.

dagmaris
5. říj 2021

@lj87 moje kamarádka za tohle natvrdo dala malému na jazyk Tabasco nebo wasabi..je to kruté, ale když už všechno selže...jim to pomohlo.

zuzkasim
5. říj 2021

Očividně čeká na tvou reakci, takže je fakt potřeba vydržet. Kdyby mi to dítě takhle stále mlelo dokola, nechala bych ho chvíli a pak bych se ho zeptala, jestli se pokazil nebo zasekl? Popř. bych ho napodobila, vybrala bych si jiné (nesprosté) slovo a začala bych ho taky stále opakovat. Ony ty děti většinou brzy pochopí, že je to hloupé.

novamamina
5. říj 2021

Já jsem si musela chodit vymyt pusu mydlem. Jakože aby se pusinka ocistila. Myslím že to zabralo velmi rychle 🤣

irmamala
6. říj 2021

Hele já jsem velmi liberální matka, ale kdyby mi dítě schválně do očí hodinu říkalo něco, co mu řeknu, ať neříká, tak by přes tu držtičku dostal..... Myslím, že u Vás nejde ani tak o tu p*del, ale, že asi celkově tě nebere jako autoritu a má tě na párku.

sirinfirst
6. říj 2021

Já jsem synovi řekla, že je to hnusné slovo, co říkají hnusný lidi, občas, že to může někomu ujet, když je naštvaný, ale že takového kluka bych nechtěla, že on je hodný a milý kluk a takové mluvení je od něj ošklivé.. Už to nikdy neřekl.. Ale asi záleží, jak obecně doma komunikujete, jestli jsi máma diktátor, tak ti na takové řeči bude asi zvysoka kašlat.

jsme
6. říj 2021

Hlásím se k mýdlu. Ještě teď se mi vybaví jak mi prababička vymyla pusu kostkou mýdla za,, ty vole,, brr fuj.

camelinka
6. říj 2021

@lj87 Nejsu zrovna klidny clovek a nejvic me vytaci vysirani vseho druhu 😅 a nejsu zastance sahodlouhych vysvetlovani, takze kdyz nezabralo pocitani do tri, at neceho necha/ naopak udela neco, co mela, tak proste dostala...Ne moc, ne casto (pocitani zabiralo), ale trauma to nezanechalo a neni z ni rozjety spratek (zacina puberta, vyssi level 😅)...Sproste obcas neco zkusila, ale rekla sem ji (samotne me to ujede, obzvlast v aute), at si tohle rika, az ji bude tolik, co mne.
Kdyby predvadela tohle a jeste tim schvalne vysirala, tak ji to mydlo do tlamicky maznu, nebo koupim Sprej proti sprostym slovum, nejaky ustni sprej neskodny, ktery ale nechutna nejlip... 😅😎

rozitta
6. říj 2021

Když budete doma a začne být sprostý, pošli ho do jeho pokoje. Řekni mu, že to nechceš a nebudeš poslouchat. Taky jsem jednou četla radu, že když bylo dítě sprosté, rodiče ho místo jménem začali oslovovat tím sprostým slovem, co používalo. Dítě to po čase mrzelo a přestalo to slovo užívat.

lenerka1
6. říj 2021

Syn má 5 a má prdelovohovínkové období, vysvětlujeme, zlobíme se, používáme přirozené důsledky (odcházíme z místnosti, když se nám to nechce poslouchat), ignorujeme...no nic nepomáhá, neřeší to prvotní příčinu, kterou jsme zatím na 100% neodhalili, ale asi to souvisí se žárlením (když je bez ségry, prupovídky mizí) a přitahováním pozornosti (když se dospěláci bavíme mezi sebou, začne si sprosťárny pobrukovat někdy i vykřikovat a rázem mu všichni říkají, a´t to nedělá, čímž se mu té pozornosti dostává, takže nemá důvod přestat). On sám sebe i tituluje např. Rytíř hovno z lávy. Pokud byl u vás přes léto klid, tak to možná bude mít spojitost se školkou...děti v tomhle věku obtížně zpracovávají, že mladší je doma s maminkou a on musí být ve školce. Nebo mu chybí vaše plná pozornost, když velkou část času tráví ve školce, a neví, jak ji jinak přitáhnout, tak mu říct, pokud si se mnou chceš hrát, tak mi řekni "maminko chci si hrát", z toho, že mluvíš sprostě to nepoznám a štve mě to a pak si ani hrát nechcu. Prostě brát to jako volání o pomoc, pátrat po příčině, mluvit o tom spolu.

tahejhula
6. říj 2021

Náš ještě ne pětiletý hovoří i o dost hůř. Inu vliv starších bratrů je značný.

kajalka
6. říj 2021

Podle mě je to jen nešťastný dítě, co touží po pozornosti. Věnuješ se intenzivně i jen jemu? Bez malýho vetřelce?
A malý tip, co pomohlo u nás - večer ve vaně děti smí mluvit sprostě. Občas je to fakt síla, ale vykecají to a přes den to neslyším.

veronikav31
7. říj 2021

@lj87 u nás se za sprosté slovo dávají peníze z kasičky,co mají a kam dávají drobné peníze od nás nebo babiček.stalo se to jen dvakrát,dceři bude 6 let.dcerka je hodně živá, hyperaktivní dítě a užili jsme si s ní dost.takze já osobně mýdlo do pusy nepreferuji, protože ruku na srdce,komu to neujede a když toto uděláte dítěti,tak samozřejmě dítě bude očekávat,že to uděláte i sobě...

luckylee
7. říj 2021

@lenerka1 Rytíř hovno z Lávy 🤣🤣🤣 to je boží 🤣

cinam
7. říj 2021

Našemu nejsou ani tři roky a doprdele taky říká rád. Bohužel mě to jednou ujelo, když už fakt hodně zlobil (taky si říká o pozornost, máme malé mimčo), takže to má ode mě. A umí to používat opravdu v trefných situacích. Já to od začátku ingorovala, protože vím, že by to hned jinak naschvál říkal pořád. Takže tohle, co dělá tobě s tím opakováním, to mi nedělá. To by mi asi fakt hodně vadilo. Když provokuje hodně a dělá naschvály, tak prostě dostane na prdel a jsou zákazy. Neříkám, že to nějak zvlášť funguje, takže většinou jen doufám, že ho to prostě časem přejde 🤷

sirinfirst
8. říj 2021

Ty jo, nevěřím, že by někdo dal fakt dítěti do pusy mýdlo 😳

veronikav31
8. říj 2021

@sirinfirst to byste se divila,znám takové případy bohužel i ze svého okolí,u nás toto fakt nepraktikujeme

sirinfirst
8. říj 2021

@veronikav31 v mém nastavení už to vnímám jako formu týrání - psychického

veronikav31
8. říj 2021

@sirinfirst ano,dalo by se to taky tak nazvat. mýdlo do pusy dítěti by některé daly,ale v rozčilení,když jim to samé z pusy vypadne,tak sobě ne...

luckylee
8. říj 2021

@sirinfirst ja nechapu ani ze da nekdo diteti na zadek. Holt nastaveni mame kazdy jine. A ja si vzdycky nadavam ze do takové diskuze lezu 🙄😁

tahejhula
8. říj 2021

@sirinfirst to by u nás padlo několik litrů měsíčně. 👍😀

lenerka1
9. říj 2021

@luckylee Ano, nás naprosto proti jakýmkoliv výchovným principům taky 🙂

luckylee
9. říj 2021

@lenerka1 tomu nerozumím 🤔

lenerka1
10. říj 2021

@luckylee Omlouvám se, vypadlo mi slovíčko, tak to nedávalo smysl - že nás to tak pobavilo, že místo výchovného řešení jsme se rozesmáli na celé kolo 🙂

luckylee
10. říj 2021

@lenerka1 🤣 jo tak,no to se nedivim.😁 Na takového rytíře bych s ním hrála taky 🤣