Co učit téměř devítiměsíční holčičku?

espada
16. pro 2014

Ahoj, nevím co dál učit moji malou. Umí paci paci, hru na kuk, ukázat, jak je veliká, předávat hračky z ruky do ruky, pít z hrníčku (teda když jí ho držím), říká ta ta, ba ba, ne ne, ga ga. Co dál ji učit? Je moje první a já nemám nápady. Děkuji

pisisvori
16. pro 2014

@espada jak se máš a ona na to zakroutí ručičkou jako když šroubuješ žárovku = tak tak všelijak🙂, berany, berany duc🙂 a určitě můžete číst říkadla (těch knížek je dneska milion -skákal pes, pec nám spadla a spoustu dalších), stavět kostky, já jsme dceři i malovala a ona koukala ...musela jsme být pořád u ní a pořád si hrát, prakticky nespala přes den a jinak bulela (teda , když seděla zlepšilo se to, ale stejně sama hrát se naučila až okolo 3 let)
možná mě ještě něco napadne

lenicka07
16. pro 2014

a třeba do knížek by jí nebavilo se koukat? Moji holku to zajímalo už hodně brzo. Můžete si třeba ukazovat zvířátka a učit se jejich zvuky... Pořád jsem jí říkala říkanky a zpívala a dneska to má jak když to najde, co toho už umí 🙂 Nebo takové ty kelímky co se dávají do sebe nebo se z nich nechá postavit komín. To taky měli rádi už brzo.

pisisvori
16. pro 2014

leze leze po železe, vařila myšička kašičku

naomi6
16. pro 2014

Co nejvíc na dítě mluvit, mluvit a mluvit - pohádky, básničky, říkanky s pohybem. Kupte si nějakou knížku s obrázky, ukazujte dítěti, co na nich je, pojmenovávejte, samo vám začne ukazovat a poznávat, co na nich je. Opravdu se to vyplatí. Moje první dcerka milovala knížky, ve dvou letech už uměla skoro všechna písmenka, ale neučila jsem jí to, sama chtěla. Krásně mluví, uměla brzo r i ř. Jako učitelka říkám, že je fakt strašně důležité na dítě mluvit od začátku. Prostě se dítěti věnovat, ono vám to pak vrátí 😉

espada
autor
16. pro 2014

Děkuji všem. Prohlížíme si takové ty leporela. To ji baví, ukazuje se mnou na obrázky a občas si s těmi obrázky povídá. A zpíváme a říkadla jedou celý den. A berany duc už taky umí. To jsem zapomněla napsat. Jak to tak čtu, tak vlastně všechno toto děláme, tak je to ok. Bála jsem se, že jsem málo akční 😀 Přidám ty kostky. Myslela jsem, že je ještě brzy, ale asi ne.

mysonek
16. pro 2014

@espada tak já malé ukazovala zvířátka a učila jí jak dělají. Ale ona krom rybičky, kterou uměla už kolem 9 měsíce neuměla nic, až po roce najednou všechno. A taky jí bavilo ukazovat, kde mají hračky a obrázky očička, to taky uměla brzo (bohužel ráda ukazovala i kde má maminka očička 🙂 . Ale uši, ocas, čumák, nohy, ruce....to vše zas až po roce. Ale pak to šlo strašně rychle, takže asi proto, že jsem jí to učila.

lucieandrlova
16. pro 2014

@espada Nevím, odkud jste, ale od 10. měsíce jsme s dcerou chodily na kroužek Znakování nemluvňat. Pak jsme to používaly doma a moc ji to bavilo a rozvíjelo ji to.

espada
autor
16. pro 2014

@lucieandrlova Díky za odpověď, ale na znakovaní mám jednoznačný názor a ten je NE.

espada
autor
16. pro 2014

@mysonek Jojo, malé se taky moc líbí moje očička. Hlavně ráno, kdy mě budí tím, že mě do nich dloube a chytá řasy 😀

ev.ka
16. pro 2014

ještě učíme pošli pusu (polibek na ruku a fouknout) a indiána (áááá a rukou před pusu)

lucieandrlova
16. pro 2014

@espada A mohu vědět proč? Nějaká špatná zkušenost? (Nám to pomohlo).

espada
autor
16. pro 2014

@lucieandrlova Podle mě je to taková móda a hlavně byznys. Taky si myslím, že to k ničemu není. Kamarádky znakovaly a říkaly, že přínos v tom nevidí (krom nějaké hry). Když viděly, že moje malá si o různé věci umí taky říct i bez znakovaní a že se spolu domluvíme... Taky jsem od neurologa slyšela, že si myslí, že to dítě trochu přetěžuje a pak se nevěnuje tomu, co má dělat přirozeně. Ale to mě ani tak neodradilo. Jen to nepovažuji za nějaký přínos, kromě toho, že to může být pro mimčo hra a že si lektoři namastí kapsu. Ale nikomu to nevymlouvám.

pisisvori
16. pro 2014

@naomi6 myslím, že tolik jako já málokdo na dítě mluvil (a pro rýpalky mluvím dobře🙂) a dcera mluvila sice normálně brzo a mluvila hodně, ale do 5 let neuměla K,V, F, Ď,Ť,Ň, R, Ř....sykavky jsou taky problém se synovcem toho moc nenamluvili...začal mluvit pořádně až skoro ve 3 letech, ale ve 4 už zase mluvil čistě ...takže myslím, že jako vše je to spíš genetika.
Ale dětem se říkanky a zpívání líbí a určitě jim může dost dát🙂.

lucieandrlova
16. pro 2014

@espada Aha. Tak ono to je asi individuální jako všechno kolem dětí. Dcera je hodně cílevědomá a hodně napřed, takže ji to nepřetěžovalo, spíš byla ráda. Zpoždění jsme měli jen s plenkami, ale to určitě se znakováním nesouviselo... 🙂

espada
autor
16. pro 2014

@lucieandrlova Přesně tak.

polaks
16. pro 2014

@lucieandrlova No osobne skúsenosť nemám,ale kamarátka chodila na to znakovanie miminiek, a nastal problém,lebo dcérke sa potom nechcelo rozprávať,aj keď už vedela,radšej to odznakovala,takmer ju do škôlky nevzali,lebo odmietala komunikovať normálne.Takže do toho by som asi tiež nešla...Teraz bude malej 6 rokov a práve riešia,či s ňou vôbec pôjdu k zápisu do školy,alebo to odložia o rok,niežeby nevedela hovoriť,ale nechce...Učiteľkám odpovedá jednoslovne a doma toho tiež veľa nenarozpráva...

lucieandrlova
16. pro 2014

@polaks Těžko říct. Mohu soudit jen dle toho, jak to bylo u nás a dceři to řeč rozvinulo. Hodně brzy tvořila dlouhé věty oproti vrstevníkům. A krásně se dorozuměla s tátou i babičkou, kteří by ji jinak nerozuměli.
Ale pokud nechce mluvit v 6-ti letech, tak bych viděla problém jinde než ve znakování...
Někde jsem taky četla, že reč je podle rodičů. Pokud rodiče mluvili třeba ve 2-3 letech, tak ať nečekají, že dítě bude v 1 roce mluvit...

sasui01
16. pro 2014

@pisisvori @naomi6 taky mam s mluvit mluvit mluvit spise horsi zkusenosti. :D protoze mluvim mluvim mluvim tak maly tu potrebu nema :/ takze s mluvenim je pozadu i kdyz je jinal moc sikovny a i u doktprky jsem si vyslechla ze se nemam tim trapit ze na to trpi deti aktivnich maminek :D ale ted tim nechci rict ze je to spatne! Urcite to je dulezite jen me toto doporuceni vzhledem k nasi situaci pobavi. 🙂 :D

polaks
16. pro 2014

@lucieandrlova No psychologička im tvrdí,že chyba je práve v tom znakovaní,že sa to naučila a je to pre ňu ľahšie,než tvoriť vety.Ja som nenapísala,že rozprávať nevie,ona vie a dokonca rozpráva čisto,keĎ už teda niečo povie,ale neche,proste radšej znakuje...Ale to je individuálne,ja netvrdím,že by tak mohli reagovať všetky deti,skôr je to asi výnimka,ale stáva sa!
A s tou rečou po rodičoch to je tiež také diskutabilné,ja osobne som začala hovoriť v jednom roku.Manžel tak v roku a pol.A naše deti vypotili prvé slová až v dvoch rokoch,mohla som sa aj zblázniť, básničky a pesničky som spievala,oni tancovali,smiali sa,ale ani za boha nič nepovedali. 😉

schnek
16. pro 2014

učit? nic. Nic jsem děti cíleně neučila, nejsou to cirkusové opice. Prohlíželi jsme knížky a tak, skládali kostky, hráli si, ale v cíleném učení opičárniček ala táááákhle jsem veliký/á nevidím nic přínosného 😉

alcar
16. pro 2014

Ja teda koukam! Mam stejne starou holcicku a nic takoveho jeste vubec neumi. Jedine, co umi je, kdyz ji reknu pac a nabidnu ruku, tak mi do ni zacne placat. Paci paci rikam a ukazuju nekolikrat denne, ale nechyta se. Dela si ho sama, jak se ji chce. Takze paci paci umi, ale pasivne. Hodne ji zpivam, to se ji libi. Ale dokaze si vyhrat hodne sama, na jednu vec je schopna se soustredit i hodinu. Zatim ji nechavam, at objevuje svet. Zrovna zacala lozit, takze ma mozek pretizeny dost uz tim, ze objevuje zakouti domu a supliky. 🙂 Na nejake uceni zviratek a zvuku, jake delaji ma podle me jeste cas. Taky nechci mit doma cvicenou opici, ktera mi ve dvou letech odrika abecedu. Vseho s mirou, nasobilku se bude ucit urcite az ve skole. 🙂

mandala
16. pro 2014

Náš malej ani nemá o nic ani zájem. Jenom šmejdit, lézt, kam nemá a shazovat všechno, kam dosáhne. Když ho chytnu, abych ho něco naučila, nebo mu něco ukázala, tak ho to baví asi tak 2 minuty. Jo vlastně, abych nezapoměla, u čeho vydrží je dívat se z okna, jak projíždí auta. Starší dcerky v jeho věku toho už uměly... 😉

pisisvori
17. pro 2014

@schnek čekala jsem kdo se chytne a začne zakladatelku buzerovat, že nemá nic učit....normální pochopí, že pod slovem učit myslí to co ty popisuješ🙂🙂 je to jen slovíčkaření, protože takhle malé děti se vším co s nima rodiče dělají něco učí🙂...a když už jim ten čas věnuji nebudu na ně přece míst berany berany duc....dělat ťuťu ňuňu....

espada
autor
17. pro 2014

@schnek @alcar Samozřejmě to vše je forma hry u které se učí. Malá je hrozně šikovná a všechno jí jde hrozně rychle. Třeba paci paci jsem jí ukázala 2x a už to dělala sama. A když je něco, co jí pobaví, tleská jak o život. Ty věci ji prostě baví a chce dělat nové a nové. Nevím tedy, proč bych jí je neukazovala. Je samozřejmě nutné, aby byla i samostatná a vedu ji k tomu. Když třeba žehlím/vařím, vydrží si hrát i hodinu sama. Takže myslím, že je to ok. Nevím, proč by měla být cvičená opice 😝

pisisvori
17. pro 2014

@schnek a nenapadá tě, že tě to ty děti baví? Fascinuje mě jak z každé nevinné diskuze dokáží maminky udělat drámo.

pisisvori
17. pro 2014

@alcar ano když máš dítě, které položíš do postýlky a ono tam samo i hodinu leží a stačí mu jedna hračka tak ať leží....ale není to žádná světoborná vlastnost ani tebe jako matky ani tvého dítěte ...je to jen jeho povahový rys, vrozený temperament a samozřejmě že pohodlným maminkám se bude hodně zamlouvat.
Pod cvičenou opicí si představuji ty děti jejichž rodiče předvádí každému na potkání co jejich dítě umí a ty děti to předvádí ne to, že si s ním rodiče hrají a věnují se mu.

pisisvori
17. pro 2014

navíc to patří k psychomotorickému vývoji, že dítě rozumí, pochopí naučí se a zopakuje.

espada
autor
17. pro 2014

@pisisvori Přesně tak. Někteří lidé musí holt za každou cenu někoho drbat, jak to dělá blbě. Nestresuj se 😉

pisisvori
17. pro 2014

@espadajojo já vím.... jasně ses ptala jak si kdo ještě s dětma hrál a dostane se ti odpovědi, že si s ní hrát nemáš a máš jí nechat samotné ležet v posteli🙂🙂🙂. Kolikrát v diskuzích i maminky přímo napíší, že nechtějí diskutovat , jestli ano nebo ne atd, že chtějí jen zkušenost a ony se stejně hned ozvou tyhle typy co musí "diskutovat" 😝

alcar
17. pro 2014

Tak si tu diskutujte samy, kdyz chcete. 😀 Taky bych mohla namitnout, ze hned otocite opacny nazor proti mamince a udelate z ni pohodlnou, kdyz tohle sve dite neuci.
Jen jsem chtela poukazat na to, ze ne vzdy je optimalni tak male dite furt neco ucit. Zakladatelka vyjmenovala cely seznam veci, co uz jeji dite umi. Fajn, ma sikovne dite a ma potrebu ho jeste vice zdokonalovat. Ale mozna by nebylo od veci se zamyslet nad tim, jak tyhle veci detsky mozek musi zpracovavat a vyrovnavat se s nimi. Nevim, jak jeji dite spi, ale mam kolem sebe kamaradky, co se doslova predhani v tom, co jejich deti umi a vysledkem je to, ze si porad stezuji, ze jejich dite v noci moc nespi. Takze vse ma sva pozitiva, ale i negativa.
Tuhle jsem se o tom bavila s nasi dr. a taky se ji vubec nezamlouva, co vsechno uz deti umi jeste v predskolnim veku. Drive se decka ucily abecedu a psani az ve skole... dneska, pokud tohle dite neumi u zapisu, je proste zaostale... Je smutne, kam ten svet chvata. Pak jsou tyhle "decka" v osmnacti na antidepresivech, protoze jsou uz od raneho veku pretezovany. Ale to uz je na jinou dlouhosahlou debatu.
Ale nebudu se vam tu do toho michat. Evidentne tomu nerozumim, tak si nebudu dovolovat tu vypisovat opacny nazor. 😉