Nesetkáváme se prakticky vůbec se stejně starýma dětma. Kamarádky mají buďto mimi holčičky a nebo pak známe až o roky starší děti. A tak - po tříleté prohlídce - jsme na rozpacích. Co má vlastně umět tříleté dítě?
Náš synek odmítá mluvit. Ne že by mlčel, to on si pořád něco brouká. Pár slovům je rozumět. Máma, táta, čaj, šťáva, pes ... a pak oblíbené slůvko moje. Prý se za chvilku rozmluví - inu, to by mě tolik netrápilo. Dneska jsem s hrůzou zjistila, že i když si ukazujeme, neumí prostě barvy. A nebo nechce - prostě je hrozně roztěkaný a nesoustředěný. S plínou taky bojujeme. Na spaní stále. Ale klíďo, když se jde před poledním spaním vyčůrat, ještě než usne, ještě se do plíny i pokadí. O nočním spaní nemluvě - to je často plína durch, občas i dvě. Hodně pije - musíme to hlídat, aby nepil zas až moc, ale tyk ty dva litry dá bez problémů.
Vkládačky a věci technického rázu - třeba hry na telefonu pro nejmenší jsou úplně bez problémů. Kostky teda nemáme, máme různé formy lega, zvládá už i to pidilego, ale to prý neni ono, takže jdem koupit kostky. A pak navlíkačky - to mě tedy ani nenapadlo... miluje totiž auta a vlaky,
tak máme velkou výbavu aut a vlaků... Zpíváme, prohlížíme si knížky, vysvětlujeme si u pohádek, zkoušíme i něco "vyrábět" ... ale stále se mi to zdá málo, co umí. Někde dělám chybu. Ale netušim kde.
Co se jídla týče - věčný problém - ne že by to neuměl, jenomže jenom něco mu chutná natolik, že se nakrmí lžící sám. Jinak se nechává krmit jak mimino.A když ho nenakrmim, tak nejí.
Říkám si, že se hodně spraví ve školce. Třeba doma přes poledne spává stále přes dvě hodiny tak tvrdě, že se na něj člověk nemůže ani zlobit, když se počůrá... to ve školce určitě nebude... Jak jste na tom byli vy? Co mám vlastně ještě víc dělat? Věřim tomu, že mám zdravé, normální dítě, jen značně "vyčůrané" a místo toho abych věděla jak na něj, ví on jak na mě ...
Nas rozumbrada mi c tomto veku krasne celou vetou vysvetlil proc to ci ono nejde..oblect se, jist, uklidit si . Ve skolce mel presne na 3.nar. odpol bez pliny- tj po 14 dnech ve skolcr. A velmi rychle se s najedl, do vanoc se umel komplet oblect. Skolka a dalsi deti byly velky tahoun!
Ahoj, tak jsme na tom podobně, až na ty plínky, těch jsme se zbavili docela snadno už před druhým rokem. Ale mluvení mu moc nejde, i když před třetíma narozeninama se hodně rozjel(teď jsou mu 3 a 2 měsíce). Barvy taky neumí - pozná jen černou a bílou, ostatní nepozná. Sám sní pouze řízek, jinak ho krmím jako miminko a to pokud chci, aby fakt jedl, tak mu k tomu musím pustit pohádku. Umí se svlíknout, ale že by se sám oblékl, tak to jedině za kindervajíčko a ještě s tím, že mu trochu dopomůžu (třeba poradím, kde je předek). Takže i když by to zřejmě jakžtakž zvládl, kdyby se mu chtělo, stejně ho z 99 % oblékám a krmím já.
Jo a ještě něco máme stejného - taky máme doma maniaka na dopravní prostředky všeho druhu a lego! Taky už skládá i to malé, ale střídáme to s duplem.
Ahoj....kazde dite je jine.....nas treti mluvi az mi z toho praska hlava-hazi moudra, nad kterym zustavam stat....,umi barvy, vybarvuje omalovanky- pocita do 10, plinku nosi na noc....nic neme tahnou ho starsi deti!! starsi syn se naucil barvy nedavno-kolem tri let bylo vse modre🙂 vubec bych to neresila.... opravdu je hodne znat,ze je nas nejmladsi ma 2 starsi sourozence
Děti se vyvíjí skokově, uvidíš, že za chvíli se to přetočí a bude umět vše, co tu píšeš. E šla z plíny 33m a kadila do ní vesele do 38m, měsíc před školkou 😉 barvy - co hra lipa learning, jakýsi barevný vejce, ptáčci..no a na youtube..
Kazde dite je jine, pokud se ti neco nezda, tak se poptej doktora (ten by ostatne mel poznat, zda je neco spatne) a nech se odkazat na odborniky. Elisa byla na neco rychlejsi a na neco pomalejsi, mluvit zacala az kolem 2,5 let, do ty doby tocila tak 50 slov a s tim si vystacila, pleny pres den se zbavila v roce a pul a na noc s druhymi narozeninami, ve dvou letech se sama oblekla a obula (obcas se jeste ted stane, ze si da obracene puncosky nebo tricko, ale to jen kdyz specha a nesoustredi se). Ted (3,5 roku) slozi puzzle 50 kousku, pozna zakladni barvy ( v cestine i anglictine-to ma asi z youtube), napocita do 10, rekne dny v tydnu, pozna levou a pravou stranu (nejspis ze skolky), ji sama (asi od roku a pul, kolem svou let i polevku), ale obcas se sprajcne a musim ji krmit. Kdyz si to tak vezmu, tak oma byla pohybove sikovna, na puzzle a ruzmy vkladacky, veze...sikovna, jen ji trvalo nez se rozmluvila. Ale kazde dite ma svuj cas.
Já bych řekla, že každý dítě je jiný a že když někde umí míň, jinde umí víc než ostatní. Mně zase 20 měsíční dítě povídá neustále, pozná všechna písmenka, barvy, dořekne básničky atd., zvládne pár základních anglických "povelů", ale zase ještě nechodí. Nemá potřebu a bojí se. Pro klid duše bych si popovídala s doktorkou (ideálně ne před malým) a uvidíte, ale myslím si, že to prostě dožene časem. Určitě v něčem taky vyniká 🙂
Me mala ve trech letech( je srpnova)/takze pri nastupu byla uz vic jak rok bez plen i na spani, oblika secsama, ji sama,usne sama,kresli, mele furt klasika vety, umi barvy, zvirata,leva prava, vi kdy muze jet auto a jit lidi na prechodu, zna rozdil mezi klukem a holkou, tdraveni dekovani samozrejmist. Ale na vecer na usnuti ma do ted cumel. Kazde to dite je jine a kluci jsou lenivejsi jak se rika.
@blueberry0666 pěkný den ted jsem dočetla váš problém se synem a uplně jako kdybych četla svuj vlastné problém ,až mi z toho naskočila husí kůže ,mame 100% stejné děti uplně ve všem moc ráda bych si od vás nechala poradit v unoru 23. nam budou 3 a jsme na tom uplně stejně jako jste psala ,moc by mě zajímalo jak jste pokročili a jak se zdokonalujete ,budu moc vděčná za jakou koliv odpověd ,(nejen od vás ) ale opravdu me to dostalo.jsem s toho trochu zoufala jelikož jsem zkoušela i hodinový kurz pro cvičení děti ale syn prostě neposloucha a po asi 10 minutách plakal tak jsem tam musela být s ním ale ani tak se nechtěl uplně ztotožnit s tím co se tam dělá .. 😖 také netuším co dělam špate:/
každé dítě je fakt jiné - naše malá umí mluvit až z toho jde hlava kolem, bez plen je víc jak rok, zná všechny barvy, tvary, umí písmenka z abecedy a pár číslic, pozná pravou levou, nahoru, dolů, umí tisíc písniček a básniček (tři ji budou v prosinci) ale na druhou stranu se sama neobleče, nenají - vyžaduje být krmena, neumí ani na plastovém odrážedle..... ale obrovský pokrok udelala skolka, kde je zatím mesic a pul a naučila se toho jako doma za rok
@blueberry0666 ma mit rado....a nebyt zly.
Ostatni prijde samo neboj nic...
Nase starsi mela plenky do 3let a2mes. Pak je sama nechtela..na noc je jeste myslim mela...mladdi se rozmluvila taky az po trech letech a i ted kolikrat kdyz nechce nemluvi hlavne s cizimi....
Pocitani prislo u petilete az ted..a pocita krasne....dej synovi cas. Ja mam pocit ze cim vic mama chce tim to nejde a kdyz se na to vykasles pujde to fakt raz dva samo...
Tak bych řekla, že je to v pohodě. Mě doktor na tříleté prohlídce s nejstarším řekl, že děti normálně v tomhle věku umí tak jednu dvě barvy a předškoláci to trénují ve školce (řešila jsem v té době, že si plete některé odstíny a tchán má vadu vidění barev). A třeba mladší dvojčata sice od dvou let plynule vypráví, ve 2,5 uměly všechny barvy, ale zase s odplenkováním to bylo něco. Ve 2 a 3/4 jsem jim vzala úplně plínky (jedna si říkala jen o plínku na kakání, druhá vůbec nic) a s jednou trvalo tři týdny, než začala sama chodit čůrat naštěstí když ji někdo posadil na nočník, tak pokud aspoň trochu potřebovala, tak se vyčůrala, ale musela jsem ji pořád hlídat, aby nebyly nehody) a kakat do nočníku začala až po 2 měsících. Oblékání sice také zvládají (kromě zapnutí zipu, ale jsou levačky, tak je to pro ně těžší), ale pletou si přední a zadní stranu a často obouvají boty opačně. Krmit by se nejradši nechal i jejich 5 letý bratr. ALE ve školce fungují všichni v pohodě, tak bych se nebála, ony s tím učitelky počítají a ze začátku menším dětem pomáhají. A jak není maminka, tak se i děti více snaží.
Ahoj🙂
Chci Tě potěšit,takže:malému budou v pátek 3,s mluvením jsme na to stejně,s barvama taky,s čúraním taky,s jídlem taky 🙂
Tak to bude asi tím,že máme líné kluky 🙂
Chceme jít v květnu na zápis do školky,tak snad se do té doby trochu pohneme a vezmou ho.
Jo, a můj má ke všemu ještě dudlíka 🙂