Čtyři děti. Jak to zvládáte?

monika3456
5. srp 2020

Holky, jak to zvládáte? Máte paní na uklid a na hlídání? Dá se vše zvládnout?

bombat
5. srp 2020

@monika3456 Proč se ptáš? Asi nečekáš čtvrté, nebo ano 😀?
Dětí mám pět (vlastních, s jedním mužem - všech pět jen na nás dva vlastní rodiče), zvládnout se to dá bez pomocnic v pohodě, ale všechny děti musí fungovat.
My máme ještě jako bonus domácí školu po celou ZŠ, takže je musíme taky všechno učit. Takže asi tak.

rnika
6. srp 2020

Dobře, děkuji za optání 😉 Paní na úklid ani hlídání nemáme.

monika3456
autor
6. srp 2020

Děkuju za info 😉🤣 uvažuji o paní na uklid nebo na hlídání. Pokud to půjde, chci mít čas na sebe a manžela, trochu si odpočinout v ramci mozností. Mame děti 15, 11, 3 a teď jsem těhotná.

rnika
6. srp 2020

@monika3456 Tak já myslím, že s tímhle věkem už jsou ty dvě starší výceméně samoobslužné 😉 i když otázka je, kolik jsou doma schopný vytvořit borčusu 😅

ajja87
6. srp 2020

@monika3456 jejku, ja teda ctyri děti nemám, ale docela mě zarazilo si hledat paní na uklid, když nejstarším je 15 a 11,protože ja už od těch cca deseti doma musela fungovat, pomahat s uklidem atd. Od dvanacti třinácti jsem vařila i lehké jídla a starala se o mladší, když naši byli v práci... Nemyslím to zle, ale jako kdyby si měla menší tak se ti nedivím, ale tihle dva už by ti s čímkoli mohli pomoct a navíc paní taky není zadarmo, takže i usetris a dětem dáš něco do života...

pipi_puncocha
6. srp 2020

Ahoj, já sice čtyři děti nemám a ani neplánuju, ale podle mě je úplně jedno, jak to mají ostatní. Já nepovažuju za ostudu mít paní na úklid ani u bezdětného páru, stejně tak čas na sebe a manžela je důležitý bez ohledu na počet dětí. Uvidíš, jak si to sedne.

bombat
6. srp 2020

@monika3456 Podle mě to potřeba není, ale proč ne, pokud máš pocit, že to budeš potřebovat a k tomu i dost peněz. Já bych spíš do těchto činností víc zapojila starší děti, ono to je většinou i k jejich dobru. A nechat si hlídat prcka (prcky) to by mi přišlo vysloveně líto a vlastně by to asi bylo líto i manželovi. Tuhle ten náš malý spal odpolední spánek později, takže si ho manžel po práci moc neužil a hned si manžel kvůli tomu stýkal 😀.
My bychom chtěli ještě i šesté, takže nějaké rezervy myslím i máme, a to i bez paní na úklid a bez chův a v našem případě i bez školek a škol. Ono to vypadá horší než jaké to pak v reálu je.

somalicats
6. srp 2020

Nemam nikoho na uklid, zapojuju dle jejich moznosti a schopnosti ostatni cleny rodiny. Hlidani nemame, moje mamka je daleko a tchyni je 81 a uz spatne chodi, takze na hlidani si netroufa. A zvladame to a umime si vecer udelat cas s manzelem jen na sebe.

terez94
6. srp 2020

@monika3456 Máme doma tři kluky ve věku 4roky, 2,5roku, 9měsíců a já jsem ve 22tt. Máme už zavedeny nějaký ten režim,bez babiček,bez hlídání. Taky nemáme paní na úklid,žádnou pomocnou sílu a manžel je pořád v práci 😄
A troufám si říct,že to docela zvládám 😏

bombat
6. srp 2020

@monika3456 Jo a máš skvělé věkové rozestupy dětí, za chvíli si vyhrají (ti mladší) a zabaví (ti starší) ve dvojicích. Čtyři děti je skvělý počet. Neboj, o nic s manželem nepřijdete, spíš naopak, budete mít krásnou velkou rodinu.

Četla jsem teď náhodou ten Tvůj předchozí dotaz, a úplně Tvé pocity a obavy chápu, ona to je velká změna a pokud do toho jde člověk dobrovolně, tak je to spíš skoro horší, neví, do čeho se po hlavě vrhá a co mu to přinese. Jsem na tom teď stejně (akorát se odhodlávám k šestému místo ke čtvrtému) a věk mám taky jako Ty, jen o rok míň. Já se spíš bojím toho, že kdyby pak to dítě bylo nemocné nebo nějak postižené nebo mělo nějaké speciální potřeby, tak jestli by pak na to ta mnou odhadovaná "rezerva" stačila. Taky bych ráda pro toho nejmladšího někoho do dvojice, ale při pěti dětech zas nějakou nepřekonatelnou potřebu dalšího pochopitelně nemám 😀.

Já bych to brala v Tvém případě tak, že jestli jste na tom finančně tak dobře, že by sis tu pomoc zaplatit mohla, tak to vždycky můžeš mít v rezervě pro všechny případy i pro svůj klid.

My třeba máme (ale fakt tu nejzažší) rezervu v tom, že můžeme děti poslat do školek a škol a já můžu jít do práce. Ale to bych fakt nerada, nedělám nic raději než že jsem s nimi a věnuji se jim.

balogis
6. srp 2020

@terez94 ty brďo a to poslední bylo v plánu? To si otěhotněla tak pět měsíců po porodu ne? No je to hned no 😉

bombat
6. srp 2020

@terez94 To je nářez, čtyři děti takhle za sebou. To obdivuji, to musí být skutečně náročné, tam o nějakém zapojování těch starších do činností v domácnosti nemůže být prakticky vzato vůbec řeč. (K tomu zatím samí kluci 😁!) Moc vám fandím.

terez94
6. srp 2020

@balogis V plánu nebylo. Myslela jsem si,že jsem prostě jen přibrala,žádné náznaky těhotenství opravdu nebyly. 😄 A teda třetí a čtvrté dítě budou narozené bez tydne přesně rok od sebe 😊

terez94
6. srp 2020

@bombat děkuji 😊 Nejstarší syn(4roky ) je strašně moc pomocný a ochotný. Ať jej zapojíme do čehokoliv,tak pomáhá,za což jsem občas vděčná 🙂

rebe
6. srp 2020

Mám tři děti a po porodu jsme si asi na rok a půl pořídili paní na úklid. Ne že bychom to bez ní neuvládali, ale generální úklid jednou týdně mi uvolnil ruce na mazlení s miminkem na gauči, což pro mě byl obrovský přínos. Prací pro děti zbylo dost i tak s běžným denním úklidem, praním, věšením prádla a podobně. Pokud si ji můžete bez nějaké újmy dovolit, určitě doporučuji, hodně nám v tom poporodním období zlepšila kvalitu života. Teď po koroně už si ji nemůžeme dovolit. Zvládáme to i tak, ale občas se mi po ní stýská 🙂

me_druhe_ja
6. srp 2020

Kdybych na to měla, pořídila bych si paní na úklid i sama a bezdětná. Ne, že bych to nezvládala, ale prostě mě to nebaví. Není to žádná ostuda. Pokud na to máte, rozhodně si paní na úklid pořid. Min. jednou týdně na ten větší. Ty drobnosti si denně uděláš sama. Teda pokud nepatříš k těm bláznum, co třikrát denně luxujou a vytírají 😃

bombat
6. srp 2020

@me_druhe_ja Mě třeba ty domácí práce zpravidla baví, ale určitě by mě bavily víc, kdybych je dělat nemusela 😉.

rebe
6. srp 2020

@bombat Tos úplně přesně trefila! Když jsem nemusela řešit ten velký týdenní úklid, regulérně jsem si leštění umyvadla nebo dlaždiček v kuchyni užívala. Když k tomu musím i vytřít celý byt, je to cak cak a žádná radost z toho.

bombat
6. srp 2020

@terez94 Mám nejstarší rok a týden od sebe (měli být přesně po roce, ale holka si dala na čas). Rok bez týdne, jako to očekáváš ty, měla od sebe moje maminka mé dva starší sourozence. V obou případech byl starší kluk a mladší holka a v obou případech pak (z různých důvodu) chodili i spolu do školy do stejného ročníku.
A co pohlaví? Nebude to také u vás tentokrát holčička 😳? (V podstatě řečnická otázka, nic neodpovídej, nechceš-li. 😉)

terez94
6. srp 2020

@bombat Ano bude to holčička 😊

tali85
6. srp 2020

@monika3456 ahoj, já mám děti sice jenom tři.. ale myslím, že odpověď na Tvou otázku Ti takto plošně nikdo dát nemůže. Každý má totiž úplně jiné standardy. Jak moc potřebuje uklizený domov, jak často vaří teplá jídla, peče, jestli si hraje s dětmi, nebo se děti zabaví spolu, jestli má děti i školní- jak moc potřebují se školou pomoci, zda a jak často vozí děti na kroužky, jestli má děti ve školce a družině, jestli nemají děti nějaké individi potřeby a jaké jsou i samotné děti. Zkrátka uvidíš. 🙂 Taky se to mění s věkem dětí. Tak ať je Vám ve čtyřech hezky a jste zdraví. 🙂

juliemichal
6. srp 2020

taky čekáme čtvrté,doma máme 11 letého,8 letého a 3 letého,teď jsem ve 32tt a čekáme čtvrtého chlapečka a nikdy mě nenapadlo si pořídit paní na hlídání nebo na úklid,myslím si,že se to dá v pohodičce zvládnout 🙂 a za 7 let zkusíme ještě jedno miminko a snad to bude holčička ♥

monika3456
autor
6. srp 2020

@juliemichal to máme asi každá jinak 😉 jasan, máme teď tři a paní na uklid taky nemám. Nechci, až se mimi narodí tím "zatěžovat" naše děti. Doma mají určité povinnosti, ale služebníky z nich dělat nechci. Obden vařím, vysavám, uklizim koupelnu, zachody atd... každý den peru a ostatní práce. Nechci šidit mimi a ani děti.

monika3456
autor
6. srp 2020

@tali85 moc děkuju 😉 Úplně mi vyráží dech, že tu větsinou všichni vše zvládají, mají navařeno, napečeno, naklizeno a ještě jsou svěží na hrátky s manželem.

mimco
6. srp 2020

@monika3456 kecají 😅👍🤪

juliemichal
6. srp 2020

@monika3456 tak to fakt naprosto chápu 🙂 já jsem ve 12 letech vychovávala mou sestru,protože,se taťka o ní nestaral a mamka chodila do práce.je pravda,že mi ten nejstarší syn pomáhá jak se dá 🙂 a už se těší na to jak bude malého brášku vozit v kočárku aj.jen se obávám toho,jak vše bude brát ten nejmladší ☹ co je na mě strašně moc závislý ☹ a taky nechci ani jednoho ošidit,ale zase na druhou stranu,mi přijde zbytečné si někoho platit na pomoc.

bombat
6. srp 2020

@monika3456 To se může snadno stát, že máme všechny mnohem nižší standart na uklizenost domácnosti a na kvalitu života (+ mnohem míň peněz), ale pak nechápu, proč se vůbec ptáš a proč si tu chůvu a uklízečku nepořídíš rovnou klidně už teď v těhotenství. Zřejmě si ty služby přeješ a chceš v tom být od ostatních povzbuzená. Asi jsme prostě myslely, že potřebuješ povzbudit, že to jde, ale Ty jsi možná chtěla slyšet opak 😉.

cherie24
6. srp 2020

@monika3456 taky bych se za to vůbec nestyděla si občas nechat uklidit bez ohledu na to jestli to ostatní ženy zvládají i bez pomoci ☺ to že jiné ženy věnují všechen čas dětem a domácnosti neznamená, že to tak musí mít každý. Taky bych si radši nechala volný čas pro sebe, pro děti a pro manžela 😊

rnika
6. srp 2020

@terez94 Já mám první dva kluky narozené 13měsíců po sobě a zpětně mi to přijde jako nejlepší rozestup ( ten starší vlastně za chvilku ani nevěděl, že byl někdy sám a i teď jsou kluci vlastně jak dvojčata ;) ...) Ale to ty budeš mít skoro u všech dětí... já tam mám mezi druhým a třetím mezeru...

rnika
6. srp 2020

@monika3456 Na hrátky se najde čas vždy ( proto máme tolik dětí 😂 ...) Napečeno mám vždy tak hodinu... protože mi to kluci hned zblajznou. NO a u úklidu, dost jsem rezignovala a máme takový ten "pracovní bordel" ale já osobně třeba nemám ráda, když mi do úklidu někdo sahá, vadí mi to i když třeba chtějí babičky pomoct... a myslím, že by mi to vadilo i u paní na úklid... ale pokud s tím někdo problém nemá, tak to také nevnímám jako ostudu 😉