Co umělo vaše10 měsíční miminko?

30. srp 2021

Ahoj holky, vím, že se nikdy nesmí porovnávat děti, každé je jiné, ale i přesto mě zajímá zda to u nás je vše v pořádku.

Malá má dnes 10 měsíců, od 6 měsíců hačá sama krásně leze, stojí, obchází, má dokonce 9 zoubků😅 povídá (máma, bába) ale jen když se jí chce, ale třeba když dělám paci paci, tak ji to moc nezajímá, chodítko.. spíš s nim si chce hrát než s ním chodit.. koukala jsem právě na jednu známou a její dcera má 8 měsíců a už chodí, tleská, řekne ji opice a ona dokáže ukázat ALE zase třeba nemá zoubky…zajima mne co dokázaly vaše děti a kdy začaly chodit?

Děkuji

klokanka31
30. srp 2021

Víš že ale chodítko není úplně dobré pro záda? Naše začala sama chodit (po prostoru, ne kolem nábytku) ve 13 měsících, s tím že rovnou začala i běhat. Ale sama, vůbec jsme ji neučili chodit, ani neměla chodítko.

atraps
30. srp 2021

ahj, mas chytre dite podle toho co pises, umi toho hodne. tak bud stastna

fouskovi
30. srp 2021

Hlavně neporovnavat viď 🤦 Každé dítě umí něco jiného a v jiný čas tak proč na děti tak spěchat tak to neumí jako od známé a co jako tyhle porovnavacky úplně nesnáším to je zaškatulkovat a hotovo

aneta_v
30. srp 2021

Ja bych teda chtela videt dite, co si v 6m samo od sebe sedne a dite, co v 8m chodi 🤔🤔

fouskovi
30. srp 2021

@aneta_v tak to je možné mladší syn od 7 měsíců stal a od 8 obcházel krasne nábytek takže vše je možné

autor
30. srp 2021

Děkuji moc holky. Také nemáme to chodítko klasické, máme od FP zebru samozřejmě 🙂 ale moc vám děkuji, jste zlaté. 🙂

daasqua
30. srp 2021

Dcera v 10,5m začala sama bez problémů chodit v prostoru (dvakrát spadla a potom za pět minut už chodila jako profík). Kousek předtím si sedla, obcházela asi od 8m, už nevím (tj. napřed stála, potom seděla, to je běžnější). Mávala na povel, paci paci, rozebírala takové měkké Lego, nějaká slova taky, ale to spíš v tom rodiče něco slyší, než aby to bylo naučené slovo (bába, máma, táta, bác, gaga...). Zubů moc neměla, možná tak dva 😀 Je to dost skokové, napřed se toho naučí hodně, potom stagnují, takže je ostatní dohoní/předhoní.
Každopádně "chytrost" dítěte se tímto opravdu neposuzuje 🙂 Moje "geniální" dítě mělo ve 2r docela velkou stagnaci ve všem, takže ji všichni dohnali a covid (= odloučení od kolektivu) ji hodně zbrzdil ve vývoji. Motoriku má pořád nadpůrměrnou, ale třeba mluvu dost podprůměrnou.

autor
30. srp 2021

@daasqua moc děkuji.. ten covid ovlivnil vše, už ať je konec 🙄

veruuu_kubesovic
30. srp 2021

V 10 měsících, zvládli leda šikmý sed, jinak 2 děti, ani jeden z nich nelezl, ale rovnou obcházeli nábytek, dcera chodila v 15mesicich, syn chodil v 11mesicich...

autor
30. srp 2021

@veruuu_kubesovic moc děkuji 😍

autor
30. srp 2021

Jinak kdy jste holky začaly učit paci paci a třeba zvířátka? Mě přijde, ze ji to vubec nezajímá. 😅 Když ji ukazu knížku, chce ji a kouše ji.. a paci se jen tlemi.. 😅
Ale průběžně když jdu dělat jídlo říkám jdeme dělat ham ham a snaží se opakovat, nebo když vidí psa říkám je to baf baf, ale jinak bez zájmu.. je to v pořádku? Děkuji

konidana
30. srp 2021

Dcerka byla ( a je stale) zviratkomaniak takze v 8.m umela znakovat ptaka ( mavat rukama) a kolem roku asi 10 az 20 zvirat. Kluka to nebralo, ten umel ve dvou letech psa... haf😉 . Krom toho rikal ham a bac, tim v tech 2 letech koncil😅

klokanka31
30. srp 2021

Nic ve zlém, ale netlačíš moc na pilu? Nech ji aby se vyvíjela sama a podle svého tempa...

marimanta
30. srp 2021

K tomu mě napadá... Mám čtyři kousky, jeden vysoce inteligentní, druhý hodně chytrý (jo, jsem pyšná, 9. na přijímačkách na 8L gymnázium), třetí snížený intelekt, čtvrtý podezření na mentální retardaci. Každému něco jde líp a něco hůř, někdo něco uměl brzy, jiný pozdě. No a? O čem to vypovídá, chodit, mluvit atp. se zpravidla dřív nebo později naučí každý, ale život je o něčem jiném. Chápu, že každá maminka má z každého úspěchu radost... Ale k čemu pořád soutěžit, jestli už k chodí nebo kadí do nočníku 😇

jako_mala_holka
30. srp 2021

Malé je 14 měsíců, od malička jsme nechávali všechno na ní a je to ok... Přesně v 8m se začala plazit, pak kolem 10-11m šikmý sed až si nakonec normálně sedla, začala stoupat, lézt, chodit kolem nábytku, v roce se postavila v prostoru bez opory, ve 13m sem tam nějaký krůček a teď ve 14m začala chodit, pořád to střídá s lezením... Nějaké paci paci, vařila mysicka kasicku apod kolem roka, teď ve 14m umí říct tak mama, tata, brm brm jako auto, většina věcí je ba... pár zvuků zvířat (po svém, třeba neumí udělat bzz, tak moucha prostě dělá bú 😄) ... Každopádně to nějak tak plyne samo, bez nějakých tlaků... Úplně náhodou jsem nedávno zjistila, že ví, kde má ucho, bříško, nohu atd, ani jsem to od ní necekala... Zubů má celkem dost (minimálně 14, o kterých vím), ale to je taky hodně individuální, tohle by mě teda fakt nenapadlo porovnávat už vůbec 😄 mám kamarádky s "rychlejsimi" i "pomalejsimi" dětmi, tak to prostě je, není co velice řešit

jako_mala_holka
30. srp 2021

@marimanta popravdě i když jsem věděla, že matky svoje děti srovnávají s ostatními, stejně mě překvapilo, jak moc to některé řeší... Někdy fakt nestačím zírat... Chození, nočník, mluvení, kolik slov atd atd... Jak na olympiádě 😅

95newmommy2020
30. srp 2021

V 10 se plazil, neseděl. Začal obcházet. Každopádně chůze přišla až 4 měsíce po tom, co lezl po 4. Tj v 16 měsících.

emilyd
30. srp 2021

@jako_mala_holka tak to jste mĕ uklidnila, že plazit se začala v 8 m... Mám dcerku co jí bude v neděli půl roku, a neplazí se, už jsem z toho chtěla mít depku, jsem na FB ve skupině "Březňátka 2021" a tam matky přidávají videa, jak se ty dĕti už plazí a dělají šikmý sed :/ Jo ono se řekne nesrovnávej, ale stejnĕ to člověka hlodá, hlavně u prvního dítĕte. Naše dĕlá druhé vzpřímení, pivotuje, otáčí se na bříško na obě strany, hodně žvatlá celý den, smĕje se nahlas. Podle tabulek je to až až i doktorka je spokojená, ale tomu porovnávání se prostě nějak neubráním a musím říct, že mi to bohužel někdy kazí náladu, místo abych se radovala, jak je malá šikovná 🙈

95newmommy2020
30. srp 2021

@emilyd Ježíš tohle je zlo. 😂😂 Já FB v 8 měsíci zrušila. To už tam byly videa, jak někomu i chodej. A mě se začal plazit teprv. A ještě jak tuleň. :D Zrušit to, a neslodovat ostatní, byl nejlepší nápad na světě.

emilyd
30. srp 2021

@95newmommy2020 přesně tak, už jsem uvažovala, že si aspoň vypnu upozornění na tu skupinu, a máme klid 😀 Ale stejnĕ tam vždycky vlezu 😒 Jo a zuby má malá už dva a příkrmy papá krásně 😁 Ale jako nenapadlo by mĕ se tím "chlubit" 🙈

jako_mala_holka
30. srp 2021

@emilyd ještě že FB nemám, je mi bez něho moc fajn 😄

jako_mala_holka
30. srp 2021

@emilyd jinak malá má času hromadu, do půl roku by se měla umět snad akorát otočit na bříško a to je tuším všechno... Ono to ostatní přijde a pak jsou k nezastavení, tak si to užívej 😅

autor
30. srp 2021

@klokanka31 moc dekuji! Na mě tlačí chlap i mama, ze prý ji to mám učit všechno a ze do roka to má umět, tak proto jsem z toho hotová 😢

autor
30. srp 2021

Holky, jste úžasné moc vám děkuji

klokanka31
30. srp 2021

Ježiš to je naprostá blbost ☺právě nejlepší je když se dítěti nechá volnost. Teda když není nějaký hodně velký výkyv... Moje máma i tchýně měly řeči kdy už budu učit malou chodit, to jí byl rok. A já prostě že nebudu, že lepší ať dýl leze, aspoň se jí zpevní dost záda. No to bylo keců...a pak jak malá vytřela všem zraky, když za měsíc začala chodit sama, a úplně normálně jako by chodila vždycky, bez nějakýho padání atd. A tak je to se vším, furt jestli jí něco učím, ale ta holka si na všechno přijde sama. Se mnou doma i uklízí, a není to o tom že bych jí to učila, ona koukne a opičí se. Takže se neboj, tvoje malá je moc šikovná, raduj se z pokroků co dělá, a nenech se rozhodit 🙂

eviicka
30. srp 2021

Tak nějaká konkrétní zvířátka začala syna zajímat kolem druhého roku a jejich zvuky (a to ještě po svém) byl ochoten říkat kolem třetího roku. Zase mu šlo něco jiného, zkrátka tohle ho nezajímalo a i tak všechno dohnal.
Jako kolem roku fakt neřeším, že dítě nedělá pacipaci. A naštěstí mám normální lidi i v okolí...

autor
30. srp 2021

@klokanka31 strašně moc ti děkuju, tak strašně jsi mě podpořila! ❤️ Hrozne moc si toho vážím…!

autor
30. srp 2021

@eviicka děkuji moc.. kez by i já.. pak jen mama “cože? No musíš ji to učit, jako ty jsi to už uměla na roce”
Pak mala má na 10 měsících 68 cm a 8,5 kg a všichni “ tyjo ta je obri” no jako někdy si pripadam jak kus debila..🙄

eviicka
30. srp 2021

Tak záleží, jaké máte vztahy a jak moc se umíš ohradit. Na řeči rodičů/tchánovců tu je spousta diskuzí, kde zjistíš, že to tak má kde kdo. Navíc ne všechno je tak jak oni říkají... Jinak si ale opravdu zbytečně nepřidělávej stres (a ani svému dítěti 😉).

autor
30. srp 2021

@eviicka máš pravdu, právě, ze jsem dost velká “držka” ale co se týče malé, tak si vždy zavolam mámě a chci poradit, ale s tímhle mě dostala do nervů opravdu.. to i moje sestra, která má 15 let, mě podpoří víc prý “Buď v klidu, Laurinka je naprosto zdravá a strašně sikovna, někdo chodí dřív a někdo déle, vše má svůj čas a neboj, každý týden je nový,nenervuj se” a pak mama toto vid..