Co už by měl umět 18měsíční syn?

hanule112
8. únor 2016

Zdravím všechny maminky...Co všechno už umí vaše děti?Ptám se,abych měla nějakou představu.Mám rok a půl letého synka a zatím toho moc neřekne.Samozřejmě si s ním pořád povídám,snažím se mu číst,ale to dost dobře nejde,protože syn u ničeho dlouho nevydrží a když vezmu knížku,že si s ním jdu číst nebo mu ukazovat obrázky,tak bud mi tu knížku bere z ruky nebo odejde,zkrátka u toho nevydrží...Další věc,zkoušíme dávat na nočník,ale to tam sedí pár vteřin a pak se hned zvedne s hraje si s ním...Nebo,když ho krmim,zkusim mu dát do ruky lžičku nebo dám jídlo přímo před něj,aby zkusil papat sám,ale to se mu také nedaří ani to nezkusí...Jinak co se jídel týče,tak spapá uplně všechno,problémy s jídlem ani pitím nemáme,což je moc fajn...Ale to ostatní???On rozumí třeba když mu řeknu,aby mi něco podal,tak mi to přinese.Když se ho zeptám,kde má botičky,tak je přinese a snaží se je dát na nohy,když mu řeknu NE,tak tomu také rozumí...Hodně rozumí věcem,ale neřekne to.Poví občas jen mama,tata,baba deda,občas ham...Někdy,ale hodně málo se mu podaří slovo zopakovat po mě,ale jinak nic moc...Umí udělat paci-paci,pápá,jak je velký...umí ukázat,kde má ucho,oko,ruce,nohy...Tak by mě zajímalo,jak to máte se svými dětmi vy?Vím,že to je hodně individuální,ale jen by mě to tak pro představu zajímalo.Díky moc za odpověd.

barulina
8. únor 2016

Tak mala v roce uz na nocnik chodila,bi sama jedla,v tomto nyla sikula. Umela paci paci a takove ty klasiky. Nejala zvirata asi taky. Kazde dite je jine. Myslim ze v dospelosti nikdo nepozna ze se naucil sam jist pozdeji. Motivijte,htajze si,ale nesrovnavejte a netrapte se tim ;) je to zbytecne

barulina
8. únor 2016

A jinak je sikovny nahodou.

hankatrdlinka
8. únor 2016

nebojte, u nás je to podobné...i s věkem..
Neřeším to....něco jiného by bylo, kdyby nedělal ani to, co popisujete.....
Náš malý je rarach, knížku si prohlídne a pak ji zahodí, nebo ji zahodí rovnou 😀....děláme samé blbinky....zkoušela jsem i malování...do ruky pastelku vzal, pár tahů na papíře taky, ale za chvilku už zkoušel malovat po zdi, po stole....chce to čas, aspoň si to myslím...
CO se nočníku týče, tak taky zkoušíme....někdy sedí, jindy sedne a hned vstává...párkrát se vyčural, ale to je všechno....umí ukázat ruce, nohy, nos, uši atd....ví, jak dělá pes, kočka atd....podá, přinese, když se mu chce, tak i vyhodí do koše, když se mu řekne (někdy i když se neřekne a pak hledáme 😀)
Mama, tata, baba umí, ale většinou říká na všechno a každému mama 😀...nevím, proč, někdy mě to štve ale pak si říkám, že se mu to třeba plete nebo co....ale to se vstřebá 😉
Ale že by nějak mluvil to ne....na auta dělá grrr, ham na jídlo.....nic víc mě nenapadá.....
Buďte v klidu 😉

izz76
8. únor 2016

@hanule112 Mám holčicku za dva týdny jí bude 18měsíců 🙂 S mluvením je na tom stejně jako tvůj malý,mele si po svém,umí asi tri slova která,ale moc nepoužívá,také umí nějaké zvířecí zvuky,nejraději řve jako tygr :D knížky jí docela baví prohlížet,sem tam i ukáže co chci,nêjaké dlouhé čtení nevydrží. Najíst se lžičkou,nebo vidličkou docela zvládá,je teda binec u toho,naopak nenechá se nakrmit musí prostě sama,v jídle hrozně vybíravá,jí málo a pořád by se kojila 😖 Dobře nám rozumí,co chci přinese,odnese,co potřebuje ukáže. Umí ukázat části těla,jak je velká,paci paci,vařila mišička...ale,to už dlouho. Nočník zkoušíme,občas se podaří,jindy na něm neposedí ani vteřinu :D

jaja01k
8. únor 2016

Mně to přijde v pořádku. Našemu Romčovi budou za dva dny dva roky a kromě kuk a gól neřekne nic, na nočník taky nechodí 🙂 V roce a půl už teda sám jedl, ale teď zase má období, že se chce nechat krmit. Hlavně bych ho do ničeho nenutila a dělala s ním prostě to, co ho baví a zajímá, nakonec na všechno přijde, uvidíš 🙂

pety91
8. únor 2016

Mě to taky příjde v pořádku, nevídím problém ani odchylky.

pampalin
8. únor 2016

@hanule112 Myslím, že Váš chlapeček je absolutně v pohodě, šikovnej klučík! 🙂

svetlus_pepca
8. únor 2016

Mám taky kluka rok a půl a je to důkaz, že každé dítě je prostě jiné. A to mi přijde správné 🙂 Nají se sám lžící, ale s vidličkou mu to zatím nejde. O nočníku jsem si nedělala iluzi, ale řekla jsem si, že to začnem zkoušet. Za týden byl doma přes den bez plenky (krom spaní) a za druhý se naučil říct si sám, že se mu chce. Oči, uši, nos, hlavu, pusu, vlasy, nohy, pupík a záda ukáže i pojmenuje. Knížky miluje. Neustále za mnou chodí a chce si je prohlížet, ukazovat, pojmenovávat. A ukecanej je snad od narození. Pusu nezavře. Ale zase máme problém s poslechnutím na NE. Ač ho to učíme, i to uměl, tak teď to ignoruje. Hází nádobí ze stolku, když dojí, hází hrnečkem, někdy letí i jídlo nebo hračka. Ohání se po nás, když ho něco naštve a nedávno se ohnal i po pánovi v supermarketu, protože už ho nakupování nebavilo. A když je fakt naštvaný, tak prostě hodí záda a je mu jedno, kam poletí. To naštěstí dělá, jen když ho držíme za ruku. A teď si s oblibou patlá jídlo do vlasů (taková tuňáková pomazánka je super!) Takže jak říkám, každé dítko je jiné. Nesrovnávej, nebo se z toho zblázníš 😉

naturela88
8. únor 2016

Náš má dva roky a teprve teď začíná opakovat slova. V roce a půl rozuměl, když jsem mu něco řekla, aby donesl a tak. Jedl teda sám už od roka a půl, ale to si vynutil, když jsme ho chtěli nakrmit, tak se blokl a prostě on sám, tak jsem ráda, že se to vlastně naučil vlastní vůlí. Jinak zvuky zvířátek, paci paci, ukazování částí těla. Myslím, že na svůj věk vám synek umí docela dost věcí. S tím mluvením, je to individuální, my jsme na něj mluvili od malička, četla jsem mu pohádky, a stejně neřekl do dvou let ani slovo (kromě táta a máma). A po druhých narozeninách sám začal opakovat, ale i tam řekne jenom jednu větu Kde je? a k tomu třeba nějaké slovo, nebo hračku, kterou hledá. V roce a půl hodně miloval kreslení, zkuste pořídit kreslící magnetickou tabulku. Pak stavěl hodně komíny z kostek, skládacích kelímků a také ho bavily vkládačky. A samozřejmě až bude teplo, nechte ho vyřádit na pískovišti, to je největší hit. Jinak k tomu čtení, už ani číst nechce, nebaví ho to, stejně tak básničky, říkanky, písničky, to už ho taky nebaví. Každé dítě je jiné. Někdo umí něco dříve, někdo až později. Ale můžu říct, že máte šikovného synka.

achjonetusim
8. únor 2016

Každý dítě je jiný, má svůj vlastní rytmus. Nejde porovnat neporovnatelný 😉 Ale úplně náhodou zrovna mý děti jsou ze všech nejkrásnější a hlavně nejšikovnější 😵 !

dannyblakely
13. únor 2016

Nelze srovnávat.. Naše malá je nadprůměrně šikovná, co se mluvení týče, umí písmenka, vkládačky, v pohodě se sama nají, doplňuje básničky atd., ale zase u všeho vydrží a zajímá ji to, takže zatím v 19 měsících ještě sama nechodí..